[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 135
13 594
113
Felfalhatja Kína Szibériát?


Igen

A határ két oldalán közvetlenül – néhány évvel ezelőtti adatok szerint – 6 millió orosz néz szembe 90 millió kínaival. Moszkva egy kontinensnyi messzeségre van innen, miközben Vlagyivosztok és Peking távolsága alig több mint 1300 kilométer
....
Egy legalábbis stagnáló népesség áll tehát szemben egy rohamosan fogyatkozó populációval. Ráadásul az Oroszország területileg mintegy háromnegyedét kitevő Szibéria lakossága mindössze 38 millió, miközben Oroszország teljes lakosságszáma 144,1 millió fő. Ezek az adatok is erősítik azt a vélekedést, hogy
KÍNA SZÉP LASSAN ELNYELHETI SZIBÉRIÁT – ELŐBB CSAK BEVÁNDORLÓKKAL ÉS GAZDASÁGI BERUHÁZÁSOKKAL, EGY IDŐ UTÁN AZONBAN TÉNYLEGES TERÜLETI KÖVETELÉST FORMÁLVA AZ AKKOR MÁR FELTÉTELEZETTEN NAGYRÉSZT KÍNAIAK LAKTA TERÜLETEKRE.

miért kellene Kínának a zord éghajlatú és jórészt valóban lakhatatlan terület, azonban az is igaz, hogy a klímaváltozás miatt egyre több része válik könnyebben lakhatóvá. Ráadásul Szibéria erőforrásokban is gazdag: olajban, földgázban vagy éppen fában, amelynek az utóbbi években Kína az egyik legnagyobb kitermelőjévé is vált.
....

Nem

Egyes előrejelzések azzal riogatnak, hogy 2050-re már 10 millió kínai élhet Oroszországban, azonban egy 2017-es becslés szerint nagyjából félmillióra tehető az orosz földön élő kínaiak száma, akiknek több mint a fele ráadásul Oroszország európai egynegyedén lakik. A legnagyobb kínai közösséggel rendelkező orosz város Moszkva, nem Vlagyivosztok vagy Habarovszk. Ráadásul nem több kínai munkás érkezik orosz területre, hanem kevesebb, és az érkezők többsége is idénymunkás, nem állandó letelepedési szándékkal megy az országba.

Emellett, miközben a kínai gazdaság fejlődik, és ezzel párhuzamosan a bérek is növekednek, az orosz gazdaság már hosszú évek óta komoly válságban van. Vendégmunkásnak menni Kínából Oroszországba tehát egyre kevésbé éri meg. Az orosz Távol-Keletre már jóval több közép-ázsiai és kaukázusi bevándorló érkezik a volt szovjet tagköztársaságokból, mint Kínából. Ha önkéntesen, vendégmunkásként nem is nagyon mennek, a kínai befektetésekkel párhuzamosan érkeznek kínai munkások. Csakhogy Kína soha nem volt az öt legnagyobb befektető között az orosz távol-keleti régióban.
...
a kínai kereskedőket rendszeresen ellenőrzi a rendőrség és más hatóságok, és különböző szabálytalanságok miatt büntetéseket vetnek ki rájuk. Emellett az éves üzleti vízumok megújítása és a vámtarifák is folyamatosan drágulnak, mindez pedig drámai módon növelte az üzleti tevékenység költségeit. Az igazán nagy üzleteknek, például a természeti erőforrások kiaknázásának a kisebb kínai szereplők pedig a közelébe sem kerülnek, mert abban csak a kínai állami vállalatok vehetnek részt, amelyek a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező orosz oligarchákkal működnek együtt.

A KREML EMELLETT KÖZVETLENÜL IS IGYEKSZIK VISSZANYESNI A KÍNAI GAZDASÁGI JELENLÉTET A KELETI VÉGEKE N.
...
Mindezek miatt a régió kínai lakosainak száma 2019-es adatok szerint 70 ezerre csökkent.
Nem érdemes a kínaiak fizikai jelenlétére oszpontosúlni. Néhány konyen kezelheto államot a nélkul is lehetne létesíteni Oo ázsiai részein, kihasználva egy a távoli centrális hatalommal való elégedetlenségi hullámot és gazdasági nacionalizmust - hasonló alapokon onnálosodot a mai USA vagy a latin Amerika országai.
 
  • Hűha
Reactions: Hegylakó

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 400
23 321
113
Valaki írja már le, miért akarná megtámadni Putyin Ukrajnát????
A Krím már az övé, a donbasszi szakadárok lassan felőrlik az ukrán gazdaságot, a nélkülözés elégedetlenséghez és a nyugattal való szembeforduláshoz vezet majd.
Miért akarna háborút??? o_O

 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 590
8 187
113
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 559
113
Valaki írja már le, miért akarná megtámadni Putyin Ukrajnát????
A Krím már az övé, a donbasszi szakadárok lassan felőrlik az ukrán gazdaságot, a nélkülözés elégedetlenséghez és a nyugattal való szembeforduláshoz vezet majd.

