Type 10 MBT (Japán)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 181
73 673
113
Én is...
e7dfd40724a17a6aebade40d926f7613.jpg
Ez egy Type-10 a képen.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Ez, az aminek gondolom, vagy rosszul látom?:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
ki is az a ficko aki az orosz ukrán háború elött egy távolkeleti katonaoi körzetbe elkezdett tetőcsomagtartókat aplikáltatni a rendelkezésére álló harckocsi állományra? és ki volt az a katonája aki nyilatkozott is mint ötletgazda ? (nem volt mérnök a munkályuk sem volt a legkifinomúltabb de az eszük jó irányba járt.)

• Tetszik
Reactions: Törppapa

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 770
15 135
113
A Type-10-es átütése 548 mm KE.
Tételezzük fel, hogy a Type-10-es páncélzata kb. 600 mm KE.
Ez talán elég a 3BM60 ellen a fő elemeken. (600 mm KE)
A kínai DTC-10-es 680 mm KE-t tud. Ez a potenciális ellenfél.

Uno momento, roszul számolod! Ugyanis egyes adatok más más távolságra igazak.

Az 578 mm átutés 2000 méterre igaz, viszont a páncél 200 méterre ellenáll:

A kompozit páncélzat tömege a tornyon 1940 kg, a testen 2680 kg.
Ezek a kompozit tömbök kibírják a saját Type-10-es típusú nyílnak a találatát kb. 200 méterről.*
A kötényezésekkel pedig oldalról bírja a 35 mm-s gépágyúk találatát a harckocsi.
A harckocsinál lecserélték az öreg JM33-as (DM33 licenc) lövedéket , és most a Type-10-est használják.
Ennek átütése 2 km-en 548 mm RHA. (Szemben a JM33 általuk mért 460 mm-es értékével)

0 méterre a JM33 APFSDS átutése viszont 800 mm !!!

Ez azt jelenti, hogy a Type-10 páncélzata igazából minimum 800 mm !!!

*************************************************************************************

A cseh fórumon nyilatkozot a Type-10-rol valaki, aki ult is benne - erdekességképpen bekoppintom ide:

Drake 16:06 01.12.2023
Megkérdezhetem, mi a forrása annak az érvelésnek, hogy a Type 10 belül kicsi? Egyetértek az első két kommenttel, de ahogy már írtam egy korábbi topikban az AN-n, ahol az ACR újraélesítésének lehetőségeiről volt szó, 198 cm magasságban és kb. 100kg-nál nem volt gondom a 10-es típussal sem a lövész, sem a parancsnoki fülkében, sajnos nem engedtek be senkit a vezetőfülkébe, így nem tudom megítélni. Még a kínaiak és a japánok is megnőttek az elmúlt évszázad során (Hokkaidon amúgy is mindig magasabbak voltak), így az új technológia, beleértve a Type 10-et is, már figyelembe veszi a mai lakosság nagyobb magasságát.
Nekem van tapasztalatom a T-72M1 és T-54AM2-vel, ha összehasonlítom a T-72-vel, sokkal jobban ergonómiailag elrendezett a tér (lövő és parancsnok) és nagyobbnak tűnik (szerintem a valóságban is), a félig hüvelykes fegyverkocsi nem zavarja a terjedelmesebb tartályhajókat. Az egységnél többen voltunk az én magasságomban, és mégis be kellett másznunk a gépekbe........pedig állítólag az ázsiai uniós köztársaságokból származó, maximum 165 cm-es egyének számára készültek. Az európai fiúknak tehát nem kellene tartaniuk a helyhiánytól, a T-72-hez képest pedig vígan lebegnének. Ami az árat illeti......csak az eddig gyártott nagyon kis széria miatt magas.......nem volt több 120db-nál asszem.
Ami az ágyút illeti, ez nem egészen egy Rh 120/44-es jogosítvány, amennyire meg tudom állapítani, a gyenge japán és törött angolom mellett megértette a stáb, aki civileknek és gyerekeknek segített a felvonuláson felmászni a gépre és megnézni. hogy a ágyú az autoloader miatt módosult konklúzióval rendelkezik (mellesleg sokkal jobban megoldott és biztonságosabb mint a T-72-ben) és a tölténykamra nagyobb nyomást is bír, így az (ott gyártott) szubkaliberű lőszerrel lehetséges a nagyobb torkolati sebességet és behatolást ér el, mint a standard Rh 120/44-nél. Természetesen az ágyú használhat szabványos NATO-lőszert. A probléma lehet a páncél, de könnyen megerősíthető modulárisan kerámia tömbökkel stb. A paneleket egyszerűen behelyezik és rögzítik a hajótest és a torony oldalán lévő dobozokba.......majd a tank is sokat fog "hizlalni" 40 tonnáról majdnem 50 tonnára.
Amit még problémának látnék az a hajtás ha jól értettem a tankban nem alap váltó van hanem valami variátor ,a régi volvóknál is volt hasonló erőátvitel.Értem.....a részletek minden bizonnyal megtalálható a neten), az eredeti japán C4i-vel és egyéb elektronikákkal kapcsolatos problémát nem is említem, hiszen egzotikumot írsz magadnak. A másik megoldható probléma az APS hiánya és az én szempontom szerint az RCWS, akkor ott van a "pacifista" alkotmány, többek között a halálos fegyverek exportjának tilalma...... lassan változott az utóbbi időben.

• Vicces
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
0 méterre a JM33 APFSDS átutése viszont 800 mm !!!

hahaha persze :D
"諸元

• 完成弾重量: 19 kg
  • 完成弾全長: 980 mm
  • 弾丸部重量: 7.3 kg
  • 弾丸部全長: 643 mm
  • 弾心重量: 4.3 kg
性能

• 距離0 km - 経過時間0.0秒、速度1,650メートル毎秒、貫徹力540 mm
  • 距離1 km - 経過時間0.6秒、速度1,573メートル毎秒、貫徹力499 mm
  • 距離2 km - 経過時間1.3秒、速度1,498メートル毎秒、貫徹力459 mm
  • 距離3 km - 経過時間2.0秒、速度1,425メートル毎秒"

Fordítás:

Előírások

• Lövedék súlya: 19 kg
  • Teljes héjhossz: 980 mm
  • Lövedék (mag+leváló köpeny) súlya: 7,3 kg
  • Teljes lövedékmag hossz: 643 mm
  • Mag súlya: 4,3 kg
teljesítmény

• Távolság 0 km - eltelt idő 0,0 mp, sebesség 1,650 m/s, behatolás 540 mm
  • Távolság 1 km - eltelt idő 0,6 másodperc, sebesség 1,573 méter / másodperc, behatolás 499 mm
  • Távolság 2 km - eltelt idő 1,3 másodperc, sebesség 1,498 méter / másodperc, behatolás 459 mm
  • Távolság 3 km - eltelt idő 2,0 másodperc, sebesség 1,425 méter / másodperc
ef24bc2d8cffc3a9c2feb8ff0039273f.jpg

A japán JM33-as az a német DM33 licence. Fent olvashatod az eredeti Japán teljesítmény mérés adatait, a képen a svéd mérés a DM33-ra.
Ne higgy el irreális butaságokat amiket a neten összehordanak ;)

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 690
19 022
113
A japán JM33-as az a német DM33 licence. Fent olvashatod az eredeti Japán teljesítmény mérés adatait, a képen a svéd mérés a DM33-ra.
Ne higgy el irreális butaságokat amiket a neten összehordanak ;)
A Type 10-hez nem valami saját fejlesztésű lőszert csináltak? (aminek az adatai természetesen szigorúan titkosak?)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
A Type 10-hez nem valami saját fejlesztésű lőszert csináltak? (aminek az adatai természetesen szigorúan titkosak?)

De. Csak az adatai nem titkosak. A régebbi hozzászólásomban benne van, hogy 2 km-en 548 mm KE-t tud.
Ennek ellenállnak a harckocsi fő páncélelemei, szemből 200 méterről. Az kb. 600 mm KE páncél védelem.

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
885
2 442
93

Vegyes a felhozatal benne, de Type10 is van benne.

(Nincs olyan topik amiben a JSDF vegyes dolgai vannak, nem találtam :( )

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Videó a tank belsejéből angol felirattal;

Az első videóból két dolog látszik. Egyrészt hiába fiatal tankok a belsejük igencsak használt. Vagyis nem csak áll a garázsban és nézegetik, komoly üzemóra lehet már bennük a festék és az ülés kopásából ítélve.
A másik ami látszik, hogy ez egy oroszosan pici tank. Nagyon kompakt.

A második videóban jó a hajtásláncok szemléltetése.
Ami engem megfog az az, hogy éppen mit tartottak lemásolásra érdemesnek külső dizájn szempontjából.
A Type-74 az egy T-62-eshez hasonló harckocsi, némi AMX-30 beütéssel.
A Type-90 az konkrétan egy Leopárd 2A4-es enyhe tovább gondolása.
A Type-10-es az a Leopárd 2A5 és a Leclerc szerelem gyermeke.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Nem rossz.

Engem azért érdekelne, hogy mi az adatok forrása. Önmagában a számok hihetőek.
Viszont, én annak idején azt találtam, hogy a Type-10 harckocsi páncélzatát a saját Type-10-es lőszere ellen méretezték 200 méteres távolságból.
A type-10-es lőszerről pontosan tudom Japán forrásból, hogy 2 km-en 548 mm RHA-t üt át.
Ezt figyelembe véve a kisebb távolságot én 600-650 mm KE-t tippeltem a harckocsi védelmére, amit mindenképpen elér.
Persze ennél lehet jobb, de minimum 600-650 mm KE-nek kell lennie.
197bd7b9843f01adad4dab32e5e941ef.jpg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Japánból gépi fordítás:
A 2006-ban közzétett "A közbeszerzés optimalizálásán alapuló diszkrecionális szerződésekre vonatkozó információk közzététele (2017. augusztus 25-i pénzügyi számvitel) című dokumentumban ismertetjük a Gifu prefektúrában található Kamioka fiókirodában az elülső kulcsrész golyóállósági vizsgálatának tartalmát. Ennek megfelelően az új IV. típusú 120 mm-es löveg prototípusát és az új IV. típusú páncéltörő lövedék prototípusát (Type-10) fogják használni, és a bal és jobb első torony, a pajzs és a hajótest elején lévő moduláris páncélzat golyóállóságát 250 méteres távolságból történő tüzeléssel értékelik.
Azt mondják, hogy a szénszál és a kerámia használata páncéllemezekhez és miniatürizáláshoz körülbelül 12% -kal csökkentette a teljes súlyt a 90-es típushoz képest. Ha azonban csak a kompozit páncélzatot nézzük, mind a torony, mind a hajótest nehezebb, mint a 90-es típus, és különösen a hajótest több mint kétszer olyan nehéz. Úgy gondolják, hogy ez az Irakban megsemmisített Challenger 2 tank tanulságainak adaptációja.
Az elülső rész fő része (torony / a hajótest eleje) kompozit páncélzatot tartalmaz, mint a Type 90, és azt mondják, hogy a Type 90 egy belső moduláris páncél (NERA), de a Type 10 tank esetében mind a torony eleje, mind a hajótest eleje külső moduláris páncélzat.
Mivel a páncéllemez eltávolítható, szabadon választhatja meg a páncél mértékét a küldetés jellege és a súlykorlátozások szerint.
A golyóálló teszt során 155 mm-es lövedéktöredékek, 35 mm-es ágyúval közvetlen közelről és páncéltörő rakétákkal