Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
ozt mit mondanak?Hát azért Spacexnél sincs kolbászból a kerítés:
![]()
No toilet for returning SpaceX crew, stuck using diapers
The astronauts who will depart the International Space Station on Sunday will be stuck using diapers on the way home.apnews.com
Szerinted? Majd 24 órát kellett az űrkapszulában tölteniük.ozt mit mondanak?
teli volt a gatya?![]()
Azt fél lábbal is...Szerinted? Majd 24 órát kellett az űrkapszulában tölteniük.
Szerinted? Majd 24 órát kellett az űrkapszulában tölteniük.
Ez a cikk érdekes lehet, de bonyolult a hozzáférése.![]()
Star System With Right-Angled Planets Surprises Astronomers (Published 2021)
Two planets orbit the poles while another revolves around the star’s equator, suggesting a mysterious, undetected force.www.nytimes.com
Ez a cikk érdekes lehet, de bonyolult a hozzáférése.![]()
Állítólag hamarosan 400 fontnyi hasznos terhet próbálnak pályára állítani.
Hááááááááááááááááát...
Nem igazán világos, hogy ezzel mit akarnak felküldeni...
Mert nagyon nagy tömeg esetén az erők fincsik és megnézném mi történik, amikor egy soktonnás test pörgetése után azt elengedik. Milyen reakció erők és nyomatékok lesznek ott?
Az ASM-135-höz próbálom mérni, hogy annak milyen tömege volt és azt kb. 12 km magasan engedték el szuperszonikus sebesség táján.Állítólag hamarosan 400 fontnyi hasznos terhet próbálnak pályára állítani.
A Pentagon pedig aktívan támogatja ezeket az alternatív eljárásokat, amikkel gyorsan lehetne kisméretű műholdakat alacsony pályára szórni.
Hát igen. Mondjuk, a célja a két eszköznek azért teljesen más. Nem értek hozzá, de lehet, hogy közvetlen műholdelfogáshoz, 500 km körüli pályáig azért komolyabb kraft (és tartalék a manőverezéshez) kell, mint ahhoz, hogy pár begyújtással úgy-ahogy a LEO aljára rugdossanak valamit.Az ASM-135-höz próbálom mérni, hogy annak milyen tömege volt és azt kb. 12 km magasan engedték el szuperszonikus sebesség táján.
És az többfokozatú cucc volt. A hasznos teher meg 10 kg nagyságrend, ha volt.
A legnagyobb problémája ennek az izének, hogy iszonyatosan kis tömegű cuccot küld fel.Hát igen. Mondjuk, a célja a két eszköznek azért teljesen más. Nem értek hozzá, de lehet, hogy közvetlen műholdelfogáshoz, 500 km körüli pályáig azért komolyabb kraft (és tartalék a manőverezéshez) kell, mint ahhoz, hogy pár begyújtással úgy-ahogy a LEO aljára rugdossanak valamit.
Én is szkeptikus vagyok.
Köszi, hogy bemásoltad a cikket!While none of the planets are thought to be habitable, were you to stand on one you would see a rather intriguing view of this peculiar system. “If you had a telescope and you were looking at the trajectory of the other planets in the system, they would be going vertically in the sky,” Dr. Bourrier said.
Finding exoplanets in polar orbits is not wholly unusual, said Andrew Vanderburg of the Massachusetts Institute of Technology, who led the initial discovery of HD 3167 c and d but was not involved in the new research. But the perpendicular nature of this system “is odd,” he said.
The latest discovery was made possible by an instrument on the Very Large Telescope in Chile, called ESPRESSO. Using extremely precise measurements of the star, the scientists were able to track the direction in which the innermost planet was passing in front of its star relative to us, known as a transit, and work out the angle of its orbit.
The misalignment in the system may result from an unseen object in its outer reaches. Shweta Dalal, from the University of Exeter in England, has studied the system and said there was evidence of a Jupiter-size planet orbiting the star every 80 days. The gravitational effect of this world could have pushed the outer two planets into their unusual orbits, while the innermost planet remained locked to the star owing to its tight orbit.
“A Jupiter-sized planet could be massive enough to tilt the planets,” Dr. Dalal said.
While our solar system has its own massive Jupiter, the wider orbits of our planets means the same fate has not befallen Earth or the other planets. In contrast, the planets that orbit HD 3167 “are all within the orbit of Mercury,” Dr. Dalal said, and thus close together, magnifying the effects of their interactions.
Upcoming observations may reveal more systems like this. The European Space Agency’s Gaia telescope, which is mapping billions of stars in the Milky Way, is expected to reveal data soon on thousands of giant planets in other star systems, including inclination data for those that transit. Dr. Bourrier and his team also hope to use ESPRESSO to make similar observations of other systems.
The unusual configuration of HD 3167 highlights just how weird and wonderful other stars and their planets can be. “It puts in perspective again what we think we know about the formation of planetary systems,” Dr. Bourrier said. “Planets can evolve in really, really different ways.”
![]()
Még annyit, hogy a exo bolygók felfedezése úgy történik alapvetően, hogy az keringési síkja gyakorlatilag megegyezik a Föld helyzetével, így mikor a bolygó elhalad a napja előtt, az betakar és fénycsökkenésként érzékelik műszereink. Számtalan pályasík lehet, így számtalan bolygót nem tudunk kimutatni. A mi Naprendszerünk fő síkja is eltér a Tejútrendszer síkjától.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..