[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
mar reg fel van oztva bekesen.
es most jott kina, es azt mondja az ami volt mostma nincs, most az van amit en mondok - ez meg ez az enyem, a nemzetkozi egyezmenyek amik szerint osztjak szet a teruleti vizeket a tengereken mostma a kinaiak szerint szart sem ernek (kiveve ha nekik jo, akor ugy hangoztatjak az egyezmenyeket mindha ok talaltak volna ki oket es fejbol tudjak).

aztan meg rinyalnak amikor a philipinoszok es a vietnamiak es a tobbiek hivjak az amcsikat hogy jarorozenek arrafele mert kina szerint a kina vizei egesz a partjukig van, ha beleteszik a labukat a vizbe, mar kinaban furdenek.

VC1eSlT.jpg

Ez milyen szép nagy hazugság, egy egyoldalú térképpel alátámasztva. Mert ugye ha csak kínai fennhatósági igénye van berajzolva, akkor elő lehet adni a dajkamesét arról, hogy ott egyedül Kína lép fel igénnyel és Kína az egyetlen szörnyűséges agresszív ország. A többiek meg milyen szépen, békésen megosztoznának, csak hát ez a csúnya Kína...

Közben viszont a valóság ez:
SouthChinaSea.jpg


Mint látható, mind az 5 érdekeltnek az összes többi 4-el szemben van vitatott igénye. Nem csak Kína lép fel ilyennel, hanem mindegyik érdekelt ország. A térképre egyébként Tajvan követelése nincs berajzolva, de ők is maguknak követelik a szigetvilág egyik szeletét, úgyhogy igazából 6-an vannak a buliban.

A tényszerű ellenőrzés, pedig így néz ki csak a Spratly szigeteken (a térképen a Brunei által ellenőrzés alatt tartott egy zátonyt nem jelölték külön):
spratmap.gif


Egy kicsit részletesebben:
23px-Flag_of_the_Republic_of_China.svg.png
Republic of China 1:Taiping 2:Zhongzhou
23px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png
People's Republic of China 1:Yongshu 2:Meiji 3:Zhubi 4:Huayang 5:Nanxun 6:Chiguo 7:Dongmen
23px-Flag_of_Vietnam.svg.png
Vietnam 1:Southwest Cay 2:Sand Cay 3:Namyit Island 4:Sin Cowe Island5:Spratly Island 6:Amboyna Cay 7:Grierson Reef
8:Central London Reef 9:Pearson Reef 10:Barque Canada Reef 11:West London Reef 12:Ladd Reef 13:Discovery Great Reef
14:Pigeon Reef 15:East London Reef 16:Alison Reef 17:Cornwallis South Reef 18:Petley Reef 19:South Reef 20:Collins Reef 21:Lansdwone Reef 22:Bombay Castle 23:Prince of Wales Bank 24:Vanguard Bank 25:Prince Consort Bank 26:Grainger Bank 27:Alexandra Bank 28:Orleana Shoal 29:Kingston Shoal
23px-Flag_of_the_Philippines.svg.png
Philippines 1:Flat Island 2:Lankiam Cay 3:Loaita Cay 4:Loaita Island 5:Nanshan Island 6:Northeast Cay 7:Thitu Island 8:West York Island 9:Commodore Reef 10:Irving Reef 11:Second Thomas Reef
23px-Flag_of_Malaysia.svg.png
Malaysia 1:Swallow Reef 2:Ardasier Reef 3:Dallas Reef 4:Erica Reef 5:Investigator Shoal 6:Mariveles Reef
23px-Flag_of_Brunei.svg.png
Brunei 1:Louisa Reef

Bizony. A valóságban messze nem Kína tartja a legtöbb szigetet megszállva, hanem Vietnám, utána Fülöp-szigetek és Kína csak a harmadik helyezett.

