Kevés a megfigyelésedről az adat. Pl. a környező csillagok látszottak-e és azok hoz képesti fényessége. Az észlelt objektum magassága, stb.Nem hiszem, hogy UFO volt amit láttam, de nem tudom, hogy mi. 21 óra pár perckor 2 db nem pulzáló csak fehér fényű valamit láttam keleti irányban elhaladni. Valakinek tippje? Repülő, de annak nem egyszínű vagy mégis? Esetleg műhold?
Ha egy lenne, akkor sem lehetne az ISS. Miskolcról ( ) való láthatósága júl. 14-én.
A műholdak láthatóségéról térképes és táblázatos formában rengeteg adat van az alábbi oldalon. Egy térképen meg kell adni az észlelő földrajzi koordinátáit, illetve ha bejelentkezel, akkor tudni fogja máskor is.
https://www.heavens-above.com/ Az ISS láthatósága is innen van. A Műholdakkal kapcsolatosan ezeket közli.
Műholdak
Élő csillagtérkép
Starlink - dinamikus 3D pálya megjelenítés
Az ISS 3D-s megjelenítése
A Tesla Roadster pályájának interaktív megjelenítése
10-napos előrejelzés érdekesebb műholdakra
ISS (Nemzetközi Űrállomás)
Tiangong
Starlink áthaladások minden objektumra egy felbocsátásból
X-37B
Észak Koreai műhold
HST
Envisat
Fényesebb műholdak napi előrejelzése
Műhold adatbázis
Naprendszert elhagyó űrhajók
Rádióamatör műholdak - Minden átvonulás
Az ISS keringési magassága
A Starlinkek viszonylag halványak. Beillesztek egy térképet az oldalról, az elmúlt 5 percben készült.
A magnitúdó az fényességet jelent. Logaritmikus skála, az emberi szem 6 magnitúdóig lát tiszta, fénymentes égbolton.
A Vénusz fényessége -4,3 körül van, a térképen a középtől kicsit balra, gyakorlatilag a fejünk felett van nyáron, a Vega, az 0,0 magnitúdó. A Starlinkek általában halványabbak, mint a Nagy Göncöl csillagai.
De lehet más műhold is, vannak közte fényesek is.
Biztos, hogy akartam még valamit írni, de már mindegy.
A repülős vonal nem elhanyagolható. Én pl. még nem láttam tankolást.
Ami leírtam, abból az derül ki, hogy fogalmam sincs, hogy mit láthattál.