T-14 Armata

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
2 019
7 984
113
Így a második világháborús szovjet győzelem 80-k évfordulójához közeledve, ki hitte volna 10 évvel ezelőtt, hogy ez mind kuka?
Armata, Kurganyec, Boomerang.
Talán a Koalicija önjáró löveg került sorozatgyártásba, de lehet rosszul emlékszem.
Ezek a prototípusok valóban élenjáró, új generációs harceszközök lehetnének, az orosz haderőnek nagy szüksége lett volna ezekre.
Úgy tűnik, Putyin készült a háborúra, de nem bírta kivárni ezek rendszeresítését, vagy elhitte a katonai vezetők hazugságait.
Egyszer talán megtudjuk, mi volt az igazság.
Az Armata előre mutató koncepció, a nyugat is csak követheti.
Szerintem kijelölt az utat, amin még nem indult el senki.
Az egész szovjet fegyver történelem tele van ilyenekkel

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 568
17 647
113
Így a második világháborús szovjet győzelem 80-k évfordulójához közeledve, ki hitte volna 10 évvel ezelőtt, hogy ez mind kuka?
Talán a Koalicija önjáró löveg került sorozatgyártásba, de lehet rosszul emlékszem.
Ezek a prototípusok valóban élenjáró, új generációs harceszközök lehetnének, az orosz haderőnek nagy szüksége lett volna ezekre.
Úgy tűnik, Putyin készült a háborúra, de nem bírta kivárni ezek rendszeresítését, vagy elhitte a katonai vezetők hazugságait.
Én inkább úgy tekintek ezekre, mint a biplánok - 1.th gen jet gépek átmenetére a II.VH alatt. Az Ukrajnai háború piszok gyorsan áttekerte a fejlődési irányvonalakat.

A T-14 erre tökéletes példa.
Addig ok, hogy réges-régen ennek gyártásba kellett volna kerülnie, csak éppen szanaszét lopták a gyártásra szánt pénzeket, pedig még félig kiforratlanul is be lehetett volna dobni. Okkal hajigálták ki utána nagy számban a fejeseket az ablakon (amit az orosz társadalom egyöntetűen megéljenzett minden esetben). Megjegyzem a Boeing vagy az LM meg sokszáz más cég vezetésére is ráférne hasonló eljárás, és mindjárt rengeteg fejlesztési probléma megoldódna...

Azonban van itt egy másik aspektus, nevezetesen, hogy az egész vezérkoncepció másodlagossá vált. A T-14 jelenlegi formájában pont ugyanúgy szegényes, mint az összes többi a harctéren, mivel a FPV drónok/ATGM-ek és az aknák váltak a fő fenyegetéssé, nem másik harckocsi. Amíg pedig az APS nincs drónokra és raksikra egyaránt felkészítve 360 fokban, addig tényleg nincs értelme erőltetni, mert első héten a katonák teknőst varázsolnának belőle.
Másik nagy forradalom az aknavédelem oldalán kell bekövetkezzen, valamiféle integrált aktív védelem. Nem tudom mi erre amit terveznek, de anélkül megint csak kár kihozni, látva az aknatelepítés milyen ujjgyakorlattá vált.

Szóval egyáltalán nem szar tank és ha nagyon akarnák gyárthatnák is minden gyerekbetegségével együtt, csak éppen túlhaladta a háború, és nem nyomatják ki, pedig az orosz aztán most ont mindent, ami a kapun kifér. Gyanítom, hogy tervezés alatt van valamiféle T-14M verzió, ami legalább a drónok/ATGM elleni aktív védelmet is megkapja, brutális beépített EW rendszerrel, mert azzal már előrébb lennének. Persze szerintem, de ahogy nézem erre halad mindenki, lassan a kerti budira is drón védelem kell...

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 409
11 263
113
Én.
De még sokan gonsolták hogy ez papírtigris marad. (amúgy nem is vagyok meggyőzve hogy kell a háborúba ilyen jármű)

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 384
17 840
113
Én.
De még sokan gonsolták hogy ez papírtigris marad. (amúgy nem is vagyok meggyőzve hogy kell a háborúba ilyen jármű)

Sem a T-14-es Armata, sem az AbramsX nem harcolna különbbül, mint a T-90M / M1A2 SEPv3 Abrams.