Egy valakinek nincs ott garantáltan semmi keresnivalója: a jenki haditengerészetnek
És természetesen az sem igaz, hogy a jenkiket oda hívta volna akár Vietnám, akár a Fülöp-szigetek, akár bárki más. A jenkik maguktól pofátlankodnak oda.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Miért pont 2035? Na és miből gondolja Kína, hogy addigra Tajvan hajlandó békésen egyesülni Kínával?
Szerintem ekkor már nem a békés egyesülés lesz a cél. Bár nekem ez az egész kezd gyerekessé válni. Ez a dátummal dobálozas egy másik ország felett itelkezve olyan mocskossag amit a jenkik csináltak annak idején. Amikor 2011re 3 ország tönkretételét tűzték ki célul emlékeztek? Szíria, Irak és Líbia.Nogradi György épp azt mondta ma hogy a jövőbeni tajvani megszállás egyeztetve lesz a jenkikkel a támadás előtt. Vagyis az is elkepzelheto hogy a atadjak taiwant Kínának.Akkora már nem lesz chipek hiánya és még mindig ott van a két legerosebb jenki szövetséges dél, Korea és japán. Szóval a jenkik ugyan úgyis jelen lehetnek.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Miért pont 2035? Na és miből gondolja Kína, hogy addigra Tajvan hajlandó békésen egyesülni Kínával?
es honan tudjak hogy ez a trend hogy kina erosodik (az egesz nyugat meg sajat magat bassza seggbe a hulyesegevel) folytatodik egesz addig?
ahogy bassza oket az idojara es a energiahiany, ha nyugaton jon egy csak kiscit is ertelmesebb elit a mostanitol, akor nekik bizony addigra sokkal nehezebb lesz elerni amit akarnak mint most.

lehet ezek az idok, amikor a gerontokracia dongeti az amcsikat, az zold meg hasonlo idiotizmus meg europat, nem lesz soha tobbe.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 819
36 041
113
Szerintem ekkor már nem a békés egyesülés lesz a cél. Bár nekem ez az egész kezd gyerekessé válni. Ez a dátummal dobálozas egy másik ország felett itelkezve olyan mocskossag amit a jenkik csináltak annak idején. Amikor 2011re 3 ország tönkretételét tűzték ki célul emlékeztek? Szíria, Irak és Líbia.Nogradi György épp azt mondta ma hogy a jövőbeni tajvani megszállás egyeztetve lesz a jenkikkel a támadás előtt. Vagyis az is elkepzelheto hogy a atadjak taiwant Kínának.Akkora már nem lesz chipek hiánya és még mindig ott van a két legerosebb jenki szövetséges dél, Korea és japán. Szóval a jenkik ugyan úgyis jelen lehetnek.
A Nógrádi egy média bohóc! :D
Csodálom, hogy bárki is komolyan veszi amit mond...
A büdös életben nem fogja elengedi az USA "önként és dalolva" Tajvant.

A "jenkik most is jelen vannak" és nekik pont az a lényeg, hogy Kína ne legyen jelen a csendes-óceáni térségben! A z egész második világháborút azért vívták Japán ellen hogy soha többé ne lehessen meg egy Pearl Harbor! Hülyék lennének önként engedni!
A japán szövetség is megremegne ettől...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
ha fenti kepeket jobban megnezzuk, akor lassuk hogy kereskedelmi hajok jo ressze japanba megy, es ezert is a japoknak elet halal kerdes a tajvan "fuggetlensege" es miert altak be nyilvanosan tajvan vedelmeben.

ha kina a kezeire kapja azokat a vizeket, a japan kereskedelmenek jo resze nagy bajba lesz.
del korea sem fog nyilvan orulni neki, csak okk kussolnak, nem beszelnek olyan nyilvanossan rolla, mert ott a kiskover a nyakukban, ami kina utasitasara egybe ugorna haboruzni ellenuk.

És ez is egy jó nagy lódítás.
  • A térképre rajzolgatott vonalakkal ellentétben nem az egész terngert, vagy annak egybefüggő részét követeli senki magának, mert az a nemzetközi jog szerint nem lehetséges, hanem konkrét szigeteket, zátonyokat. A felségvizek pedig a konkrét sziegetek körül 12 tengeri mérföldig tartanak. Azaz frankón el lehet ott hajózgatni nemzetközi vizeken bárkinek, akkor is, ha az összes sziget egyik, vagy másik államé lenne.
  • De még ha össze is érnének a szigetek körüli felségvizek és keresztbe átérnék a teljes Dél-kínai-tengert (ami közel sincs így) akkor is az lenne a szabály, hogy a köztük lévő szorosok nemzetközi tengeri kereskedelmi útvonalnak minősülnek és a békés áthaladás joga bárkit megilletne.
  • Továbbá Kína sem Japánt, sem Koreát, sem mást nem fenyeget tengeri blokáddal. Ez messze-messze nem is állna Kína érdekében. Kína a szabadkereskedelem legnagyobb haszonélvezője és Japán, meg Korea számottevő piacai Kínának. Ha Kína a Dél-kínai-tengeren megpróbálna blokádot vonni, akkor a kínai hajókat meg nem engednék át a Szuezi-csatornán és a Panama-csatornán és politikai alapon megszakadnának a Kína és Észak-Amerika, illeve Kína és az EU közti gazdasági kapcsolatok. Ekkora méretes őrültséget esze ágában sincs csináli a kínaiaknak.
  • Valójában épp a Kína elleni jogellenes blokád kérdését feszegetik amerikai oldaról. Ha ott a szabadkereskedelemmel szemben van potenciális aggresszor, az nem Kína, hanem az USA.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
Na ha jól látom hivatalossá vált a céldátum:

