1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az importfüggűséggel csak óvatosan, mert 5 perc múlva belekötnek, hogy GER nettó exportáló. Ennyit még látnak a büszke négy alapműveletesek is.

  Az export-import folyamatosan megy, a balanszot már nem tudják tartani országhatáron belül. Ennek a mérlege végül pozitív, de olyan áron, hogy a szélből és a napból adódó túltermelést az irányítási rémálommal együtt lőcsölik a szomszéd országokra. A függőség olyan vetületben jelentkezik, hogy ha nem tudna importálni, akkor lennének áramszüntek, amikor nincs elég szél vagy nap, ha nem tudná a túltermelést kinyomni külföldre, akkor lennének olyan napok, hogy a szén, gáz és nuki erőműveket gyakorlatilag alapjáratra kellene tenni órán belül (ez nukival elég merész hülyeség lenne), aztán pár óra múlva nyélgázon kellene bőgetni őket megint. Ennek a belátásához is elég lenne a négy alapművelet, csak mellé be is kellene vallani, hogy eddig fullba nyomták...
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Senkit nem érdekel a mennyisége, ha ettől is drága. Olcsón exportálnak, drágán importálnak, mert tervezhetetlen fos az egész.
  Ez olyan, mint a jó pókerjátékos. Nem csak az számít,hogy hányszor nyer vagy veszít, hanem, hogy mennyit bukik azokon. Senkit nem érdekel az, hogy többet exportálnak, amikor van, hogy ők fizetnek azért, hogy vegyék át az áramot. Más profitért exportál.

  Ezt sem érti meg a sok felkent propagandista. Vagy értik, de azért propagandisták, mert szarnak erre is. Ahogy mindenre.
   
 3. 2ndt

  2ndt Well-Known Member


  "Senkit nem érdekel a mennyisége, ha ettől is drága."

  A mennyiseg tekinteteben egy dolog szamit az aron kivul: hogy akkor, amikor kell, van-e eleg. Leszarom, hogy eves szinten megvan a napi harom liter ivovizem ATLAGBAN, ha ebbol egymast koveto napokat kene kibekkelnem ugy, hogy egyaltalan nincs (hamar felfordulnek).
   
  ghostrider and molnibalage like this.
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az a megújuló alighanem fa.
   
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  1 euró 80 cent 1 kwh ismerősömnek Chemnitzben. Amíg van aki kifizeti nincs gond. Mikor elmagyarázta még mit kellett rakoltenie otthon a fogyasztókra, hálózatra hogy energiatakarékos legyen és kevesebbet fogyasszon mert másképp nem bírná, hát csak a fejemet fogtam. És akkor van ugye ez a horror ár úgy hogy mellette államilag dotaljak a megujulot nem kevéssel.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A vicc szerint az egyszeri statisztikus is az átlagosan 1 méter mély tóba fulladt bele...
   
  blitzkrieg, fip7, 2ndt and 1 other person like this.
 7. ManfredMacx

  ManfredMacx Member

  Gáz és olaj is bekapcsolva.
  Ezért érdemes volt megjegyezni.
  :D
  [​IMG]
   
 8. ManfredMacx

  ManfredMacx Member

  Miután sikerült így kitárgyalni a tanyasi gazdálkodás rejtelmeit, csak úgy mellékesen térjünk vissza az eredeti kiindulóponthoz egy pillanatra:

  Nem igaz, hogy több szenet égetnek a németek. Vagy több gázt.
  Ha valaki ennek a nyilvánvaló ténynek az ellenkezőjét híreszteli, az felvet bizonyos kérdéseket.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ahhoz képest égetnek többet te égetnivaló, ha nem zárták be volna az erőműveket. Az amit te mutatsz az a kb. 5% CO2 emisszió csökkentés, amit elértek úgy 500-1000 Mrd EUR áron. Azért írok ennyit, mert ők sem merik leírni, hogy mennyit basztak el erre. Csak az éves zöld adó az áramon 20 mrd EUR felett van már 3 éve. Az amit te mutatsz kb. statisztikai ingadozáson belül van évszakonként. Vastaps.
   
  ghostrider and blitzkrieg like this.
 10. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Látom ma nagyon pengén hasítasz, majdnem sikerült megértened, hogy miről írtam neked, de sebaj, azért én még nem mondtam le rólad.
  Kezdjük elölről. Lassan írom, hátha megérted.
  Azt nem vitatja senki, hogy a szénfelhasználás összességében csökkent, mindössze ennek a hogyanja és a miértje, az ami egy jó érzésű embernél kiveri a biztosítékot.
  Ennek a pindurka csökkenésnek az ára iszonyú aránytalanul nagy, főleg ha úgy nézem, hogy ha az elköltött pénzt új atomerőművekre költötték volna, akkor a zsinóráram is megmaradt volna, a bányákat is bezárhatták volna és a CO2 emisszió is pont annyival csökkent volna, mint amennyit a szénnel jelenleg a levegőbe rondítanak.

