Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az, hogy a csapatokhoz kerül valami Kínában, egészen mást jelent érettség szintjén, mint mondjuk az USÁban (de szerintem az oroszoknál is magasabban van a léc).
A lézerágyús lopakodó tengeralattjáró példájánál maradva: egy, majdnem teljesen használhatatlan eszköz semmivel se jobb, mint egy egyáltalán nem rendszeresített eszköz.


Ami rendszerben van és használható arra, amire kitalálták :)


A közelmúltból csak a JF-17ről tudok (repülős témában), de az 4. generáció és hát elég limitált harci tapasztalatokról lehet csak olvasni.
De nyilván limitált a tudásom a kínai haditechnikát illetően, szóval ha van még példa, ne kímélj :)
Rosszabb. Viszi a pénzt.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Forrás? Oroszoknál is "csapatnál" van már talán négy db "széria' Szu-57-es is. Kínában meg 100-nál több J-20-as. Melyik érettebb?
Elég nehéz megmondani, mivel a Szu-57ről se nagyon van infó, de a J-20ról még annyi se. Gyakorlatilag még abban se lehetsz biztos, hogy 5-nél több van belőle, de most ettől vonatkoztassunk el, és legyen 100nál több J-20.
Oké, milyen a radarkeresztmetszete? Milyen az avionikája stb? Mert az, hogy van belőle 100 db még semmit nem mond az érettségéről.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Elég nehéz megmondani, mivel a Szu-57ről se nagyon van infó, de a J-20ról még annyi se. Gyakorlatilag még abban se lehetsz biztos, hogy 5-nél több van belőle, de most ettől vonatkoztassunk el, és legyen 100nál több J-20.
Oké, milyen a radarkeresztmetszete? Milyen az avionikája stb? Mert az, hogy van belőle 100 db még semmit nem mond az érettségéről.
Ami azt illeti az Sz-400asról se tudunk semmit. Semmilyen harcban nem vett részt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 567
113
Ami azt illeti az Sz-400asról se tudunk semmit. Semmilyen harcban nem vett részt.
A Szu-57-esek Szíriában ki voltak próbálva nem? Mondjuk nem az a nagyon éles harci bevetés, amikor légvédelem meg ellenséges vadászok meg mindenafaszom (igaz a törökök miatt olyanra is volt példa, csak épp nem Szu-57 ellen), de azért nem is az otthoni légtér meg lőtér, ahol 5 perc mulva a fél ország téged keres és kb műszaki hiba miatt verheted csak oda magad. Ilyenekkel a J-20 hogy áll? Kb sehogy. Ezalatt meg kijöhettek olyanok, ami otthon nem annyira és élesben viszont nagy jelentősége lehet a jövőben.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and gacsat

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 523
113
Erre viszont ott vannak a lehetséges további orosz megrendelések. Ha akartak venni, az oroszok eladtak nekik. Ameddig az övék nem érte el az általuk elvárt szintet, vettek az oroszoktól. Most már nem nagyon vesznek, hanem rendszeresítik a sajátjukat.

Éveken át hallgattam, hogy nem vesz Kína Szu-35-öt, mert már meghaladták ezt a fejlettségi szintet....
Aztán csak vettek belőle és örültek neki, mint majom a farkának, mert számtalan olyan megoldást sikerült így meglesniük amiről fogalmuk nem volt...
Miért adták el nekik az oroszok?
Mert mire megvolt az üzlet, az oroszoknál is volt már új generáció, pl. saját repfedélzeti AESA radar....
Más kérdés, hogy a Szu-57-be szánják, az meg még nagyon nincs készen....

Írtad, hogy bezzeg a kínai hajók....
1. Kína dedikáltan ezekre költ.
2. Mint Molni is írta van AESA az oroszoknál, akár hajóra is mehetne szerintem. Miért nem megy? Mert fregattokat gyártanak azt is csiga tempóban...
3. Haditengerészeti vonalon az oroszok az atomtengókat erőltetik. Van benne vagy 30 év előnyük kínához képest....

4. EW zavaró konténerek (pl. Hibini) régen elérhetőek a Szu-30/34/35 gépekhez. Azt, hogy most milyen EW gépük van nem tudom, de régebben is nagy méretű gépeket alkalmaztak EW feladatokra, például a Tu-16-ost ha jól emlékszem. Talán a Szu-24 volt a legkisebb EW gépük.
Szerintem EW fronton most is nagyobb gépekkel számolnak, csak nem kötik az orrunkra....

5. A Kínai LOAL IR az megint olyan dolog, hogy magát az indítás utáni befogást már az R-27ET is tudta....
Olyan szintű LOAL-t , mint amit Pl. a Phytoon 5 tud azt nem tudjuk, hogy tud-e a kínai rakéta (ami amúgy 1:1-ben egy Iris-T klón....).
Vagy tud-e az R-73-as valamelyik verziója hasonlót....

6. Az, hogy darabszámra kinek miből mennyi van az megint érdekes kérdés. Több a J-20, mint a Szu-57? Igen.
Milyen szinten van az a J-20-as?
Mert ha olyan szinten, mint az első Eurofighterek annak idején akkor az úgy elég sovány...
A ruszkik pusztán anyagi oldalról nem engedhetik meg maguknak azt, hogy 100+ db műrepülő gépet legyártsanak horror pénzekért.
Az SZU idején ez belefért, USA-nak még mindig belefér, Kínának már belefér, az EU-s országoknak akkor belefért, az oroszoknak most ez így nem fér bele az anyagi lehetőségeikbe.

7. A fegyverek valódi minősége.
Az oroszoknál is van bőven másodvonalas cucc, de szerintem jól mutatja a platformok képességét, hogy a kínai J-11-eseket lenyomták a Gripen C-k.
Arról a Gripen C-ről beszélünk ami a Svájciak szerint alig jobb BVR-ben, mint az ő F-18C gépük....
Biztos, hogy a későbbi J-11 verziók jó minőségű civil elektronikát kaptak, de azért mondjuk egy PESA radaros Szu-30-al nem dobnám őket egy ligába...
És pont ezek miatt vannak kétségeim a kínai PESA/AESA technológiát illetően.
 
M

molnibalage

Guest
Ami azt illeti az Sz-400asról se tudunk semmit. Semmilyen harcban nem vett részt.
Ez úgy butaság, ahogy van.
A skála két vége és a "semmit" és "mindent" között elég tág a határ.

A radar alapvető működési elve ismert, a rakéta kineamatikai határai is.
A marketing anyagokból a radarok alapvető képességei is ismertek, hogy zavarmentes környezetben mit és hol érzékelnek.
Felkészítési idő, pásztázási módszerekről is Hpasp és más rakott be képet, ami ki tudja miért, de nem takartak ki.

Mondjuk ennek fényében cuki, hogy a kurrens HT-ről mennyit csevegnek egyesek, amiről szerinted semmit nem tudni.
(Zsolti beszólása feltámadt.)

Amúgy alapvetően ezért foglalkozik a csatornám fizikai alapelvekkel és a régi rendszerekkel, mert ezen keresztül alkothat képet az, aki ezeket nem ismeri, hogy mi volt. Ez alapján sejthető, hogy mi van. EW agyalni felesleges. Ameddig az ide írok az egyszerűsített és saccolt tagokkal telerakott antenna egyenletet sem használja, addig miről meg a gittrágás?

De egy fegyver az nem csak EW...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Azok se. Említs egy esetet, amikor használták őket. Annyit tudunk, hogy a zsidók ügyet se vetnek rájuk. Kikerülgetik, oszt viszlát.
Arra céloztam, hogy elég komoly harci tapasztalat halmozódott fel orosz oldalon, rakétás légvédelem témában az elmúlt 60 évben.

