Ha ennyi indítás kéne, akkor nagyon sok eltérő pálya kéne...
Bizonyos keretek között ez megoldható egy vagy két indítóállással, a Starlink műhold indításokból (eddig cirka 33, ha a ride-sharing opciókat nem számoljuk) mindössze egy nem Floridából indult, például.
Csak nem kell 10000G-re tervezni a payloadot...
Szóval tök jó, hogy kitalálja valaki, hogy olcsó papíron a felvitel, de mennyibe kerül így maga a szonda? Vagy mi az, ami ezt kibírja egyáltalán?
Molni, az isten szerelmére, mekkora gyorsulást kell kibírnia egy GPS irányítású ágyúlövedéknek? 15 000 G körül?
A SADARM esetén 16 000 G-ről tudok, és az az 1980-as évek technológiája volt.
Eddig is megerősített elektronika kellett egy űrszondába, mert jelentős zaj- és vibráció volt indításkor. Itt ez egy jól meghatározható irányú és erejű gyorsulással bővül. Nem megoldhatatlan, és kétlem, hogy drasztikusan emelné az űrszondák árát.
A SpinLaunch honlapján egyébként leírják, hogy hagyományos mobiltelenofonokat is teszteltek magas G környezetben, és meglepően ellenállónak találták őket.
De én továbbra sem látom a "minőség x mennyiség" szorzatát.
Nekem ez is csak pénzégetésnek tűnik így nézve.
A SpaceX első fokozat újrafelhasználása is olyannak tűnt sokak szemében, ahogy a McD-D féle SSTO kísérleteknek is.
Amúgy anyagilag az olcsó indításban sem vagyok biztos. A mostani cucc is MW-os teljesítményű és percekig gyorsít. Akkor egy valódi izé, ami ennek sokszorosára? Csak az áramköltsége horror az egésznek.
A horror fogalma elég érdekes, amikor az USA-ban egy MWh ára függően az adott környéktől 100$ alatt is lehet, de még dedikált generátornál is megállhat pár ezer dollárból.
Úgy, hogy az F-15E azért a 3 tonnás rakétával simán 100-200 kg hasznos terhűnek tűnik és a világ bármely pontján indíthat, ahol van 2 km-es beton.
Mert lehet, hogy drágább, de 20 km-ről hajítani egy rakétát egészen más, mint 0 km-ről...
Molni, könyörgöm, engedd már el azt a szerencsétlen Sas-t, alkalmatlan a feladatra!
Számolj már utána, hogy milyen nehéz rakéta kellene egy 200 kg-os műhold indításához.
A Pegasus ~400kg @ 180km LEO esetén 18 tonnás rakéta volt, egy 200 kg-os műhold indításához cirka 8-9 tonnás rakéta kellene szilárd fokozatok és olyan 4-5 tonna folyékony fokozat esetén.
Hova függesztesz fel egy ilyet egy F-15E-re?