Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 173
59 927
113
Szeretem a szép szobrokat. Kár, hogy homokból nem tartósak:
463763885_1050903793487113_6684277783305752845_n.jpg

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
"Itt volt Hunyadi László vesztőhelye"
Nem itt volt, ez nem volt tér a középkorban. A tér a most visszabontott északi szárny helyén volt. Az igazi, középkori Szent György tér pedig a mai Dísz tér.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 299
25 009
113
Nem itt volt, ez nem volt tér a középkorban. A tér a most visszabontott északi szárny helyén volt. Az igazi, középkori Szent György tér pedig a mai Dísz tér.
"..A mai Szent György tér helyén és attól nyugatra a középkor folyamán jobbára lakóházak álltak, a királyi palota előtti terület azonban más miatt említésre méltó: minden bizonnyal itt végezték ki Hunyadi László horvát bánt, Mátyás király bátyját. A Thuróczy-krónikában olvashatjuk, hogy Hunyadit a „megszokottól eltérően” nem a Szent György téri piacon, hanem a királyi palota előtt fejezték le. A középkori Szent György tér ugyanis nem azonos a maival: nagyjából a török uralomig a mai Dísz teret hívták így, az ott álló kápolna után, mai neve csak az 1700-as évek elején jelent meg. A XVIII. században tévesen azonosították a területet és ragasztották rá a régi nevet, amit azonban a mai napig használunk: így vándorolt eredeti helyéről jóval délebbre Szent György tere. .."

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 785
17 572
113

Ez az egy Hauszmanos épület van a várban, amihez nem nyúltam volna (+a Kara bástyát sem kellett volna megcsinálni)

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
El van baszva, de nem az, amit írsz, hanem a műemlékvédelmünkre rátelepedt szdsz-esek miatt. Nehogymár a reformáció, a török és a kuruc idők mérhetetlen pusztításán áteset nyomorék Avasi borzalom legyen a követendő példa! Az avasi templomot is helyre kellene már állítani, a boltozatait, a tetőzetét az eredeti formára, mert most putri az egész.

Így nézett ki eredetileg, mielőtt a törökök, tatárok és reformátusok elpusztították:

A gyönyörű későgótikus katolikus templom:
avas.jpg

A református putritemplom:
20220617miskolc-avas-reformatus-temeto-templom.jpg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
El van baszva, de nem az, amit írsz, hanem a műemlékvédelmünkre rátelepedt szdsz-esek miatt. Nehogymár a reformáció, a török és a kuruc idők mérhetetlen pusztításán áteset nyomorék Avasi borzalom legyen a követendő példa! Az avasi templomot is helyre kellene már állítani, a boltozatait, a tetőzetét az eredeti formára, mert most putri az egész.

Így nézett ki eredetileg, mielőtt a törökök, tatárok és reformátusok elpusztították:

A gyönyörű későgótikus katolikus templom:
avas.jpg

A református putritemplom:
20220617miskolc-avas-reformatus-temeto-templom.jpg
Ja, mert ami nem református az milyen szép állapotban maradt meg.
Egyébként elég hülye elvárás, hogy minden úgy maradjon meg, lehetőleg hibátlan állapotban, mint 1000, vagy legalább 500 éve felépítették.
Az meg külön érdekes, hogy azt figyelembe sem veszed, hogy az általad berakott videó úgy kezdődik, hogy "hipotetikus" és egy idilli, talán sosem volt képet fest, amihez hasonlítod a jelenlegi helyzetet.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
Az meg külön érdekes, hogy azt figyelembe sem veszed, hogy az általad berakott videó úgy kezdődik, hogy "hipotetikus" és egy idilli, talán sosem volt képet fest, amihez hasonlítod a jelenlegi helyzetet.
Úgy nézett ki. A megmaradt kövek alapján kiszerkesztésre került a boltozat, más meg nincs a videón. A "hipotetikus" kifejezés ez esetben önmagára mutat, egyfajta udvariassági fordulat. A gótika esetében, ha van elegendő kőmaradvány (egy tucatnyi is elegendő olykor, ha szerencsés részletek maradtak meg), akkor egyszerű matek az egész épület rekonstrukciója, annyira szabályos volt a történet. A gótika a matematika és a geometria építészete volt. Csak egy példa, hogy értsed miről van szó!
szfv.jpg

