M
molnibalage
Guest
Te a hétvégéket simán hozzácsaptad fizetett szabadságnak, ami másnak is szabadnap aki 40 órás nappali munkarendben dolgozik...?Munkaidő dolgában valóban elég kényelmes dolog tanárnak lenni, akkor is, ha az a heti 22 óra jóval több, mint 22.
Mert még mindig messze nincs 40.
Ha egy tanárnak a hét összes tanítási napján 6 órája van (ami nyilván nem jellemző, és elviekben nem is lehetséges, mert ugyebár papíron max. 22 órája lehet, de hát csapjunk ide heti 8 lyukas órát / helyettesítést / továbbképzést is), akkor lényegében minden nap 6 órát van bent - azaz heti 30-at.
Ha nem pályakezdő, hanem több éve tanít, akkor rutinosan leadja az összes óráját, nem kell rájuk felkészülnie. (Nyilván követnie kell a változásokat, de ez nem jelent heti több órát. (Egy szakmáját szerető ember (mondjuk egy történelemtanár) ne jöjjön már azzal, hogy ő bezzeg még az ágyban is szakirodalmat (Mondjuk Keegan-t) olvas!)
A dolgozatok összeállítása egy ilyen tanárnak szintén nem tart órákig, 1-2 órán belül megvan. Ezek kijavítása az mondjuk valóban időbe telik, dolgozatonként mondjuk 10 percbe, ami egy 30 fős osztálynál (hány ilyen van...?) 6 óra - nem kevés. Legyen 3-4 hetente egy ilyen kaliberű dolgozat - és akkor kb. kijön a 32 óra egy átlagos hétre. Tokkal-vonóval.
Nekem, kollégiumi nevelőként egyébként ennyi volt az alap óraszámom - és nem is dolgoztam többet soha, sem otthon, sem munkaidőn kívül. Három év alatt egy másodperccel se többet! Imádtam! Gyakorlatilag heti 4 nap alatt (32/8=4) letudtam azt a melót, amihez az ismerőseim és családtagjaim 90%-ának 5 nap kellett. (Funfact: A tanárok borzadtak a kollégiumtól... (éjszakázás és heti +10 óra???))
Szabik - Ha június közepi tanévzáróval számolunk és feltételezzük, hogy aug. 20. után már be kell menni az iskolába, és még ha a pirosbetűs ünnepnapokat is kihagyom, akkor is összejön a tanároknak évente több, mint 50 szabadnap. Vigyenek ebből egy hétig tábort (a többség nem teszi), akkor is marad 44 szabadnapjuk. Mindenki másnak évi 20, 28 éves kortól 22...
10 hét a teljes nyári szünet, amiből lejön 1-1 az elején és végén 2-3 hét továbbképzés, akkor 10 hétből marad 5-6.
Van ki táboroztat is. Ez legfeljebb 30-35 szabadnap Hogy lett ebből 50...?
Szerinted egy szaktanár egy osztályban tanít...?
Ha 4 hetente van 5 osztálynak dolgozat, akkor az csak 20 fős osztályokkal is 400 dolgozat.
Dolgozatonként 10 pec az 4000 perc. Az 66 óra. Havonta.
Ez csak a dolgozat javítására heti 16 óra. 22 +16 = 38 óra.
De akkor az le is kell ám könyvelni.
De akkor még nem készült órára semmit, nem fénymásolta a dolgozatokat stb.
És akkor vannak beeadandók is, a tanár a diák sokszor hétvégén is kérdéssel megkeresheti, mert ma már online elérhetőség is van.
Egészen elképedek, hogy egyesek saját számaikat sem tudják értelmezni, hogy mit jelentenek.
És akkor ugye aki osztályfőnök, akkor szülői értekezlet és egyebek.
Csak az nem értem, ha egyesek szerint óraszámra nézve egy bruttó 900k-s meló és mellette kényelmesen lehet mást csinálni, akkor miért nem tódulnak a tömegek tanárnak? Talán mert ez nem igaz, és egetverő marhaság, amit idehányni sikerül sokaknak?