Igen. Valóban ezt jelenti a PPP. És ezért is mondom, hogy becsülöm bennük azt most is, hogy a fegyverek terén sem adják lentebb. Keményen küzdenek, jelenleg csak azért, hogy a víz felett maradjanak a nagyok között. Olyan alacsony az adósság szintjük, hogy Róma sírva megkönnyezné, olyan gyönyörű szép. EU-ban már alig látni pár ilyen fegyelmezett költségvetést követő országot.
Csak az fáraszt nagyon sokszor, amikor oldalakon keresztül olvasom a vitát, hogy hát miért nem adnak több mérnököt az oroszok egy-egy projektre és miért nem fejezik be pár év alatt. Miközben az embargó után hirtelen felére leesett az ország összbevétele. És előtte is töredék lehetőségekből gazdálkodtak, mint az USA. (Aki gazdaságilag ilyenekre támaszkodhat pluszban, akik egyéniben is kihívást jelentének pénzügyileg egy Oroszországnak. És csak apró segéderő, vásárló az amerikai hadipar és haderő számára.)
És az a legszörnyűbb számomra, hogy ezt mindenki tudja. Csak mégis előadja, hogy ha Moszkva akarná, akkor simán az asztalra csaphatna és gyárthatna évi 100 lopakodó repülőt meg 500 legmodernebb MBT-t.
Igen. Ahogy Gacsának is írtam, nekem is ez meríti le az energiáimat egy haditech témában. Oroszországhoz az emberek többsége hajlamos meg sem próbálni objektíven hozzáállni. Ahogy írod, ennek egyik jellegzetessége, hogy néhányan hisznek a csodafegyverben. Én mindig megkérdezem, hogy miből? Mások meg teljesen leírják őket.
Ennek már csak egy elszomorítóbb változata van. Mikor hivatásos politikusok csinálják pont ugyan ezt. Megjelennek olyan elképzelések, hogy majd Oroszország hirtelen előre ugrik és megint létre jön a Varsói Szerződés, mert ő diktálja a tempót. És hogy egyébként is csupa jó dolog és emberbarát szeretet Putyin összes lépése, jobb is neki fun boykodni, ne a gonosz Nyugatnak. Ennek a politikának az ellenkezője, amikor démonizálják és arról vizionálnak, hogy Berlint fogja holnap megint ostromolni, ha most már azért mégiscsak nem lépünk ellene valami keményet. (Örül szerencsétlen, hogy él és olyan, mint a csörgőkígyó. Jelzi, ha veszélyben érzi magát. De ha nem piszkálod, akkor nem bánt.)