Meg egy másik, ahol a budavári helyőrségi templom (Mária Magdolna) alaprajzának az összefüggését vizsgáltam az aranymetszéssel és minden részlet, minden elem másikhoz való viszonya a falak vastagságától az épület formájáig teljes mértékben kiszerkeszthető az aranymetszés mentén és nem is ábrázoltam rajta az összeset, mert egy pont után rájöttem, hogy nem is fogok találni olyan részletet, ami nem írható le ezzel az aránypárral:
sC1.jpg

Itt nem az volt, hogy jött a félművelt posztmodern építészhülye, aki egy társasázat nem tud a panelkorszak után évtizedekkel működőképesre megtervezni és kitalálta mi legyen az impressziói alapján, hanem jött a jó matekos szakember és az adott viszonyok között (geológia, földrajz, helyrajz, költségvetés) szerkesztett egy templomot, szigorú szabályok alapján, nulla fantáziával. Ezért olyan gyönyörű a gótika szinte mindig és selejtes a modernitás szinte mindig. A matematikában és geometriában mindig meg lehet bízni, hogy a szépség forrása lesz, míg a legtöbb emberi elme biztos, hogy nem lesz az tartalma alapján! Ebből adódóan a kreativitás terméke szinte mindig valami rondaság lesz. Más nem is lehet, ennyit tud az ember, ha magából indul ki. Ha szépet akarunk, akkor azért emberfelettit kell kisérteni!

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
Úgy nézett ki. A megmaradt kövek alapján kiszerkesztésre került a boltozat, más meg nincs a videón. A "hipotetikus" kifejezés ez esetben önmagára mutat, egyfajta udvariassági fordulat. A gótika esetében, ha van elegendő kőmaradvány (egy tucatnyi is elegendő olykor, ha szerencsés részletek maradtak meg), akkor egyszerű matek az egész épület rekonstrukciója, annyira szabályos volt a történet. A gótika a matematika és a geometria építészete volt. Csak egy példa, hogy értsed miről van szó!
szfv.jpg

Meg egy másik, ahol a budavári helyőrségi templom (Mária Magdolna) alaprajzának az összefüggését vizsgáltam az aranymetszéssel és minden részlet, minden elem másikhoz való viszonya a falak vastagságától az épület formájáig teljes mértékben kiszerkeszthető az aranymetszés mentén és nem is ábrázoltam rajta az összeset, mert egy pont után rájöttem, hogy nem is fogok találni olyan részletet, ami nem írható le ezzel az aránypárral:
sC1.jpg

Itt nem az volt, hogy jött a félművelt posztmodern építészhülye, aki egy társasázat nem tud a panelkorszak után évtizedekkel működőképesre megtervezni és kitalálta mi legyen az impressziói alapján, hanem jött a jó matekos szakember és az adott viszonyok között (geológia, földrajz, helyrajz, költségvetés) szerkesztett egy templomot, szigorú szabályok alapján, nulla fantáziával. Ezért olyan gyönyörű a gótika szinte mindig és selejtes a modernitás szinte mindig. A matematikában és geometriában mindig meg lehet bízni, hogy a szépség forrása lesz, míg a legtöbb emberi elme biztos, hogy nem lesz az tartalma alapján! Ebből adódóan a kreativitás terméke szinte mindig valami rondaság lesz. Más nem is lehet, ennyit tud az ember, ha magából indul ki. Ha szépet akarunk, akkor azért emberfelettit kell kisérteni!
Köszönöm, én tanultam építészetet. ;)

