Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Nem kimondottan a házakra gondoltam. És nem is szitokszóként se.
Akkor mire? A kaptár szót nehéz másként értelmezni.
Laktam panelban 4 évet (+1-et csecsemőként). Volt élethelyzet, amikor jó volt. Meg relatív szép környezet volt. De nem kívánkoznék újra panelban lakni.
És eddig világ épetemben valamilyen panel / társasházban laktam és istenigazából soha nem vágytan családi házra.
Még a társasházi struktúra mellett is otthon lakva számtalan olyan feladat hárult rá, amit a hátam közepére sem kívántam.
A korábbi lakásomban meg a közös költség fedezte az, hogy a belső kert tip-top legyen, mint szolgáltatás. És mivel sok ember fizet arányosan viszonylag kevés munkáért, ezért ennek fajlagos költsége kerekítési hiba.
Hogy micsoda, ne nevettes. Ez max a panel erkélyhez képest hatalmas. Biztos valakinek ez hatalmas, de viszonyításként elmondom, hogy most fél hektáros telken lakok, a másik háznál csak fele ekkora van... de ha idén összejön, akkor ott egy hektáros kert lesz egyben. Igaz, ott van szomszéd, de valószínűleg öreg korunkra már mindegy lesz, ha ott fogunk lakni.
Aha, és a fél hektáros telek,
  1. Mire kell?
  2. Mennyi időt vesz el az életedből az azzal való foglalkozás? Nem minden hobbija a kertészkedés és tájgondozás.
Mondom, az általad vezetett autóban fizetsz, hogy a te agyadat szívja le a vezetés, te vagy felelős a balesetért, amit okozol, ha beléd jönnek, akkor biztosítás ellenére is buksz összeget és szabadidőt. Ha meg a busz/villamos elé bevág egy hülye és törik a busz, az nekem nek kerül semmibe. És nem én vezetem, se a buszt, se a villamos, se a metrót. Felszállok rá és megy.

A szabadidőnél kevés nagyobb kincs van.
Az autónál a teljes idő lényegében kuka, a közösség közlekedésben legalább részlegesen hasznosítható.

Neked. Más bp.-i ismerősnek (meg végülis ahogy emlékszem többen is hasonlókat mondtak, de értelemszerűen nem mindenkire vonatkozik). Napi 2*1,5 óra tömegközlekedéssel.
De nyilván én is szélsőséges értéket mondtam, de azzal már egy relatív nagy kört lefedtem. Azon belül már kb. minden egálban van.
Talán van erre stat, hogy mi az átlag, a trendet is érdemes lenne megnézni.
Pl. az agglomerációs autóforgalom miatt, az, ami a 90-es évek végén csúcsidőben is stabil 20 perc volt, az már 2002 őszén is elesett és game over volt Szigetszentmiklósról befelé... Mert a kocsikkal együtt állt a busz a dugóban.
Érettségi évében volt, hogy a busz tizenpárperc alatt bevitt Csepelre, de max. 20.

2002 őszi félév, 7:00-as busz a HÉV-nél 7:59-kor tett le, akkor kellett Ráckvei HÉV-re váltani ls csak 10:15-ös előadásra menet lett pálya busz csepel felé és onnan HÉV.

2012-ben, ha 6:15-kor nem voltunk Lakihegy táján, akkor Kelenföldre 40-50 perces volt a kocsival az út.
Bringával gyorsabb volt Miklósról, mint ingázni. Akkor váltottam bringára. Nem kellett 5:45-kor kelni és élvezni a "autózás adta szabadságot".

Te nem mész vele én meg rendszeresen használom. Ez ilyen dolog. Ha nem tudod kihasználni akkor az autó mindig egy gazdaságilag veszteséges dolog. (Ezért se jó nagy hitelbe belemenni ilyenbe.) Ez ilyen. De van, amikor meg már megtérül, meg nélkülözhetetlen. Ha meg ennyire nem éri meg, akkor el kell adni, eddig is megvoltál nélküle; most meg relatív jó ára is van. Ha meg érzelmileg kötődsz hozzá, akkor nem kell nézni, hogy mibe fáj.
Bp-n élve az autót nem éri meg használni. Autóval sem érnék be a reggeli csúcsban gyorsan. Cserébe drága és veszélyes.
Csak azért tartom meg, mert a jövőben kellhet gyerek mellett és néha erre-arra, meg jó állapotban van. Lényegében befektetése abba, hogy ne bizonytalan eredetű szart kelljen venni, ha eljön az idő. A használatutó árak is az egekben.
Nem mindenki átlag aglós. Meg engem mit izgat, hogy ki mit csinál az agglomerációban?
(Amúgy az átlagsebesség, mikor utoljára néztem olyan 60-70 között szokott lenni; igaz pályára nem, de településen belül annál inkább használva.)
Egy frászt. Még statot is adtam rá nem túl régen.
A Bp határain belüli csúcsidős átlagsebesség 20 km táján volt évekkel ezelőtt is.
De azt gondolom, hogy Magyarország alapvetően egy kurva jó hely. Más népek a töküket a földhöz csapkodnák, annyira ugrálnának ilyen jó adottságú országért. Csak sokan nem értékelik. Mindent átpolitizálnak és nem vigyáznak sem a mentális, sem a természeti és etc. környezet védelmére.
Mégsem vagyunk képes szinte semmit sem jól csinálni.
A vizekkel szarul bánunk.
Bp. adottságai a jó közlekedéshez és kompakt városhoz adott lenne, ehelyett egyesek még mindig full autócentrikusak fejben stb.
Aki ott tart, hogy alig bírja fizetni a rezsit és a megélhetési költségeket, egyszerűen nem tudja megelőlegezni egy energetikai felújítás igen jelentős, milliós költségeit.
Erről szólt a korábbi kommentem.
Akkor nem flat rezsicsöki kéne és a tehetősek által nem okozott költségvetési hiányból lehetne orvosolni ezt.
Persze, lehet egy épület energetikai hatékonyságát növelni utólagos szigeteléssel, fűtésrendszer korszerűsítéssel, nyílászáró cserével, de ez irgalmatlan összeg. Sok esetben pedig egyáltalán nem rentábilis még hosszú távon sem az így megsprólt energia, egy soha meg nem térülő beruházás lenne.
Öööö, ha megtörtént volna ez minden panelnél, akkor a mostani eseménynél csak számolni kellett volna a pénzt, hogy akkor mekkora volt a spórolás. Amikor télen a havi fűtési költség nyílászáró cserével és szigeteléssel kb. az ötödére eshet vissza, azt mondani, hogy soha meg nem térülő, az nettó túlzás.
Én most egy panel épület legszélén levő lakásban élek és gyakorlatilag akkor volt fűtés felhúzva eddig, amikor száradt a a ruha. Az épület szélén...

Amikor az épület alapállapotában kb. folyamatos fűtést igényelne.
A hálószobában kétszer próbaképpen ment a fűtés, a konyhában eddig 0 órát fűtőttem.

Van ahol van szigorúan pénzügyi szempontból vett értelme (pl. régi kádár kockák, bár azokat inkább dózerezni kellene, családi házak jelentős fogyasztással, 50-60-as évek vékony falazatú lakásai), van ahol meg totálisan értelmetlen elkölteni 5-6 millió forintot azért, hogy havonta pár ezer forinttal csökkenjen a számlád (komfortnövelő szempontból viszont lehet létjogosultsága).
Mivel 60-80-100 milliója nincs az embereknek ennyi új házta és kapacitás sincs felhúzni lehet itt műszaki értelmetlenségekről álmodni, a de a realitás meg az, hogy akkor ezeket is szigetelni kell. Mert értelmezhető mértéktű volt a megtérülésa békebeli gázárak mellett is a 20-30 EUR/MWh mellett.
De ez a korszak lehet, hogy soha többet nem jön vissza. Csak most már szigetelni is drágább lesz. Ha ezt a békebeli árak mellett csinálta volna meg valaki...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Igen...de mindezek felmentek külföldön is. Mégis olcsóbban adják. A kulcs, mert megveszik még az emberek, ezért megtehetik, és ráfogják az egészet a energiára stb.
Nem csak trappistát szoktam venni, nagyon szeretem a sajtokat, de a többi drágább. Még szeretem a Penny-s pásztor sajtot. Meg persze sok minden mást. De írhatnál pár kedvencet...
Én a sajtókkal úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival. :)
Ami ilyen kommersz napi az a gauda (öreg-gauda), edámi, kisteleki kecskesajt, aztán mikor olyan helyen járunk, akkor mindenféle penészes szóbajöhet. Igazából a trappista sem rossz ha jó. :)

Egyrészt felmentek, másrészt több mindent külföldről kell venni (euro-forint reláció, ami az import élelmiszereket is érinti), és habár ott is volt aszály, azért itthon talán jelentősebb volt, pont ezen ágazatot sújtva. Meghát ugye ott van, hogy ha pl.: egy német cég hamarabb fog szerintem bárhol árat növelni, mint idehaza. De ez már persze csak konteo.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
És eddig világ épetemben valamilyen panel / társasházban laktam és istenigazából soha nem vágytan családi házra.
Még a társasházi struktúra mellett is otthon lakva számtalan olyan feladat hárult rá, amit a hátam közepére sem kívántam.
Természetesen kinek, hogy. Neked az jön be, nekem meg nem.

Nem hiányzik a csövek mentén felszálló étel és kávészag, a notórius fúrás és felújítás, a hétvégente kloffolás, az elromló lift és 7.-re gyaloglás heti bevásárlással, a felső szomszéd által a jégcsappá megfagyó macskahugy, a mindenféle rovarok és írtása, a rendszeresen elduguló szemétledobó... és akkor ott ül az ember a panelban és mi hasznosat kezdjen magával? Persze, a falu sem fenékig tejfel, de gy, hogy tulajdonképen egy szomszédom van, aki egész héten itthon sincs, még az a némi flexelés és égetés is elég elviselhető.
Termelek rajta, tárolok rajta, ilyenek. Tudod, mint egy kerttel szoktak.

Mennyi időt vesz el az életedből az azzal való foglalkozás? Nem minden hobbija a kertészkedés és tájgondozás.
Utálok kapálni és kertészkedni. :)
Szerintem idén olyan 20 órányi idő lett ráfordítva olyan összesen olyan 4 hektár kertre. Igaz most nem volt vetemény, mert úgy volt, hogy nem lesz rá időm, aztán úgy alakult, hogy lett, de addigra be volt vetve. De mikor volt olyan 1000 nm-es vetemény, akkor abba se toltam bele túl sokat, talán szezonba átlag 20-30 percet; meg kell találni a gazosság elfogadása és az aszfalttá kapált kert között az egyensúlyt. Sokszor ki se kellett menni nyáron se, ha esett az eső, vagy nem voltunk itthon. Az állatok meg ha nagyon sietek, és nincs extra, akkor kb 10-10 perc. Ha van, akkor lehet, hogy, hogy napi 1 -1.5 óra. De akkor már problémásabb ellés van, meg kézből etetés, ami cél, hogy minél kevesebb legyen. Igazából nagyon sok múlik, hogy miként alakítja ki az ember a dolgokat.

Egy frászt. Még statot is adtam rá nem túl régen.
A Bp határain belüli csúcsidős átlagsebesség 20 km táján volt évekkel ezelőtt is.
Balázs, Te azt nem érted meg, hogy nem mindenki Budapest környékén él, és a közelébe se akar menni? Nekem miért lenne releváns, hogy Budapesten és környékén mennyi az átlag? Hát, basszus, had tudjam már, hogy nekem mennyi. :)



Mégsem vagyunk képes szinte semmit sem jól csinálni.
Igen, ha mindent nem is csinálunk rosszul, de számtalan dolgot igen. Az adottság megvan, élni kell(ene) vele.
Úgy vagyok vele, magammal szemben is, hogy mindenki a maga hatáskörében tegye, mielőtt másra mutogat.

Öööö, ha megtörtént volna ez minden panelnél, akkor a mostani eseménynél csak számolni kellett volna a pénzt, hogy akkor mekkora volt a spórolás. Amikor télen a havi fűtési költség nyílászáró cserével és szigeteléssel kb. az ötödére eshet vissza, azt mondani, hogy soha meg nem térülő, az nettó túlzás.
Én most egy panel épület legszélén levő lakásban élek és gyakorlatilag akkor volt fűtés felhúzva eddig, amikor száradt a a ruha. Az épület szélén...
Nem tudod megtenni mindenhol, hisz hiszed vagy sem, a lakóközösségeknek is beleszólása van a tulajdonukba.
Anyámék nem rég költöztek ilyen téglaépítésű társasházba; sokként érte őket, hogy hihetetlen, hogy a lakóközösség mennyire leszar minden közösségi gondot, minden felújítást, minden spórolást és költést, és nem 40 lakás, csak 6.

Én is laktam szigetelt panelba, ott lecsavart fűtésnél ki kellett nyitni az ablakot résnyire, hogy tudjak aludni.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 955
19 252
113
  • Tetszik
Reactions: vilmoci
M

molnibalage

Guest
Természetesen kinek, hogy. Neked az jön be, nekem meg nem.
Tisza sor.
Nem hiányzik a csövek mentén felszálló étel és kávészag
Zárható zsalus szellőzésnél ebből kb. semmi nem jön be.
Engem inkább az egész rendszerből levő por és szmötyi az ami zavar.
Ennél a lakásnál is full szutykos volt az egész. Kitakarítottam, de így sem tökéletes, szóval esélyesen ez csere lesz.
, a notórius fúrás és felújítás
9 év után ezek vonalvastagságnyiak sem voltak, de ez szerencse kérdése is lehet.
a hétvégente kloffolás
Na, ezt soha hallottam, mert hát az emberek nagy többsége ritkán főz úgy látom és akkor is inkább félkész ételt vagy olyat, ahol ez nem feladat.

, az elromló lift
9 év alatt 1 hétig volt ilyen az első helyemen, akkor tényleg elég melós volt felvinni a 8-ra a bringát és le minden nap.
Ezzel szemben, ha saját házban elromlik valami, akkor mindent is intézhetsz magadnak. Ha meg szép családi ház, kint semmi közepén és kocsi fejreáll, akkor game over. Ha meg az asszony nem vezethet és soha nem is akar, akkor kb. sehova nem tud menni.

Így nézve, a hely, aminek nincs jó közösségi közlekedése nálam eleve NOGO.
és 7.-re gyaloglás heti bevásárlással, a felső szomszéd által a jégcsappá megfagyó macskahugy, a mindenféle rovarok és írtása
Eddig egyik házban sem volt rovar és rágcsáló sem. Pedig ez már a negyedik.
, a rendszeresen elduguló szemétledobó...
Van a házban és nem használom elvi okokból.
Ha leviszem és beteszem, akkor oda kerül, ahova kell.
Mivel minden nap lemegyek miért is használnám azt?
Tűzvédelmi és egyéb okokból konkrétan betiltanám ezeket...

és akkor ott ül az ember a panelban és mi hasznosat kezdjen magával?
Ez nem értem, ez most a szabadidőre vonatkozik nagyhirtelen?

Balázs, Te azt nem érted meg, hogy nem mindenki Budapest környékén él, és a közelébe se akar menni? Nekem miért lenne releváns, hogy Budapesten és környékén mennyi az átlag? Hát, basszus, had tudjam már, hogy nekem mennyi. :)
A lakosság 40%-a Bp + agglo. Azért ez nem elhanyagolható, de ettől értem.
Nem tudod megtenni mindenhol, hisz hiszed vagy sem, a lakóközösségeknek is beleszólása van a tulajdonukba.
Anyámék nem rég költöztek ilyen téglaépítésű társasházba; sokként érte őket, hogy hihetetlen, hogy a lakóközösség mennyire leszar minden közösségi gondot, minden felújítást, minden spórolást és költést, és nem 40 lakás, csak 6.
Ezért költöztem olyan helyre, ahol MÁR van és nem MAJD EGYSZER lesz.
És ahogy megegyeztünk, ebben a posztkádári fertőben 30 évvel később is itt tartunk fejben.
Ez az egyik legnagyobb baj.

Ne szívd mellre, de ez minden ilyen jellegű megnyilvánulásodnál ami elém kerül, meg fogod kapni.
Azért kérdeztem meg az okát. Nekem egy ekkora telek nem öröm, hanem teher lenne.
Az előző lakóhelyen szépen ápolt belső kert volt ÁRNYÉKKAL, zöld felülettel, madárcsirip, amit akarsz.
Kis játszótérrel is. Nem rossza az úgy, hogy kulcsrakészen van.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 537
8 826
113
De tényleg srácok. Mondja el már valaki miért kerül egy 70 dekás trappista a Pennyben 3300 ft-ba, mikor tavaly ilyenkor 1199 volt akciósan...de még van ezer példa. olvastam egy elemzést, hogy ekkora áremelést semmi de semmi nem indokol, de a gyártók a profit miatt addig feszítik az árakat amíg lehet, ha így is megveszik. Persze rá lehet fogni...háború, energia árak, benzin, stb...de kérdem én akkor Ausztriában miért ennyivel olcsóbb??????????????
Éjjel-nappalit üzemeltető barátom válasza ugyanerre kérdésemre (habár én néhány jelzővel cifrábban kérdeztem) MERT MEGVESZIK ENNYIÉRT IS, mert üzlettől, üzletlánctól függetlenül, az árakat meghatározó illetékesnek ez az egyik legfontosabb dolga, hogy tudja, érezze mi a maximum ár ami maximális hasznot hoz, és mi az ami felé a keresletcsökkenés miatt már nem éri meg emelni.
Itthon a kereskedelem jelentős szegmenseiben, még mindig a módszerváltás utáni rabló mentalitás működik.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 955
19 252
113

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 537
8 826
113
Ez nem rabló mentalitás, ezt a piac önszabályozó mechanizmusa.


A like a munkaköri leírásra ment.
Nem akartam én megfejteni, csak magyarázatot kerestem a magyarországi v nyugat európai árakban tapasztalható különbségekre.
Természetesen igazad van ott sem hülyék, ettől függetlenül tartom, hogy itthon van egy nagy adag kapzsi magatartású mentalitású is.

Egyébként amit én szívesen látnék, az egy magyar tulajdonú, olcsó, "100 forintos" bolthálózat.
Mert ugyan van ilyen de csak egyeséve kettesével, nem hálózat szerűen.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 301
113
1kg osztrák emmentáli sajt
Mert lehet, hogy attól, hogy úgy tűnik, hogy elég sok marha van hazánkban, de tejet nem ad mind.
Egyébként a tej árára hatással van a megnövekedett takarmányár; teszem azt egy guriga fűszéna -ha vetted- régebben 5 ezer körül volt, idén időben véve 20 ezer ft.-ba került +szállítás. Kukorica, búza ára megkétszereződött az előző évhez képest.
Műtrágya már szinte megfizethetetlen.
Szállítási költségek megnőttek (bemunkálási, aratási költségekre még nem volt annyira hatással).
Alkatrészárak, új eszközök ára nagyon megnőtt az utóbbi években.
És még csak most jön, hogy a tej feldolgozása (szállítás, hűtés, szeparálás, pasztőrözés) energiaigényes tevékenységek, amik a sajtnál is fennállnak; a tejnél még a dobozolás ára is megnőtt, mert felment a papír ára is.

Tehát összegezve: Aszály+megnövekedett energiaárak+megemelkedett bérek+meg mert így is megveszik.


De azt mondja már meg valaki, hogy miért vesz valaki trappistát, mikor olyan sok jó sajt van?
1kg osztrák emmentáli sajt a Billàban 17,45euro.
Most, ebben a pillanatban. Lehet számolni…
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 278
2 446
113
1kg osztrák emmentáli sajt

1kg osztrák emmentáli sajt a Billàban 17,45euro.
Most, ebben a pillanatban. Lehet számolni…
Kereső első találata.

5490 akcióban
5990- legtöbb helyen ezen az áron, de kifogyott
7119 Auchan

Ez a konkrét kiszerelés…
Nem mérvadó minta csak talán annyira mint a tied..

 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 955
19 252
113
Kereső első találata.

