Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
688
1 073
93
Az emberek ugyanúgy és ugyanazért menekülnek a kertvárosokba a gettósodó, hajléktalanokkal, színesbőrű söpredékkel, mocsokkal, káosszal és végtelenül igénytelen szociopata liberálisokkal teli Budapestről a kertvárosokba, amiért bármelyik másik nyugati nagyvárosból.
Ez nagyon nincs így a nyugati nagyvárosokban ám! Már vagy 20 éve visszafordult a folyamat. Budapest a 70-80-as években ragad urbanisztikai, szociológia, gazdasági és szinte minden szempontból. És sajnos a mindenkori vezetők és a zemberek is fejben. Budapesttel kapcsolatban igazad van, ezen kellene végre változtatni, ott a példa: Bécs.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 283
30 097
113
Ez nagyon nincs így a nyugati nagyvárosokban ám! Már vagy 20 éve visszafordult a folyamat. Budapest a 70-80-as években ragad urbanisztikai, szociológia, gazdasági és szinte minden szempontból. És sajnos a mindenkori vezetők és a zemberek is fejben. Budapesttel kapcsolatban igazad van, ezen kellene végre változtatni, ott a példa: Bécs.
Bécs egy ótvar elrettentő példa. Közép-Európa legnagyobb migránsgettója.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
688
1 073
93
Bécs egy ótvar elrettentő példa. Közép-Európa legnagyobb migránsgettója.
Bécs a világ legélhetőbb városa már egy jó ideje. Sok a migráns, főleg a 10. kerületben, mégis tisztább és kulturáltabb ott a 10.ker. mint Budapesten akár az 5. vag az 1. kerület, a többiről már ne is beszéljünk. És még a közbiztonság is jobb.

Nem migráns szempontból példa, hanem urbanisztikai és egyéb ingatlanpiaci szempontból. Az migráns nélkül is működne, sőt!

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 084
37 564
113
Itt lehet mindent gondolni, csak én még azt nem értem, hogy fővárosi tulajdonú területen...külföldi befektető...a hazai piaci árakon megfizethető bérlakásokat fog építeni...
Ez így ebben a formában egy Lady Lavender féle fantazmagória...(szerintem)
A nagyvárosban kiszolgáltatott vagy...ha nagyvárosiasan élsz kisvárosban/falun/tanyán/aHoldon, akkor is kiszolgáltatott vagy...hol lesz a legnagyobb munkanélküliség, a nagyvárosokban...energiahiány esetén hol nem jön semmi a falból?

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 604
21 033
113
Igen, a befektető nyilván nem szeretne hasznot, hanem jótékonykodni akar.
A befektetőnek lehet úgy is haszna, ha olyan dolgokat épít, ami a trsadalomnak is hasznos. Megfelelő szabályozás, és annak betartatása kell.
Amire gondolok azt Bécsben több helyen is megcsinálták és működik. A fő probléma az, hogy most is épülnek lakások Budapesten, csak nem a magyaroknak. Nem a m2 ár a probléma, ne érts félre, tehát nem úgy lesz olcsó, hogy m2-e olcsó, hanem kb. ugyanolyan m2 árért többet kapsz. Most 80 m2 1 nappali, 2 hálószoba, két komplett fürdő, egy WC és 20 m2! terasz. Kerül min. 120 millióba. Kinek kell ilyen? Külföldi befektetőnek, aki kiadja bérbe szingliknek, gyerektelen pároknak, de leginkább prostiknak. Kisebb terasszal oda be lehet rakni 1 nappalit és 3 félszobát egy kádas és egy zuhanyzós fürdővel olcsóbban. Most átlag 80-100 milliót költenek fiatal családok, hogy kiköltözzenek az agglomerációba hasonló méretű vagy picit nagyobb házakba, félházakba, hogy a következő húsz évben naponta 2-3 órát ingázzanak, és egyre fenntarthatatlanabbá tegyék a várost és környezetét. Ezt kellene megállítani, és nem olyan agyament rövidtávú hasznot hozó döntésekkel támogatni mint a CSOK meg a Zöldhitel.
MINDEN SZAVAD!
anyám, nyavajgás helyett miért nem javasoljuk hogy építsék meg ezt a negyedet Debrecenben vagy Kecskeméten?
Ezt a forradalmárkodó lipsi pestet meg hagyjuk meg a lattóevókádós slim fit inges keépárosoknak, lipsoskedjenek csak magukban!
Vagy akár Felcsútra...

Hosszabbtávon olcsóbb az országnak egy Rákosrendező mint egy túlterjedt agglomeráció.
Plusz én, aki az aggloban nőttem fel, elszörnyedve látom, hogy mi lett, túlzsúfolt, életszerűtlen iker-társasházak nadrágszíjtelkeken, a HÉSZ teljes meghágása, de valahogy nem tűnik fel a hatóságoknak... stb. A kertvárosias zónát ahol fenőttem fel sem ismerni, és olyan kb. az utca széle, mintha a 7. kerületben mennék, gyalog élhetelenné vált a hely.
Félek, nem fog. És igen, ez nem csak a mindenkori kormányon fog múlni, én sem vagyok oda ezért a városvezetésért. Viszont még megadom az esélyt fejben, hogy sikerülni fog
A kormány rövidtávú belpol tőkéért zabotálni, gáncsolni fogja az egészet.
Mond ezt a Tarlósnak… ott szopatták, ahol tudták… a sajátjai…nagy Budapest tervet megtorpedózták(nehogy fejükre nőjön)..forrásait elvonták…. Stb..stb..
A rezsim bünteti Bp-t, mert nem rájuk szavazott…
Így. Ahogy Pakssal is megjátszották kicsiben...

Sokan házban akarnak lakni családdal, szuburbiában, mint az amcsi filmekben, és nem kerékpár-utánfutóban akarják hordani a nagybevásárlást meg a gyereket az óvodába. Adott esetben utcára szaró drogos hajléktalanok között. Az ilyennek magyarázhatod, hogy de hát a VIII-IX. kerületi akár gangos bérházbeli, akár ingatlanbefektető által felhúzott újépítésű lakásának örökké csak nőni fog az értéke (vagy egyszer tényleg lesz egy összeomlás, és akkor már nem).
Egyelőre inkább L.A. -t csinálnak, nem szuburbiát, kis telkek túléptve, kis (mű)fű a medencének, és sok autó. Autó nélkül az utca végére se indulnak el. A kutyát autóval kell sétáltatni, biciklizni megyek? Autóval! Hát nem lehet biciklizni ilyen autóforgaom mellett!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and zulu

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 604
21 033
113
Bécs a világ legélhetőbb városa már egy jó ideje. Sok a migráns, főleg a 10. kerületben, mégis tisztább és kulturáltabb ott a 10.ker. mint Budapesten akár az 5. vag az 1. kerület, a többiről már ne is beszéljünk. És még a közbiztonság is jobb.

Nem migráns szempontból példa, hanem urbanisztikai és egyéb ingatlanpiaci szempontból. Az migráns nélkül is működne, sőt!
Az itt nem ér, ha te jártál is ott, és úgy írsz róla!

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 283
30 097
113
Az itt nem ér, ha te jártál is ott, és úgy írsz róla!
Most dolgozik ott egy nagyon jó barátom és nagyon közeli képe van róla, hogy működik az a város. Lényegében két város van, nagyjából egyforma méretűek, egy migránsBécs és egy őslakosBécs. Viszonylag béke van, bár vannak területek amik ott is Kőbányának számítanak. Csak tisztaságban különbözik Budapesttől, de ahhoz nagy mértékben hozzájárul, hogy ott nem rohasztotta le a várost, mint lakókörnyezetet negyven év kommunista diktatúra minden nyomorúsága, így nem egy rothadt, romhalmaz a város, mint Budapest, ahogy semmilyen tisztaság nem magától érhetődő, mert maga a város egy mocsokhalom, egy romhalmaz.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 084
37 564
113
A befektetőnek lehet úgy is haszna, ha olyan dolgokat épít, ami a trsadalomnak is hasznos. Megfelelő szabályozás, és annak betartatása kell.
Röhög a vakbelem...
Úgy, hogy a főváros a saját szabályzatát sem tartja be sokszor....és elég sok kérdéses beruházása volt...
De...Lehet...nincs kizárva. Milyen befektető? Nemzetközi, azt ugyan nem érdekli más, csak a nagy haszon...Amúgy bármilyen nagy ízé...humanitárius befektetést megkapargatsz, dőlnek a csontvázak ki a szekrényből...

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
688
1 073
93
A Soros Alapítvány felmérése szerint az USAID támogatásával, brüsszel módszertanával vizsgálva. A valóság pedig...

Most dolgozik ott egy nagyon jó barátom és nagyon közeli képe van róla, hogy működik az a város. Lényegében két város van, nagyjából egyforma méretűek, egy migránsBécs és egy őslakosBécs. Viszonylag béke van, bár vannak területek amik ott is Kőbányának számítanak. Csak tisztaságban különbözik Budapesttől, de ahhoz nagy mértékben hozzájárul, hogy ott nem rohasztotta le a várost, mint lakókörnyezetet negyven év kommunista diktatúra minden nyomorúsága, így nem egy rothadt, romhalmaz a város, mint Budapest, ahogy semmilyen tisztaság nem magától érhetődő, mert maga a város egy mocsokhalom, egy romhalmaz.
Ha választanom kellene, hogy melyik +2 milliós európai városban éljek, akkor még mindig Bécset választanám, mint bármi mást. És nagyon sokan vannak ezzel így. Persze aki utálja a nagyvárost, az azt is utálni fogja. Valahol megértem. Én pl. külvárosi vagyok, oda születtem, ott nőtem fel, ott élek és be nem mennék a belvárosba, semmi pénzért. Inkább falu, de még a tanya is inkább játszik. De pesrsze szerintem a legjobb a külváros.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 084
37 564
113
Ha választanom kellene, hogy melyik +2 milliós európai városban éljek, akkor még mindig Bécset választanám, mint bármi mást. És nagyon sokan vannak ezzel így. Persze aki utálja a nagyvárost, az azt is utálni fogja. Valahol megértem. Én pl. külvárosi vagyok, oda születtem, ott nőtem fel, ott élek és be nem mennék a belvárosba, semmi pénzért. Inkább falu, de még a tanya is inkább játszik. De pesrsze szerintem a legjobb a külváros.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Imádom
Reactions: gorcsev

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 901
37 780
113
Az a qrva vasut mehetne a fold ala azon a szakaszon.

Pár száz milliárdból le lehetne vinni alagútba, ja. Lehet, hogy ezt az araboknak megígérte a kormány, hogy megteszik, de a főváros kedvéért nem fogják.

anyám, nyavajgás helyett miért nem javasoljuk hogy építsék meg ezt a negyedet Debrecenben vagy Kecskeméten?

Mármint ki, a befektető nem fog oda menni. Lokáció, lokáció, lokáció.

Egyelőre inkább L.A. -t csinálnak, nem szuburbiát, kis telkek túléptve, kis (mű)fű a medencének, és sok autó. Autó nélkül az utca végére se indulnak el. A kutyát autóval kell sétáltatni, biciklizni megyek? Autóval! Hát nem lehet biciklizni ilyen autóforgaom mellett!

Amiről beszélsz az a szuburbia. Ja és vidéki ember az utca másik végébe is kocsival megy, ha van neki. Ez nem a betelepülőkkel jön.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 059
33 724
113
A rezsim bünteti Bp-t, mert nem rájuk szavazott…
A rezsim bünteti Budapestet, tönkretették a csilli-villi Városligetet, és betelepítették drogosokkal. Vagy, izé..

Leírtam, h Bezzegbécsben hogyan oldották meg: vagy az önkormányzat fizet bele, és abból van occóért lakás, vagy kicsengeted a piaci árat. Olyan nincs, hogy a befektető csilliókért felhúz egy jó, modern igényeknek megfelelő házat, gym, medence, napelem a tetejére, kacsaláb az aljára, és aztán gombokért kiadja rászorultsági alapon, halmozottan sérült gyermeküket egyedül nevelő nővéreknek és óvónőknek.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 059
33 724
113

Tudod, mi az egyetlen szempont, amiben Bécs köröket ver Budapestre? Zöldterületek. Ezt ugye köszönjük meg Demszkájnak többek között. A többiben Bécs rettenet. Migránsok egy dolog, de kegyetlen sok a lecsúszott fehér is, nem egy hír raktam be, amikor a kiskorú csaj drogért kurválkodik, oszt túladagolva meghalt a kliens lakásán. Ezek fehér kislányok jórészt. Fentanylos zombik is vannak, kva sok a szemét, és ne mondd, h de Budapest rosszabb, mert nem. Én láttam Bécset 20 éve is, meg Bp-t is, hát közben helycsere történt. Hajléktalanok: úgy napközben csak a Mhilferen látsz párat, de az összes nagyobb parkban laknak, sokan, meg a Zentralfriedhofban is. Ja, és azért tűnik úgy, hogy Bécsbe befelé költöznek az emberek, mert a migránsok és a legális bevándorlók a fővárost preferálják, az osztrákok menekülnek.