2035 az egyesülés időpontja.
Ezzel kihúzták a fogát az amcsi háborús retorikának, mert Kína csak 14 év múlva tervezi hogy egyesülnek.

Azért egy dalocskát nem érdemes hivatalos céldátumnak hívni. Ilyen alapon néhány magyar együttes dalainak jelentős részét a Magyar Kormány hivatalos területi igényének lehetne nevezni.
Mellesleg a dal nem Tajvan lerohanásáról szól, hanem a Kína és Tajvan közé 2035-re terezett autópályáról, amit egyoldalúan elég nehéz lenne megépíteni. Csak közösen hozható létre. Ez kb. olyan, mintha a szlovákok azt mondnák, hogy mi a közös Mária Valéria híddal lerohantuk Szlovákiát.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
És ez is egy jó nagy lódítás.
  • A térképre rajzolgatott vonalakkal ellentétben nem az egész terngert, vagy annak egybefüggő részét követeli senki magának, mert az a nemzetközi jog szerint nem lehetséges, hanem konkrét szigeteket, zátonyokat. A felségvizek pedig a konkrét sziegetek körül 12 tengeri mérföldig tartanak. Azaz frankón el lehet ott hajózgatni nemzetközi vizeken bárkinek, akkor is, ha az összes sziget egyik, vagy másik államé lenne.
  • De még ha össze is érnének a szigetek körüli felségvizek és keresztbe átérnék a teljes Dél-kínai-tengert (ami közel sincs így) akkor is az lenne a szabály, hogy a köztük lévő szorosok nemzetközi tengeri kereskedelmi útvonalnak minősülnek és a békés áthaladás joga bárkit megilletne.
  • Továbbá Kína sem Japánt, sem Koreát, sem mást nem fenyeget tengeri blokáddal. Ez messze-messze nem is állna Kína érdekében. Kína a szabadkereskedelem legnagyobb haszonélvezője és Japán, meg Korea számottevő piacai Kínának. Ha Kína a Dél-kínai-tengeren megpróbálna blokádot vonni, akkor a kínai hajókat meg nem engednék át a Szuezi-csatornán és a Panama-csatornán és politikai alapon megszakadnának a Kína és Észak-Amerika, illeve Kína és az EU közti gazdasági kapcsolatok. Ekkora méretes őrültséget esze ágában sincs csináli a kínaiaknak.
  • Valójában épp a Kína elleni jogellenes blokád kérdését feszegetik amerikai oldaról. Ha ott a szabadkereskedelemmel szemben van potenciális aggresszor, az nem Kína, hanem az USA.
követeli, de factfo, keress rá a "kilenc kikötő" dologra.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Sajnos nem, Kína egy dolgot akar, mindenki más ismerje el maradéktalanul a jogukat az igényeikre. Amit kb jól szemléltet a feni térkép.
Halászat, mert eteteni kell a népet, Kínai haléászok lényegében lerabolták az elérhető saját izeket a térségben is )meg afriaka és Dél-amerika mellett is sok helyen, és pld Vietnam sem lenne boldog, ha nem tudná az otthoniakat etetni, mert saját felségvizók Kínai lett. nagyon dióhéjban.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ez milyen szép nagy hazugság, egy egyoldalú térképpel alátámasztva. Mert ugye ha csak kínai fennhatósági igénye van berajzolva, akkor elő lehet adni a dajkamesét arról, hogy ott egyedül Kína lép fel igénnyel és Kína az egyetlen szörnyűséges agresszív ország. A többiek meg milyen szépen, békésen megosztoznának, csak hát ez a csúnya Kína...

