1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tupoljev Tu-160 "Blackjack"

Diskurzus a(z) 'Stratégiai/taktikai bombázó repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nekem azt magyarázta Ostravában az amerikai egység parancsnoka, hogy ma is lehetséges lenne M2.0-ra visszatérni, ha a szívócsatornából kiszedik azokat az elemeket. Ez alapján a "megálltak" helyett az "eddig degradálták a gépet más célért" kifejezés a pontosabb a szerintem. Lehetne gyorsabb, ha akarnák. De nem akarják.

  Ahhoz, hogy az NK-32-es kellően gazdaságos legyen, a fő paraméterek közül a nagy kétáramúsági fokot (2 feletti érték) már kizárhatták, maradt a nagy levegőátfutás és a nagy sűrítési viszony. A hatalmas géphez azonban az így megépült 136-140kN-os hajtóművek még így is igen csekély teljesítményűek, ha a gép a maximális teljesítménnyel száll fel.
  De a jókora levegőátfutáshoz igen komoly uténégetést lehetett tervezni, amitől a gépet nem 4x 140, hanem 4x 245kN tolhatja.
  Elég jelentős különbség.

  Utánégetés esetén képtelen vagyok értelmezni azt, hogy infrakép csökkentés. A gép felületi hőmérséklet eltérés látják a képalkotós rakéták és a utánégető csóvája akkora, mint egy vadászgép.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Igen, azon a rezsimen, ami hangsebesség alatt a maximális tolóerőhöz kell. De egészen más utánégetés dolgozik Mach 2-nél.
  Az NK-32-esnek három különféle utánégető üzemmódja van.
  De, hogy értsük is a kifejezést, "infrakép csökkentés", ennek köze van ahhoz, hogy miért kék az utánégetés lángja, már hangsebesség alatt is.
  Anno, mikor az NK-32-est tervezték, még nem voltak elterjedve a képalkotós eszközök sehol se. Az utánégetések jellemző infra tartományától hangolták el a hajtómű képét, amenyire lehetett.
  A mai világban ennek talán már kisebb a jelentősége.
   
  fishbed, fip7, svajcibeka and 2 others like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Föld nem csak sarkkörből áll!Próbálj már kilépni az Oroszorzág vs. USA léptékkből!Ezen kívül ma már nem csak nukleáris fegyverzete van a gépnek.

  Egy szóval nem mondtam,hogy kiver bárkit is a víz a géptől,gondolom azt nem nekem szántad.
   
 4. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ha olvasod a nyugati sajtót, akkor tudod, hogy mire gondoltam. Fegyveres vagy fegyvertelen áttelepülés, folyton a vinnyogást olvasni hol a sajtóban, hol épp Stoltenberg nyilatkozataiban. Ez egy használható fegyver. Szerintem értelmesebb Oroszország számára, mint Hollandia vagy Dánia számára az F-35. Az utánégetés meg a nagy sebesség értelmetlenségén csámcsogni pont annyira értelmetlen.
   
  vilmoci and svajcibeka like this.
 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  Erről van itt szó! Ez a jövő ! Az oroszok meg erőlködnek egy olyan géppel ami akkora mint egy utasszállító és világít a radaron
   
 6. Roni

  Roni Well-Known Member

  Az oroszok számára is értelmesebb lenne több szu-57-es (igaz gyártani is kéne) mint mint egy ilyen nagy izé!
  Hasznosabb 10 su-57-es mindegyikben 4 db kh-59mk2 rakétával mint a nagy drága tu-160-as.
   
 7. emel

  emel Well-Known Member

  Viszont elviszi a még sokkal távolabbra indítható fegyvert olyan távolságra, amilyenre az F-35 el se lát, nemhogy elrepüljön olyan messzire!! Szóval szokjuk már meg, hogy egy stratégiai gépet ne egy harcászatival hasonlítgassunk már össze!!
   
  fishbed, fip7 and Rotten878 like this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

  1 Tu-160 elvisz 12 darab H-101/102 nagy hatótávolságú(4500 km) robotrepülőgépet. Nem kell berepülnie az ellenség légvédelmi zónájába. A Tu-160 stratégiai bombázó, az atomtriád része. Ne kevrjünk mellé Szu-57-et, teljesen más kategória a két gép.
   
  borisz, fishbed, fip7 and 1 other person like this.
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Oroszoknál PAK-DA a jövő, ami csupaszárny és szubszonikus lesz.
   
