Űrkutatás

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 309
37 285
113
Indul a Holdláz...
Mán vettem 5 holdat a Holdon, nagyon jó befektetés!
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113
Hmmm... ez elég ugyanolyannak tűnik, mint a Falcon9-é, csak több van belőle.
Inkább pont az a fura, hogy nem SpaceX koppintás. A kínaiaknál két cég is egy az egyben az F9 láb megoldást követi, sőt a RocketLab első Neutron tervei is arra hajaztak, de ez csak távolról hasonlít annyiban, hogy lefelé nyílik.
IMG-20240718-183409.jpg


F9
IMG-20240718-182950.jpg

Az F9 láb támasztó része teljes egészben egy több tubusos teleszkóp mechanika benne passzív shock absorption - csillapító résszel amit így mindíg cserélni kell.

Screenshot-2024-07-18-18-37-50.png

Ezzel szemben a BO NewGlenn eleve egy csuklós belső szerkezettel támaszt, és annak az aljában van egy ránézesre hidraulikus csillapító.
Nekem úgy tűnik a több láb ellenére, mintha ez egy könnyebb, kompaktabb megoldás lenne, de egyúttal kisebb csillapító "útta"l. Persze hogy mennyire válik be az majd csak élesben derül ki.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 191
14 880
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 494
67 928
113
Indul a Holdláz...
Évekkel ezelőtt már megvolt ez a hely és a gondolat, hogy a barlangokba telepítsék a kolóniát.
Mán vettem 5 holdat a Holdon, nagyon jó befektetés!
A földön a hivatalos jogrend szerint van akitől megveheted. Egyetlen konkrét részletre sem emlékszek, csak annyira, hogy egykoron volt róla összegyűlt hatalmi rendelkezés, hogy egyetlen állam vagy szervezet sem sajátíthat ki egy égitestet sem. Elfelejtették a szövegbe belefoglalni a magánszemélyeket és egy szemfüles arc besétált egy (talán) usa földhivatalba és bejegyeztette mindet a nevére. :rolleyes: