A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

2013-tól lett 8 év előtte 4 volt csak.
A tendencia a lényeg. Ha kevesebb tiszt lesz mégjobban nőni fog. Semmi köze az elvárható lojalitáshoz, csupán arról, szól, hogy semmilyen más eszközzel nem képesek megtartani az embert. Tipukusan az az eset amikor lyukas a fogad és tömöd magadba a fájdalomcsillapítót, ahelyett, hogy betömetnéd.

Nem te teszel szívességet a misszióval, meg úgy általában a katonai szolgálattal sem. Pont az a baj, hogy fordítva ülnek a lovon és azt hiszik, hogy a cég az aki nagy kegyesen megengedi szolgálatot, hovatovább azt is elfelejtik, hogy nem a Honvedséget szolgálod, hanem az országot, Honvédség csak egy eszköz (és nem mellesleg nem az egyetlen). Olyan ez mint a levesevés: nem a tányér a lényeg bármennyire is gondollja ezt magáróla Zsolnai , hanem a leves...
Az ország szerintem joggal várja el, hogy ha millíókat, esetenként tíz milliókat áldoz arra, hogy képezzen, főleg ha olyan képzés amit civilként milliókér tudnál csak megtanulni utána kicsit hasznosítsd magad abban amire kitaníttatott.

Amúgy nem is ertem ezt a 2013-azást. Nem írtam dátumot a 8 évhez, csak annyit, hogy a 80-as években 4 év volt majd 8 év lett.

Az ország szerintem joggal várja el, hogy ha millíókat, esetenként tíz milliókat áldoz arra, hogy képezzen, főleg ha olyan képzés amit civilként milliókér tudnál csak megtanulni utána kicsit hasznosítsd magad abban amire kitaníttatott.
Szerintem meg a katona mindentől függetlenül joggal várja el azt, hogy olyan körülmények közt szolgálhasson, hogy ne kelljen kényszerrel ottartani, mert magatól is marad.
Leírom újra: az az állampolgár aki a katonai szolgálatot választja tesz szívességet az országnak, nem pedig fordítva! A közszolgálat nem kötelező és nem is a Honvédség az egyetlen módja!

A tendencia a lényeg. Ha kevesebb tiszt lesz mégjobban nőni fog. Semmi köze az elvárható lojalitáshoz, csupán arról, szól, hogy semmilyen más eszközzel nem képesek megtartani az embert. Tipukusan az az eset amikor lyukas a fogad és tömöd magadba a fájdalomcsillapítót, ahelyett, hogy betömetnéd.
A multik vajon mit tesznek, azon kívül, hogy azt a szűk réteget alaposan megfizetik? A mérnökök, szakmukik többsége nincs agyon fizetve, de ha már itt tartunk, ugyan miért ekkora a lemorzsolódás? A seregnek soha nem lesz annyi pénze, hogy egy multival felvegye a versenyt, de ha nem hiszed, érdeklődj kamm-nál.

A multik vajon mit tesznek, azon kívül, hogy azt a szűk réteget alaposan megfizetik? A mérnökök, szakmukik többsége nincs agyon fizetve, de ha már itt tartunk, ugyan miért ekkora a lemorzsolódás? A seregnek soha nem lesz annyi pénze, hogy egy multival felvegye a versenyt, de ha nem hiszed, érdeklődj kamm-nál.
Mert a pénz is szar, a munkakörülmények is, meg a böszmeség százszor annyi mint civiliában.

Van 1000+1 módja a maradásnak. Soha nem fizetett sokat a cég, mégsem kellett szükseghelyzetet fenntartani, azért, hogy ne szereljenek le tömegesen az emberek.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Ocses
Szerintem meg a katona mindentől függetlenül joggal várja el azt, hogy olyan körülmények közt szolgálhasson, hogy ne kelljen kényszerrel ottartani, mert magatól is marad.
Leírom újra: az az állampolgár aki a katonai szolgálatot választja tesz szívességet az országnak, nem pedig fordítva! A közszolgálat nem kötelező és nem is a Honvédség az egyetlen módja!
És melyik párhuzamos univerzum párhuzamos hadseregében nem íratnak alá veled pár évet speckó képzés után? Mert ilyenről eddig nem hallottam pedig már pár kollégával találkoztam a világban.

