faszt
Itt szerintem igaza van Centqurinak,ezt benéztem én is.
A wiki itt jól kifejti:
"Küldetése abban különbözik más keresztény felekezettől, hogy az egész, bibliai evangéliumi tanítást akarja átadni, nem hagy ki belőle egyetlen mondatot sem, mert az egyház szerint az zavarná a biblia és az evangélium egyetemességét és elsődlegesen Isten szándékát. Az egyetemességhez hozzátartozik az is, hogy a papok és hívők ne különféle elképzeléseket hirdessenek - netán eretnekségeket -, hanem ugyanazt, ennek okán a katolikus bibliát magyarázatokkal látták el. A katolikus egyház vallja, hogy küldetése Jézus csorbíthatatlan parancsán alapul, melyet kétezer év zsinatain értelmeztek, hangoltak össze mind Jézus kijelentéseivel, mind az Ószövetség tanításaival. Ebben rejlik a katolikus, azzaz
egyetemes teológiája. Ezért az a küldetése, hogy értelmezze, összehangolja a Bibliában az összes kijelentést, és annak alapján határozza meg Isten általuk megismert igazságait
[22] és a hívők feladatait. Jézus meghagyta tanítványainak, hogy terjesszék a hitet szerte a világban:
„Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”[23] XVI. Benedek pápa úgy foglalta össze a katolikus egyház küldetését, miszerint az egyház lényege a hármas feladatában mutatkozik meg: „Isten Igéjének hirdetése (kerygma-martyria), a szentségek ünneplése (leiturgia), a szeretet szolgálata (diakónia)”"
Ezzel szemben a protestantizmus:
"Egy harmadik[érv]: Elhagytam a protestantizmust, mert súlyosan fogyatékos a bibliaértelmezése (pl. “egyedül a hit” és sok más hiányos “katolikus” elmélet – lásd a bizonyítékokat alant); mert következetlenül válogat a katolikus hagyomány különböző tanításainak pártolásában (pl. a Biblia kánonja); mert egyháztana alkalmatlan; mert nincs ésszerű, keresztény történelmi nézete (pl. az “egyedül a Szentírás”; a dogmafejlődés nem ismerése vagy következetlen értelmezése); mert erkölcsileg megalkuvó (pl. fogamzásgátlás, válás); és mert a Biblia tanításának ellentmondóan szakadár és (gyakorlatilag, vagy logikailag levezetve az aktuális hitében nem is mindig) relativista.
Mindezzel ellentétben: Nem hiszem, hogy a protestantizmus teljes egészében rossz (távolról sem – sőt, azt gondolom, hogy általánosságban meglehetősen jó dolog), de eme néhány jelentős hiányossága miatt végül is arra jutottam, hogy a protestantizmus „teóriája” időleges, szemben a katolicizmussal. Minden katolikusnak keresztényként kell tekintenie a megkeresztelt, Nicea-Khalkédoni hitvallást valló protestánsokra."
Ezekkel a megfogalmazásokkal teljesen azonosulni tudok katolikusként.
Forrás:
Depositum