Orosz Szövetségi Űrügynökség lezárta az új orosz űrhajótípus elnevezéséről szóló több lépcsős pályázatot. Az első lépcsőben az űrügynökség számára bárki küldhetett név javaslatokat. 35105 ember mintegy 6000 különböző elnevezési javaslatot küldött be.
Ezek közül az űrügynökség zsűrije választotta ki a 10 legjobbat,amikre a Roszkozmosz VK oldalán szavazni lehetett.
A legjobb 10 név javaslat:
"Gagarin", "Vektor", "Federacija" ,"Asztra", "Galaktika", "Rogyina", "Zodiak", "Mir", "Zvezda", "Lider". A közönségszavazás két fordulós volt, ennek során először az itt leírt 10 név egyikére lehetett szavazni, majd lezárták a szavazást. A következő fordulóba,már csak a három legtöbb szavazatot kapott név jutott be: "Gagarin", "Vektor", "Federacija". Ezek közül választhatta ki a közönség a legszimpatikusabbat. Január 15-én a Roszkozmosz elnöke,Igor Komarov bejelentette, hogy az új orosz űrhajó hivatalos neve Federacija lesz. A névjavaslatot beküldő kemerovói lakos jutalmul Bajkonurban élőben tekintheti meg az egyik idei Szojuz TMA-M űrhajó fellövését. A második helyezett névjavaslat (Gagarin) és a harmadik (Vektor) beküldője is értékes ajándékokat kap.
Az hosszúra sikerült poszt végén kérdés,főleg boki, esetleg akagi számára: hogyan nyert a Federacija? Amikor két hete utoljára néztem,akkor még emlékeim szerint a Gagarin vezetett,szerintem egyáltalán nem érdemtelenül.