1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-27, -30, -33, -35 "Flanker"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem hinném, hogy bénaságból ment neki a norvég gépnek, arról meg nem tudok semmit, hogy a saját hibájából halt-e meg autóbalesetben.
   
  endre and borisz like this.
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Ez nem gyári reklámvideó. Ez egy harci bevetést gyakorló repülés volt. Harci alakulatok pilótái modern fegyvereket indítanak videók a Szír topikban voltak
   
 3. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Le akarta fújni a hajtóművel az áramlást a P-3 légcsavarjairól (a kínai J-8 pilótája is gondolom hasonlóképpen később), nem hiszem hogy az ütközés volt a terve.
   
  endre likes this.
 4. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Azért ha egy egyenesen repülő lomha nagy gép és egy körülötte tüsténkedő fürge vadászgép ütközik, akkor ott azért inkább a vadászgép pilótája a sáros.....
   
 5. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Tsymbal manoeuvred the fighter dangerously close to the Orion and the port fin struck the No. 4 propeller. The dielectric fin cap shattered immediately, but so did the propeller and the debris punctured the fuselage skin, causing decompression; the damaged propeller caused violent vibration, forcing the crew to shut down the engine. Some accounts say that Tsymbal was not content and positioned his Su-27 ahead of the P-3, dumping fuel on its fuselage! Anyway, both aircraft made for home, landing safely at their respective bases.

  A huge investigation was mounted, and reprisal was swift. Three days after the incident Vasiliy Tsymbal was expelled from the Communist Party – a very severe punishment by Soviet standards. One day later, however, he was reinstated. Shortly afterwards he was awarded the Order of the Red Star and transferred to another unit based in Rostov – in other words, kicked upstairs.

  The Soviet Union officially apologized for the incident; however, the report of the Soviet accident investigation board stated explicitly that both pilots were at fault – a point debated by the Norwegian MoD. Anyway, Jan Salvesen emerged from the incident with an unblemished service record.
  (https://nationalinterest.org/blog/b...7-flanker-colliding-norwegian-p-3-orion-68482)
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  És füst.
   
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A NATO-ban mennyi éleslövészet jut egy pilótának és milyen fegyverekkel?
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a "NATO" túl bő.
  A jenkiknél éles PGM dobása nélkül nincs combat ready pilóta. Ezt tudtom.
   
  endre likes this.
 10. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  Itt az orosz kiképzés egyoldalúsága a kérdés. Amúgy a magyar Szu-22 pilóták gyakoroltak az irányitott H-25 és H-29 rakéták, vagy csak tudták, hogy olyan is van?
   
 11. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Engem az érdekelne(jó lenne első kézből az infó, de annak esélye kb zéró, hogy orosz vagy amcsi vadaszpilóta írna ide), hogy mennyiben tér el egy precíziós bomba oldàsa egy "buta" bomb oldàsàtol?
  Melyek azok a lépések, amiket pluszban végre kell hajtani egy prec bomba bevetése során? Nyilván vannak ilyenek, de nem-e elég a plusz lépéseket szimulátorban gyakorolni?
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  N+1 féle módon.

  • LGB esetén pl. azt, hogy milyen loftolással menjen, az is választható a Paveway IV-nél. Régen majdnem buta bomba pontossággal kellett célolzni, mert a lézeres rávezetés az csak végfázis korrekció volt, ameddig BANG-BANG vezérlés volt
  • A GPS koordináták bevitele n+1 féle módon mehet álló céllal. Data linken, radarral, TGP-vel.
  Hiába lehet sok mindent szimulátorban gyakorolni, akkor is kell kritérium. Pont. Ahogy készültséget is csak az adhat itthon, aki legalább egy éles AIM-9-et indított már tudtommal.
   
  endre, fishbed, Bleroka and 1 other person like this.
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Direkt ezért kérdeztem úgy, hogy NATO.
  Mert az nem csak az USA.
  Az USA-n kívüli NATO tagok pilótáinak zöme éves szinten ugyanúgy maximum gépágyúzgat a JTAC-nek, mint a magyar Gripenek.
  Ez is egy komoly tudomány, de ehhez képest a NIR lövészet már komolyabb.

  Az, meg hogy valaki egy PGM oldással eléri a combat ready státuszt (a RAF F-35B pilótáinál ugyanez a követelmény, de a Typhoon-nál már nem!) nem adja automatikusan, hogy éves-kétéves rendszerességgel tud éles fegyverzettel dolgozni valami lövészeten.
   
  endre and fishbed like this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  H-25L lézer-vezérlésű rakétákkal volt éleslövészet földi célokra Lengyelországban. A H-29L rakétákhoz meg nem is volt függesztő-indító AKU- berendezés (vagy csak a fegyverraktárban nagyon mélyen eldugva?), lehet hogy azt csak háború esetén adták volna át a szovjetek, mint az atombombát.
   
  endre, Capslock27 and borisz like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak háború esetén adták volna át tudtommal. Aztán ez idehaza úgy csapódott le, hogy "nem vettünk hozzá". Mondjuk 1991 után nem tom volt-e, de mivel 1997-ben végetért a 22-es saga itthon.
  Mondjuk ahhoz képest asszem még 2007-es repnap táján is hangárban mutogatták, amikor semmi nem tudta volna hordozni...
   
  endre and emel like this.
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Most is meg lehet nézni a RepTár-ban egy H-29L rakétát ...
   
  gacsat likes this.
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezt a “csak háború esetén adták volna át az AKU-58-ast” nem értem.
  A csehszlovákoknak, NDK-soknak, lengyeleknek, bolgároknak miért volt ez meg békeidőben is?
  Valahol nem kerek ez az érvelés...
   
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member  Ott vannak a H-29-esek a keletnémet gépen.
   
  fishbed likes this.
 19. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Miért kezelték a H-29L-t ennyire atombomba szintű óvatosággal? Végülis megvettük, miért kellett ennyire óvni tőle saját magunkat?
   
 20. emel

  emel Well-Known Member

  A magyar H-29L rakéták témája még ma is homályos, ezért írtam részben kérdőjelesen, részben feltételes módban. 100%-os választ még sose hallottam rá, csak azt hogy "mindenki úgy tudja nem volt hozzá AKU" (ez így ugye megerősítetlen pletyka, egy taszári Szu-22-es fegyveres szakági tudná pontosítani), de hogy miért?!!
   
  endre likes this.

Ezen oldal megosztása