Közben viszont a valóság ez:
SouthChinaSea.jpg


Mint látható, mind az 5 érdekeltnek az összes többi 4-el szemben van vitatott igénye. Nem csak Kína lép fel ilyennel, hanem mindegyik érdekelt ország. A térképre egyébként Tajvan követelése nincs berajzolva, de ők is maguknak követelik a szigetvilág egyik szeletét, úgyhogy igazából 6-an vannak a buliban.

A tényszerű ellenőrzés, pedig így néz ki csak a Spratly szigeteken (a térképen a Brunei által ellenőrzés alatt tartott egy zátonyt nem jelölték külön):
spratmap.gif


Egy kicsit részletesebben:
23px-Flag_of_the_Republic_of_China.svg.png
Republic of China 1:Taiping 2:Zhongzhou
23px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png
People's Republic of China 1:Yongshu 2:Meiji 3:Zhubi 4:Huayang 5:Nanxun 6:Chiguo 7:Dongmen
23px-Flag_of_Vietnam.svg.png
Vietnam 1:Southwest Cay 2:Sand Cay 3:Namyit Island 4:Sin Cowe Island5:Spratly Island 6:Amboyna Cay 7:Grierson Reef
8:Central London Reef 9:Pearson Reef 10:Barque Canada Reef 11:West London Reef 12:Ladd Reef 13:Discovery Great Reef
14:Pigeon Reef 15:East London Reef 16:Alison Reef 17:Cornwallis South Reef 18:Petley Reef 19:South Reef 20:Collins Reef 21:Lansdwone Reef 22:Bombay Castle 23:Prince of Wales Bank 24:Vanguard Bank 25:Prince Consort Bank 26:Grainger Bank 27:Alexandra Bank 28:Orleana Shoal 29:Kingston Shoal
23px-Flag_of_the_Philippines.svg.png
Philippines 1:Flat Island 2:Lankiam Cay 3:Loaita Cay 4:Loaita Island 5:Nanshan Island 6:Northeast Cay 7:Thitu Island 8:West York Island 9:Commodore Reef 10:Irving Reef 11:Second Thomas Reef
23px-Flag_of_Malaysia.svg.png
Malaysia 1:Swallow Reef 2:Ardasier Reef 3:Dallas Reef 4:Erica Reef 5:Investigator Shoal 6:Mariveles Reef
23px-Flag_of_Brunei.svg.png
Brunei 1:Louisa Reef

Bizony. A valóságban messze nem Kína tartja a legtöbb szigetet megszállva, hanem Vietnám, utána Fülöp-szigetek és Kína csak a harmadik helyezett.

Egy valakinek nincs ott garantáltan semmi keresnivalója: a jenki haditengerészetnek
És természetesen az sem igaz, hogy a jenkiket oda hívta volna akár Vietnám, akár a Fülöp-szigetek, akár bárki más. A jenkik maguktól pofátlankodnak oda.
Figyelj, nekem is kellene mellékes. Mennyit fizet kína?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 819
36 041
113
Na szembe köpted önmagad báttya ! Szóval sajnáljuk kínától a pár száz km lévő tengert de Amerika egy Óceánt tart magáénak !?????!!!! :eek: :eek:
Na ez jó volt !!!!
Mi ez a faszság? :D

Amerika számára stratégiai érdek, hogy uralja Csndes-óceánt. Ezt tény - nem érték ítélet.
Kínának meg érdeke, hogy ne így legyen.

Mindenki teszi azt ami az érdeke.

Amit én mondtam hogy baromság, hogy bármelyik oldal önként feladja pozícióit - ahogy az a félnótás Nógrádi mondja, aki mindenféle nemlétező egyetemről származó címeivel villog.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
2035 az egyesülés időpontja.
Ezzel kihúzták a fogát az amcsi háborús retorikának, mert Kína csak 14 év múlva tervezi hogy egyesülnek.
Na... akkor most már megoldódott a probléma ? Semmi gond, mivel csak 2035-ben tesz Kína cselédjévé Tajvant ? Hurrá, ennek hogy örülhetnek a Tajvaniak, mert látják hogy a kommunista "nagy testvér" hogy nyomta le a Honkongiakat, és hogy farag belőlük belőlük is jó kommunistát (akik mindent lenyelnek szó nélkül). Nem ? :oops: Ezzel megoldódik a kínai tenger problémája is, hogy Vietnam, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Malayzia, Brunei, Indonézia ha Kínába akar menni, nem kell se útlevél, se vízum, elég ha térdig beleáll a tengerbe, vagy beúszik 10 méterre ? :rolleyes::p:D:D Ma is nagyon vicces vagy, de kissé túlzás, nem ? :p Gondolom Dél-Korea is kapja majd a sallereket a komcsi nagy testvértől, ha nem lesz aki megállítsa a megalomániájukat és az új birodalom építésüket.
Ez milyen szép nagy hazugság, egy egyoldalú térképpel alátámasztva. Mert ugye ha csak kínai fennhatósági igénye van berajzolva, akkor elő lehet adni a dajkamesét arról, hogy ott egyedül Kína lép fel igénnyel és Kína az egyetlen szörnyűséges agresszív ország. A többiek meg milyen szépen, békésen megosztoznának, csak hát ez a csúnya Kína...