Az AbramsX jóval működőképesebb, és valóságosabb, mint az Armata, azonban jó eséllyel továbbra sem fogja kiváltani a hagyományos Abrams-et, sőt az is csoda lesz, ha gyártanak egy kisszériát belőle tessék - lássék alapon.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Roni

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 409
11 263
113
Sem a T-14-es Armata, sem az AbramsX nem harcolna különbbül, mint a T-90M / M1A2 SEPv3 Abrams.

Az AbramsX jóval működőképesebb, és valóságosabb, mint az Armata, azonban jó eséllyel továbbra sem fogja kiváltani a hagyományos Abrams-et, sőt az is csoda lesz, ha gyártanak egy kisszériát belőle tessék - lássék alapon.
ezt nem vitattam egy pillanatig sem.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 937
11 160
113

Ez mindenre igaz, ami a földön gurul és fő feladata a lövöldözés :) Az igazi ugrás ennek a személyzet nélküli változata lesz, az Armata csak a személyzet fokozott védelmében új, de ha valami meglövi egy jobb gépágyúval néhányszor a tornyát, mehet vissza toronycserére. Már ha jól gondolom.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 384
17 840
113
Ez mindenre igaz, ami a földön gurul és fő feladata a lövöldözés :) Az igazi ugrás ennek a személyzet nélküli változata lesz, az Armata csak a személyzet fokozott védelmében új, de ha valami meglövi egy jobb gépágyúval néhányszor a tornyát, mehet vissza toronycserére. Már ha jól gondolom.

Szerintem az érzékelőket viszi ki, ha megsorozzák gépágyúval, de attól még ugyanúgy használhatatlanná válik a torony.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 937
11 160
113
Szerintem az érzékelőket viszi ki, ha megsorozzák gépágyúval, de attól még ugyanúgy használhatatlanná válik a torony.
Szerinem az ágyú zárszerkezete is rosszul viseli az ilyesmit. Meg az APS. Vagy az autoloader, de azt nem tudom, hogy benyúlik-e bármely része a toronyba, ha épp nem tölt.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 510
19 346
113
Szerinem az ágyú zárszerkezete is rosszul viseli az ilyesmit. Meg az APS. Vagy az autoloader, de azt nem tudom, hogy benyúlik-e bármely része a toronyba, ha épp nem tölt.
Hát valljuk be hogy az armata tornya nevetségesen gyenge a abramsx és a kf-51 képest .
Sőt olvastam olyat hogy az Abramsx tankot tovább fejlesztik és kap 4 Switchblade 300 kamikaze drónt a kf-51 mintára !

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 618
138 605
113
Egy kibaszott makett, nem készült belőle működőképes prototípus.
Az M1E3 pedig max nyomokban emlékteztet majd rá.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 384
17 840
113
Egy kibaszott makett, nem készült belőle működőképes prototípus.
Az M1E3 pedig max nyomokban emlékteztet majd rá.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Amit itt mutatnak, az nem makettnak tűnik, hanem egy teljesen működőképes példánynak.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 618
138 605
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Amit itt mutatnak, az nem makettnak tűnik, hanem egy teljesen működőképes példánynak.
Az kb 70%-ban makett, ahogy a videón már tüzelő KF-51 is az volt.
Egy M1 alváz átlemezelve szépre. Mivel ez egy ipar által készített technológiai demonstrátor nem pedig egy termék.

Ezt úgy is hívhatnánk, hogy ipari gondolatébresztő az esetleges vásárlók részére, akik megfinanszírozzák hogy el is készüljön egy már tesztelhető valós prototípus amiből majd egyszer gyártásérett gép lesz.

Az M1E3 (ami majd egyszer M1A3 lesz ha rendszeresítik) első prototípusának pedig 2027-re kell elkészülnie.