Egyik kedvencem, ismerős volt Karintiában, vendégségben. Gondolta, azért mégis, viszonozni kéne a meghívást.
"Ha jönnek Bécsbe, szeretném vendégül látni Önöket."
"Nem megyünk."
"De mégis, hátha valamikor, sose lehet tudni..."
"20 éve nem voltunk, ezután se megyünk."

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
688
1 073
93
Tudod, mi az egyetlen szempont, amiben Bécs köröket ver Budapestre? Zöldterületek. Ezt ugye köszönjük meg Demszkájnak többek között. A többiben Bécs rettenet. Migránsok egy dolog, de kegyetlen sok a lecsúszott fehér is, nem egy hír raktam be, amikor a kiskorú csaj drogért kurválkodik, oszt túladagolva meghalt a kliens lakásán. Ezek fehér kislányok jórészt. Fentanylos zombik is vannak, kva sok a szemét, és ne mondd, h de Budapest rosszabb, mert nem. Én láttam Bécset 20 éve is, meg Bp-t is, hát közben helycsere történt. Hajléktalanok: úgy napközben csak a Mhilferen látsz párat, de az összes nagyobb parkban laknak, sokan, meg a Zentralfriedhofban is. Ja, és azért tűnik úgy, hogy Bécsbe befelé költöznek az emberek, mert a migránsok és a legális bevándorlók a fővárost preferálják, az osztrákok menekülnek.

Egyik kedvencem, ismerős volt Karintiában, vendégségben. Gondolta, azért mégis, viszonozni kéne a meghívást.
"Ha jönnek Bécsbe, szeretném vendégül látni Önöket."
"Nem megyünk."
"De mégis, hátha valamikor, sose lehet tudni..."
"20 éve nem voltunk, ezután se megyünk."
Szerintem menj ki Bécsbe és nézz körbe. Lecsúszott drogos fehér az Bp-n is van bőven ám. Nincsenek kevesebben az osztrákoknál.

Hajléktalanok: baszki tele van vele Budapest, tele! Már a külvárosokat is elárasztották. Nincs még egy olyan főváros Európában ahol annyi hajléktalan lenne mint Budapesten. Bécsben alig látni, nálunk lemész az utcára és már a 200 milliós családiházak között is ott sz@rnak meg hugyoznak mindenütt. Nem is értem miről beszélsz. Budapesten a hajléktalan helyzet katasztrófális.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 059
33 724
113
Szerintem menj ki Bécsbe és nézz körbe. Lecsúszott drogos fehér az Bp-n is van bőven ám. Nincsenek kevesebben az osztrákoknál.

Hajléktalanok: baszki tele van vele Budapest, tele! Már a külvárosokat is elárasztották. Nincs még egy olyan főváros Európában ahol annyi hajléktalan lenne mint Budapesten. Bécsben alig látni, nálunk lemész az utcára és már a 200 milliós családiházak között is ott sz@rnak meg hugyoznak mindenütt. Nem is értem miről beszélsz. Budapesten a hajléktalan helyzet katasztrófális.
5 hónapon belül kétszer kellett mentőt hívnom drogos / begyógyszerezett / elmebeteg önveszélyes emberre. Bécsben. De igen, Bezzegbécsben a szar is nutellaízű.

• Hűha
Reactions: blitzkrieg

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
688
1 073
93
5 hónapon belül kétszer kellett mentőt hívnom drogos / begyógyszerezett / elmebeteg önveszélyes emberre. Bécsben. De igen, Bezzegbécsben a szar is nutellaízű.
Ez a végletesség hihetetlen. Eljutottunk oda, hogy egy mintaként bemutatott bécsi INGATLANFEJLESZTÉS miatt, az van mondva, hogy szerintem ott kolbászból van a kerítés. Nem, ott is van sok szar, meg még több bunkó az utakon mint Budapesten, de pont a hajléktalanhelyzet, na. Nem tudok Budapesten bárhol, akár a családi házas övezetekben 400 métert menni, hogy ne találkoznék egy utcánélővel.