5490 akcióban
5990- legtöbb helyen ezen az áron, de kifogyott
7119 Auchan

Ez a konkrét kiszerelés…
Nem mérvadó minta csak talán annyira mint a tied..

tehát az auchanos ár is nagyjából pariban van a billás osztrák árral.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 301
113
Kereső első találata.

5490 akcióban
5990- legtöbb helyen ezen az áron, de kifogyott
7119 Auchan

Ez a konkrét kiszerelés…
Nem mérvadó minta csak talán annyira mint a tied..

Amit irtam, 20dkg kiszerelés. Az árcédulákon a kilós ár is fel van tüntetve mindig. Lidl, Hofer lehet, hogy olcsóbb. Éppen a Billában voltam…:)
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 128
2 465
113
Én társasházban lakom. Falon átszűrődő klopfolásból ítelve a nyugdíjas házaspár kétnaponta rántotthúst eszik. A másik lakó kutyája fojton ugat. Falun egyanez lenne csak flexeléssel és a kutyák láncban ugatnának egymás után :)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 955
19 252
113
Én társasházban lakom. Falon átszűrődő klopfolásból ítelve a nyugdíjas házaspár kétnaponta rántotthúst eszik. A másik lakó kutyája fojton ugat. Falun egyanez lenne csak flexeléssel és a kutyák láncban ugatnának egymás után :)
A minap ütvefúróztunk nap közben (13 óra körül), mert egy táblát meg egy festményt fel kellett tenni.
Még aznap este megjött a válaszcsapás, valaki 22 óra körül egy negyed órás időszakban szintén betolt vagy 5-10 tiplit...

Nem a szomszéd volt, annál halkabb volt, de bárki más lehetett, a vasbeton ezt a hangot faszán viszi.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
A minap ütvefúróztunk nap közben (13 óra körül), mert egy táblát meg egy festményt fel kellett tenni.
Még aznap este megjött a válaszcsapás, valaki 22 óra körül egy negyed órás időszakban szintén betolt vagy 5-10 tiplit...

Nem a szomszéd volt, annál halkabb volt, de bárki más lehetett, a vasbeton ezt a hangot faszán viszi.
Ennyi furkálás után, amennyit azok a panelok kaptak az évtizedek alatt szerintem már több csavar és tipli, mint beton.

Falun egyanez lenne csak flexeléssel és a kutyák láncban ugatnának egymás után :)
Azért nincs az a flexelnivaló fémmennyiség, ami a panelos rántotthúsokkal pariba tudna lenni.
Annyi a különbség, hogy nem mindegy, hogy mekkora távolságból hallod a zajt. Szerencsére nekünk mondjuk egy szomszédunk van és kb. 100 méteres körben rajtunk kívül senki nem felxel, mondjuk hetente nyírják a füvet, de ki lehet bírni, egymás hülyeségeit el kell tudni viselni, mert mindenkinek van. Az elnéptelenedő falvaknak is megvan a maga előnye. :) Igazából városi kertövezetben sokkal több zaj van tapasztalatom szerint.
 
K

Kopi2000

Guest
Mert lehet, hogy attól, hogy úgy tűnik, hogy elég sok marha van hazánkban, de tejet nem ad mind.
Egyébként a tej árára hatással van a megnövekedett takarmányár; teszem azt egy guriga fűszéna -ha vetted- régebben 5 ezer körül volt, idén időben véve 20 ezer ft.-ba került +szállítás. Kukorica, búza ára megkétszereződött az előző évhez képest.
Műtrágya már szinte megfizethetetlen.
Szállítási költségek megnőttek (bemunkálási, aratási költségekre még nem volt annyira hatással).
Alkatrészárak, új eszközök ára nagyon megnőtt az utóbbi években.
És még csak most jön, hogy a tej feldolgozása (szállítás, hűtés, szeparálás, pasztőrözés) energiaigényes tevékenységek, amik a sajtnál is fennállnak; a tejnél még a dobozolás ára is megnőtt, mert felment a papír ára is.

Tehát összegezve: Aszály+megnövekedett energiaárak+megemelkedett bérek+meg mert így is megveszik.