 10. deze75

  deze75 Well-Known Member


  Ehhez gondolkodni kéne nem csak számokat látni....ő pont úgy gondolkodik ,mint a néhai szovjetek csak a " számok" számítanak...
   
 11. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Úgy értettem, hogy Oo. számára a Tu-160 hasznosabb fegyver, mint mondjuk Hollandia számára az F-35. A Su-57-el nem kiváltható, ahogy már előttem leírták.
   
  vilmoci likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Ki beszélt itt az USA-ról?
  2. Norvégia is NATO tagállam.
  3. De mondjuk Skandinávia és egész Európa támadható úgy, hogy a NATO légterének közelébe sem kell repülni.
  Szóval, hova akarsz száguldozni...?

  Ghostraidernek.
  Nem, nem tudom. Beszámolnak róla. Ennyi. De ettől kit ver ki a víz? Még a sajtót sem, nemhogy a fegyveres erőket.
  A többi része sehogy nem jön ahhoz, hogy az M2.0 képességnek van-e értelme vagy sem strat. bombázónál. Bár megjegyezem itt sincs igazad. Mert más vadászgépe nem lesz Hollandiának. Ergo, hogy te mégis milyen vicces skálán méred le az Tu-160 hasznosságát az F-35A-val viszonyítva nem tudom, de tényleg érdekelne, mert ebben a formában kb. csak a röhögés kerülget, hogy mekkora bugyuta beszólás volt...

  Stop. Szellemlovas barátunk vitte félre a beszélgetést elég muris hasonlatával. A messzire repülés és az M2.0 sebesség meg egymást kizáró fogalmak.

  Ezt címezd Szellemlovasnak.

  És ezt a hülyeséget miből sikerült levezetni? Az F-16 helyett valami vadászgép mindenképpen kell, már csak az air policy és Chicagoi Egyezmény miatt. Csak mivel Hollandia jelek szerint komolyan veszi NATO tagságát és fegyveres erejének képesség megtartását olyan vadászgép kell, ami a köv. évtizedekben is megteszi, de két szuperszonikus típust nem engedhet meg magának egyszerre*. ---> F-35

  * Ja igen, ilyen gazdagok is csak mi voltunk...
   
  Bleroka likes this.
 13. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Legalább olvasd el a nickemet mielőtt virtuálisan nekem esel, mert most épp más valakit bántasz helyettem. ;) Mentségedre szóljon, valóban ketten vagyunk nagyon hasonló nicknévvel.

  Amúgy a mondani valóm lényegét nem sikerült megértened. De sebaj, fordult már elő ilyen korábban is.
   
  vilmoci likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member


  Európához Oroszországot sem kell elhagyni de ettől függetlenül ez egy interkontinentális stratégiai bombázó így az egész bolygón képesnek kell lennie harcolni ne akard leszűkíteni az alkalmazási területet.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem szűkítettem le, de te ezt valami rejtélyes oknál fogva behaluzod.

  Mi lenne, ha használnád Google Earth alkalmazást és Oo területe felől elkezdenéd kitérőkkel mérni az útvonalakat több irányba, majd arra rátennél egy 1500-2000 km-es H-555 indításitávot...? Csak én végzem el a házi feladatot már megint...?

  Te 10000 km+ egyszeri utántöltés hatósugárral te arra repülsz, amerre akarsz. A vadászok a közeledbe sem kerülhetnek. Ha ezt saját vadászfedezettel a támaszpont 400 km-es körzetében nem tudják biztosítani egyes ritka területeken, ahol ellenséges vadász esetleg kóricálgat akkor meg Tu-160 se jó semmire.

  Opsz tényleg.

  Viszont érvet továbbra sem látok, hogy az Tu-160 miért hasznos és az F-35A Hollandiának miért nem. A holland F-16 pl. repült bevetés az AF alatt. Az orosz Tu-160 meg nem.

  Na erről ennyit...
   
