A második tank szerintem egy 72-es.
Nekem T-80UK / UM-nek tűnik, az Ukrán azonosítási segédlet szerint:
The T-80UD main battle tank
morozov.com.ua
Az alapmodellű, név nélküli T-80U integrált ERA-val lett megtervezve, így azon "légmentesen" zárnak a Kontakt-5 kazetták, még a szögletesített tornyú, de változatlan páncélzati felépítésű (Ukrán) T-84-es továbbfejlődésénél is, amit a T-90A lehet összehasonlítani. A T-72B-t is felszerelték a Kontakt-5-össel, de azon meg már úgy állt, mint tehénen a gatya, még a T-72B3-ason is.
Abból fakad a különbség, hogy mások a tornyok, annak ellenére, hogy öntött serpenyők. Továbbá a T-80UK / UM-nél az infrasugárvetőt lecserélték digikábelre és hőképre már 1992-ben, és a helyére teljesen beboríthatákkal Kontakt-5-össel a tornyot. Addig a T-72B-k jórészénél megvan, és a kevéskénél lassan haladnak a felmodernizálásával.
A T-90-esekkel szemben előny, hogy a T-80U-n és a T-84-esen a Kontakt-5-ösre mehet pluszba a Stora, nincs akadályoztatva, addig a T-90A a Kontakt-5-öst ki kell szerelni és hagyni, hogy felrakhassák a Storát.
De nem értem, mire jó a két külön torony az Oroszoknak, miért nem standardizálták, vagy van egyáltalán két külön típus. Sőt a T-80U kicsinálása a T-72-es és a T-90-es javára, és a kivénhedt T-80BVM-ekkel szórakozás.
Lehetett volna T-80U és a Boxer / Molot / Buntar, és a T-72 / T-90 vonalat nem erőltetném.