WATCH: Iran’s domestically built space rocket takes off
Iran has conducted a successful space launch, the country’s defense ministry reported on Thursday. A Simorgh rocket carried three research satellites to the altitude of 470 kilometers, it said.
boosted to a speed of 7,350 meters per second,![]()
WATCH: Iran’s domestically built space rocket takes off
Iran has conducted a successful space launch, the country’s defense ministry reported on Thursday. A Simorgh rocket carried three research satellites to the altitude of 470 kilometers, it said.www.rt.com
" Roszkozmosz orosz nemzeti űrügynökség a Global Timesnak adott, csütörtökön megjelent exkluzív interjújában elmondta, hogy Kína és Oroszország jövőre új űr-együttműködési programot ír alá a 2023-2027 közötti időszakra, amely magában foglalja egy nyitott és inkluzív Nemzetközi Holdkutató Állomás létrehozásának tervét is. (ILRS) 2035-ig."
Mivel ez az interjú a kínai Global Timesban jelent amely gyakorlatilag kínai kormány hivatalos "szócsöve" így ezt teljesen komolyan lehet venni.....Erről már nyáron beszéltek. 2031-ben kezdenék kiépíteni a Holdbázist. De annyira nyitott, hogy csak annyi szent, hogy Hosszú Menetelés-9 vagy Jenyiszei rakétával jut majd fel. Hát... érdekes lesz...
Mivel ez az interjú a kínai Global Timesban jelent amely gyakorlatilag kínai kormány hivatalos "szócsöve" így ezt teljesen komolyan lehet venni.....

A Kínaiaknál van pénz a projektre az oroszoknál meg van a szakmai tudás én nem látok olyan problémát amely miatt kétséges lehet a projekt megvalósulása....Igen, azt, hogy nekiállnak tervezni.![]()
Kínaiaknál van pénz a projektre az oroszoknál meg van a szakmai tudás én nem látok olyan problémát amely miatt kétséges lehet a projekt megvalósulása....
Pedig (ezen cikkből kiindulva) kénytelen lesznek megemelni a Roszkoszmosz költségvetését....Nem tudom milyen szakmai tudás az, amit pluszba az oroszok hozzá tudnak adni a kínaiékhoz.
Ami anno kellett, azt Kína már megszerezte. A SzenCsou nagyobb és többet tud, mint a Szojuz, hogy egy példát mondjak. A Chang'e 5 olyan módon (automatizált dokkolás és teher átadás) hozott vissza Hold talajmintát, mint senki más előtte...
Hogy politikai okból van értelme az együttműködésnek, hogy az Artemis projektnek legyen egy nemzetközi alternatívája, egy dolog.
De hogy a Kínaiak szempontjából nem sokat hozhat Oroszország csatlakozása az ILRS-hez, az szerintem biztos.
Ez most politika, de az, hogy Kínát kizárták a nemzetközi űrprogramokból az Amerikai politikusok, nos, most kezd el visszalőni. És nem tudják már a szellemet visszazárni a palackba.
Az ILRS kapcsán én nem a megvalósítást vonom kétségbe. Hanem hogy ennek lesz-e valódi együttműködési köteléke. Ha az ILRS orosz moduloktól fog függeni, akkor megismétlődhet az, ami az ISS esetén történt a Zvezda csúszása miatt. Ha pedig Oroszország komolyan gondolja a csatlakozást, akkor meg neki kell állnia a Roszkoszmosz költségvetését drasztikusan emelni. Én eddig ilyen tervekről nem olvastam...
A szakmai tudás alatt elsősorban azt értettem, hogy Oroszország nem nyeretlen két évesként vág bele a projektbe, van még ott szakmai tőke, amit az alulfinanszírozottság és a vezetés inkompetenciája miatt nem tudnak az oroszok kihasználni.Nem tudom milyen szakmai tudás az, amit pluszba az oroszok hozzá tudnak adni a kínaiékhoz.
Ami anno kellett, azt Kína már megszerezte. A SzenCsou nagyobb és többet tud, mint a Szojuz, hogy egy példát mondjak. A Chang'e 5 olyan módon (automatizált dokkolás és teher átadás) hozott vissza Hold talajmintát, mint senki más előtte...
Hogy politikai okból van értelme az együttműködésnek, hogy az Artemis projektnek legyen egy nemzetközi alternatívája, egy dolog.
De hogy a Kínaiak szempontjából nem sokat hozhat Oroszország csatlakozása az ILRS-hez, az szerintem biztos.
Ez most politika, de az, hogy Kínát kizárták a nemzetközi űrprogramokból az Amerikai politikusok, nos, most kezd el visszalőni. És nem tudják már a szellemet visszazárni a palackba.
Az ILRS kapcsán én nem a megvalósítást vonom kétségbe. Hanem hogy ennek lesz-e valódi együttműködési köteléke. Ha az ILRS orosz moduloktól fog függeni, akkor megismétlődhet az, ami az ISS esetén történt a Zvezda csúszása miatt. Ha pedig Oroszország komolyan gondolja a csatlakozást, akkor meg neki kell állnia a Roszkoszmosz költségvetését drasztikusan emelni. Én eddig ilyen tervekről nem olvastam...
Ez mind mese. A pénz meg pénz.A szakmai tudás alatt elsősorban azt értettem, hogy Oroszország nem nyeretlen két évesként vág bele a projektbe, van még ott szakmai tőke, amit az alulfinanszírozottság és a vezetés inkompetenciája miatt nem tudnak az oroszok kihasználni.
És még egy dolgot nem szabad elfelejteni ennek a programnak illetve együttműködésnek a katonai vonatkozását ami szerintem legalább olyan jelentős lesz mint a tudományos része a programnak....
Mese lenne az orosz/szovjet űrkutatás?Ez mind mese. A pénz meg pénz.
Hát az. Ráadásul rémmese. Visszafejlődés.Mese lenne az orosz/szovjet űrkutatás?
Bevallom neked,hogy ilyen velős, semmilyen konkrétumot/tényt sem tartalmazó kijelentésekkel nem tudok mit kezdeni....Hát az. Ráadásul rémmese. Visszafejlődés.
Ezt a szemellenzőt.Bevallom neked,hogy ilyen velős, semmilyen konkrétumot/tényt sem tartalmazó kijelentésekkel nem tudok mit kezdeni....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..