  Bleroka and Roni like this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Végig NATO-ról beszélsz,ez eléggé leszűkített terület.Azt is megnézted a térképen,hogy merre tudnak úgy kijutni ezek a gépek az orosz légtérből,hogy ne ütközzenek olyan légtérbe amit nem az oroszok ellenőriznek kizárólagosan?Oroszország nem az USA jó hosszú óceáni partszakasszal amit kizárólag ő ellenőriz.
   
 17. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Jaja, csak épp ahhoz, hogy egy jugo miget lelőjjön, nagyon nem kell stealth képesség. És ezt is 15 évente egyszer..
  Erre és az air policy-ra bőven elég lenne a block72 vagy akár a rafale.


  A Tu-160 meg repült bevetést Szíriàban. És?
   
  fip7 likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem. Soha nem a NATO-ról beszéltem. Az csak egy példa volt, miközben folyamatosan mondtam, hogy vedd már elő térképet. Bakker eszközök tárháza áll rendelkezésedre, de csak a szád jár a kezded helyett.

  Mondom mit csinálj.
  1. Keress üzemelő orosz reptereket, mondjuk első körben, ahol békeidőben is van Tu-160
  2. Rajzolj köré 200-400 km-es sugarú kört. Az SAM és BARCAP elég jól fedezi, ha esetleg közel lenne a határtól. Na, akkor megvan, hogy honnan szállnak fel és mi jelenthet rájuk veszélyt amíg emelkednek és nem tudnak esetleg gyorsítani. Mindkét tényező esetleges.

   Ez most kihagytam, mindkét esetben olyan helyről indulnak a Tu-160-asok, ahol ellenséges vadász tevékenység esélye kb. 0. Ha Vlagyivosztok táján szabadon grasszálnak már a vadászok, akkor miről beszélünk...?
  3. Akkor jelölt ki a célokat, hogy hova kell küldeni a CM-ket.
  4. Tervezd meg ehhez a Tu-160 útvonalát.
  5. Az útvonal mellett 1500-2000 km távolságban van a CM HMZ-je.
  Ezek kombójából vázold már fel azon területeket, ahol a CVN flotta által indított vadászokon kívül képes lenne vadász elérni a Tu-160-at.
  Ezen felül az 1500-2000 km CM HMZ egy konzervatív, mert egyesek már azt is betették ide, hogy a fejlettebb változata ennél is messzebbre repül.

  Ezek kombójából vázold már fel azon területeket, ahol a CVN flotta által indított vadászokon kívül képes lenne vadász elérni a Tu-160-at. Ezen felül az 1500-2000 km-es HMZ egy konzervatív, mert egyesek már azt is betették ide, hogy a fejlettebb változata ennél is messzebbre repül és 1500 km az azt jelenti, hogy a CM összevissza kolbászol és nagyrészt nem a cél felé repül.

  Tessék.
  • Piros a Tu-160 útvonala.
  • A zöld körök az útvonal mentén az 1500 km HMT határa. Kösd össze a körök legtávolabbi pontjait és kapsz egy sávot. Csak 1500 km-rel ez jön ki, egy olyan fegyvernél, aminek az első változata is 2000 km+ indítási zónával bír.
  • A célok köré is rajzoltam egy 1500 km-es kört.

  Guam megtámadása. Úgy mellékesen kb. egész Japánt is elérné még 1500 km HMZ-val, ha csak kicsit doébb repül. A 2200 km HMZ-vel meg ezzel is. A végtelen óceán felett nincs ok kerülgetni bármit is.
  [​IMG]

  Ez meg Izland és Skandináv országok és UK-ban elvő célpontok. A vicc az, hogy ezzel is már szinte elérték az USA keleti partját. Ja, és kb. a teljes nyugati NATO országokat és fél Skandináviát. Vadász támaszpontok mindenhol jó messze.
  [​IMG]

  • Kérlek vázold már fel, hogy a fenti területeken milyen vadászfenyegetés leselkedik a Tu-160-ra? Ha nem akarnak kerülgetni minden szart, mert domborzat nincs az óceánon, akkor kb. 2200-2300 km is lehet az indítási zóna, ha a tengerparti sáv közelében és kicsit bentebb van a cél és kicsit manőverezik a H-55.
  • Amúgy te tényleg komolyan azt gondolod, hogy az USA teljes hosszon képes a távoli és lakatlan területeit ellenőrizni? Hogyan tennék ezt meg 30 m-en közeledő CM ellen pl. Alaszkában, ami istenesen hegyvidék...?