Mindkét félnek igaza van. Nemcsak a katonák, hanem az egész közoktatás esetében felmerül, hogy lehetséges e fenntartani kötelezettségek nélkül. Nem úgy van az csak, hogy az állam drága pénzen kiképzi a polgárait orvosnak, jogásznak vagy éppen katonának, azok pedig nem adnak semmit cserébe ezért. Régen úgy működött, hogy volt sorkatonaság, voltak világháborúk, meg milliós veszteségek a nép soraiból, úgyhogy végül mindenki megfizette a modern állam árát. Ma viszont milliós tömegek csak élvezik a közszolgáltatásokat és soha, semmit nem tettek bele a rendszerbe, mi több: egyenesen felháborodnak, ha ezt szóvá teszik az irányukba. Úgyhogy szerintem az egész közoktatást, minden szinten úgy kell átalakítani, hogy az ingyenesség helyét szerződés váltsa fel, miszerint innentől ösztöndíjat kapsz, cserébe X évnyi szolgálati időért a közigazgatásban, egészségügyben, hadseregben, különben kamatostul fizeted vissza a képzésed költségét, méghozzá azonnal!

Máshogy nem fog menni a liberalizálódó világban, ahol sokaknak az állampolgári kötelesség ismeretlen.

Természetesen a tisztességes bérezés nem kerülhető meg. Amíg a közszolgálati bérezés feleakkora, mint amennyit minimum fizetni kellene, addig felejtős, hogy bármit követelni lehessen a közszolgáktól. Kész csoda, hogy nem bomlott még fel a rendőrség, hadsereg, közegészségügy most a járvány alatt például. Ez csak két dolgot jelent:
  • igen nagy számban szorultak a rendszerbe lusta, semmirekellő depriváltak, akik nem akarnak kimerészkedni a civil munkaerőpiacra.
  • hamarosan fog felbomlani, mert még tart valamilyen összeszorított fogú türelem valameddig, fegyverpénzekkel és más tűzoltással a késhegyen billegtetve.

És melyik párhuzamos univerzum párhuzamos hadseregében nem íratnak alá veled pár évet speckó képzés után? Mert ilyenről eddig nem hallottam pedig már pár kollégával találkoztam a világban.
Nem a tanulmányi szerződés a baj! A tendencia. Mi változott a 80-as évek óta? Akkor azt gondolták, hogy az a tisztességes, ha teszem azt 4 év taníttatásért 4 évet kell szolgálni. Ma meg 10-et... Hol itt a tisztességesség? Sehol, nem is arról szól, hanem az erőszakos (mert máshogy már nem megy) állomyánymegtartásról.

Nem a tanulmányi szerződés a baj! A tendencia. Mi változott a 80-as évek óta? Akkor azt gondolták, hogy az a tisztességes, ha teszem azt 4 év taníttatásért 4 évet kell szolgálni. Ma meg 10-et... Hol itt a tisztességesség? Sehol, nem is arról szól, hanem az erőszakos (mert máshogy már nem megy) állomyánymegtartásról.
Elbeszélünk egymás mellett. A tanulmányi szerződés önmagában erőszakos állomány megtartás, valamit, valamiért.

Elbeszélünk egymás mellett. A tanulmányi szerződés önmagában erőszakos állomány megtartás, valamit, valamiért.
Igen, nézhetjük így is, de van egy mértéke, amire minden józan gondolkodású ember azt mondja, hogy igen ez így tisztességes. 4 év tanulásért 10 év az...

Igen, nézhetjük így is, de van egy mértéke, amire minden józan gondolkodású ember azt mondja, hogy igen ez így tisztességes. 4 év tanulásért 10 év az...
Jól mondod, de azért kérdéses, hogy indokolt-e az a 4 év, vagy elég lenne 2 is.

Jól mondod, de azért kérdéses, hogy indokolt-e az a 4 év, vagy elég lenne 2 is.
Ez már filozófia. Van ahol a diplomás emberből 1 -2 év alatt hadnagy lesz, no de az nem is fog semmit tudni, csak amit egy hadnagynak kell. A mi rendszerünk az más, itt a négy év alatt kapsz diplomát és a tudásod is nagyobb lesz.

Az a kérdés, hogy mennyi pénzt fektetnek az oktatásba 4-6 év alatt, mert ennek valamilyen módon meg kell térülnie, lásd az orvosok példáját. Nincs ingyen ebéd.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag