T-14 Armata

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
5 885
20 423
113
Kis érdekes részlet az Armata méretnövekedése kapcsán, hogy a T-90M kivételével az eddigi típusokon használt N2200-as túlméretes szállítmány jelzés helyett ezekre már N2300 van felfestve. És miután a korábban egyszer már felvázolt Nxxxx kódolásban a második szám az oldalsó túlnyúlást jelzi, így megállapítható, hogy a szélessége milyen méretkategóriába esik.
Huhh de mennyi éven keresztül kerestem én is, hogy ezek az N2200 jelölések mire szolgálnak, de aztán valahol megtaláltam, hogy a túlméretes szállítmányokat (негабаритности) jelölik ezzel a vasúti szállítás során :D A T-72/80/90 esetében N2200 az általános, de miután a T-90M már szélesebb a korábbiaknál, így N2300 kategóriába esett. N után mindig 4 szám áll, az első szám az alsó túlméretezést jelöli, második az oldalsót, harmadik-negyedik pedig a magassági túlnyúlásokat és azok léptékét.
Szóval felcsapva az orosz vasutakon alkalmazott manuált és a hozzájuk mellékelt magyarázó ábrát, az jön le, hogy a 3-as kategória alapján az Armata pontos szélessége (akárcsak a T-90M-é) valahol 3600 és 3700 milliméter között lehet.
ris7-negabarit.jpg

A боковая szöveggel jelzett részt kell nézni
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 474
3 652
113
Ügy látom , hogy nem nagyon támad az orosz haderő Fehéroroszországból...
Hmm mintha tavaly februárban is ugyanezt írtad volna......
Nem mintha örülnék neki, de az orosz győzelem elkerülhetetlen és innen nézve még mindig a kisebb rossz, mintha a soviniszta, magyargyűlölő ukrik nyernének. Ráadásul most az eszüket is használják az oroszok: Bahmutnál a semmiért áldozzák fel a reguláris ukrán haderő legütőképesebb alakulatait, az oroszok meg a Wagner börtöntöltelékeit a másik oldalon...... A 2 azért nem ugyanaz. Arról nem beszélve, hogy a maradék 155 milis gránátkészletet is itt használják fel az ukrik.
Néhány érdekesség:
 • februárban az ukránok váratlanul 17 ezer főt az északi határra vezényeltek át, pedig az 1500 km hosszú frontvonalon lenne nekik is bőven feladat (miért is? csak nem újabb infó az jenkiktől?)
 • Belaruszba orosz alakulatokat vezényeltek át majd a belorusz haderőt közös parancsnokság alá helyezték az oroszokkal (50-től 200 ezer főig van létszámadat a neten)
 • behívták a belarusz tartalékos tiszteket (tudom, minden évben behívják, de azért érdekes az időzítés)
 • a legrosszabb fejlemény, hogy taktikai atomfegyvereket is telepítenek Belaruszba (nem hiába rohannak az ukrik a BT-hoz)
 • az oroszok a stratégiai bombázókat Ukrajnához közeli repülőterekre helyezték át
 • több cirkálórakétával felfegyverzett hadihajót és tengeralattjárót vezényeltek a Fekete--tengerre
 • a szeptemberben mozgósított hivatalosan 300 ezer, valóságban inkább félmillió tartalékos nagy része még mindig nincs bevetve, tartalékot képeznek
 • Észak-Koreából, Iránból (és ki tudja talán Kínából is) nagy mennyiségű személyi felszerelést, 122, 152 mm-es lőszert szereznek be, szintén tartalékképzés
 • egész Oo-ban toboroznak plusz most behívnak még 140 ezer sorkötelest is (hivatalosan sorkötelesek nem harcolnak)
 • ami szerintem lényeges lesz a végeredmény tekintetében: az ukrán katonák teljesen kimerültek, 13 hónapja harcolnak és nem gondoskodtak a szükséges pihentetésről (volt aki 1 év alatt 2 napot volt otthon). Ez már nem előny, mint harctéri tapasztalat hanem hátrány, mert elege van a harcból.
 • a nyugati sajtó már arról ír, hogy a háttérben az ukrikat arra ösztönzik nyugati szponzoraik, hogy tárgyaljanak az oroszokkal, mert a támogatás eddigi szintje nem fenntartható, lankad a nyugati támogatási kedv plusz nyilván a saját elemzéseik se az ukrán győzelmet valószínűsítik.
Az orosz haderő is borzalmas állapotban van minden tekintetben, de ettől függetlenül kis tétekben se fogadjál az ukránokra. Az "előre meghirdetett" nagy ukrán ellentámadás (ilyen se sok van a hadtörténetben) inkább szól a nyugati választóknak mint az orosz haderőnek. Az oroszok hagyják kimerülni az ukrikat és utánna lecsapnak. És igen az egyik irány az Északról lesz, mert mindenki keletről várja.
Terminator pls ne rakd át az ukrán mocsárba!
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 442
4 231
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
5 885
20 423
113
Mondjuk aki LazerPig videóit hitelesnek találja (lásd pénzcentrumos kolléga cikkje amin kiakadtam beszélgetőben) az annyit is ér. Nekem is egy időben folyton felhozta YT ajánlásban, de a bennük szereplő cringe mennyiségétől kihaltam. Plusz aki beszopja azt az évtizedes kiirthatatlan legendát, hogy a Kalast Schmeisser tervezte az inkább ne foglalkozzon haditechhel, mert egy idióta
 

jeff

Active Member
2015. november 24.
37
118
33
Ennyike...
Köszönöm, hogy ezt belinkelted, különben nem találtam volna meg azt a cikket, mely szerint az oroszok lopják a svéd közúti kamerákat, és azokat használják az drónjaikban. Én még leragadtam a mosógépeknél.
Édes istenem, ezt a szart ki hiszi el?
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
4 390
14 477
113
Köszönöm, hogy ezt belinkelted, különben nem találtam volna meg azt a cikket, mely szerint az oroszok lopják a svéd közúti kamerákat, és azokat használják az drónjaikban. Én még leragadtam a mosógépeknél.
Édes istenem, ezt a szart ki hiszi el?
Hát ahogy látom a hungarobritton fórumtársunk elhiszi. :D
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 345
13 804
113
Köszönöm, hogy ezt belinkelted, különben nem találtam volna meg azt a cikket, mely szerint az oroszok lopják a svéd közúti kamerákat, és azokat használják az drónjaikban. Én még leragadtam a mosógépeknél.
Édes istenem, ezt a szart ki hiszi el?
Szerintem titokban gyártják.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány