[HUN] NASAMS

"Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a kormánybiztos katonai és fejlesztési helyettese" https://index.hu/belfold/2021/02/05/a-vilag-legmodernebb-radarjai-vefik-magyarorszag-legteret/
Ettől függetlenül kicsit több tiszteletet az öregnek, kanyarban sem vagy hozzá képest lérak ismeretek tekintetében.
Itt senkinek nincs kint az életrajza...
Eddig annyit tudtam meg róla, hogy légvédelmi rakétás - de hogy csak sofőr volt a laktanyában vagy ő tervezte az S-300-ast vagy valahol a kettő között - az nem derült ki. Csak annyit látok belőle, hogy mindenen megsértődik...

Eddig annyit tudtam meg róla, hogy légvédelmi rakétás - de hogy csak sofőr volt a laktanyában vagy ő tervezte az S-300-ast vagy valahol a kettő között - az nem derült ki. Csak annyit látok belőle, hogy mindenen megsértődik...
Nos, ha odafigyelsz arra amit ír, gyorsan kiderül, hogy nem a konyhára volt beosztva. Egyébként valóban gyakran félreérti az ironikus megjegyzéseket és nem annyira érti a humorosnak szánt beszólásokat - de ez változóban van. Én értékelem a fickót (bár ez sem/nem érdekli szerintem).

Ez a válasz jellemző rád, ennyit tudsz.

• Vicces
Reactions: Aladeen
Az előzőekhez. Az elektrooptikai szenzor közvetlen kábelkapcsolatban van az FDC-vel, kisebb, mint 1 km távolságban, nam az indító állványokkal, nem relézünk ebben az esetben, a légvédelmi konzolról irányítja az FDC az eszközt.

• Tetszik
Reactions: bel
Az előzőekhez. Az elektrooptikai szenzor közvetlen kábelkapcsolatban van az FDC-vel, kisebb, mint 1 km távolságban, nam az indító állványokkal, nem relézünk ebben az esetben, a légvédelmi konzolról irányítja az FDC az eszközt.
Oké, de ha a FDC viszonylag hátul van, akár 10 kilóméterre az indítóktól, akkor mi értelme az optikának, ami jó időben is csak 10-15 km-ről képes célt azonosítani?
Passzív kisugárzás mentes rakétaindítást tudná segíteni, akkor meg cél szerú lenne az indító vonalába tenni...

Oké, de ha a FDC viszonylag hátul van, akár 10 kilóméterre az indítóktól, akkor mi értelme az optikának, ami jó időben is csak 10-15 km-ről képes célt azonosítani?
Passzív kisugárzás mentes rakétaindítást tudná segíteni, akkor meg cél szerú lenne az indító vonalába tenni...

Te csak tolod ezt a 10km-es hülyeséget, anélkül hogy olvasnál?
:rolleyes:

Érdeklődj a Norvégoktól.

Majd annak is eljön az ideje. :)
Érdekelt volna a véleményed - ha már ekkor légvédelmi rakétás szakinak tartanak itt, de látom még tart duzzogás...
Ez nem duzzogás, hanem unom a sértő hozzászólásokat. Ne tarts magad szakértőnek, amennyiben nem értesz hozzá.

Ez nem duzzogás, hanem unom a sértő hozzászólásokat. Ne tarts magad szakértőnek, amennyiben nem értesz hozzá.
Ez már többször feljött szóval még egyszer: nem mondtam, hogy miben vagyok szakértő. A haditechnika csak hobbim...
Van egy pár terület amiben tényleg elég jó vagyok, de az titok hogy mi. :)

Javaslom "béküljünk ki"! :)

Van ugye ez az Ahti Lappi nevű pofa, aki a hidegháború alatt felelt a Finn légvédelmi rakéta komplexumok kiválasztásért, és beszerzésekért.

001.jpg

Miután nyugdíjba ment, írt egy könyvet az összes finn lérak komplexum kiválasztás és beszerzés menetéről, meg a kiválasztott komplexumok műszaki paramétereiről.
A finnek némileg nyíltabbak mint más, ott bárki megvehette ezt a könyvet.

002.jpg

Jó fej volt, mert küldött nekem egy dedikált példányt.
:cool:

003.jpg

Nos a 341-ik oldalon ezt írja (remélem tudsz finnül :D):

004.jpg

@rudi marhaságaira meg szerintem ne hallgass.
:hadonaszos:

Van ugye ez az Ahti Lappi nevű pofa, aki a hidegháború alatt felelt a Finn légvédelmi rakéta komplexumok kiválasztásért, és beszerzésekért.

001.jpg

Miután nyugdíjba ment, írt egy könyvet az összes finn lérak komplexum kiválasztás és beszerzés menetéről, meg a kiválasztott komplexumok műszaki paramétereiről.
A finnek némileg nyíltabbak mint más, ott bárki megvehette ezt a könyvet.

002.jpg

Jó fej volt, mert küldött nekem egy dedikált példányt.
:cool:

003.jpg

Nos a 341-ik oldalon ezt írja (remélem tudsz finnül :D):

004.jpg

@rudi marhaságaira meg szerintem ne hallgass.
:hadonaszos:
Ez már valami. :)
Az 500-as meg a 600-as között nem tudom mi a különbség mondjuk...
A 40km mire vonatkozik pontosan?

Ez már valami. :)
Az 500-as meg a 600-as között nem tudom mi a különbség mondjuk...
A 40km mire vonatkozik pontosan?
Már 10+ éve is a 600-asra épült, nem tudom, honnan szeded ezt az 500-ast... a 40km a target detection range, ejjel-nappal (legalábbis a päivä meg pimeä az nappal meg éjjel finnul, úgy tudom.)
Persze mivel a fentiek szerint egy G (?) Mercin van, gondolom, nemigen lehet magasabban 6-8 meternel, ez valószínűleg kevesebb a gyakorlatban.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1945
Már 10+ éve is a 600-asra épült, nem tudom, honnan szeded ezt az 500-ast... a 40km a target detection range, ejjel-nappal (legalábbis a päivä meg pimeä az nappal meg éjjel finnul, úgy tudom.)
Persze mivel a fentiek szerint egy G (?) Mercin van, gondolom, nemigen lehet magasabban 6-8 meternel, ez valószínűleg kevesebb a gyakorlatban.

Igen, ők arra heftölték fel.

1288657056135.jpg