dudi
Korundot használtak, vagyis ipari zafírt. Az nem kerámia, de erős és könnyű cucc. A T-64-nél golyó formában került bele az öntött toronyba. (középső kép első torony)
A T-80B-nél egy hasonló megoldás volt, de tudtommal itt használtak más töltő anyagot is. (2. torony a képen). Ugyanis észre vették, hogyha bele öntik a toronyba a korund golyókat akkor az első találatot még nagyon jól bírja a torony, de a második találattól erősen vissza esik a teljesítménye.
Állítólag a becsapódó lövedék megüti a fémöntvényt, és ennek az ütésnek a lökéshulláma széttörheti a közvetlenül fémbe öntött golyókat. Ezért azokat valamilyen csillapító anyaggal kellet körbe venni, hogy ne törjenek el.
Másrészről meg szerintem a páncél bélés ürege felülről "nyitható", mint a T-72B-nél, így javítható a toronypáncél. A T-64B beöntött korund golyóit nem lehet kijavítani....
A 3. torony változatnál a képen nem tudom, hogy korund vagy kerámia került-e be, de jól látszik, hogy itt már nem golyó hanem lap formájú a betét anyag. Állítólag azért használtak golyó formát, mert abból tudtak kellően jó minőséget előállítani, míg lapokból nem. Bár laikusként, nekem a golyó forma tűnik nehezebbnek gyártástechnológiailag.
Szóval nekem ilyen infóim vannak a T-80-ról