UGM-96A Trident I, UGM-133A Trident II SLBM (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 662
113
Csak, hogy legyen itt is kép. Trident II:
Csak, hogy legyen itt is kép. Trident II:
Trident-11.jpg


trident_lineart_big.jpg


trident_lineart_big.jpg
Robbanófej nincs?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
17 290
48 560
113
gacsat

A vonalrajzon nincs berajzolva, de a felső képen ott vannak. A 3. fokozat körül foglalnak helyet elvileg.
 
 • Tetszik
Reactions: gacsat

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 048
9 031
113
Kép mellé legyen videón is. 1989 márciusa, a Trident II D5 első, tengerelattjáróról történő indítása. Nem igen jött össze, de azóta azért ugye igen impresszív megbízhatósági mutató jött össze.

 
T

Törölt tag 1945

Guest
comp_04.gif


Egy egészen érdekes írást olvastam a technikákról/módszerekről, amit alkalmaztak az amcsik azért, hogy ugyanaz a 33 láb átmérőjű hordozó egyre nagyobb hatótávolságú rakétákkal lehessen felszerelve.

Polaris-A1 az első 1200 tengeri-mérföld hatótávolságú rakéta.

Polaris-A2 esetén (1500 tengeri-mérföld)
- a második fokozatot üvegszálas anyagból csinálták, és amit ezen nyertek tömeget, azzal az első fokozat üzemanyag mennyiségét növelték meg.

Polaris-A3; 2500 tengeri-mérföld
- mindkét fokozatot üvegszálas anyagból csinálták
- a fedélzeti irányító rendszer tömegét 1/3-ra csökkentették

Poseidon-C3; 2500 tengeri-mérföld
- kihagyták az indító csőből a belső bélelést, így nőhetett a rakéta átmérője

Trident-I C4; 4000 tengeri-mérföld
Igazi kihívás volt az addigra agyon optimalizált (üvegszálas) C3 után még 80% hatótávolság növekedést elérni...
- átrendezték a harci részeket, így befért közéjük a 3. fokozat
- új nagy-sűrűségű szilárd hajtóanyagot használtak, amit korábban a Patriot számára fejlesztettek ki
- az üvegszálas anyagot lecserélték még könnyebb kevlárra
- aerodinamikai teleszkópot alkalmaztak a légellenállás csökkentésére

Trident-II D5; 6500 tengeri-mérföld
Itt már nőtt a siló átmérője, és a hossza is, a hordozó 42 láb átmérőjű lett.
- kevlár helyett a még könnyebb grafit-epoxy gyanta lett mindhárom fokozat burkolata
Megtartották az aerodinamikai teleszkópot, és a nagy-sűrűségű szilárd hajtóanyagot.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 897
66 897
113