Kínának a legnagyobb hiányossága pont az, hogy se a haditechnikájuk, se a vezérkaruk nem vett még részt olyan háborúban, amiben visszalőttek volna rájuk (az indiaiakkal történő kardcsörték természetesen nem számítanak).
A doktrínájukról se tudjuk, mennyire tud majd jól lekezelni valós hadműveleteket, valódi ellenféllel.
Nem szeretném lekicsinyleni őket, mert abban is biztos vagyok, hogy pénzt és energiát nem kímélve tanulták/tanulják a témát, de praktikus tapasztalatuk nincs. Még.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Arra céloztam, hogy elég komoly harci tapasztalat halmozódott fel orosz oldalon, rakétás légvédelem témában az elmúlt 60 évben.

Kínának a legnagyobb hiányossága pont az, hogy se a haditechnikájuk, se a vezérkaruk nem vett még részt olyan háborúban, amiben visszalőttek volna rájuk (az indiaiakkal történő kardcsörték természetesen nem számítanak).
A doktrínájukról se tudjuk, mennyire tud majd jól lekezelni valós hadműveleteket, valódi ellenféllel.
Nem szeretném lekicsinyleni őket, mert abban is biztos vagyok, hogy pénzt és energiát nem kímélve tanulták/tanulják a témát, de praktikus tapasztalatuk nincs. Még.
Hacsak azt nem számítjuk, hogy vagy 15 saját repülőjüket lőtték le. Azt sem Sz-300assal.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 596
7 677
113
Sokan mindenfajta műszaki ismeretek nélkül írogatnak ide, szerintük ez vagy az a haditechnikai eszköz jobb vagy rosszabb.
A haditechnika és a műszaki ismeretek nem a Roni féle autóskártya szerint működnek.
A mérnöki diplomával rendelkezőket meg tudom érteni néha miért hűli a hajuk........
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Éveken át hallgattam, hogy nem vesz Kína Szu-35-öt, mert már meghaladták ezt a fejlettségi szintet....
Aztán csak vettek belőle és örültek neki, mint majom a farkának, mert számtalan olyan megoldást sikerült így meglesniük amiről fogalmuk nem volt...
Miért adták el nekik az oroszok?
Mert mire megvolt az üzlet, az oroszoknál is volt már új generáció, pl. saját repfedélzeti AESA radar....
Más kérdés, hogy a Szu-57-be szánják, az meg még nagyon nincs készen....
azert vettek belole 2 tucatnyit mert hu de milyes szukseges volt nekik.

ha kellet volna ugy nekik hogy tenyleg oruljonek mint a majom a farkanak vettek volna egy 100dbot.

kinaiaknak az a penz amit rakoltottek nem jelent semmit, pusztan kivancsisagbol vettek meg hogy meglassak milyen a ruszki szint. most is ha vennenek su57 ugyan az lenne, egy tucat, hogy jatszonak vele.
a ruszkiknal a su35 tovabb is a csucs gep, mert a su57 meg tovabb sem nincs sehol. eladtak a legpotensebb fegyveruket potom penzert a szomszedbeli nagyhatalomnak ami direkt ellenfeluk is lehet egy szep napon.

hol van az a hires ruszki aesa radar a hasznalt gepeken? a su35 pesa van, az elso su57 darabokban is lehetseges hogy az van.
a ruszkiknal nincs nagyon elterjedve a kb kezi gyartasu aesa radar.

a ruszkiknak az a bajuk hogy a fasza mernokeik vannak, laborba csodat raknak ossze, aztan meg amikor kellene az uj technologiakat tomegesen legyartani, mindeg megakad vmi.

kinaiak meg forditva, a mernokaiak nem a vilagcsucsai mint az amcsinal vagy a ruszkinal, de ha osszebarkacsolnak vmit, akor hihetetlen gyorsan tudnak nagy mennyiseget kifosni belole.
 
  • Imádom
Reactions: Roni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Éveken át hallgattam, hogy nem vesz Kína Szu-35-öt, mert már meghaladták ezt a fejlettségi szintet....
Aztán csak vettek belőle és örültek neki, mint majom a farkának, mert számtalan olyan megoldást sikerült így meglesniük amiről fogalmuk nem volt...
Miért adták el nekik az oroszok?
Mert mire megvolt az üzlet, az oroszoknál is volt már új generáció, pl. saját repfedélzeti AESA radar....
Más kérdés, hogy a Szu-57-be szánják, az meg még nagyon nincs készen....

Írtad, hogy bezzeg a kínai hajók....
1. Kína dedikáltan ezekre költ.
2. Mint Molni is írta van AESA az oroszoknál, akár hajóra is mehetne szerintem. Miért nem megy? Mert fregattokat gyártanak azt is csiga tempóban...
3. Haditengerészeti vonalon az oroszok az atomtengókat erőltetik. Van benne vagy 30 év előnyük kínához képest....

4. EW zavaró konténerek (pl. Hibini) régen elérhetőek a Szu-30/34/35 gépekhez. Azt, hogy most milyen EW gépük van nem tudom, de régebben is nagy méretű gépeket alkalmaztak EW feladatokra, például a Tu-16-ost ha jól emlékszem. Talán a Szu-24 volt a legkisebb EW gépük.
Szerintem EW fronton most is nagyobb gépekkel számolnak, csak nem kötik az orrunkra....

5. A Kínai LOAL IR az megint olyan dolog, hogy magát az indítás utáni befogást már az R-27ET is tudta....
Olyan szintű LOAL-t , mint amit Pl. a Phytoon 5 tud azt nem tudjuk, hogy tud-e a kínai rakéta (ami amúgy 1:1-ben egy Iris-T klón....).
Vagy tud-e az R-73-as valamelyik verziója hasonlót....

6. Az, hogy darabszámra kinek miből mennyi van az megint érdekes kérdés. Több a J-20, mint a Szu-57? Igen.
Milyen szinten van az a J-20-as?
Mert ha olyan szinten, mint az első Eurofighterek annak idején akkor az úgy elég sovány...
A ruszkik pusztán anyagi oldalról nem engedhetik meg maguknak azt, hogy 100+ db műrepülő gépet legyártsanak horror pénzekért.
Az SZU idején ez belefért, USA-nak még mindig belefér, Kínának már belefér, az EU-s országoknak akkor belefért, az oroszoknak most ez így nem fér bele az anyagi lehetőségeikbe.

7. A fegyverek valódi minősége.
Az oroszoknál is van bőven másodvonalas cucc, de szerintem jól mutatja a platformok képességét, hogy a kínai J-11-eseket lenyomták a Gripen C-k.
Arról a Gripen C-ről beszélünk ami a Svájciak szerint alig jobb BVR-ben, mint az ő F-18C gépük....
Biztos, hogy a későbbi J-11 verziók jó minőségű civil elektronikát kaptak, de azért mondjuk egy PESA radaros Szu-30-al nem dobnám őket egy ligába...
És pont ezek miatt vannak kétségeim a kínai PESA/AESA technológiát illetően.
Hát a Hibiniben az eddigi analógiák nyomán nem bíznék egy csöppet sem.
 
  • Hűha
Reactions: ogretankHU

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
azert vettek belole 2 tucatnyit mert hu de milyes szukseges volt nekik.

ha kellet volna ugy nekik hogy tenyleg oruljonek mint a majom a farkanak vettek volna egy 100dbot.

kinaiaknak az a penz amit rakoltottek nem jelent semmit, pusztan kivancsisagbol vettek meg hogy meglassak milyen a ruszki szint. most is ha vennenek su57 ugyan az lenne, egy tucat, hogy jatszonak vele.
a ruszkiknal a su35 tovabb is a csucs gep, mert a su57 meg tovabb sem nincs sehol. eladtak a legpotensebb fegyveruket potom penzert a szomszedbeli nagyhatalomnak ami direkt ellenfeluk is lehet egy szep napon.

