Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 713
21 264
113
Igen. De az úgy még mindig csak piaci árú lakás lesz, nem occó.
Nem mindegy milyen az alaprajz. Most jöttem egy 2,2M/m^2 újépítésű torony lakásból. Háát... szingli luk, ahogy leírták. 300k/hó 40 négyzetméter. Vannak dárágbbak, amik majdnem ugyanez, csak vagy egy túlméretezett terasz is... meg egy normálisabb méretű fürdő.

Emellett nem csoda, hogy szuburbiát épít mindeki aki családot akarna (bár ott is ami alaprajzokat látok az "ingatlanfejlsztők" által odaálmodva...).

Az állam pedig önti minden faszságba a pénzt, de modern, egészséges, családbarát otthon építeni... az alulfizetett közalkalmazottaknak? Az valamiért a szavazóinál (ezt megelőlegezem neked) nemkívánatos.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 498
38 526
113
Nem mindegy milyen az alaprajz. Most jöttem egy 2,2M/m^2 újépítésű torony lakásból. Háát... szingli luk, ahogy leírták. 300k/hó 40 négyzetméter. Vannak dárágbbak, amik majdnem ugyanez, csak vagy egy túlméretezett terasz is... meg egy normálisabb méretű fürdő.

Emellett nem csoda, hogy szuburbiát épít mindeki aki családot akarna (bár ott is ami alaprajzokat látok az "ingatlanfejlsztők" által odaálmodva...).

Az állam pedig önti minden faszságba a pénzt, de modern, egészséges, családbarát otthon építeni... az alulfizetett közalkalmazottaknak? Az valamiért a szavazóinál (ezt megelőlegezem neked) nemkívánatos.
Jó, de neked a falban az elektromos vezeték sem mindegy...hogy tegyenek így a kedvedre?
Mindig a kisméretű lakások a legdrágàbbak...
Aki családot akar, annak nem a négyzetméter számít....
Az ingatlanfejlesztők azt a piacot szolgálják ki, amit ők befolyásolnak "odaálmodozásukkal".
Az alulfizetett közalkalmazott mindig megkapja a bérét és fizetik utánuk a járulékokat.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Szerintem menj ki Bécsbe és nézz körbe. Lecsúszott drogos fehér az Bp-n is van bőven ám. Nincsenek kevesebben az osztrákoknál.

Hajléktalanok: baszki tele van vele Budapest, tele! Már a külvárosokat is elárasztották. Nincs még egy olyan főváros Európában ahol annyi hajléktalan lenne mint Budapesten. Bécsben alig látni, nálunk lemész az utcára és már a 200 milliós családiházak között is ott sz@rnak meg hugyoznak mindenütt. Nem is értem miről beszélsz. Budapesten a hajléktalan helyzet katasztrófális.
Nahát, pár hete meg azt írta itt a fórumon valaki, vagy tán többen is, hogy az országban egy élhető terület van, az Budapest, meg az agglomeráció, a többi meg mordor.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ezot-de-hova-tegyuk-az-allam-szemetet-740985#
"Rendbe tesszük Rákosrendezőt, de hova tegyük az állam szemetét? - kérdezi a főpolgármester a Facebook-oldalára szerdán feltöltött bejegyzésében."
Erre van a szerződésekben, hogy megtekintett állapotban. Megvette, úgy, ahogy volt, illetve, ahogy az elővétel szólt. Innentől már kb. az ő baja, ha a szerződés mást nem mond. Biztos elolvasták, hogy a vevő, aki helyére beléptek többek közt vállalta, hogy a szerződéskötést követően mihamarabb, 25 milliárd forint értékben eltakarítja a szemetet. (És ezen felül egy részét vállalja az állam, vagy a MÁV) -Legalábbis az egyik Lázár sajtótájékoztatóban ez hangzott el. Tehát a Fővárosnak nem minimum 50 milliárdba kerül a project, hanem 25+50 milliárdba (amiből az 50-et ütemezetten kell fizetnie.) És ha ezt még hitelből is teszi, akkor valamekkora pluszköltség is lesz. És akkor még ott fog állni egy üres telekkel.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Jó, de azért mondjuk Szegeden ennek töredékéért (konkrétan 1/5) van kiadó 35 nm-es másfél szobás panel, berendezett, nem levedlett bútorokkal, gépesítve. Gyanítom ötszörösét meg az átlag munkás, vagy "közalkalmazott" nem keres. Nem is értem, hogy minek törekedni oda. De hát kinek mi. -Közben meg Szegeden csak egy gyárba keresnek 10-11 ezer munkást.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 587
5 997
113

