T-14 Armata

sequadon

Ma már semmirevaló az AA képesség mert annyira gyorsak a légi járművek(még a helikopterek is).

Mondjuk az érdekes, hogy akár a lövegből, akár -valamilyen formában- a toronyból indítható légvédelmi rakátákat nem nagyon erőltetik sehol... Egyáltalán volt már erre irányuló fejelesztés?

Persze, hogy volt, még az MBT-70 idejében eljátszottak az ötlettel, hogy légvédelmi gépágyút építsenek a tankba. De aztán elvetették. Ismétlem, légi járművek ellen, hogy hatékony legyen a gépágyú nagyon komoly tűzvezérlésre van szükség.
Ha meg földi célok ellen akarod használni akkor, meg minek? Semmi olyat nem tud amit az ágyú ne tudna hatványozottan. Bőven elegendő a géppuska/ágyú kombó.
Marad még hogy földi célok ellen használod, de magasabb szögtatrományban. Ennek gyakorlatilag városi harcban van értelme, de elnézve a szíriai videókat jól megvanna e képesség nélkül is, csak kombinálva használják a tankokat BMP-kel.

Ha meg légvédelmi rakéta, akkor azon meg nincs mit fejleszteni. Símán szétoszthasz a harckocsizók közt MANPAD-okat, amiket semmilyen átalakítás nelkül lehet indítani.

Plusz súly, plusz térfogat, plusz elektronika, plusz lőszer, plusz személyzet... Szerintem nem lenne célszerű, ahogy ez sem az:
71FHJU17djL._SL1204_.jpg

Ha meg légvédelmi rakéta, akkor azon meg nincs mit fejleszteni. Símán szétoszthasz a harckocsizók közt MANPAD-okat, amiket semmilyen átalakítás nelkül lehet indítani.

No igen, hasonló megoldásról már írtál korábban is, csak ugye kidugni a fejed a harckocsiból már nem annyira modern megoldás. :)

Nézd meg a legtöbb harckocsit. A rájuk szerelt géppuska/géppuskák használatához ki kell dugd a fejed:)

Én mondjuk a gépágyút (főleg a harckocsi oldalára hegesztve) nem tartom valami jó ötletnek....
Viszont a 7.62 meg 12.7 mm-s párhuzamosított géppuska helyet simán el tudok képzelni egy 14.5 mm-s géppuskát. Kellően erős mégis kompakt megoldás lenne.
A távirányított géppuska pedig lehetne kettős, mint a legtöbb modern APC-nél, vagyis 7.62/5.45+30 mm-s automata gránátvető.

Konténerben kell rárakni, mint a Bradley-nél csinálták, és meg is van oldva az AA :-)

Nézd meg a legtöbb harckocsit. A rájuk szerelt géppuska/géppuskák használatához ki kell dugd a fejed:)

No igen, de azért, mert nem éppen mai fejlesztések. :)
A korszerű fejlesztéseknél én úgy látom, hogy kezd elterjedni a távirányításos torony géppuska. (Pl. T-90sm, újabb Leo 2-es verziók.)

Az oroszok már a T-80 óta távirányítású nehéz géppuskát alkalmaztak.A T-72-ről azért maradt le mert ott az olcsóság volt a fő szempont az egyszerűség mellett.

Szerintem az annyira távirányított, hogy a parancsnok kupolájára van szerelve és együtt mozog vele. Vagyit legyen ahogy akarod. Távirányított, de mehanikusan:)
Az első igazi távirányítottat az új T-90-en láttam, ami Putyi választására készült.

A II. vh. alatt és után a harckocsikon a vezető mellett volt egy általában 7,62mm géppuska és a löveggel párhuzamosított géppuska, amivel a löveg belövését végezték. Először a vezető melletti géppuska maradt el és most már szerintem a párhuzamosított géppuska szerepe is jelentősen csökkent. A toronyra szerelt 12,7mm lé. gpu. nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért nagyon nem is terjedt el. A harckocsin bármilyen beépített légvédelmi fegyvernek nem sok létjogosultsága van.
Viszont véleményem szerint egy távirányított, a lövegtől teljesen függetlenül mozgó 12,7mm - 14,5mm géppuskának, vagy akár egy 20mm gépágyúnak van relációja, attól függően, hogy mekkora a harckocsi.
Hiryu, azért nagyon kíváncsi leszek, hogy a Terminátor project, mint elképzelés mennyire lesz hoax? Kazahsztánban a T-72 alvázon rendszerben van és tudtommal az orosz hadsereg az Armata alvázon tervezi rendszeresíteni a jövőben.
Én azért nem csak városi harcban tudom elképzelni, hanem közvetlen harckocsi támogatóként, főleg hegyes, átszegdelt terepen, ahol nagy távolságokat nem lehet belőni. Az IFV-k nem minden esetben képesek támogatni hatékonyan a harckocsikat a páncél védettségük miatt.

Az Armata teljesen titkosítva van május 9-ig. Még a próbákon is letakarva fog menni...

A 2.300 db vajon mennyire hiteles 2020-ig és ez a végleges mennyiség lenne?

Kizárt, hogy legyártanak 2300 darabot 2020-ig. Még szerzodés sincs aláírva. Még az Armata sincs teljesen kész állapotban. Inkább 2025-re.