  Lehet azon örömködni, hogy kevesebb a CO2 emisszió, meg a szénfelhasználás, cask semmi értelme, mert nincs hova hátrálni már. Ha a szénerőműveket teljesen bezárják és nem építenek helyette nukit, akkor nem lesz mivel balanszolni országon belül, az országhatáron túlnyúló balanszírozási igény a mostani több mint duplájára nő, ezt már nem biztos, hogy tolerálni fogják a szomszédok, vagy olyan ára lesz, hogy a nem napszakhoz kötött lakossági áramfogyasztás luxuscikk lesz.

  Ha a szél meg naperőművek eddig sz..patták a hálózatot, akkor a pálya szélén már erősen bemelegítő villanyautó, mint tömegtermék majd szépen s..ggbe is fogja rakni azt.

  De legalább a szénfelhasználás és a CO2 emisszió picit csökkent. Ennek örömére gyújtsunk is pár gázolajos autógumiból rakott örömtüzet.
   
 11. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  persze. Rekord alacsony volt a vízállás, ezért hónapokig kiesett a folyami szállítás meg a vízenergia jelentős része. A nap elég jól sütött, de azt gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy hiába süt a nap, ha olyan szinten felmelegszik a panel, hogy a hatásfoka romlik!? A szél megint felejtős volt, mert a szellő nem nagyon akart fújni a Vaterland jelentős hányadán. Az atomot verik szét, mert most az a trendi, szóval maradt a gáz meg a szén.

  Ez a nyár egyértelműek bebizonyította, hogy mekkora faszságot követtek el Nyugat-Európában. Az áram ára felment, mert az igény nőtt, a kapacitás pedig csökkent. Ezt nem értik meg az ostoba gyökér zöldek, hogy ez egy kurva egyszerű matek. Növekvő kereslet csökkenő kapacitás mellett árfelható hatású. Most még annyiban van "egyszerűbb" a helyzet, hogy hagyományos közlekedés van, nem pedig 500 megagigahypercharger kergeti a töltést 110kW vagy még több mellett...

  Érdekes is lenne az a helyzet, amikor az áruházak villanyszámlája, a szállítmányozás villanyszámlája és minden egyéb önmagában 15%-ot ugrana tagonként az áram árának növekedésével.. Pedig pont ez lesz.

  Eddig volt a kőolaj egy entitás összekapcsolva a dollárral meg az összes világpiaci szarsággal meg volt az áram összekapcsolva a lokális sajátosságokkal. Most eljutottunk oda, hogy a kőolaj ára már nem pár asztalterítőfejű majomtól függ elsősorban, hanem pár asztalterítőfejű majomtól, egy dúshajú faltörőkostól meg egy elvtárstól. Csökkent az asztalterítőfejű gyökerek érdekérvenyesítő képessége. A földgáz ára gyakorlatilag összeomlott. A balfasz zöldeknek a csatolt gáz-gőz erőmű a maga 60%-os hatásfokával és olcsó kék energiájával nem kell. Helyette izmoznak a széllel meg nappal. Hol a büdös francban van a diagramodból az észak-déli összeköttetés Németországban!? Jah, sehol. Mit is lenne egyszerűbb csinálni!? Gázvezetéket építeni, majd erőműveket és felosztani szektorokra az országot - figyelembe véve az ipari szerkezetet!? Jah, az nem. Kurvára ki vagyok ám vele segítve Mannheim-ben, hogy van egy csomó prompt szélenergia, csak jelenleg Németország gazdasági motorja délen van. Jah, bocs.

  Aztán az is mindig kimarad a ződek számításaiból, hogy amikor kedvező az időjárás a szélnek, akkor a szabályozatlanságok miatt szinte mindenki termel, vagyis a prompt áramtőzsdén túlkínálat van az áramból és mivel nem lehet tárolni, ezért vagy eladod annyiért, amennyi, vagy kend a hajadra. Ez megint csak nem a jövedelmezőség irányába mutat. A ződ lobbid azért van az erőművek lekapcsolása mellett, mert ha igazi vadkretén módjára mindent széttúrnak, akkor bizony el lehet érni azt az állapotot (szocialista hiánygazdálkodást), ahol így a ződenergia is "piaci" alapon nyereséges lesz.