  • Az meg smafu, hogy pont azokkal szemben vannak a másik oldalon is lakatlan területek = a Tu-160 arra grasszál, amerre jól esik. Az megvan, hogy a SAC anno azokon a területeken tervezett repülni mindenkitől zavartalanul?
  Akkor ki és mivel vadászna a Tu-160-ra vagy bármire? A CSG-k helyzetét kell ismerni, hogy abba ne szaladjanak bele, de erre a műholdak képesek már jó ideje. Csak legyen belőle fent elég.

  Bocsánat dudi, de tényleg ne mozdulj ki a biztonsági zónádból, mert azon túl úgy látszik képtelen vagy összerakni a darabokat. A AAA modellt sem értetted meg hússzori magyarázásra sem és egy ennyire egyszerű dolog sem. Eszköz lenne, hogy számolgass, de nem használod. Ehelyett olyan bugyutaságokról fantáziálsz, hogy "ki kell jutni" és ehhez sebesség kell. Nem, nem kell. Hatótáv kell és high subsonic sebesség. Nincs a a vadászgép, ami utolérné már ezzel is a bombázókat. Nem lehet támaszponttól érdemben 1000 km+ távolságban 2000 km-es sugarú körben BARCAP-elni. Senkinek nincs hozzá erőforrása.

  A HTÖ azon részét sem értetted meg, hogy a low level CM ellen területvédelem nem létezik. Pontcélokat tudsz védeni. Minimális területvédelmet az A-50U/A-100 és Sz-400 adna, mert a lassúCM ellen sanszosan megvan horizont alá is a nagy HMZ, de még ezzel sem tudnád Európát sem megvédeni - csak a fővárosok és környékét - nemhogy az USA-t vagy Oroszország egészét. Még az európai részeket sem.

  Csak a HTÖ-t kéne megérteni és egy basic eszközt használni. De nem sikerült ezt megugrani.

  Mindkettő repült bevetést háborúban, de te csak az egyiket tartod hasznosnak. Mert csak.
  Elnézést, asszem feladom. Menthetetlenül beszűkült nézőponttal nem tudok mit kezdeni.
   
  Bleroka and ghostface like this.
 19. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Azért igyekszem fejlődni. ;)
  Viszont továbbra is azt gondolom, hogy Hollandia nem tudja készpénzre váltani az F-35A stealth képességeit. Hogy miért nem? Mert nem fog olyan ellenfelekkel szembe kerülni, akikkel szemben valóban előnyt jelenthetne ez a képesség. Akikkel szembe kerülhet, ha egyáltalán lesz olyan, azok ellen meg egy block72 F-16 vagy egy Rafale is bőven elég. Eleve Hollandia nincs olyan helyzetben sem földrajzilag sem geopolitikailag ahol reális esélye lenne a stealth képesség szükségességének. Szóval nem "mert csak".

  A Tu-160 meg már eleve az inventoryban lévő fegyver, nem új vásárlás. Hadd ne dobják már ki a kukába, mert te innen úgy látod. Pláne úgy, hogy a Tu-95-ök szám sem fog már növekedni . Ha már annyira ajánlgatod dudinak a google maps-et, akkor nem ártana neked sem fellapoznod és összehasonlítani Hollandia és Oo. földrajzi elhelyezkedését, méreteit, szomszédos országok viszonyát, erejét. Aztán he ezt megtetted, döntsd el, kinek mi a hasznos. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy haditechnikai téren képtelen vagy kijönni a labor körülmények közül és figyelembe venni más tényezőket is. Bár furcsa módon ezt megtudtad tenni Mo esetében. Fura, hogy Hollandiával kapcsolatban nem sikerül.
   
 20. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  A google maps képekért viszont ment a like!
   
  molnibalage likes this.

Ezen oldal megosztása