Közben viszont a valóság ez:
SouthChinaSea.jpg


Mint látható, mind az 5 érdekeltnek az összes többi 4-el szemben van vitatott igénye. Nem csak Kína lép fel ilyennel, hanem mindegyik érdekelt ország. A térképre egyébként Tajvan követelése nincs berajzolva, de ők is maguknak követelik a szigetvilág egyik szeletét, úgyhogy igazából 6-an vannak a buliban.

A tényszerű ellenőrzés, pedig így néz ki csak a Spratly szigeteken (a térképen a Brunei által ellenőrzés alatt tartott egy zátonyt nem jelölték külön):
spratmap.gif


Egy kicsit részletesebben:
23px-Flag_of_the_Republic_of_China.svg.png
Republic of China 1:Taiping 2:Zhongzhou
23px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png
People's Republic of China 1:Yongshu 2:Meiji 3:Zhubi 4:Huayang 5:Nanxun 6:Chiguo 7:Dongmen
23px-Flag_of_Vietnam.svg.png
Vietnam 1:Southwest Cay 2:Sand Cay 3:Namyit Island 4:Sin Cowe Island5:Spratly Island 6:Amboyna Cay 7:Grierson Reef
8:Central London Reef 9:Pearson Reef 10:Barque Canada Reef 11:West London Reef 12:Ladd Reef 13:Discovery Great Reef
14:Pigeon Reef 15:East London Reef 16:Alison Reef 17:Cornwallis South Reef 18:Petley Reef 19:South Reef 20:Collins Reef 21:Lansdwone Reef 22:Bombay Castle 23:Prince of Wales Bank 24:Vanguard Bank 25:Prince Consort Bank 26:Grainger Bank 27:Alexandra Bank 28:Orleana Shoal 29:Kingston Shoal
23px-Flag_of_the_Philippines.svg.png
Philippines 1:Flat Island 2:Lankiam Cay 3:Loaita Cay 4:Loaita Island 5:Nanshan Island 6:Northeast Cay 7:Thitu Island 8:West York Island 9:Commodore Reef 10:Irving Reef 11:Second Thomas Reef
23px-Flag_of_Malaysia.svg.png
Malaysia 1:Swallow Reef 2:Ardasier Reef 3:Dallas Reef 4:Erica Reef 5:Investigator Shoal 6:Mariveles Reef
23px-Flag_of_Brunei.svg.png
Brunei 1:Louisa Reef

Bizony. A valóságban messze nem Kína tartja a legtöbb szigetet megszállva, hanem Vietnám, utána Fülöp-szigetek és Kína csak a harmadik helyezett.

Egy valakinek nincs ott garantáltan semmi keresnivalója: a jenki haditengerészetnek
És természetesen az sem igaz, hogy a jenkiket oda hívta volna akár Vietnám, akár a Fülöp-szigetek, akár bárki más. A jenkik maguktól pofátlankodnak oda.
A múltkor azt olvastam itt, milyen nagy az egyetértés az itt lévő országoknak Kínával. Nem te voltál, már nem tudom hogy ki volt. Na de akkor mégsem ? :D Kína birodalmat épít, Erdogan csak szeretne. Nem csak itt, hanem szerte a világon. A (mindenkinek) jól bevált eszközzel, pénzzel gyarmatosít. A katonai eszközök is kellenek neki, 6. generációs vadászgépek, hordozók, atomtengók, csapásmérő 4-6-8 mach-os rakéták stb, a legmodernebb fegyverzet mint az amiknak oroszoknak. Nem akarnak ők háborúzni vele, csak ha egy adós megmakacsolja magát, legyen egy kis "meggyőző erő", különben kiröhögnék. Ha már elég sok csatlósuk lesz, azokkal ugyan úgy lehet gazdasági zsarolással "meggyőzni" országokat mint most az EU az US és többi a falkából csinálja.

Ugyan azt szeretné csinálni Kína, amit most az US művel. Kb. az a minta a számukra, meg mint a régi Britek (amíg nem lettek fogatlan oroszlán), Hollandok, Spanyolok, Begák, Franciák. Ne álmodozzunk, ezek sem lesznek jobbak a korábbiaknál, a mostaniaknál, csak a fegyver a pénz lesz és a katonai erőfölény mint "meggyőző érv". :D Szóval a kicsiknek a rendszer marad, csak a nagykutyák veszekednek hogy ki lesz a falkavezér.

Szép gondolat ha valaki szeretné azt hinni hogy vannak jó és rossz nagykutyák, de a valóság az szerintem, hogy ezek egyformák. A különbség csak annyi, melyik dirigál éppen. :) A kommunista nagkutya sem lesz jobb mint a demokratikus nagykutyák. Semmivel... :D Álmodozni persze még szabad. :rolleyes::)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 017
113
Na jó, ezt értem, de akkor most mindenki le ipi-apacsozhatja a saját tengerét ? Ha elég erős lesz, hogy elzavarja a többieket ?

Mi hol csinálunk magunknak egy tengert ? :D Kellenek hozzá tengeri szállító hajók, homokszivattyúk szigetek "gyártására", és ha elég nagyra hizlaltuk, már mehet rá a repülőtér. Utána kellenek csak hadihajók és repülők egy rakás rakétával hogy elhajtsuk aki opsziskodik ? Addig meg hazudunk valamit hogy mi csak kutatjuk a ott a tengert. Azért itt valami nem százas ha mindenki elkezdi ezt csinálni, nem ? :D

Na de nézzük csájná berepkedését meg behajózását Tajvannál a légterébe és partvidékéhez. Ha lesz csájnának 3 hordozója, egy rakás elsővonalas vadászgépe meg fegyver hegyek rakéta hegyekkel akkor lefoglalhatja amit ő gondol ? Mert képes mindenkit pofánverni aki opsziskodik ? Ja, és ezzel a sziget töltögetéssel az egész rohadtul nagy tenger az övé lesz ? Halastul, ásványkincsestül ? :oops: Azért ennyire ne már...

Csájnának is van már a "számláján", az se fehér békegalamb, sőt kezd egyre kevésbé az lenni. Minket is megvesznek kilóra ha aláírjuk a papirokat. Önként leszünk gyarmat a lóvéért ? Ma már pénzzel folyik a gyarmatosítás.

A Kínai tenger körüli országok közül mindenkinek elege van Kína tenger kisajátításából. Csak nekik nincs egy hegyni fegyverük hogy beintsenek a Kínai terveknek ? :oops:




Olw say....
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
kinn jártunk cégnél, kapunál látom az zászlórudakon a bejáraatnál céges, EU és magyar zászló. Kínait nem látom, multkor még ott volt, Kérdem mi van. Mondják hogy nagy nehezen sikerült megszabadulni tőlük, pedig két éve még nagyon örültek.

Főleg a raktárosok , amikor úgy jött a tengeri konténer, hogy minden köbcenti helyet teledugdostak alaktrészés kartonokkal, egyenként kellet kiszedni és szétválogatni, kikeresve mi melyik tételhez tartozik...
 