Hát, 7 év alatt nem őrölték fel, és nem akar Ukrajna a nyugattal szembefordulni, sőt.
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 881
81 611
113
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 881
81 611
113
Rácz András nem ért a témához, korábban is hatalamas baromságokat írt... Inkább olvasd el a témához hozzá értők írásait.
Jegyezd meg, hogy nem lesz orosz offenzíva Ukrajnaterületének elfoglalására. Aki ilyet állít az idióta.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 004
53 933
113
Rácz András nem ért a témához, korábban is hatalamas baromságokat írt... Inkább olvasd el a témához hozzá értők írásait.
Jegyezd meg, hogy nem lesz orosz offenzíva Ukrajnaterületének elfoglalására. Aki ilyet állít az idióta.




Miért ne lehetne?
Csak kérdezem,usánka a pénznyomtatás fentartásáért bsz szét országokat,régiókat más kontinenseken,hányan haltak meg az utóbbi 7 évben az arab tavaszokban,hányan lettek földönfutók,sebesültek,romba döntött országok,lebombázott városok,csődbement gazdaságok jelzik a demokrácia exportját.
Majd angyali mosollyal az arcán,egy,Oroszországgal közvetlenül határos országban csinál puccsot,lövet tüntetőre,rendőrre,delegál cia alkalmazottakat a helyi kormányba,és irtatja a helyi kisebbséget,pont az Oroszokat.
Képzeljük már el,hogy meddig lehetne az alaszkai/floridai/stb amerikiakat gyilkolászni a szomszéd országból(pl).
Mitől ne érezhetné a sárteke másik nukleáris szuperhatalma,hogy itt az érdekei bizony sérülnek,több mint biztos,hogy a nem baráti,másik nukleáris szuperhatalom épp az ő küszébe készül szrni,nem kevés támadófegyverzet telepítése formályában?!
Miért gondolja mindenki azt,hogy Oroszország csak kérhet,meg jelenthet a földön,mindent el kell fogadnia,amit a fényességes nyugat felböffent 2 új gender törvénybe iktatása közben?Miért kezeli mindenki őket másod,harmadrendű emberekként,miért kötelező nekik millió számra meghalni,mert van szénhidrogén a seggük alatt,ami a nyugat szerint nekik jár,mármint a nyugatnak mert csak!? Ill minden a földön fellelhető erőforrás,média,pénz,föld,víz,levegő is automatikusan a nyugaté,mert csak!?
Aki meg útban van,azt megölik,megpuccsolják,lebombázzák,megszankciózzák,ngo-kkal fúrják,elárasztják migránsokkal,stb.
Mert csak.
Álljon már meg a hegyre menet.
Oroszországnak pont annyi joga van,megvédeni magát erő alkalmazásával is,mint a nyugatnak elvenni mindent,mindenkitől,erő alkalmazásával is.
Addig nyomják az agresszor Oroszországot,amíg végül tényleg elhiszi mindenki,hogy ők kezdték,és már nekik kell bocsánatot kérni,hogy léteznek,lassan.
Szóval akkor támad Oroszország amikor akar,amikor fenyegetve érzi magát,senkinek,semmi köze hozzá,hogy hol érzi ő a vörös vonalat.
Persze itt megint a kisember nyomora látszik,akiknek ott kell majd megdöglenie a csatamezőn,mert csak....
Nincs ember a földön,aki azt gondolhatja komolyan,hogy ennek a konfliktusnak van békés megoldása,addig tüzelik,támogatják a yenkik az ukránokat,amíg csak lehetséges,hogy hátha megtámadja őket Oroszország,amíg a cia alakítja az ukrán kormány álláspontját,addig hogyan lenne békekötés?
2 opció van,addig fárasztják az Oroszok az ukrán gazdaságot,amíg az megfekszik,minden nyugati segítség,hitel,adomány ellenében is,és akkor veszik be az Oroszok ukrajnát,amikor a közhangulat éppen a helytartókat belezi ki(csak szépen,lassan,mert amúgy jó emberek ám azok... :) ),vagy egy jól időzített,és tervezett katonai akcióval,a lehető legkisebb áldozattal szétzilálja,a ukrán fegyveres erőket,és megadásra kényszeríti azokat,vagy átállítsa őket.
Józan ésszel végig gondolva,hülyeség lenne minimum a Kárpátokig nem elfoglalni ukrajnát,mert nyilvánvaló,hogy ameddig mennének,onnantól kezdve ott folytatná a kedves nyugat az aknamunkát,újult erővel,így,szerintem el kell jönniük Záhonyig,a nato határig,hogy a jövőben is nyugtuk legyen,és,esetleg,majd velük kell/lehet Kárpátalja sorsáról beszélgetni.
Summa-summárum,minimális az esélye,hogy támadnának az Oroszok,nyílván a kifárasztásra játszanak.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
610
2 646
93
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 588
113

Az ukránok egyharmada hajlandó harcolni Oroszország ellen, ha az megszállja Ukrajnát​


Megfordítva: Az ukránok kétharmada baszik bele, ha Oroszország megszállja Ukrajnát
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 973
18 528
113
Rácz András nem ért a témához, korábban is hatalamas baromságokat írt... Inkább olvasd el a témához hozzá értők írásait.
Jegyezd meg, hogy nem lesz orosz offenzíva Ukrajnaterületének elfoglalására. Aki ilyet állít az idióta.

Hol húzódik a képzeletbeli vörös vonal, amit Moszkva már nem nézne el, ha átlépnék ? Az ukrán NATO tagság ? Azt mi megvétózzuk. EU tagság ? Teljesen alkalmatlanok rá. Nyugati országok se vennék fel őket. Amerikai csapatok megjelenése Ukrajnában ? Az már lehet vörös vonal átlépése lenne.
Szerintem az a kérdés, mit akarnak az amerikaiak. Belerángatni Moszkvát egy háborúba az ukránok ellen, amit meg fog nyerni. Azonban sokba is kerülhet neki. Gazdaságilag, esetleg katonailag, ha erős lesz az ellenállás. Szankciók és külpolitikai következmények egyértelmű lenénnek.. stb.
Én el tudom képzelni, hogy jelképes amerikai katonai erő fog ott megjelenni. Ami arra jó lesz, hogy kitörjön a háború. Aztán az amerikaiak persze lelépnek, mert ők nem akarnak háborúzni az oroszokkal. Majd a háborút megvívják az ukránok. Akik a végén mennek a levesbe, de az senkit nem fog érdekelni. Lényeg, Oroszország gyengítése. Ez lehet sokat megérne az amerikai félnek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 881
81 611
113
Egy krími lőtér felett az Orion támadó drón 4 km-ről lelőtt egy másik drónt(helikoptert) Magyarul légiharcot tesztelték egy esetleges konfliktusra készülve a török drónok ellen.

bVBqcvF9XOc.jpg

IBiDeaTsJ7g.jpg

A Kornet-D-ből fejlesztett rakéta maximális hatótávja 10 km

WZxCLXS10X8.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 135
13 594
113
Az ukrán NATO tagság ? Azt mi megvétózzuk.
Ebbe egyre kevésbé bízhatnak, hiszen az orbánék ugyan úgy bukhatnak, mind a moldáv és más szovetségeseik ...

Én el tudom képzelni, hogy jelképes amerikai katonai erő fog ott megjelenni. Ami arra jó lesz, hogy kitörjön a háború.
Biden kijelentette, hogy SZÁRAZFOLDI (!) csapatokat nem fog kuldeni. Viszont néhány tucat lopakodó elég nagy pusztítást lenne képes végezni az orosz légieroben úgy, hogy azt nem lenne túl konyú bizonyítani - márpedig csupán az abszolút légifolény tudná biztosítani, hogy az oroszok a jelenleg felvonult erokkel viszonylag turheto veszteségekkel tudják levezetni a háborút.

Megfordítva: Az ukránok kétharmada baszik bele, ha Oroszország megszállja Ukrajnát
Ami nem rosz eredmény egy megszállás esetén - azért legyunk oszinték, kevés ország tudna felmutatni jobbat.
Persze, amíg nincsen helyzet, addig bármit lehet bemondani egy ilyen felmérésben.
 
W

Wilson

Guest
Hol húzódik a képzeletbeli vörös vonal, amit Moszkva már nem nézne el, ha átlépnék ? Az ukrán NATO tagság ? Azt mi megvétózzuk. EU tagság ? Teljesen alkalmatlanok rá. Nyugati országok se vennék fel őket. Amerikai csapatok megjelenése Ukrajnában ? Az már lehet vörös vonal átlépése lenne.
Szerintem az a kérdés, mit akarnak az amerikaiak. Belerángatni Moszkvát egy háborúba az ukránok ellen, amit meg fog nyerni. Azonban sokba is kerülhet neki. Gazdaságilag, esetleg katonailag, ha erős lesz az ellenállás. Szankciók és külpolitikai következmények egyértelmű lenénnek.. stb.
Én el tudom képzelni, hogy jelképes amerikai katonai erő fog ott megjelenni. Ami arra jó lesz, hogy kitörjön a háború. Aztán az amerikaiak persze lelépnek, mert ők nem akarnak háborúzni az oroszokkal. Majd a háborút megvívják az ukránok. Akik a végén mennek a levesbe, de az senkit nem fog érdekelni. Lényeg, Oroszország gyengítése. Ez lehet sokat megérne az amerikai félnek.
Nem kellenek amerikai csapatok Ukrajnában ahhoz, hogy átlépjék azt a Moszkva szerinti vörös vonalat elég ahhoz olyan rakétarendszert/rendszereket telepíteni Ukrajnában amibe pl nukleáris robbanófejjel rendelkező Tomahawk cirkálórakétákat is be lehet tárazni..