Zumwalt osztály / DDG-1000 (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
1. A wikis linken is rajta van, és azelőtt is írták, hogy lesz rajta 2 db 30 mm -es MK46 -s CIWS (illetve mostmár 57 -es Boforsot írnak, de meg mernék rá esküdni, hogy pár órája még nem az volt).

2. A B-2 is marha nagy, mégis kisebb a radarreflexiója, mint egy F-5 -nek. -> Bizonyára a hajóknál is lehet tetemesen csökkenteni a nagy méret ellenére is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
F1End

Szemből kicsi a B2 radarkeresztmetszet mert az a veszélyes irány de egy hajónál nem szemből hanem oldalról jön a támadás ahonnan ugyan úgy nagy ez is.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Kivancsi vagyok milyen legvedelmi kepessegekkel bir a ladik?

Csak self defence vagy esetleg kozepes tavolsagon is matatni az egen.
A beepitett VLS ezt lehetove tenne a kerdes a radarrendszere es a tuzvezeto rendszere.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Gondoljuk vegig jozanul.


Amikor a mai legvedelmi felderito radaroknal arrol beszelunk hogy egy 1 m2 es celt hany szaz kilometerrol tudnak felderiteni akkor egy ilyen hadihajonal igazabol ugy ahogy dudi is emlitette radar keresztmetszet tenylegesen erdemben nem csokkentheto mert igy is hatalmas marad.

Valoban van ertelme ennek a lopakodo kepessegnek de szerintem foleg a mar uton levo ASM raketaknal amelyek altalaban felpattannak egy par masodperces celpont keresesre mielott az utolso terminal szakaszon belehuznanak hogy pontos koordinataik legyenek mert pl mach 3 nel nem sokat tudnak manoverezni .
Raadasul ha a cel nagysebessegu es alacsony felepitesu akkor a tengerszinten kozeledo raketa konyen konyebben elszaguldhat melette ugy hogy nem is latja meg a vegso szakaszon

Olyanra is emlekszem de nem vagyok biztos hogy a Zumvalt meg sulyedni is kepes ezzel is csokkentve a tavolsagot ahonnan detektalni lehetne.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 456
113
A linkben amit kitettem ott a fegyverzete:
Armament:
- 80 x PVLS (Std, ESSM, Tomahawk, VLASROC)
- 2 × 155mm Advanced Gun Systems
- 2 × Mk 110 57 mm gun CIWS
- 4 × 0.50 in (12.7 mm) machine guns
De kiposztolom mégegyszer. Ismétlés az unalom anyja.
http://www.jeffhead.com/usn21/ddg1000.htm
 
T

torsen

Guest
A lopakodó képesség döntő része abból fakad egy ilyen hatalmas fémtárgynál, hogy a radar által kisugárzott energiát a fém tökéletesen visszaveri, de a hajó kialakítása miatt teljesen más irányba, mint amerről az energia érkezett (lsd. F-117). Olyan ez,mintha sötétben tükörlapokból összerakott tárgyat keresel fényszóróval! Csak akkor veszed észre, ha a fényt pont a szemedbe tükrözi vissza. Ez a hajó ezt a szivességet nem teszi meg, a fém oldalfal messzire elpasszolja a radarenergiát. Arra meg igen kicsi matematikai esély van, hogy a radar pont merőlegesen néz a hajó oldalára. Na, akkor valószínűleg egy végtelenül rövid időpillanatra meg "megvakul" a radar a visszavert jel bődületes erejétől. Azokon a részeken meg ahol törvényszerűen áthajlanak a lapok egymásba , nincs lekerekítés, hanem élek vannak amelyek alig adnak visszavert jelet. Az orr víz feletti kialakítása is ezt szolgálhatja,mert ahogy Kuruc is írta, a tengerállóságot,hasznáhatóságot ez nem igazán segíti. Az orr víz alatti részében van elásva a döglött kanveréb,mert felszíni hullámokat alig gerjeszt, és ha a hajótest már "radarproof", akkor nehogy már a felszíni, hajó mögötti V-hullámok radarjele árulja el a hajót. (A II.vh-s tengerészeti pilóták leírásaiban is azt lehet olvasni, hogy nem a hajókat vették észre először, hanem a mögöttük fodrozódó és habzó vizet) Gondolom én... Amúgy izgalmas lehet-és főleg költséghatékony- egy ilyen 703 milliárd forintba kerülő hajót küldeni pár szomáli kalóz ladikja ellen. Oda már az Auróra cirkáló is túlzás...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ha már part menti műveletekre kitalált "lopakodó" hajóknál tartunk:
visby_class_equipment.png


Tudtommal a fenti hajó teste nem fém, hanem műanyag. Ráadásul nem túl nagy, szóval a svéd hajót biztosan nehéz kiszúrni.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
A linkben amit kitettem ott a fegyverzete:
Armament:
- 80 x PVLS (Std, ESSM, Tomahawk, VLASROC)
- 2 × 155mm Advanced Gun Systems
- 2 × Mk 110 57 mm gun CIWS
- 4 × 0.50 in (12.7 mm) machine guns
De kiposztolom mégegyszer. Ismétlés az unalom anyja.
http://www.jeffhead.com/usn21/ddg1000.htm

