T-62

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Hogy jön ki a 41,84 és a94 darabos harckocsimennyiség?

Az oroszoknál ezek szerint a 60-as évek végi 70-es évek eleji struktúra működik(már ahol 31 harckocsi van egy zászlóaljban) ahol 3 gép a szakasz,a század 3 szakasz+1 parancsnoki gép a zászlóalj pedig  3 század + 1 parancsnoki gép.A 41-egy lehet azzal magyarázni,hogy ott a zászlóalj 4 századból áll de a 84 meg a 94 az totál homály nekem.A 84-ből lehet úgy 94 ha hozzárakok még egy századot de ez sem magyarázza a 84-es mennyiséget.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@boki ne beszélj már bolondokat... Szerinted ha a grúz háborúban még bevetésre kerültek akkor nincs lőszer?  Hát gyanítom hogy nagyságrendekkel több lőszer van hozzá mint itt Magyarországon az összes tábori és harckocsiágyúhoz összesen.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
84 lehet két zászlóalj 41+41 és ehhez még a parancsnok+kísérő

94, meg lehet három normál zászlóalj
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Galcon köszi a "Reggeli jelentés"-t. :)

Az MT-LB nagyon meglepett, de én a BMP-1 és T-62 esetében is azt gondoltam, hogy nem használják már.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
A 94-re rájöttem,pontosabban az előbb elszámoltam a 3x31-et ami 93. A 94 úgy jön ki az ezredben(oroszoknál dandár),hogy 3 zászlóalj(3x31)+ egy parancsnoki harckocsi.

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Mackensen

A 84-nem kerek.Egy ezred/dandár parancsnoknak csak akkor kell két harckocsi ha önálló az ezred/dandár!A Szovjet struktúrában csak a hadosztályparancsnoknak volt kettő harckocsija amiből az egyik tornyában nem volt lőszer csak 3 rádió(az egyiken a hadosztályával tartotta az ök-t a másikkal a légierővel,a 3. meg a parancsnoksággal való kommunikációra szolgált)ez amolyan páncélozott rádióállomás volt és a másik harckocsija volt a tényleges harckocsi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Itt van rajzolva a 4 százados zászlóaljszervezet:

http://img809.imageshack.us/img809/1033/tankbrigadenewimage2.png

Még az lehet kérdés,hogy mitől függ a 4 és mitől a 3 százados zászlóaljstruktúra?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 123
53 706
113
Dudi

Nagyon tetszik a zászlóaljas kép. Sokat segít a felépítés megértésében. (Nekem laikusnak legalábbis)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Összesen két ilyet látok a felsorolásban. Lehet, hogy önállóak? Csak nem a körzet alá írták a nevüket?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 548
113
duckdodgers

A grúz háború 2008-ban volt,  augusztusban lesz 5 éve,  Épp ennek kapcsán indították el a modernizációs csomagot. Ennek része a tobb tízezer tonnányi régi loszer megsemmisítése, régi-elvult technika leváltása. A T-62-esek kivonására és szétszerelésére még 2011-ben  adta ki a parancsot még Szergyukov.

Ez a van a sajtoban...... Biztos olvastad , hogy mennyi baleset volt a loszerek megsemmisítése kozben az elmúlt 4 évben.!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
De mivel még a kivonás sem fejeződött be , gondolod hogy lőszer nincs hozzá? Ne viccelj már tényleg...  A megsemmisítést meg a lejárt és rossz körülmények közt tárolt lőszerekkel kezdik.  Hallottam balesetről, de azt ne felejtsd el hogy náluk aztán van lőszerlerakat rogyásig.  És a horrorképek amiket ezekről lehetett látni legtöbb esetben olyan lerakatok amiket pl innen illetve ex szovjet köztársaságokból hordtak haza. De megsúgom Neked hogy itthon is volt még a raktárakban 100 millis harckocsilőszer meg 122-es lőszerek  pár évvel ezelőtt.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
*Bocsánat :   A megsemmisítést meg a rossz körülmények közt tárolt vagy nem kezelésbiztos lőszerekkel kezdik.

Meghatározott időközönként minden sorozatból adott számú darabot kiemelnek, és a robbanóanyagból, "lőporból" mintát vesznek, amit egy laborban kielemeznek majd ez alapján döntenek, adott esetben meghosszabbítják a "szavatossági" idejét vagy ha gond van akkor az adott sorozatú lőszereket letiltják. Normál körülmények közti tárolás esetén a hosszabbítás szinte biztosra vehető mivel a katonai robbanóanyagok igen stabil vegyületek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 548
113
Figyelj, ahogy Galcom is megírta, két helyen voltak csak hadrendben a távol-keleten és a déli katonai korzet 58. hadseregénél, (régen  észak.akaukázusi!)melynek Vlagyikavkazban van a parancsboksága.(innnen vettek részt a grúz-oroszháborúban), de azóta már  lecserélték oket(fentebb olvashatod). Én azt írtam, hogy már nincs annyi  loszeruk ezekhez a tankokhoz, mivel már nem gyártják (már csak Szíriában ésEszak Koreában gyártanak loszereket a T-62-esekhez). Másik dolog, hogy megsemmisítik a folosleges loszereket amit még a SZU-bol orokoltek. Egy halom loszeruk van mindenféle, de foloslegesen tárolnák, minek és kinek? már nincs rá szukséguk, a régi elavult technikát kivonták vagy ki fogják folyamatosan vonni.

A loszerrol nem azt írtam, hogy nincs, hanem mivel semmisítik , mert nem kell nekik a T-62-es, -kevesebb van , (minek 50 éves technika) Megfelel nekik a T-72, T-80 és T-90-es azokba egyforma loszer is megy .