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
Én úgy gondolom törvényben kellene előírni, hogy csak korhű és elkülöníthetetlen rekonstrukció engedélyezhető, azzal a kitétellel, hogy a rekonstrukciónál a az ismerethiány miatt nem rekonstruálhetó elemeket korhű formában kell újjáépíteni egy akár ez is lehetséges módon. Mindennemű posztmodern gányolást be kell tiltani, a meglévőket -a modernekkel együtt, mint Salamon torony- vissza kell bontani.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 300
113
Én úgy gondolom törvényben kellene előírni, hogy csak korhű és elkülöníthetetlen rekonstrukció engedélyezhető, azzal a kitétellel, hogy a rekonstrukciónál a az ismerethiány miatt nem rekonstruálhetó elemeket korhű formában kell újjáépíteni egy akár ez is lehetséges módon. Mindennemű posztmodern gányolást be kell tiltani, a meglévőket -a modernekkel együtt, mint Salamon torony- vissza kell bontani.
Kész szerencse, hogy még véletlen sem kérdezi senki a véleményed azok közül akik döntenek.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
a fidesz szüntette meg az intézményesült műemlékvédelmet, csak mondom
A műemlékvédelem az államilag, hatóságilag szabályozott. Ma sem csak állam birtokolhat műemléket. Igazából van egy rakat régi épület, ami funkciótlanul csak eszi a pénzt, és nem keveset.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
Kész szerencse, hogy még véletlen sem kérdezi senki a véleményed azok közül akik döntenek.
Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán tudod mit írtam! A nyírbátori várkastélyt rekonstruálták ezek mentén az elvek mentén, de ez történik a budai várban is.

img6891joooresize_20171018_124038.jpg

thumb_8141_default_big.jpg

• Tetszik
Reactions: fip7

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
Ja special neki csak nem kellett volna a csajomra menni. :D
Mielott megutottem azt kiabalta epitesz vagyok nem tudom miert az nem védi meg
En meg mondtam jo azt meg nem utottem:rolleyes:
Egyik legjobb baratom epitesznek tanul mostansag fog vegezni de o is emlitette ezt a templomot mar amirol megy a diskurzus ahogy o mondta “hanynia kell ettol a mennyezettol de hat nincs szandek masra”
Vagy nincs forrás. Ez egy ilyen valami kell, de senkinek nem tetszik dolog. Lehet egyháztagként finanszírozni a gyülekezeteket, vagy adományként és akkor szebb és jobb dolgokra lesz keret.

• Tetszik
Reactions: Kávé

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 299
25 009
113
A műemlékvédelem az államilag, hatóságilag szabályozott. Ma sem csak állam birtokolhat műemléket. Igazából van egy rakat régi épület, ami funkciótlanul csak eszi a pénzt, és nem keveset.
sokadik szempont a műemlékvédelem és régészet.
Számtalan példa van, hogy a két szakma képviselőit magasról leszrják, építkezésekkor, renoválásokkor.
Bem laktanya, Vörösmarty tér meg még ezernyi példa lenne ha lenne kedvem keresni.
Nincsen már úgy működő független, műemlékvédelmi hatóság, mint volt pár éve.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 057
113
Elég egyértelmű marhaságot. Az nem műemlékvédelem, hogy eltűnteted a múlt viharainak nyomát és kiválasztasz egy épület néhány 100 éves múltjából egy pillanatot amit felismerhetetlenül rekonstruálsz. Ez barbarizmus.
Nem, ez a barbarizmusok eltüntetése és a kultúra helyreállítása. A rekonstrukció maga. A barbarizmus nem teremtett kultúrát, azt pusztította. Nincs megőrzendő emléke a pusztulási periódusnak mondjuk Avas esetében, mert ótvar gányolásokról beszélünk a szépség helyén!

• Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 300
113
Nem, ez a barbarizmusok eltüntetése és a kultúra helyreállítása. A rekonstrukció maga. A barbarizmus nem teremtett kultúrát, nincs megőrzendő emléke a pusztulási periódusnak mondjuk Avas esetében, mert ótvar gányolásokról beszélünk a szépség helyén!
Áruld már el, hogy teszem azt egy 600 éves épület "rekonstrukciójánál" mégis melyik pillanat az amit rekonstruálni kell? És főleg mivel igazolod azt, hogy amit nem rekostruálsz azt elpusztítod? Nagyon egyszerű példa a koronázó bazilika Székesfehérváron. Az alapítástól a török dúlásig kb minden király alakított rajta. Ki fogja azt eldönteni, hogy az újáépítéskor melyik állapotot építsák újá? De nem kell ilyen drasztikusnak lenni, nézzünk meg egy félig rom várat a Balaton-felvidéken. Ki dönti el, hogy melyik állapot lesz felismerhetetlenül visszaépítve? Ki dönti el, hogy a vár melyik állapota lesz elpusztítva kutathatatlanul?