Mind megfizetjük az árát, ugyanakkor igyekeztem rámutatni arra a tényre, hogy lehetséges rá upgrade akkor is, ha elvesztetted a hátteret, amennyiben szükséged van harckocsikra. Az, hogy te úgy látod, hogy ők valami távoli ország, akiknek van feszült viszonyuk a szomszédokkal, az elég érdekes, mert csak a szomszédunk, némi fődünket bitorolva. Khmm.
Csak úgy szólok, hogy jelenleg ezt csinálják a kormányban. Létre hoznak egy IFV gyárat, amit felkészítenek már a tervezés és építés alatt arra, hogy a legmodernebb hk-kat is ki tudja szolgálni. Egy zöldmezős T-72 gyárral ellentétben rentábilisen. Sehol nem olvastál tőlem olyat, hogy Lynx gyárra nincs szükségünk, mely egy Leopárd2-t is képes mozgatni (össze)szerelés közben.
Ahogy Kaposvárnak is megvan, hogy milyen lehetőséget akarunk oda gyártás terén. És az is, hogy nem fognak kártyázni a melósok az után, hogy a mi pár éves rendelésünk kifutott, készen van.
Semmit nem mondtál, mire jók, csak azt, hogy szerinted x dologra nem
Szerintem meg nagyon világosan fogalmaztam. Nem tudom, nálad mi ment félre és miért nem vetted észre. A T-72-esnek -reményeim szerint- a közepes dd-ben lesz szerepe. Nem, nem azért, mert nincs elég tankalakulatunk és mert nekik páncélgránátos alakulatokkal kellene összecsapni. A közepes dd harcát képes segíteni, ha az is például közepes dd-vel kerül szembe.
Alkalmas arra a T-72, hogy a tank állományunk mennyiségi problémáit ellensúlyozza a környező országok haderejével szemben?
Szerintem nem. A jelenlegi körülbelül két tucat bevethető darabot 1 vs. 1 szituációban sem küldeném be egy modernizált szerb ellen. Az ukránok jelenleg azon dolgoznak, hogy a páncélos erőiket felkészítsék az orosz T-72B3-ak ellen. Nem egyértelmű, hogy pontosan milyen mennyiségben és milyen modernizációs szinten lesz nekik majd T-80U származék, de azokkal szemben sem küldeném a most Tatán lévő hetvenketteseket.
Azt feltételezni, hogy a románok végig fogják nézni, ahogy mindenben lassan föléjük növünk haderő tekintetében és TR-85-ösök és át nem épített T-55-ösökkel fognak minket várni, az jelen pillanatban megengedhető magunknak. Csak ne várja senki, hogy én erre az opcióra pénzt fogok feltenni egy fogadáson!
És csak a teljesség kedvéért beszélhetünk arról, hogy ha Szlovákiában valóban meglépik a K2 beszerzést, akkor azok ellen van-e értelme T-72-t küldeni... Hipotetikusan Ausztria hadbelépése esetén az ő Leo2-eseik ellen melyik magyar katonai vezetés mondaná, hogy a T-72-es jó lesz?
Nem csak világviszonylatban érzem azt, hogy a T-72 elavult technológia egy páncélos fölény kivívására, de a Kárpát-medencében is -szerintem- az küldi be őket tank csatázni, akinek nincs más. És csak a te értelmezésedben zárja ez ki, hogy a meglévő technikát a meglévő szinten fenntartsam és a többi szerepkörben használjam. Ez még mindig egy olyan technika, aminek nem kihívás egy könnyű páncélozott jármű leküzdése, ami komoly akadály lehetne a gyalogság számára. Ha az ellenség gyalogsága RPG-7-essel rendelkezik, akkor az ellen komoly túlélési esélye van. Érdemes bevetni.
De te szerintem figyelmen kívül hagyod, hogy rengeteg szituációban ma már nem állja meg a helyét. Egy APS-sel felszerelt Leopárd2-t akár beküldhetek ukrán Javelin rakéták vagy román Spike ellen is nagyobb nyugalommal, mint egy T-72-t. Ha a szituáció igényli, akkor a cicák ezt a helyzetet meg tudják oldani, egy T-72-es meg nem. Sokkal nagyobb szüksége van ennek a tanknak a felderítési és hírszerzési támogatásra, mint egy első vonalas tanknak. Az esetek egy jelentős hányadában ez azt fogja jelenteni, hogy a T-72-es legénysége tényleg "szotyizni" fog hátul. Érdemes tanulni az oroszoktól, akik a miénkhez képest messze jobb harcértékkel rendelkező tankjaikat a jól ismert módszerrel emelkedőre állították és sokszor hagyományos tüzér szerepben vetették be Kelet-Ukrajnában és nem a te általad hozod módon, hogy mindig és mindenáron közvetlen tüzeléssel kell támogatnia a gyalogságot. Én nagyon remélem, hogy az osztott tüzérséget legalább annyira begyakorolják majd a fiúk, mint a többi szerepkört.
Mert akár tetszik, akár nem, a T-72 már most is jóval ritkábban tud klasszikus hk feladatokat ellátni. Amikor meg erre már van lehetőség, akkor kell előre tolni és használni a páncélját. Te azt mondtad, hogy egy hk feladata, hogy ott legyen a területen és az ellenség gyalogságának le kelljen győzni. Igaz? Szerintem ez hibás megközelítés egy kifutó széria esetén mindenképpen. Szerintem pont az lesz a feladata, hogy az idő nagy részében ne lássák és egy másodvonalas tank esetében akkor vetem be és tolom előre, amikor megvagyok róla győződve, hogy nem feleslegesen elvesztem csupán. (Hogy megint azokkal a csúnya oroszokkal jöjjek, a reptérért folytatott csata egész ideje alatt ott voltak a háttérben. De csak az utolsó szakaszban használták őket klasszikus hk szerepkörben, amikor át kellett gázolniuk a romokon.)
Remélem most már érted és elfogadod, hogy nem egyszerűsíthetjük le a hk-t arra, hogy neki van egy tüzérségi fegyvere elöl, meg páncélja és ezért ő közvetlen tüzeléssel is tudja segíteni a gyalogságot, míg egy arty csak mindig pontatlanul meg nagy távolságból. Amit korábban mondtam, hogy megbocsájthatatlan bűnnek tartanám, ha egy nagyszabású T-72 reinkarnáló program kedvéért késlekedés lenne a másik kettő dd tüzérségének kiépítésében. Szerintem 25-25 db 155-ös Reimetall sokkal több hasznot adna a Honvédségnek, mint 75 db T-72.
Nekem ez a véleményem.