hol van az a hires ruszki aesa radar a hasznalt gepeken? a su35 pesa van, az elso su57 darabokban is lehetseges hogy az van.
a ruszkiknal nincs nagyon elterjedve a kb kezi gyartasu aesa radar.

a ruszkiknak az a bajuk hogy a fasza mernokeik vannak, laborba csodat raknak ossze, aztan meg amikor kellene az uj technologiakat tomegesen legyartani, mindeg megakad vmi.

kinaiak meg forditva, a mernokaiak nem a vilagcsucsai mint az amcsinal vagy a ruszkinal, de ha osszebarkacsolnak vmit, akor hihetetlen gyorsan tudnak nagy mennyiseget kifosni belole.
A ruszkinál nincsenek világcsúcs mérnökök. Ha lennének, most ők építenék a 2 nanométeres csipgyárat. Meg a századmiliméteres öttengelyest. Ilyenek azért nincsenek nekik, mert nincs elég eszük. Pénzük is ezért nincs. Arra se fogd.
Miért van egy csomó másodvonalas cuccuk, mert nagyhatalmi gőgjükből kifolyólag elszántságuk meg van.
Amúgy tiszta bűnöző nemzet. A sikkasztás nemzeti sport. Ami lenne, azt is ellopják, és fociklubbokat vesznek belőle, mert értelmesen még elkölteni se tudják.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
A ruszkinál nincsenek világcsúcs mérnökök. Ha lennének, most ők építenék a 2 nanométeres csipgyárat. Meg a századmiliméteres öttengelyest. Ilyenek azért nincsenek nekik, mert nincs elég eszük. Pénzük is ezért nincs. Arra se fogd.
Miért van egy csomó másodvonalas cuccuk, mert nagyhatalmi gőgjükből kifolyólag elszántságuk meg van.
Amúgy tiszta bűnöző nemzet. A sikkasztás nemzeti sport. Ami lenne, azt is ellopják, és fociklubbokat vesznek belőle, mert értelmesen még elkölteni se tudják.
Ezt jól ideszartad
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
azert vettek belole 2 tucatnyit mert hu de milyes szukseges volt nekik.

ha kellet volna ugy nekik hogy tenyleg oruljonek mint a majom a farkanak vettek volna egy 100dbot.

kinaiaknak az a penz amit rakoltottek nem jelent semmit, pusztan kivancsisagbol vettek meg hogy meglassak milyen a ruszki szint. most is ha vennenek su57 ugyan az lenne, egy tucat, hogy jatszonak vele.
a ruszkiknal a su35 tovabb is a csucs gep, mert a su57 meg tovabb sem nincs sehol. eladtak a legpotensebb fegyveruket potom penzert a szomszedbeli nagyhatalomnak ami direkt ellenfeluk is lehet egy szep napon.

hol van az a hires ruszki aesa radar a hasznalt gepeken? a su35 pesa van, az elso su57 darabokban is lehetseges hogy az van.
a ruszkiknal nincs nagyon elterjedve a kb kezi gyartasu aesa radar.

a ruszkiknak az a bajuk hogy a fasza mernokeik vannak, laborba csodat raknak ossze, aztan meg amikor kellene az uj technologiakat tomegesen legyartani, mindeg megakad vmi.

kinaiak meg forditva, a mernokaiak nem a vilagcsucsai mint az amcsinal vagy a ruszkinal, de ha osszebarkacsolnak vmit, akor hihetetlen gyorsan tudnak nagy mennyiseget kifosni belole.
Én is ezt írtam le nekik nem1x! .csupán kíváncsiság veszik meg a külföldi csúcsot. Ez kb olyan mintha az angolok vennék pár szu35 ost mert megtehetik. Szerintetek ha az f35 elérhető lenne a ruszkiknak nem vennének vagy 30 gépet? Na ugye!
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat