Ez olyan szemenszedett rágalom, hoax, hogy NEM IS VAGYOK HAJLANDÓ VÁLASZOLNI RÁ !
Ne is keresd hogy hol írtam ilyet, mert más volt az !
Elnézést kérek! Valóban nem te írtad. Saját magadra nézve tekintsd tárgytalannak és vegye magára az, akinek inge!
Ez nem igaz ! Senkinek nincs joga megfosztani egy másik országot a jogaitól, több ezer km hosszú hatalmas széles tengerre rátenni a kezét, amelynek ráadásul a szélén országok sorakoznak ! A halászat sok ezer éves gazdasági tevékenység, ettől sem lehet csak úgy megfosztani a partmenti országokat, akárcsak a tengerfenék és az alatta található talapzat ásványkincsitől SEM. A lopás az az akkor is lopás, ha a halászatot és az ásványkincseket lopják el a tengerjogok egyoldalú "kisajátításával" pár homokbuckát feltöltve és ott katonai bázisokat építve, onnan ellenőrizve a területet, meg műholdakról !!! Persze vannak akik hitük és/vagy elfogultságuk alapján pártolják az ilyen tevékenységeket.
A kizárólagos gazdasági övezet fogalmát elég régóta ismeri a tengerjog. Ha ennek létjogosultságát vitatod, akkor az ENSZ tengerjogi egyezményét illetve annak előzmény szerződéseit vitatod és 167 aláíró ország álláspontját.
Egyébként még csak véletlenül sem a partmenti országok jogfosztásáról van szó. A kizárólagos gazdasági övezet legfeljebb 200 tengeri mérföldig terjed, de ha két ország ilyen övezete találkozik, akkor a köztük lévő távolság felezővonalánál van a határ.
Írtam már, hogy a térképre berajzolt területi igényt ábrázoló vonalakat kéretik nem szó szerint értelmezni. Meg az olyan veretes ökörségeket sem komolyan venni, hogy ha a malájok belegázolnak a tengerbe a saját partjaiknál, akkor a kínai felségvizekben ázik majd a lábuk.
A valóságban az egyes szigetek körüli vizekre vonatkoznak bizonyos távolságig, de legfeljebb a felezővonalig annak jogai, aki a sziget fölötti fennhatóságot gyakorolja. Mégpedig bárkié, aki a sziget fölött uralkodik. Kanának sincs több joga és nem is követelnek maguknak), ha ők az sziget urai, mint bármelyik másik országnak. A vita a konkrét szigetek fölötti uralomról folyik és ebben pont ugyanolyan szereplő mind a 6 ország (na jó, Tajvan nem önálló ország).