Alaprajz: szerintem ez elegge altalanos jelenseg, Nagyvaradon is ilyeneket epitenek, ezert megy fel annyira a regi lakasok ara, mert sokaknak jobb az, meg akkor is ha hasznalt lakast vesz majdnem uj arban. Szerintem az open-space hulyeseggel rontjak el az alaprajzot. Amit ket szobasnak arulnak, az gyakorlatilag csak egy szoba, amit haromnak az meg ketto.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
703
1 119
93
Nahát, pár hete meg azt írta itt a fórumon valaki, vagy tán többen is, hogy az országban egy élhető terület van, az Budapest, meg az agglomeráció, a többi meg mordor.
Ajánlom nekik, hogy jöjjenek el Budapestre nyáron, és keressenek egy hajléktalanmentes mondjuk 300x300 méteres területet. Sok sikert... Én itt a külvárosban kimegyek az utcára Budán és nem tudok 200 métert megtenni, hogy ne találjak valakit, aki életvitelszerűen az utcán él. Jó, most télen kicsit jobb a helyzet persze.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
703
1 119
93
Erre van a szerződésekben, hogy megtekintett állapotban. Megvette, úgy, ahogy volt, illetve, ahogy az elővétel szólt. Innentől már kb. az ő baja, ha a szerződés mást nem mond. Biztos elolvasták, hogy a vevő, aki helyére beléptek többek közt vállalta, hogy a szerződéskötést követően mihamarabb, 25 milliárd forint értékben eltakarítja a szemetet. (És ezen felül egy részét vállalja az állam, vagy a MÁV) -Legalábbis az egyik Lázár sajtótájékoztatóban ez hangzott el. Tehát a Fővárosnak nem minimum 50 milliárdba kerül a project, hanem 25+50 milliárdba (amiből az 50-et ütemezetten kell fizetnie.) És ha ezt még hitelből is teszi, akkor valamekkora pluszköltség is lesz. És akkor még ott fog állni egy üres telekkel.
Úgy tudom, hogy a szemételszállítás egy másik az adásvételi szerződéstől független vállalás volt. Úgy tűnik Lázár János már másodszorra nem akarja megérteni, hogy CSAK az kötelező a fővárosra nézve ami az ADÁSVÉTELI szerződésben benne foglaltatik. Más, egyéb szerződések a vevővel nem számítanak!

U.I. egyébként lehet az adásvételibe volt hivatkozás a másik szerződésről és akkor ebben az esetben Lázárnak lesz igaza.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
703
1 119
93

Jó, de neked a falban az elektromos vezeték sem mindegy...hogy tegyenek így a kedvedre?
Az ingatlanfejlesztők azt a piacot szolgálják ki, amit ők befolyásolnak "odaálmodozásukkal".
Az alulfizetett közalkalmazott mindig megkapja a bérét és fizetik utánuk a járulékokat.
Nagyon kevés olyan alaprajz terveződik ma Budapesten ami megpróbálja minél hatékonyabban kihasználni a négyzetmétereket. Pedig az átlag polgárnak (nem csak Magyarországon, de tőlünk nyugatra is bárhol) arra lenne szüksége. Sajnos úgy néz ki, hogy az ingatlanfejlesztők a befektetés céllal lakásvásárlók igényeit igyekeznek kielégíteni. Az egyre nyíló társadalmi olló egyik sajnálatos hatása ez. Tudom megint Bécs, de tényleg a Sonnwendnél ezt nagyon jól megakadályozták a várostervezők. Eleve úgy adták oda pályázatokon az építési helyeket, hogy oda hatékony lakások készültek az előre gondosan megtervezett paraméterek miatt.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 008
38 085
113
Nagyon kevés olyan alaprajz terveződik ma Budapesten ami megpróbálja minél hatékonyabban kihasználni a négyzetmétereket. Pedig az átlag polgárnak (nem csak Magyarországon, de tőlünk nyugatra is bárhol) arra lenne szüksége. Sajnos úgy néz ki, hogy az ingatlanfejlesztők a befektetés céllal lakásvásárlók igényeit igyekeznek kielégíteni. Az egyre nyíló társadalmi olló egyik sajnálatos hatása ez. Tudom megint Bécs, de tényleg a Sonnwendnél ezt nagyon jól megakadályozták a várostervezők. Eleve úgy adták oda pályázatokon az építési helyeket, hogy oda hatékony lakások készültek az előre gondosan megtervezett paraméterek miatt.