  • Vicces
Reactions: Leonidas

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
És ez is egy jó nagy lódítás.
  • A térképre rajzolgatott vonalakkal ellentétben nem az egész terngert, vagy annak egybefüggő részét követeli senki magának, mert az a nemzetközi jog szerint nem lehetséges, hanem konkrét szigeteket, zátonyokat. A felségvizek pedig a konkrét sziegetek körül 12 tengeri mérföldig tartanak. Azaz frankón el lehet ott hajózgatni nemzetközi vizeken bárkinek, akkor is, ha az összes sziget egyik, vagy másik államé lenne.
  • De még ha össze is érnének a szigetek körüli felségvizek és keresztbe átérnék a teljes Dél-kínai-tengert (ami közel sincs így) akkor is az lenne a szabály, hogy a köztük lévő szorosok nemzetközi tengeri kereskedelmi útvonalnak minősülnek és a békés áthaladás joga bárkit megilletne.
  • Továbbá Kína sem Japánt, sem Koreát, sem mást nem fenyeget tengeri blokáddal. Ez messze-messze nem is állna Kína érdekében. Kína a szabadkereskedelem legnagyobb haszonélvezője és Japán, meg Korea számottevő piacai Kínának. Ha Kína a Dél-kínai-tengeren megpróbálna blokádot vonni, akkor a kínai hajókat meg nem engednék át a Szuezi-csatornán és a Panama-csatornán és politikai alapon megszakadnának a Kína és Észak-Amerika, illeve Kína és az EU közti gazdasági kapcsolatok. Ekkora méretes őrültséget esze ágában sincs csináli a kínaiaknak.
  • Valójában épp a Kína elleni jogellenes blokád kérdését feszegetik amerikai oldaról. Ha ott a szabadkereskedelemmel szemben van potenciális aggresszor, az nem Kína, hanem az USA.
A halászati jogok és az olaj, gáz, fémbányászatot kihagytad, az tengeri jogokat birtokló (bitorló :)) kizárólagos fennhatóságot élvező kezében van !!! Ez pedig manapság kulcsfontosságú kérdés !!!

Nézd csak meg mi történt ilyen ügyben a földközi tengeren 1 éve a Törökök és a Görögök között !!! A Törökök háborút akartak szítani, várták az első lövést, az első rakétát, hogy meglegyen a "casus beli".
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ha már volt bocs. de kínai angol nyelvű állami oldalon ezt úgy adták lelő, hogy Németoszág Kína eleln Typhoonokat telepít a téségbe.
Németország hat Eurofighter Typhoon vadászgépet küld 2022-ben Ausztráliába, hogy részt vegyenek a kétévente megrendezett Pitch Black gyakorlaton-közölte Ingo Gerhartz a német légierő parancsnoka.
Vadászgépeket három A400M és három légiutántöltő gép kíséri majd.
"Németország kész fontosabb szerepet játszani az indo-csendes-óceáni térségben, ez lesz a Luftwaffe eszközeinek első és legtöbb telepítése a világ ezen részén"-mondta Gerhartz tábornok.
http://www.opex360.com/2021/11/0
T
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
A halászati jogok és az olaj, gáz, fémbányászatot kihagytad, az tengeri jogokat birtokló (bitorló :)) kizárólagos fennhatóságot élvező kezében van !!! Ez pedig manapság kulcsfontosságú kérdés !!!

Nézd csak meg mi történt ilyen ügyben a földközi tengeren 1 éve a Törökök és a Görögök között !!! A Törökök háborút akartak szítani, várták az első lövést, az első rakétát, hogy meglegyen a "casus beli".
Ne terelj! Te arról írtál, hogy japán és koreai hajók nem tudnak majd közlekedni a gaz kínai fennhatóság miatt. Holott most is vígan áthajóznak a Malaka-szoroson és senki nem bántja őket, sem Malajzia, sem Indonézia, sem Szingapúr. Halászati jogokról, meg ásványkincs kitermelésről szó sem volt. Ezt csak most dobtad be, miután az eddigi álláspontod tarthatatlanná vált.

Egyébként pedig természetesen aki a szigeteket birtokolja, az birtokolja a természeti erőforrásokat is a szigetek körül. Nyilván ez is a vita egyik vetülete. De mind a 6 országra igaz, hogy ezeket az erőforrásokat saját maga számára és nem a globális közjó számára kívánja kiaknázni. Ebből a szempontból sem más Kína a többi érdekelt országhoz képest. Kína semmivel sem szeretne gonoszabb dolgokat csinálni azokkal a szigetekkel, zátonyokkal, mint az összes többi ország.