  A legnagyobb gond a ződekkel az, hogy nincs koncepciótok. Van egy probléma és arra egy azonnali reakció.

  - becsődölnek a görögök -> júj, gyorsan meg kell őket menteni -> 200 milliárd a görögöknek. Mit értek el vele? Elhúzódó válság. A német gazdaság export alapú maradt a fogyasztásival szemben, az EU-zóna adóssága meg tovább nőtt. A görögökhöz felzárkóztak az olaszok, franciák, stb. Megerősödtek az eu-szkeptikusok (avagy minek fizessem a görög fodrász nyugdíját, amikor 43 évesen elmehet nyugdíjba...), ami veri szét a kohéziót. Visszaút nincs. Vastaps 1

  - arab tavasz-> migránsok-> júj, gyorsan, mentsünk meg mindenkit és talán nem leszünk náczikok -> pénzt nekik, majd átjáróház, radikális iszlám beszállítása hajókkal, többletjogok, nyerészkedés a lakásokon (bezony, mert a német államnak drágábban lehet kiadni a lakást, mint amúgy, ez pedig felnyomta az albérletek árát Németországban, ami tovább csökkentette a fogyasztás alapú társadalom megjelenését, ami tovább növeli az export-kitettséget, de ez a ződeket nem érdekli). Évente tízmilliárdok, beilleszkedni nem akaró néptömegek élnek a szociális rendszeren -> kritikus hangok felerősödése, eu-szkeptikus hangok erősödése. Nemzetállam vs brüsszelita birkózás. Megoldás nincs, csak düh és harag. Visszaút nincs. Vastaps 2.
  -
  Energiewende -> történt Fukoshima -> be kell szarni az atomtól, meg mi majd zöldek leszünk -> lúzungok, hangzatos szlogenek, műszaki tartalom nyista, fizikai valóság tagadása, ideákba menekülés -> iszonyatos tranziensek, parazitaáramok -> 500 milliárd€ csak Németországban, rekord magas villanyszámla -> problémák nem oldódtak meg -> atompárti vs atomellenes pofozkodás, orosz gáz vs. amcsi gáz birkózás, ködös ígéretek, konkrétum nélkül. Visszaút nincs. Vastaps 3.
  -
  CO2 semlegesség -> júj, jön a globális felmelegedés -> mi, zőőőődek, mi majd megmondjuk a tutit -> ződek bejutnak a hülyeségeikkel a parlamentbe (ehhez mondjuk kell egy műszaki ismeretekre ambivalens szavazói réteg, akiket a frankfurt-i iskola nyomán eresztenek rá a világra. Itt fontosabb a szmúzolás és a kollektív bűnösségbe vetett hit, mint a műszaki ismeretek. Évente történnek halálesetek a hipó és a sósav összeöntéséből - no comment). -> mérleg nyelveként minden faszságot át lehet tolni a törvényhozáson -> fizikai és műszaki tartalom nélküli számok -> autóipari csalások -> bírságok -> további szigorítás és játék a számokkal (a lengyel szénerőműből jövő áram német kapacitás, de a szennyezés a lengyeleknél számítódik. Ekkor éljen Merkel, éljen Merkel!!!! Számszakilag a villamos áram termelése egyre zöldebbb (aha, anyád 3,14csája...). De mivel a németeknek túl kell kompenzálni mindent, még nagyobbat ígérnek, legyen teljes CO2 mentesség. -> ződek beállnak a koalícióba: 2040-ig alsó hangon 1500 milliárd€ - aminek nagy részét fizessék a termelő vállalatok fizetik. Igen, azok akik ugye nyerjenek piacot a sunyi módon támogatott kínai cégekkel szemben + államilag nyomott valutamanipulációk hadával. De persze, ti, mint ződ atyaúristenek, ezt leszarjátok. Ebből még lenne visszaút, de pont ez lenne a legértelmesebb intézkedés, csak amihez hozzáértek, abból szar lesz. Drága szar. Vastaps 4.

  - német cégek eladás bagóért: Örökösödési gondok a kulcsiparában -> KUKA-t el akarják adni -> A német államnak nem kell -> Siemens-nek sem kell, vagy adókedvezményt kér -> ződek ilyenre nem hajlanak, de az Industrie 4.0 van a seggükre tetoválva. Kínaiak bevásárolnak a top német cégekből -> mint a KUKA tulajdonosa, szorgos kis kínaiak mászkálnak ki-be a német top üzemekben, szedik ki a gépekből a paramétereket, férnek hozzá az összes dokumentációhoz, közös fejlesztéshez, etc. Még csak kémkedni sem kell. -> felhördülés, majd a ződek meg a slepp megdöbben- EZEK FELVÁSÁROLNAK MINDENT!!!! -> törvény -> törvény elbukik a saját maguk által létrehozott liberális faszságaikon. Kiárusítás folytatódik. Nincs visszaút. Kínaiak tapsolnak, én nem.

  ezek vagytok ti, ződek, meg liberálisok, mind energetika, mind reálpolitikai vonalon. Aki ezzel nem ért egyet, az aljas náci.

  Inkább kitöröltem az utolsó bekezdést...
   
 12. ManfredMacx

  ManfredMacx Member

  Akkor most énmondom azt, hogy: Látom ma nagyon pengén hasítasz, majdnem sikerült megértened, hogy miről írtam neked, de sebaj, azért én még nem mondtam le rólad.

  De bizony hogy mondta valaki:


  [​IMG]

  Én erre reagáltam.
  Nem szóltam egy szót sem arról, hogy jó/nem jó, drága/nem drága, hülyeség/nem hülyeség. Pláne nem vitattam. Nem is áll szándékomban vitatni.
  Ezeket a szavakat te adtad a számba, majd a számba adott szavakról írtál egy kisregényt, amit ozymandias tovább költött és már én tehetek migráns válságról is.
  Ami azért elég vicces.
   
 13. ManfredMacx

  ManfredMacx Member

  Igen, de szépen megzuhant ott is a szénfelhasználás, 39 éve nem látott mélységbe került.
  A szénerőművi kapacitásuk pedig 13 GW-tal, azaz 5%-kal csökkent az elmúlt 1 évben, újakat pedig gyakorlatilag már nem építenek.

  [​IMG]
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Plusz egy németnek elég nagy szégyen hogy a franciáknak köszönhetik a delejt a konnektorban.
   
  ghostrider and notaricon like this.
 15. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Akkor miért engem idézel be?

   
 16. speziale

  speziale Active Member

  Azért ekkora hülyeséget nem kellene beszélni. A németek a legnagyobb villamosenergia exportőrök az EU-ban.
  Főleg meg nem egy olyan országból kellene osztani az észt, ahol meg a villamosenergia kb. 25-30%-át importáljuk...
   
 17. ManfredMacx

  ManfredMacx Member

  Mert vitatom, hogy "Azt nem vitatja senki, hogy a szénfelhasználás összességében csökkent"
  Amit meg ugye te mondtál.
   
 18. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Bocs. Biztos a korszellem teszi. Tudod, kimegyünk ketten az utcára és máris mi vagyunk a nép. Részemről továbbra sem vitatom, a többit beszéld meg molnival. Ne engem szórakoztass a szőrszálhasogatással, ha mással van vitád.

  Konkrétan felröhögtem ezen tűéles logikájú érven. Tehát amíg Magyarország nem lesz villamosenergia exportőr, addig semmiféle energetikai tárgyú kritikát nem fogalmazhatunk meg azokkal szemben akik már azok. Tyű, a mindenit...
  Finoman megsúgom, hogy ha a FRA atomáram nem lenne, akkor németországban csini mini blackout-ok lennének itt-ott mikor nem fúj, vagy nem süt...
  Valaki fentebb említette, hogy a statisztikus is az átlag 1 méter mélységű tóba fulladt bele.... kellemes pacsálást neked is.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Miért? Nem ők segítik ki őket? Ha láttad volna a két derék germán fintorgó arcát mikor a francia áramról beszéltek egymással.
   
 20. speziale

  speziale Active Member

  ad1) a német áram 38%-a megújuló jelenleg, de annak is kb. 40%-a szabályozható biomassza alapú termelés. Vagyis a teljes áramtermelés kb. 22%-a nem szabályozható megújuló. A szabályozható áramtermelés (gáz+szén+biomassza) a teljes áramtermelés több mint 60%-a. ez elég komoly balanszírozó kapacitás. De te nyilván pontosan tudod, hogy a németeknél milyen balck out-ok lennének...hagyjál már...

  ad2) áruld már el nekem, hogy ha az EU-ban a legnagyobb nettó áramexportőr országnak szégyenkeznie kell, akkor mit mondanál a több országra?

  ad3) egyébként meg sok szempontból lenne racionalitása annak, hogy a németek az EU-n belül nagy áramimportőrök legyenek. az olaszoknak/spanyoloknak/portugáloknak sokkal jobbak az adottságaik a megújuló termeléshez, a franciáknál meg hagyományoan nagy az atom elfogadottsága. Legalább kicsit csökkene az a borzasztó német fizetési mérleg többlet (bár mondjuk ha szénimportot váltanak ki vele, akkor még ez sem biztos :)
   

Ezen oldal megosztása