Mac

a lenyeg nem az hogy milyen raketakat tudnak a VLS be belepakolni hanem hogy a radar es tuzvezeto rendszere hany celcsatornas mert lopakoda vagy kiseret ide vagy oda de bizony benne van a pakliban hogy szembe kell neznie majd egy vagy tobb salvo vampirral es akkor csak magara szamithat.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ez a dontott hajotest mar regen hasznalatban divatban van de sajat tapasztalatbol mondom ( legutobb cca 6 hete a lopakodo vagy lopakodobb Indiai Shilavik class al volt dolgunk ) hogy semmi kulonbseget nem tapasztaltunk. Ugyan ugy vilagitott a radar indikatoron mint a tobbi barmely aspektusbol pedig az ember azt varna hogy azert valamit csak jelent ez a franya lopakodo kepesseg.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Mas

Hiaba van muanyagbol radarhullam atereszto anyagbol a felepitmeny ( ha szenszalas akkor meg nem is atereszto ) mivel alatta rentgeteg fem berendezes van amik igy ugyanugy visszaverik a radarhullamokat.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 456
113
Kuruc, meg se nyikkantam arrol, hogy mit tud, vagy mit nem a hajo.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Kuruc ez nem hadititok, hogy ugyanúgy világít a radaron? Vagy más országok cuccairól lehet mesélni? :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 456
113
Ha Kuruc hirtelen abbahagyja majd a kommentelest, akkor igen.
:DDD
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem egy hajó akkora,hogy érdemben nem lehet csökkenteni a reflexióját.

Ezt a B-2 cáfolja meg. Akkor, mint egy nagy épület, ehhez képest mekkora is a saccolt radar keresztmetszete? Az F-117-tel egy szinten vam, vagy talán jobb is nála, pedig mennyivel nagyobb annál...
 
M

molnibalage

Guest
Számomra ez azt jelenti,hogy nem 500 hanem 400-km ről detektálják...

És szerinted ilyen minimális előnyért elköltetnének ennyi pénzt? A jenki annyira sóher, hogy a '70-es években 1 misiért nem akartak TISEO-t és később semmiféle IRST-t egyik vadászon sem. Ennyi pénzt csak nagyon indokolt esetben költenek el manapság.

Nem értem azt, hogy egyesek miért gondolják azt, hogy valaki ennyire buta és pazarló.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
A hajótestbe szerintem bármilyen CIWS besüllyeszthető !
Az igazi problémát abban látom hogy abban a pillanatban amint bekapcsolja a saját radarrendszerét teljesen mindeggy milyen lopakodó vagy sem a test mert egy Aegis radart a hold sötét oldaláról is mérni lehet .Ez a hajó megint csak a hálózat alapú hadviselésre készült .Más hajóktól kap adatokat !
Az infra kisugárzást is lehet csökkenteni de ha az új detektorok már pár tized fokos hőmérséklet eltérést is látnak a végfázis vezérlésű rakéták el is tudják találni !
 
M

molnibalage

Guest
F1End

Szemből kicsi a B2 radarkeresztmetszet mert az a veszélyes irány de egy hajónál nem szemből hanem oldalról jön a támadás ahonnan ugyan úgy nagy ez is.

Nem, a B-2-nél is onnan a legkisebb, de az F-117, B-2 és F-22-nél minden irányból gyúrtak a markáns RCS csökkentésre. Az F-35-nél elégedtek meg kompromisszumosan a nagyon erős szemből optimalizációra.
 
M

molnibalage

Guest
Amikor a mai legvedelmi felderito radaroknal arrol beszelunk hogy egy 1 m2 es celt hany szaz kilometerrol tudnak felderiteni akkor egy ilyen hadihajonal igazabol ugy ahogy dudi is emlitette radar keresztmetszet tenylegesen erdemben nem csokkentheto mert igy is hatalmas marad.

Nos, ez felderítő üzemmódot jelent és nem feltétlenül azt, hogy ekkora távolságból a tűvezetéshez is kellően pontos. Ezen felül égháttérre adják meg és gyorsan mozgó célra. Ellenben egy hajó, ha áll és hullámzik a tenger is vagy nagyon lassan mozog, akkor kicsivel komplexebb a probléma...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
molnibalage

Alulról meg felülről ugyan úgy világít a B2 mint bármi más.Azért sem jó példa a repülés mert ott alkalmaznak egy halom radarabszorbens anyagot a felületen a hajókat meg csak lekenik(még ha spec a festék az is csak pár %-ot jelent.A mi MIG-jeink amikor NATO színt kaptak kb 4%-al csökkent a reflexiójuk)de semmi más.
Vitatkozhatsz velem a sóherségről de pár hozzászólással fentebb mesélt Kuruc71 a saját tapasztalatairól...