Asszem akkor ezek lesznek a hasznos videók.
Érdekes videók. Az első típus nálam a mesevideók kategória - és igazából ez a bajom a "tudományos csatornákkal", hogy mese, animáció, nulla mérnöki háttér.
A második kettőben meg valaki beszélt róla, aki csinálja - azért a táblára felírt térbeli Euler-egyenletet nem sok egyetemen láttam eddig. A durva az egészben, hogy akkoriban már meg tudták oldani ezt a térbeli feladatot. Van három giroszkópod, darabjában 3 tehetetlenségi főirány és 3 deviációs sík, ez összesen 6, szorozva hárommal, vagyis egy 18 paraméteres bemeneti mátrix plusz az erő hozza létre a stabilitást. Erre azt mondom, hogy állat.
Előző munkahelyemen kellett csinálnom kinematikai és kinetikai számolást ehhez:
ez egy butított pörgettyű - igazából a 6 szabadsági fok itt is megvan, csak a gondolák (amiben az emberek ülnek) teszi az egészet súllyal rendelkező pörgettyűvé és a fogaskoszorún meg karok bekötésén ébred ébrednek ezek a sebesség és terhelésfüggő nyomatékok. Erre kellett felvennem egy eloszlás-függvényt (mondjuk egy gondolában gyerekek ülnek, egy másikban meg két 90 kg-s ember) és ezek kombinációja, figyelembe venni a gyorsuláskor meg lassuláskor keletkező tranzienseket. Közben kiderült, hogy a gondolák kezdetben lenyomják a karokat, de előállhat egy olyan terhelési mód is, amikor a saját tengelye körül gyorsuló gondola gyorsulásához hozzáadódik a középrész szállítógyorsulása, így ott már a gravitációs erőt legyőző felfelé ható erőt hoz létre a rendszer - így a gondolát tartó karok extrán vannak terhelve.
A legnagyobb szívás akkor is a fogaskoszorúra ható erők meghatározása volt, mert az összes lengés, gyorsulás a szerkezetből rámegy a fogaskoszorúra, plusz még ott van meghajtás fogaskereke is. Kb. 3 hónap számolás után készen voltam, mire kimentünk az Oktoberfest-re és megállapítottam, hogy az egész számolásomat dobhatom ki a kukába, mert:
- Hans-nak feltűnt, hogy a meghajtó fogaskerekek idő előtt törnek, ezért cselesen 2 vagy 3 fogaskerekes meghajtást eszkábáltak rá (persze nem voltak összehangolva, így ezek pluszban még egy nyomatéklengést is előállítottak)
- Hans-t nem zavarja, hogy a komplett játék ferdén áll (szerinte a 2-3 fokos eltérés a merőleges tengelyhez képest nem sok. Igaz, hogy ez az eltérés a teljes rendszerre jutó látszólagos erőket új dimenzióba helyezte...)
Amikor ezt elmondtam az akkori főnökömnek, ő annyival rakott helyre, hogy ha annyi mechanikát tanultam volna, mint ő, akkor tudnám, hogy mit lehet elhagyni és mit nem - mondta az építőmérnök, akik a mechanikát abbahagyják az F=m*a=0, ahol a=0 helyzetben. miközben itt a móka a F=m*a= zérusvektor és itt az egyensúly úgy jön létre, hogy a keletkező erők fogják majd a rendszert egyensúlyba hozni...
(Maradjunk annyiban, hogy én egyik ilyen forgó/pörgő szarságra sem ülnék fel...)