Hiány van ezekből Szegeden is, máshol is. Oda kell menni, ahol könnyebb boldogulni. Te lemaradtál az EU-s csatlakozásunk óta mantrázott szövegről? Vagy csak ez akkor igaz, ha Londonba kell elmenni mosogatónak, vagy Münchenbe sori melósnak? És akkor mi van, ha csökken BP lakossága -és nem csak az agglomeráció gyarapodásával? Semmi, nincs kőbe vésve. Nem kell mindenkinek oda törekedni, sőt... be kell lakni az országot, mert más lakja be. Évszázados probléma.
Dobpergés... nem olvastad el az egész hozzászólásom, vagy értelmeési probléma adódott; kettő közül valamelyik, de már ítélkezel. Egy szempontot vázoltam fel, de odaírtam, hogy ez torzító hatással bír. Konkrétan:
"Valóban, jót nem tesz az ingatlanstruktúrának."
Nem haladtuk meg. Ugyan azok a helyzetek vannak, ugyan azok a társadalmi osztályok; csak vannak, akik mese, vagy álomvilágban élnek. De mielőtt... sose változott és sose fog változni.
Egyrészt igyekszik segíteni, lásd CSOK -de hát arra is ment a fanyalgás, pedig pont arra lett kitalálva, hogy vásárlással, vagy bővítéssel nagyobb ingatlanhoz lehessen jutni. De hát azt is hallgattuk, hogy milyen szar, hogy beleavatkozik az állam. Én értem, megértem, hogy milyen hátrányai vannak, de pont ilyen irányba kellett volna elmozdítani a lakáspiacot is. De összességében még jó megoldást nem hallottam helyette.
Én abban is problémát látok, hogy valószínűleg a bérbeadók többsége sem jól áll a kiadáshoz, de bérbe vevő oldalról is nagyon nagy hiányt érzek a felől, ami pozitív irányba hatna. Nem, hogy e téren nincs kultúra, de úgy általában alapok nincsenek.
Egyáltalán felmerülhet az az elméleti kérdés, hogy jó e ha az állam belenyúl; a társadalom karja alá nyúl, és ha igen, akkor milyen mértékben. De talán ez már nem urbanisztika.