T-14 Armata

OOOHH De Csira! viszont kuganec-25 és a bumerang kiba..ott jól néznek ki.
t-14:
Hiányzik róla a nagy lapos szögletes torony ami futurisztikusabbá teszi .
Tudom én hogy nem a szépség számít de azért na.

148.jpg

Ha nagyobb lőszert kap, akkor nyílván a töltőberendezés is módosul majd, de nem hinném, hogy ez akkora gondot okozna.
Inkább arra vagyok kíváncsi, hogy megtartották a T-72 töltőberendezését, ahol vízszintesen van a lőszer, vagy függőlegesen van?

Mackensen
Teljesen új automata toltoberendezéssel rendelkezik az Armata. 32 loszert tud vinni.

OK, de, hogy állnak benne a lőszerek? Vízszintesen, vagy függőlegesen?

Igazából teljesen mind1 mert így is úgy is forgatni kell mint mókus a mogyorót. :)

Mondjuk a vízszintessel több a tapasztalatuk, de ha szavaznom kéne én a függőlegest választanám.

Mondjuk a vízszintessel több a tapasztalatuk, de ha szavaznom kéne én a függőlegest választanám.

Node miért? :) Én ugyan laikus vagyok, de a vízszintes minden szempontból jobb megoldásnak tűnik. Pl. biztonság, helykihasználás.

Nem zavar annyira a lőszer hossza. A mostaniba ezért nem lehet hosszabb penetrátoros lőszert beletenni, mert nem fér bele. Ha meg ürméretet váltaz akkor mindenképpen hosszabb lesz.

Ez vili... Viszont erre lehet készülni a tervezésnél, ha jól sejtem, ugye?
Így viszont az egyéb érvek miatt nem jobb mégis a vízszintes?

Zavart érzek az erőben a vízszintes és függőleges kérdésben.
Mindegyik automata töltő vízszintes tudtommal.
Viszont a T szériánál "körhinta" elrendezésű:
125mmeng.jpg

A Leclercnél a lőszer pedig "fekszik" a toronyban.
Image66.gif

A T-64/80 szériánál a lőszer egy része függőlegesen áll. Az amerikai M8-nál meg teljesen (igaz nem került sorozatgyártásre). Viszont ott a 105 milliméteres ágyút kicserélték 120 milliméteresre, úgy, hogy meghagyták az eredeti töltőberendezést. Csak a foglalatokat szélesítették ki, a szoftvert nem is modosították, csak úgy táplálták be, hogy egy hely mindíg "üres" marad.

https://www.youtube.com/watch?v=cWUTviYdSCE
https://www.youtube.com/watch?v=B8Tv1NEHaj4
https://www.youtube.com/watch?v=KZcrwOyA7ys

Mackensen

<i>"A T-64/80 szériánál a lőszer egy része függőlegesen áll."</i>

Ezért is kerestem olyan képet ahol ez látszik :-)

Én amúgy meg azt nem értem, hogy az automata töltőn kívül minek tárolnak egyáltalán lőszert?
Lehet rosszul gondolom, de valós harci körülmények között 20-25 lövésnél többet úgy sem képes leadni egy harckocsi. (Egyenlő feleket feltételezve) Így elég fölösleges dolognak tűnik a + lőszer cipelgetése.
Ráadásul ezen lőszer betöltéséhez is sok idő kell, vagy el is kell miatta hagynia a személyzetnek a harckocsit. Így nem sok értelmét látom a dolognak.

Lehet jobban járnának egy nagy kapacitású automata töltővel (25-30 lőszer) és + lőszerszállító járművekkel, pont mint a tüzérség esetén.

A harckocsizók mindíg veszélyesen telepakolták lőszerrel a harckocsikat éles helyzetben. Még oda is pakoltak, ahol nem is lőszernek kellett volna lennie. Ha csak harckocsi-harckocsi elleni szituról lenne szó, akkor lehet, hogy elég lenne a 20+ lőszer is, de a legtöbb lőszer amit málháznak, az síma repeszromboló. Azokból meg fogy is rendesen, mert gyakorlatilag mindenbe belelőnek ami egy picit is gyanús.

Modularitásba beleférhetne egy előre töltött tár egyben való cserélése, mondjuk a torony nyúlványban. De mindenképpen célszerű lenne a lőszer bemálházását kívülről végezhetővé tenni. Ilyen óriási malacokat (140-152 mm) a harckocsi belsejében bejátszani a tárba biztosan nem lenne egyszerű.