1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-62

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 9..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hogy jön ki a 41,84 és a94 darabos harckocsimennyiség?

  Az oroszoknál ezek szerint a 60-as évek végi 70-es évek eleji struktúra működik(már ahol 31 harckocsi van egy zászlóaljban) ahol 3 gép a szakasz,a század 3 szakasz+1 parancsnoki gép a zászlóalj pedig  3 század + 1 parancsnoki gép.A 41-egy lehet azzal magyarázni,hogy ott a zászlóalj 4 századból áll de a 84 meg a 94 az totál homály nekem.A 84-ből lehet úgy 94 ha hozzárakok még egy századot de ez sem magyarázza a 84-es mennyiséget.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  BMP-1 is van bőven.
   
 3. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  @boki ne beszélj már bolondokat... Szerinted ha a grúz háborúban még bevetésre kerültek akkor nincs lőszer?  Hát gyanítom hogy nagyságrendekkel több lőszer van hozzá mint itt Magyarországon az összes tábori és harckocsiágyúhoz összesen.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  84 lehet két zászlóalj 41+41 és ehhez még a parancsnok+kísérő

  94, meg lehet három normál zászlóalj
   
 5. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Galcon köszi a "Reggeli jelentés"-t. :)

  Az MT-LB nagyon meglepett, de én a BMP-1 és T-62 esetében is azt gondoltam, hogy nem használják már.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  A 94-re rájöttem,pontosabban az előbb elszámoltam a 3x31-et ami 93. A 94 úgy jön ki az ezredben(oroszoknál dandár),hogy 3 zászlóalj(3x31)+ egy parancsnoki harckocsi.

   
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  A 84-nem kerek.Egy ezred/dandár parancsnoknak csak akkor kell két harckocsi ha önálló az ezred/dandár!A Szovjet struktúrában csak a hadosztályparancsnoknak volt kettő harckocsija amiből az egyik tornyában nem volt lőszer csak 3 rádió(az egyiken a hadosztályával tartotta az ök-t a másikkal a légierővel,a 3. meg a parancsnoksággal való kommunikációra szolgált)ez amolyan páncélozott rádióállomás volt és a másik harckocsija volt a tényleges harckocsi.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Itt van rajzolva a 4 százados zászlóaljszervezet:

  http://img809.imageshack.us/img809/1033/tankbrigadenewimage2.png

  Még az lehet kérdés,hogy mitől függ a 4 és mitől a 3 százados zászlóaljstruktúra?
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Dudi

  Nagyon tetszik a zászlóaljas kép. Sokat segít a felépítés megértésében. (Nekem laikusnak legalábbis)
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Összesen két ilyet látok a felsorolásban. Lehet, hogy önállóak? Csak nem a körzet alá írták a nevüket?
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  duckdodgers

  A grúz háború 2008-ban volt,  augusztusban lesz 5 éve,  Épp ennek kapcsán indították el a modernizációs csomagot. Ennek része a tobb tízezer tonnányi régi loszer megsemmisítése, régi-elvult technika leváltása. A T-62-esek kivonására és szétszerelésére még 2011-ben  adta ki a parancsot még Szergyukov.

  Ez a van a sajtoban...... Biztos olvastad , hogy mennyi baleset volt a loszerek megsemmisítése kozben az elmúlt 4 évben.!
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

  T-62:

  http://militaryrussia.ru/blog/topic-299.html
   
 13. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  De mivel még a kivonás sem fejeződött be , gondolod hogy lőszer nincs hozzá? Ne viccelj már tényleg...  A megsemmisítést meg a lejárt és rossz körülmények közt tárolt lőszerekkel kezdik.  Hallottam balesetről, de azt ne felejtsd el hogy náluk aztán van lőszerlerakat rogyásig.  És a horrorképek amiket ezekről lehetett látni legtöbb esetben olyan lerakatok amiket pl innen illetve ex szovjet köztársaságokból hordtak haza. De megsúgom Neked hogy itthon is volt még a raktárakban 100 millis harckocsilőszer meg 122-es lőszerek  pár évvel ezelőtt.
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  *Bocsánat :   A megsemmisítést meg a rossz körülmények közt tárolt vagy nem kezelésbiztos lőszerekkel kezdik.

  Meghatározott időközönként minden sorozatból adott számú darabot kiemelnek, és a robbanóanyagból, "lőporból" mintát vesznek, amit egy laborban kielemeznek majd ez alapján döntenek, adott esetben meghosszabbítják a "szavatossági" idejét vagy ha gond van akkor az adott sorozatú lőszereket letiltják. Normál körülmények közti tárolás esetén a hosszabbítás szinte biztosra vehető mivel a katonai robbanóanyagok igen stabil vegyületek.
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Figyelj, ahogy Galcom is megírta, két helyen voltak csak hadrendben a távol-keleten és a déli katonai korzet 58. hadseregénél, (régen  észak.akaukázusi!)melynek Vlagyikavkazban van a parancsboksága.(innnen vettek részt a grúz-oroszháborúban), de azóta már  lecserélték oket(fentebb olvashatod). Én azt írtam, hogy már nincs annyi  loszeruk ezekhez a tankokhoz, mivel már nem gyártják (már csak Szíriában ésEszak Koreában gyártanak loszereket a T-62-esekhez). Másik dolog, hogy megsemmisítik a folosleges loszereket amit még a SZU-bol orokoltek. Egy halom loszeruk van mindenféle, de foloslegesen tárolnák, minek és kinek? már nincs rá szukséguk, a régi elavult technikát kivonták vagy ki fogják folyamatosan vonni.

  A loszerrol nem azt írtam, hogy nincs, hanem mivel semmisítik , mert nem kell nekik a T-62-es, -kevesebb van , (minek 50 éves technika) Megfelel nekik a T-72, T-80 és T-90-es azokba egyforma loszer is megy .