Ilyen alapon bármelyik térségbeli országot is ki lehetne kiáltani főgonosznak. De például Japánt és Koreát is. Csak a példa kedvéért: Japánnak területi vitája van Oroszországgal, a két Koreával, Tajvannal és a Kínával. A két Koreának egymással, Japánnal, Kínával, Oroszországgal. A Dél-kínai-tengeren 6 országból mindenkinek mindenkivel szemben.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ne terelj! Te arról írtál, hogy japán és koreai hajók nem tudnak majd közlekedni a gaz kínai fennhatóság miatt. Holott most is vígan áthajóznak a Malaka-szoroson és senki nem bántja őket, sem Malajzia, sem Indonézia, sem Szingapúr. Halászati jogokról, meg ásványkincs kitermelésről szó sem volt. Ezt csak most dobtad be, miután az eddigi álláspontod tarthatatlanná vált
Ez olyan szemenszedett rágalom, hoax, hogy NEM IS VAGYOK HAJLANDÓ VÁLASZOLNI RÁ ! :p:D:D
Ne is keresd hogy hol írtam ilyet, mert más volt az ! :eek::p
"Halászati jogokról, meg ásványkincs kitermelésről szó sem volt. Ezt csak most dobtad be, miután az eddigi álláspontod tarthatatlanná vált"
Ez semmi más a részedről CSAK kötözködés, "CASUS BELI". Egy jó ideje már csinálod, azóta "nem rózsás a viszonyunk" hogy finoman fogalmazzak. :D:D
Egyébként meg a halászat nem volt téma az elején, mert sokkal fontosabb dolgok, a Kínai Tajvan elleni lerohanás és a háború, a sorozatos területsértések volt az indító téma, amit cikkekkel hírekkel adatokkal jól be is támasztottam hogy valós dolog ! Oppááá... :D Egyébként meg attól nincs joga Kínának lopni tengerjogot (halászat + ásványkincsek), hogy a kezdő téma ennél égetőbb volt ! Én speciel a hajózási útvonalak sérelmét másokkal ellentétben egy szóval sem említettem. Oppááá... :eek::p
Ezt akkor a részemről kitárgyaltuk. (ha te még piszkálod az te dolgod)

Egyébként pedig természetesen aki a szigeteket birtokolja, az birtokolja a természeti erőforrásokat is a szigetek körül. Nyilván ez is a vita egyik vetülete. De mind a 6 országra igaz, hogy ezeket az erőforrásokat saját maga számára és nem a globális közjó számára kívánja kiaknázni. Ebből a szempontból sem más Kína a többi érdekelt országhoz képest. Kína semmivel szem, szeretne gonoszabb dolgokat csinálni azokkal a szigetekkel, zátonyokkal, mint az összes többi ország.
Ez nem igaz ! Senkinek nincs joga megfosztani egy másik országot a jogaitól, több ezer km hosszú hatalmas széles tengerre rátenni a kezét, amelynek ráadásul a szélén országok sorakoznak ! A halászat sok ezer éves gazdasági tevékenység, ettől sem lehet csak úgy megfosztani a partmenti országokat, akárcsak a tengerfenék és az alatta található talapzat ásványkincsitől SEM. A lopás az az akkor is lopás, ha a halászatot és az ásványkincseket lopják el a tengerjogok egyoldalú "kisajátításával" pár homokbuckát feltöltve és ott katonai bázisokat építve, onnan ellenőrizve a területet, meg műholdakról !!! Persze vannak akik hitük és/vagy elfogultságuk alapján pártolják az ilyen tevékenységeket.

Egyébként nekem mindegy, melyik ország teszi ezt a másikkal, ha US, RUS, vagy EU-s, bármilyen kicsi vagy nagy ország.
Ilyen alapon bármelyik térségbeli országot is ki lehetne kiáltani főgonosznak. De például Japánt és Koreát is. Csak a példa kedvéért: Japánnak területi vitája van Oroszországgal, a két Koreával, Tajvannal és a Kínával. A két Koreának egymással, Japánnal, Kínával, Oroszországgal. A Dél-kínai-tengeren 6 országból mindenkinek mindenkivel szemben.
Ennek megoldására lenne hivatott a gitegylet ensz, de azok is olyan elfogultak ahogy te is, hogy egy alma felvágását sem lehetne rájuk bízni hogy osszák el tisztessségesen jogalap szerint. :D Ezért nincs tisztesség a világon, mert az egyesült nemzetek szervezete sem tisztességes, akinek az ilyen vitás ügyeket a tengerjoggal és tárgyalásokkal egyezségekkel kölcsönös megállapodásokkal intézni kéne.
 
T

Törölt tag 008

Guest
A két Koreának egymással, Japánnal, Kínával, Oroszországgal.
Kínával? Tudtommal nem követelik vissza a "harmadik koreát". És az oroszokkal? Vlagyivosztok ősi koreai város lenne? (amúgy igen, régen elég sokan éltek ott de a kínaiak kiszorították őket.) De attól még nem hallottam róla, hogy követelnék.
Tudtommal csak japánnal vannak fasírtba Dokdo miatt.