Tudnák neked x linkeket betenni, de mind orosz.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Én értem hogy Te mit írsz, de én meg azt írom hogy a gyakorlat nem feltétlen igazodik ahhoz amit olvasol... Jelen esetben mivel a harckocsikat el  szeretnék adni, így nem fogják a lőszereket megsemmisíteni. Még ha szétvágásra kerülnének a tankok akkor is megfutnának egy kört a lőszerrel alkatrészekkel stb... de ha figyelmesen elolvasod a cikket ott az van hogy 900 db  T-62vel rendelkeznek, nem az hogy hadrendben áll. Viszont attól még van hozzá lőszer. Egy hadseregnél ez úgy szokott működni, hogy akkor pucolják ki a lőszert a raktárakból amikor már nincs eszköz hozzá és akkor is ha lehet akkor eladják valami 3. világbeli országnak.

De ezt írtad egyébként :

"Sokkal olcsóbb, ha szétszedik a tankokat, és egyes részeket mint a hajtomuvet eladják alkatrésznek, a tobbit  meg eladják a vasba. Már amúgy sincs loszer a 115 mm-es csohoz, minek eroltetnék a tárolást."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 548
113
 

A lényeg , hogy egy csomó pénzt megspórolnak,nem kell tárolni tovább....

Egyébként itt az eredeti szoveg az Izvestiábol, amit a Lenta .ru vett át .

 

"В нынешних условиях ценность Т-62 очень мала. Так что разумнее их разобрать, чем тратить деньги на хранение. Кроме того, на складах нет боеприпасов для его пушки, — добавил собеседник.

Пушка Т-62 под индексом 2А20 имеет калибр 115 мм и использует унитарные снаряды, в которых принцип стрельбы сходен с обычным патроном стрелкового оружия: поражающий элемент, пороховой заряд и капсюль находятся в цельной гильзе. Современные российские и многие иностранные танки стреляют снарядами с раздельным заряжанием, когда головная часть и пороховой заряд в брикете подаются в ствол раздельно."
Читайте далее: http://izvestia.ru/news/542395#ixzz2HWjuYivE
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
Gondolom azért tartanak szolgálatban sokat még a régebbi technikából, mert

1. A népesség jelentős része ezekre kapott kiképzést

2. Rengeteg van belőle

Tehát:  Szükség esetén elméletileg tengernyi eszközt tudnának harcba küldeni.(hidegháborús doktrína)

De, mivel az ezekhez szükséges a szakértelem magasabb szinten tartására lehet szükség, aktív állományban kell tartani néhányat belőlük, különben elvesztik a tudást.

Lehet, hogy nem túl modern, de védettség és tűzerő szempontjából a legtöbb modern IFV -t még mindig felülmúlja, vagyis ha azokat célszerű közvetlenül harcba bocsájtani, akkor ezeket is.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
A T-62 seket ( hozzateszem nagyon okosan ) a meglevo meg ma is hatalmas alkatresz es loszerkeszlet miatt azert tartottak meg mert melettuk volt eleg T-72/90 es harckocsi amelyek mint onallo egysegek kepesek lettek volna az attoresre az ellenseges harckocsi egysegekkel valo harc felvetlere.

 

Akkor minek is a T-62 es ?

 

 

A regi jo gyalogsagi tamogato onjaro loveg  feladatkorben terveztek alkalmazni a gyalogsaghoz kozvetlenul beosztva szazad vagy ezred  nagysagban.  Ebbol a szempontbol a mai napig megalljak a helyket mert hat ahova a 115 mm es kozvetlen iranyzassal odacsap az bizony nem fog koszonomot mondani.  Emelett mozgekony is es ugye a vedelme igen jo .

 

De ami a lenyeg hogy nem mas pancelosok elleni harcra vagy attoro harckocsi szerepeben terveztek bevetni.

 

Ezert lett volna jo otlet a T-55 soket anno ( csak az AM szeriat ) megtartani mert a meglevo alkatresz hegyekkel es kannibalizalhato tarsakkal evtizedekig megtarthattuk volna a harckocsizo kulturat es emelett a gyalogsag meg komoly tuztamogatashoz juthatott volna.

 

De lanctalpas volt es az akkori dili vagy inkabb csak alibi hivatkozas miatt ez draga folosleges elavult megoldas es ki is irtottak BMP-ttol Gvozgyikas-tul stb stb-stul
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@boki én a lnincs lőszer dolgot vitattam, ahogy azt dudi is említette kb annyi lőszer lehet raktáron amivel egy háború is megvívható...

A kivont cuccok először tartalékállományba kerülnek mindenhol. Az izvesztijában megjelent cikk hasonló mint amit akár itthon az indexen látunk... Maga a hír az hogy kivonnak valamit, majd egy "szakértő" nekiáll okoskodni hogy miért is volt az szar. A cikkben említik a 115-ös löveget és az egyesített lőszert.  Az oroszok a T-64től kezdve letették a voksukat az osztott lőszerre és a töltőgépre, míg a nyugati oldalon megmaradtak az egyesített lőszernél. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is.

@F1End : a cikkben le van írva, hogy jelenleg már csak 900 db T-62essel rendelkeznek összesen. Az első lépcsőben sztem hamar leváltotta a T-64-es majd a T-72 és leszármazottai. Igazából a T-62 kb egy grúz háború kaliberű konfliktusban vagy afrikai csetepaték során alkalmas harci cselekményekben való aktív részvételre.