Na igen, ezek alapvetően szingliknek és gyerektelen pároknak szánt lakások. Esetleg prostik számára alkalmasak még (khm, Marina part.)

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Na igen, ezek alapvetően szingliknek és gyerektelen pároknak szánt lakások. Esetleg prostik számára alkalmasak még (khm, Marina part.)
De nem egy életre veszik, vagy bérlik ezeket a lakásokat. Lehet váltani egyel nagyobbra, ahogy az élethelyzet is változik. Ilyenre is van szükség -meg persze nagyobbra is.
De ha befektetői oldalról nézzük, akkor az is az oka, hogy kis alapterületre jellemzően nem család költözik és egy embert könnyebb kirakni, talán kevésbé lakja le, mint egy családos. De nyilván erre is, arra is van ellenpélda. És persze kevesebbe kerül, mint egy kétszer akkora és így nagyobb a merítés azok közül, akik befektetésnek veszik. Aki ezért veszi, az pénzt akar vele keresni, nem jótékonykodni, meg plusz nyűgöt magára venni. Valóban, jót nem tesz az ingatlanstruktúrának.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 498
38 526
113
Pontosan...miért is? Csupán azért, mert mindig is az ideológia, nem kifejezetten az állami, bár arra is van példa, az ami meghatározza az életünket...nem is gondolnánk/juk, hogy mennyivel korábban lefektették már mások, a sci-fi regényeket vegyük olyan "coming-outnak", az ún. "társadalommérnökösködés" nem ma kezdődött. Ráadásul hozzájárul ma már egy fizikai renyheség. Tehát, a lényeg az, hogy a "mások" által gerjesztett igényeim ki legyenek elégítve, amúgy elég egy csőlakás is, csak legyen net....Itt ér össze a WEF a valösággal...
Persze a Holdon, hold-on, meg a Marson építünk bázisokat, kiaknázzuk az üstökösök és meteorok anyagait, de fenntarthatatlan házakat építünk/építettünk, mert az a "modern/menő/trendi/ez van".
De mindenki tudja, Rákosrendező kapcsán is, hogy az ún. infrastruktúrát az eladónak/bérbeadónak kell állnia/megteremtenie, vagy ellenkező esetben, sokkal alacsonyabb értéken tudja értékesíteni...
A fővárosi közművek eleve nincsenek jó állaporban, jachtbarnított igazítgatója biztos boldog lesz, hogy az amúgyis rottyon lévő bpesti közművek fejlesztését meg kell oldania....

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 713
21 264
113
Hát hirtelen nem tudom mire gondolsz, az építési szabályok betartására, hogy ne legyen tűzveszélyes, statikailag ne kompromittálja az épületet egy villanyszerelés, vagy ilyesmik? Bizony, nem mindegy nekem.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Lófaszt, mama, ma már több újépítésű lakásprojektnél a négyzetméterár a mérettel nő!

Léccine.
Sajnos igaz.
Igen? Hogy lesz ettől jobb az életszínvonala? Sokan vannak még így vele, és sokszor jobban is keresnek, és mégis nekik is gondot jelent a jól végzett munkájukért megérdemelt egészséges és minőségi lakhatáshoz jutás.

A Homokhtság volt az...

Jó, de azért mondjuk Szegeden ennek töredékéért (konkrétan 1/5) van kiadó 35 nm-es másfél szobás panel, berendezett, nem levedlett bútorokkal, gépesítve. Gyanítom ötszörösét meg az átlag munkás, vagy "közalkalmazott" nem keres. Nem is értem, hogy minek törekedni oda. De hát kinek mi. -Közben meg Szegeden csak egy gyárba keresnek 10-11 ezer munkást.
Tehát Budapestre nem kell tanár, ha ott született valaki, pedagógus családba, szeretne tanítani, akkor így járt, ez a tevékenység kiárazódott és elavult, Szegedre kellene mennie inkább munkásnak, arra van szüksége az országnak... Meg kukások sem kellenek, stb sok más közszolga... menjen mindenki a gyárakba! Megoldódik a lakhatási helyzet is! (vagy nem, majd Szegeden is gond lesz...)

Mondtam én, hogy Mini-Dubaj is azért kel, hogy kisebb CO2 lábnyommal mehessenek a "dolgozó lányok" dubajozni...

De nem egy életre veszik, vagy bérlik ezeket a lakásokat. Lehet váltani egyel nagyobbra, ahogy az élethelyzet is változik.
Kiváve, hogy dobpergés: épp az a gond, hogy hiányzik a piacró az a kategóra, amire lehetne váltani. Ezt ecseteljük páran... akik mondjuk nézzük ezeket az újépítésűeket.

De ha befektetői oldalról nézzük, akkor az is az oka, hogy kis alapterületre jellemzően nem család költözik és egy embert könnyebb kirakni, talán kevésbé lakja le, mint egy családos.
Pontosan, kérdés, hogy a nagy segítség a magyar családoknak miért nem igyekszik ezek ellen a trendek ellen tenni. Értem én, hogy 100 éve egy jobbágy család ellakott egy szobában, de átmenetileg azt a szintet meghaladtuk...
Tehát, a lényeg az, hogy a "mások" által gerjesztett igényeim ki legyenek elégítve, amúgy elég egy csőlakás is, csak legyen net....
El kéne döntened, hogy most négyzetmétert akarok (meg általában azok akik elégedetlenek a lakhatási helyzettel), vagy elég nekem (nekünk) egy csőlakás nettel? Aki igazán akar családot, annak egy csőlakás is elég?

• Vicces

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Tehát Budapestre nem kell tanár, ha ott született valaki, pedagógus családba, szeretne tanítani, akkor így járt, ez a tevékenység kiárazódott és elavult, Szegedre kellene mennie inkább munkásnak, arra van szüksége az országnak... Meg kukások sem kellenek, stb sok más közszolga... menjen mindenki a gyárakba! Megoldódik a lakhatási helyzet is! (vagy nem, majd Szegeden is gond lesz...)
Hiány van ezekből Szegeden is, máshol is. Oda kell menni, ahol könnyebb boldogulni. Te lemaradtál az EU-s csatlakozásunk óta mantrázott szövegről? Vagy csak ez akkor igaz, ha Londonba kell elmenni mosogatónak, vagy Münchenbe sori melósnak? És akkor mi van, ha csökken BP lakossága -és nem csak az agglomeráció gyarapodásával? Semmi, nincs kőbe vésve. Nem kell mindenkinek oda törekedni, sőt... be kell lakni az országot, mert más lakja be. Évszázados probléma.

Kiváve, hogy dobpergés: épp az a gond, hogy hiányzik a piacró az a kategóra, amire lehetne váltani. Ezt ecseteljük páran... akik mondjuk nézzük ezeket az újépítésűeket.
Dobpergés... nem olvastad el az egész hozzászólásom, vagy értelmeési probléma adódott; kettő közül valamelyik, de már ítélkezel. Egy szempontot vázoltam fel, de odaírtam, hogy ez torzító hatással bír. Konkrétan:
"Valóban, jót nem tesz az ingatlanstruktúrának."

Pontosan, kérdés, hogy a nagy segítség a magyar családoknak miért nem igyekszik ezek ellen a trendek ellen tenni. Értem én, hogy 100 éve egy jobbágy család ellakott egy szobában, de átmenetileg azt a szintet meghaladtuk...
Nem haladtuk meg. Ugyan azok a helyzetek vannak, ugyan azok a társadalmi osztályok; csak vannak, akik mese, vagy álomvilágban élnek. De mielőtt... sose változott és sose fog változni.
Egyrészt igyekszik segíteni, lásd CSOK -de hát arra is ment a fanyalgás, pedig pont arra lett kitalálva, hogy vásárlással, vagy bővítéssel nagyobb ingatlanhoz lehessen jutni. De hát azt is hallgattuk, hogy milyen szar, hogy beleavatkozik az állam. Én értem, megértem, hogy milyen hátrányai vannak, de pont ilyen irányba kellett volna elmozdítani a lakáspiacot is. De összességében még jó megoldást nem hallottam helyette.
Én abban is problémát látok, hogy valószínűleg a bérbeadók többsége sem jól áll a kiadáshoz, de bérbe vevő oldalról is nagyon nagy hiányt érzek a felől, ami pozitív irányba hatna. Nem, hogy e téren nincs kultúra, de úgy általában alapok nincsenek.

Egyáltalán felmerülhet az az elméleti kérdés, hogy jó e ha az állam belenyúl; a társadalom karja alá nyúl, és ha igen, akkor milyen mértékben. De talán ez már nem urbanisztika.

• Imádom

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 713
21 264
113
Hiány van ezekből Szegeden is, máshol is. Oda kell menni, ahol könnyebb boldogulni. Te lemaradtál az EU-s csatlakozásunk óta mantrázott szövegről? Vagy csak ez akkor igaz, ha Londonba kell elmenni mosogatónak, vagy Münchenbe sori melósnak? És akkor mi van, ha csökken BP lakossága -és nem csak az agglomeráció gyarapodásával? Semmi, nincs kőbe vésve. Nem kell mindenkinek oda törekedni, sőt... be kell lakni az országot, mert más lakja be. Évszázados probléma.

Dobpergés... nem olvastad el az egész hozzászólásom, vagy értelmeési probléma adódott; kettő közül valamelyik, de már ítélkezel. Egy szempontot vázoltam fel, de odaírtam, hogy ez torzító hatással bír. Konkrétan:
"Valóban, jót nem tesz az ingatlanstruktúrának."

Nem haladtuk meg. Ugyan azok a helyzetek vannak, ugyan azok a társadalmi osztályok; csak vannak, akik mese, vagy álomvilágban élnek. De mielőtt... sose változott és sose fog változni.
Egyrészt igyekszik segíteni, lásd CSOK -de hát arra is ment a fanyalgás, pedig pont arra lett kitalálva, hogy vásárlással, vagy bővítéssel nagyobb ingatlanhoz lehessen jutni. De hát azt is hallgattuk, hogy milyen szar, hogy beleavatkozik az állam. Én értem, megértem, hogy milyen hátrányai vannak, de pont ilyen irányba kellett volna elmozdítani a lakáspiacot is. De összességében még jó megoldást nem hallottam helyette.
Én abban is problémát látok, hogy valószínűleg a bérbeadók többsége sem jól áll a kiadáshoz, de bérbe vevő oldalról is nagyon nagy hiányt érzek a felől, ami pozitív irányba hatna. Nem, hogy e téren nincs kultúra, de úgy általában alapok nincsenek.

Egyáltalán felmerülhet az az elméleti kérdés, hogy jó e ha az állam belenyúl; a társadalom karja alá nyúl, és ha igen, akkor milyen mértékben. De talán ez már nem urbanisztika.
fanyalgás? Mondjuk ki: MINDENSZARIZMUS!

Erre kellett volna elmozdítania a piacot? Pont arra mozdította el amit a kritikusai az elejétől mondtak: simán csak felnyomta az árakat. A fanyalgók. Az a fránya piac, nem tudta mit kéne csinálni! Esetleg áruló? Mondjak egy jó megoldást helyette? Az is jobb lett volna, ha nem csinálnak semmit. A családi adókedvezményen felül minden "célzott" segítség csak egy-egy szegmensben az árak felverésére volt jó. (vagy szomszéd szegmensben az árplafonokkal, de az már nem urbanisztika)

A nincs kultúrája a kiadásnak/bérlésnek dolog is érdekes. Senki nem akar ugye egy családot az utcára tenni, az állam sem akarja, az mindig balhé, úgyhogy családoknak nem túl szívesen adnak ki ingatlant. Itt sem a kultúrával van gond elsősorban, hanem azzal, hogy a társadalom széles rétege él hónapról hónapra, akikkel lehetne birkóznia a magán kiadóknak. Egy egyetemistát kipenderítesz pikk-pakk. Vagy az lenne a kultúrája, hogy jön a csapat erős ember, és kipenderíti a családot? Mert ugye ez is része... és megy is sok helyütt, ahol van kultúrája. (Amúgy itt is sok ilyen törtétnik, sajnos)

Nagy segítség, mint az ócsai szociális családiház-építési program. Arról se sokat hallani manapság, mi lett abból? Erről ha vannak jó hírek, frissek, azok érdekelnek, de gyanús a csend a téma körül. (A rossz is érdekel, bár nyilván nem örülök neki. Inkább ilyenekre számítok amúgy.)

• Tetszik
Reactions: alali77

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 317
11 036
113
fanyalgás? Mondjuk ki: MINDENSZARIZMUS!

Erre kellett volna elmozdítania a piacot? Pont arra mozdította el amit a kritikusai az elejétől mondtak: simán csak felnyomta az árakat. A fanyalgók. Az a fránya piac, nem tudta mit kéne csinálni! Esetleg áruló? Mondjak egy jó megoldást helyette? Az is jobb lett volna, ha nem csinálnak semmit. A családi adókedvezményen felül minden "célzott" segítség csak egy-egy szegmensben az árak felverésére volt jó. (vagy szomszéd szegmensben az árplafonokkal, de az már nem urbanisztika)

A nincs kultúrája a kiadásnak/bérlésnek dolog is érdekes. Senki nem akar ugye egy családot az utcára tenni, az állam sem akarja, az mindig balhé, úgyhogy családoknak nem túl szívesen adnak ki ingatlant. Itt sem a kultúrával van gond elsősorban, hanem azzal, hogy a társadalom széles rétege él hónapról hónapra, akikkel lehetne birkóznia a magán kiadóknak. Egy egyetemistát kipenderítesz pikk-pakk. Vagy az lenne a kultúrája, hogy jön a csapat erős ember, és kipenderíti a családot? Mert ugye ez is része... és megy is sok helyütt, ahol van kultúrája. (Amúgy itt is sok ilyen törtétnik, sajnos)

Nagy segítség, mint az ócsai szociális családiház-építési program. Arról se sokat hallani manapság, mi lett abból? Erről ha vannak jó hírek, frissek, azok érdekelnek, de gyanús a csend a téma körül. (A rossz is érdekel, bár nyilván nem örülök neki. Inkább ilyenekre számítok amúgy.)
Ócsai parkot az állam elengedte, átadta a helyi önkormányzatnak, akik nagyjából piaci árra emelték a bérleti díjat.
Igazál szerintem az állam rájött hogy a lecsúszott emberek többségén baromi macerás segíteni, kevés a látványos sikersztori, ezért ezzel nem kiván foglalkozni.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 498
38 526
113
Az a fránya piac, nem tudta mit kéne csinálni!
Az a fránya piac irányítja az eseményeket. Ugyanis, mivel hiány van a szabad és elérhető árú kiadó/eladó lakàásokból ez ugye árfelhajtó tényező, illetve a kínálat és kereslet koràbbi egyensúlya megbomlott, illetve irreális szituáció alakult ki. Mi ennek az oka? Részben a "tanácsi" (régen ugye állami tulajdonban volt a lakások többsége) lakások/bérlemények eladása...Ugye a bérleti jogviszonnyal rendelkezők számára a bérleményük megvásárlását felajánlotta a bérbeadó, mivel túl nagy terhet rótt rá az ingatlanok állagmegőrzése is, hiszen ezek bérleti díja nem fedezte a költségeket. Akkoriban olcsón lehetett komoly mennyiségű ingatlanhoz hozzájutni, amit sokan meg is tettek, ezzel egyfajta tőkefelhalmozást hajtva végre....Mostanára ez olyan formát öltött, hogy nincs kínálat, ugyanis inkább üresen áll a lakás, de olcsóbban nem adja ki. Erre jönnek rá még a külföldi befektetők/spekulánsok.
egy-egy szegmensben az árak felverésére volt jó.
Most akkor ugye fanyalgunk, hogy szlovák és román és szerb állampolgárságú személyek veszik az ingatlanokat vidéken, mert olcsó, Budapesten meg holland, német, brit, kínai, vietnámi és közel-keletiek, mert, hogy (nekik) olcsó ...ez ugye nem árfelverés....a piaci mechanizmus...
a társadalom széles rétege él hónapról hónapra, akikkel lehetne birkóznia a magán kiadóknak.
A társadalom széles rétege mindig is hónapról hónapra élt, most azért én pontosan látom, hogy a szelektív hulladék elszállításakor, hetente egyszer, mi is van kidobva. Nyilván nagy a csábítás az állandó reklámdömping miatt, de a lapostévé meg az ájfón az állampolgári jogon jár.
Nagy segítség, mint az ócsai szociális családiház-építési program. Arról se sokat hallani manapság, mi lett abból? Erről ha vannak jó hírek, frissek, azok érdekelnek, de gyanús a csend a téma körül.
Dicsak egy cikk 3*4től...piaci alapú bérleti díjat kér az önkormányzat....meglepő fordulat...persze az érintettek ahelyett, hogy megoldanák a problémájukat, megköszönnék a lehetőséget, felháborodnak...

2020.aug.hó

2014.11.hó
A semmi közepén...vidámpark sincs a közelben...
Hat évvel később emelték...volna...

idézem:
"
  • 22 család fizet a veszélyhelyzet megszűnését követően piaci lakbért (a lakás mérete alapján 60-84 ezer forint közötti összeget),
  • 11 bérlő került a költségelvű lakbérbesorolásba, és emelkedett a lakbére 35-49 ezer forintra,
  • 27 bérlőnek pedig a legalacsonyabb, de így is a korábbinál jóval magasabb, 25-35 ezer forint közötti összeget kell majd fizetnie."
@Kim Philby esetleg a nevetős fejen kívül valami válasz a feltett kérdésekre? Legalább a villanykábeles titokról fellebbenthetnéd a fátylat, mert nem rémlik mire gondol a költő.
A titok nyitja az, hogy a "mindenlegyenvillamos" (fűtés+tűzhely) megköveteli azt, hogy a kábelek a falban újak és ehhez megfelelő méretezésűek legyenek. Ráadásul ahogy különböző hozzászólásaidból kivettem, informatikai vonalon dolgozol, biztos boldog lennél, ha tíz percenként kellene a kismegszakítót felnyomnod, mert közben feltetted a szójaláttét melegedni a kerámialapra, és az éppen futó OpenAI meg kriptobányászgéped kicsit megzakkan mert még bekapcsoltál egy villanyborotvát is.... ;)
No problem...csak magas az igény és lapos a tárca...(szerintem)

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
703
1 119
93

A CSOK-al al volt a baj, hogy azonnal beárazta az ingatlanpiac és az építőipar. Ahogy kimondták, jön a CSOK, az ingatlanárak meg is ugrottak. Ja, kapsz ingyé 10 millát, akkor 5 millával drágább a kecó! Még azok az ingatlanok is drágábbak lettek, amire nem is lehetet felvenni a CSOK-ot, vicc. A másik felét meg az építőipar vitte el. Ja, kaptá 10 millát ingyé, akkor egy ötössel drágább a négyzetméter burkolása! Köszöntem!

A kormány persze ezt tudta, hogy így lesz, de nekik ez volt a legjobb. A CSOK-ot felvevők között sok a hülye, aki ezt nem fogja fel és ezért majd rájuk szavaz hálából. Továbbá így az imádott építőipart is támogatja, megint plusz szavazat. Két legyet egy csapásra. Hiába na, a 70-es évek melósainak kormánya ez. Munkáshitel…