De azt mondja már meg valaki, hogy miért vesz valaki trappistát, mikor olyan sok jó sajt van?
A kocsiban morfondíroztam azon, hogy bocsánatot kérek. Most értem haza, így meg is teszem. Nem akartalak megbántani, mert egyike vagy itt, a "fideszhitűek" között, az egyik legnormálisabbnak. Csak sajnos, ma délelőtt pont nálad csordult ki -nálam- az a bizonyos pohár... A következőket, magyarázatként írom, nem rád, hanem úgy általában vonatkoztatva azokra, akiket összefoglalóan csak OFK tagoknak hívok....Nem bírom, amikor MO-ot tökéletes kánaánként állítják itt be, a nyugattal kapcsolatosan meg minden negatív kreténséget összehordanak...., szinte egymással versengve.... Ugyanígy nem bírom az egyoldalú orosz imádatot sem.. Ez van... Hidd el, eléggé jól ismerem az ausztriai viszonyokat, mivel DNY MO-on élek és eléggé sokat mozgok Vas meg GYMS megyékben... Nyilán nem fogom kiteregetni itt minden kapcsolatomat, de több, mint a fél családom dolgozik Ausztriában...
 
  • Tetszik
Reactions: ZRÍNYI 20!026
K

Kopi2000

Guest
Mert lehet, hogy attól, hogy úgy tűnik, hogy elég sok marha van hazánkban, de tejet nem ad mind.
Egyébként a tej árára hatással van a megnövekedett takarmányár; teszem azt egy guriga fűszéna -ha vetted- régebben 5 ezer körül volt, idén időben véve 20 ezer ft.-ba került +szállítás. Kukorica, búza ára megkétszereződött az előző évhez képest.
Műtrágya már szinte megfizethetetlen.
Szállítási költségek megnőttek (bemunkálási, aratási költségekre még nem volt annyira hatással).
Alkatrészárak, új eszközök ára nagyon megnőtt az utóbbi években.
És még csak most jön, hogy a tej feldolgozása (szállítás, hűtés, szeparálás, pasztőrözés) energiaigényes tevékenységek, amik a sajtnál is fennállnak; a tejnél még a dobozolás ára is megnőtt, mert felment a papír ára is.

Tehát összegezve: Aszály+megnövekedett energiaárak+megemelkedett bérek+meg mert így is megveszik.


De azt mondja már meg valaki, hogy miért vesz valaki trappistát, mikor olyan sok jó sajt van?
Én nem eszek trappistát MO-on, mivel éretlen, íztelen sajtként dobják itthon piacra... Ellátnak engem osztrákiában vásárolt sajttal a "kapcsolataim". Nekem az is elég...
 
K

Kopi2000

Guest
Ez a kaptárazás unalmas.
Ezek papíron családi házak, de ezzel szemben panelban élve, nekem senki fala és lakása nincs az arcomban, családi házaknál mégis elég gyakori ez...

Ilyen hatalmas belső kertes lakóparkot is "kaptárnként" kezelsz?


Csak a költsége nagyon más és a komfortja is.

Nekem most brigna nélkül 2x45 perc séta és BKV, ennek havi költsége 9500 Ft.
Közben podcastet hallgatok vagy akár filmet is nézhetnék.

Bringával még ennyi sem lenne időben és a bringa vétel és generál költsége sok éves átlagban kb. ennyi.
4,5 év alatt kb. 200k-t költöttem rá és 200-ért vettem, ez havi kb. 8k HUF.

Na, akkor mennyi is napi 2x45 perc autózás költsége?
A kocsim kötelezője 70k úgy, hogy egy métert sem mentem vele.
Ja, és nekem kell vezetnem. Nincs közben podcast hallgatás vagy filmnézés.
Szóval ez nem csak idő. Pénz is, de kőkeményen, meg komfortérzet is.


Mennyi?
A napi 2x1,5 óra?
Azt nézve, hogy az átlag autós napi 20 km-et megy és a fővárosi agglo átlagsebesség 20-30 km/h ha van...?



Ezek szerint ő egy senki?
Köszönöm a megerősítést. :)
Csak egy kis infó.. Ma vezetés közben, míg nem voltam fáradt, Dávid Gyula csillagászati előadásait hallgattam... De, egyébként maximálisan egyet tudok érteni az előző hozzászólásoddal...
 
Status
Not open for further replies.