  Tudnák neked x linkeket betenni, de mind orosz.

   
   
 16. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Én értem hogy Te mit írsz, de én meg azt írom hogy a gyakorlat nem feltétlen igazodik ahhoz amit olvasol... Jelen esetben mivel a harckocsikat el  szeretnék adni, így nem fogják a lőszereket megsemmisíteni. Még ha szétvágásra kerülnének a tankok akkor is megfutnának egy kört a lőszerrel alkatrészekkel stb... de ha figyelmesen elolvasod a cikket ott az van hogy 900 db  T-62vel rendelkeznek, nem az hogy hadrendben áll. Viszont attól még van hozzá lőszer. Egy hadseregnél ez úgy szokott működni, hogy akkor pucolják ki a lőszert a raktárakból amikor már nincs eszköz hozzá és akkor is ha lehet akkor eladják valami 3. világbeli országnak.

  De ezt írtad egyébként :

  "Sokkal olcsóbb, ha szétszedik a tankokat, és egyes részeket mint a hajtomuvet eladják alkatrésznek, a tobbit  meg eladják a vasba. Már amúgy sincs loszer a 115 mm-es csohoz, minek eroltetnék a tárolást."
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

   

  A lényeg , hogy egy csomó pénzt megspórolnak,nem kell tárolni tovább....

  Egyébként itt az eredeti szoveg az Izvestiábol, amit a Lenta .ru vett át .

   

  "В нынешних условиях ценность Т-62 очень мала. Так что разумнее их разобрать, чем тратить деньги на хранение. Кроме того, на складах нет боеприпасов для его пушки, — добавил собеседник.

  Пушка Т-62 под индексом 2А20 имеет калибр 115 мм и использует унитарные снаряды, в которых принцип стрельбы сходен с обычным патроном стрелкового оружия: поражающий элемент, пороховой заряд и капсюль находятся в цельной гильзе. Современные российские и многие иностранные танки стреляют снарядами с раздельным заряжанием, когда головная часть и пороховой заряд в брикете подаются в ствол раздельно."
  Читайте далее: http://izvestia.ru/news/542395#ixzz2HWjuYivE
   
 18. F1End

  F1End New Member

  Gondolom azért tartanak szolgálatban sokat még a régebbi technikából, mert

  1. A népesség jelentős része ezekre kapott kiképzést

  2. Rengeteg van belőle

  Tehát:  Szükség esetén elméletileg tengernyi eszközt tudnának harcba küldeni.(hidegháborús doktrína)

  De, mivel az ezekhez szükséges a szakértelem magasabb szinten tartására lehet szükség, aktív állományban kell tartani néhányat belőlük, különben elvesztik a tudást.

  Lehet, hogy nem túl modern, de védettség és tűzerő szempontjából a legtöbb modern IFV -t még mindig felülmúlja, vagyis ha azokat célszerű közvetlenül harcba bocsájtani, akkor ezeket is.
   
 19. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  A T-62 seket ( hozzateszem nagyon okosan ) a meglevo meg ma is hatalmas alkatresz es loszerkeszlet miatt azert tartottak meg mert melettuk volt eleg T-72/90 es harckocsi amelyek mint onallo egysegek kepesek lettek volna az attoresre az ellenseges harckocsi egysegekkel valo harc felvetlere.

   

  Akkor minek is a T-62 es ?

   

   

  A regi jo gyalogsagi tamogato onjaro loveg  feladatkorben terveztek alkalmazni a gyalogsaghoz kozvetlenul beosztva szazad vagy ezred  nagysagban.  Ebbol a szempontbol a mai napig megalljak a helyket mert hat ahova a 115 mm es kozvetlen iranyzassal odacsap az bizony nem fog koszonomot mondani.  Emelett mozgekony is es ugye a vedelme igen jo .

   

  De ami a lenyeg hogy nem mas pancelosok elleni harcra vagy attoro harckocsi szerepeben terveztek bevetni.

   

  Ezert lett volna jo otlet a T-55 soket anno ( csak az AM szeriat ) megtartani mert a meglevo alkatresz hegyekkel es kannibalizalhato tarsakkal evtizedekig megtarthattuk volna a harckocsizo kulturat es emelett a gyalogsag meg komoly tuztamogatashoz juthatott volna.

   

  De lanctalpas volt es az akkori dili vagy inkabb csak alibi hivatkozas miatt ez draga folosleges elavult megoldas es ki is irtottak BMP-ttol Gvozgyikas-tul stb stb-stul
   
 20. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  @boki én a lnincs lőszer dolgot vitattam, ahogy azt dudi is említette kb annyi lőszer lehet raktáron amivel egy háború is megvívható...

  A kivont cuccok először tartalékállományba kerülnek mindenhol. Az izvesztijában megjelent cikk hasonló mint amit akár itthon az indexen látunk... Maga a hír az hogy kivonnak valamit, majd egy "szakértő" nekiáll okoskodni hogy miért is volt az szar. A cikkben említik a 115-ös löveget és az egyesített lőszert.  Az oroszok a T-64től kezdve letették a voksukat az osztott lőszerre és a töltőgépre, míg a nyugati oldalon megmaradtak az egyesített lőszernél. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is.

  @F1End : a cikkben le van írva, hogy jelenleg már csak 900 db T-62essel rendelkeznek összesen. Az első lépcsőben sztem hamar leváltotta a T-64-es majd a T-72 és leszármazottai. Igazából a T-62 kb egy grúz háború kaliberű konfliktusban vagy afrikai csetepaték során alkalmas harci cselekményekben való aktív részvételre.

   
   

Ezen oldal megosztása