Szerintem a T-72 a maga idejében úgy 10-15 évig volt a legjobb harckocsi, ami nem kis eredmény a típus részéről!
Nem vagyok hk. terén túl tájékozott, de itt azért köhögtem egy sort...
Már az alap M1 változatnál is legfejebb a tűzerő volt nagyobb - mai napig nem értem, hogy mit akartak a 105 mm-es löveggel a jenkik - ha a pontosságot nem számítod bele a tűzerőbe. Az M1A1 szériától kezdve aztán tűzerőben sem volt hiány. A Leo2 meg alapból nagyobb löveggel bírt, amit aztán folyamatosan fejlesztettek még erősebbé.
A konstrukció sikerességét jól mutatja, hogy megjelenése után még 40 évvel mindig szolgálatban áll.
Nem, ez inkább a felhasználók pénztelenségét mutatja. A nyugati harkocsinál történt aztóa volt egy generáció váltás. Olyan korban született, a T-72, amikor M48/M60, Leopard 1 és AMX-30 volt az elterjedt a NATO-ban és a 3. világban meg máshol még Centurion is szolgált talán. Összemérni a Leo2A4, Challenger I kései változataival, vagy a '90-es évek elején megjelenő Leclerc, Leo 2A5, M1A1 ('80-as évek közepe), M1A2-vel vagy a Chally 2-vel még a legkorszerűbb T-72 változatot szerintem elég merész... Nem csak azért nyomják le ezek, mert nagyobbak...
A T-72 olcsó tömegharkocsinak készült, a szovejtek a T-64-et tartották a csúcsharkocsinak. Még a T-90 leánykori neve is T-72BU. Fejlesztheted amennyire akarod, de 45t kategóriában levő harcost elég nehéz egy ringbe helyezni a 60t+ kategóriás szörnyetegekkel. Legalábbis szerintem.
E mellet ugyan ennyi ideig folyamatosan fejlesztgették, ami szintén a jó alapkonstrukciót dicséri.
Szegény ember vízzel főz...
Ennyi erővel a T-55 még jobb, mert annak is létezik korszerűsítése ugyebár, méghozzá nem is gyenge és még régebb...
Amennyire tudom gyakorlatialg kibelezték az egészet és XXI. századi megoldásokkal pakolták tele.
Az F-15 és F-16 korszerűsítések is részben azért léteznek, mert még a világ leggazdagabb haderejének sem tellett elég új gépre, meg igény sem volt rá jó ideig. A bibi az, hogy a T-72-re ez nem igaz.
Röviden, legfeljebb igen kis szériás T-72 változatokra lehetne azt mondani, hogy élvonalbeli harkocsinak számított a T-72 összevetve a nyugati vasakkal.