[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
"Valósak-e Putyin érvei? – az orosz-NATO konfliktus szerződési háttere
A NATO becsapta volna Oroszországot? Nem dönthetnek szuverén államok saját szövetségkötéseikről? Szokatlanul nyíltan beszélt az ukrán konfliktus orosz értelmezéséről Vlagyimir Putyin az Orbánnal való találkozó után. Most biztonságpolitikai szakértőket kérdeztünk meg az orosz elnök kijelentéseiről."

https://mandiner.hu/cikk/20220204_putyin_oroszorszag_nato
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 505
25 491
113

Ukrán UAV, amely berepült Fehéroroszországba......​


FKttSwrXwAArHyo


Fotók az ukrán UAV-ról.....l

FKtqtYvXoAEJe9-


FKtpcuMWQAAm36-


FKtpcuNX0AcS9bw


FKtpcyNXIAAekcI


FKtpcy2WUAARcuu


FKtpjmdXMAUCDoj


FKtpjnyWYAIKNHT


FKtors6XMAsHqud


FKtors4WUAI6V6L
A fényképezőgéphez:


 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 004
2 868
113
Volt már??
Örülök, hogy kitartunk.


Magyarország folyamatosan blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához, a tavaly decemberi EU-csúcson külön kérték Orbán Viktort, hogy engedjen a kérdésben, sikertelenül – tudta meg az Azonnali.hu.
....
A kérdés egyébként már a legmagasabb szinten is felmerült,

információink szerint a decemberi EU-csúcson Kaja Kallas észt kormányfő próbálta rábeszélni Orbán Viktort, hogy legalább a kibervédelmi központ esetében engedjen a vétóból, de a magyar miniszterelnök hajthatatlan maradt.
Az ügy előkerült az Európai Parlament Külügyi Bizottságának csütörtök reggeli ülésén is, ahol Michael Gahler német kereszténydemokrata képviselő azt mondta Hidvéghi Balázsnak, az egyetlen jelen lévő fideszesnek,

„vigye haza az üzenetet, hogy a magyar kormány ne blokkolja tovább az ukrán csatlakozást a CCDCE-hez”,
mert Ukrajna nagyon fontos, a védekezéséhez szükséges információkhoz juthatna a központtól, és „nem lehet minden kérdést csak és kizárólag a magyar kisebbség ügyével összekapcsolni”.
Csak azzal lehet
 
W

Wilson

Guest

A Gazprom és a CNPC 25 évre szóló megállapodást írt alá Kínának a Távol-Keletről történő gázszállításáról....​

2022. február 4., 13:23

A Gazprom és a China National Petroleum Corporation CNPC hosszú távú szerződést írt alá földgáz adásvételéről a távol-keleti útvonalon.
Erről az orosz cég sajtószolgálata számolt be.

„A dokumentum aláírása fontos lépés volt Oroszország és Kína kölcsönösen előnyös együttműködésének további erősítésében a gázszektorban. A projekt teljes kapacitásának elérése után 10 milliárd köbméterrel nő a Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás volumene,és összesen eléri a 48 milliárd köbmétert évente
(beleértve a Power of Siberia gázvezetéken keresztül történő szállítást). A dokumentum aláírása fontos lépés volt Oroszország és Kína kölcsönösen előnyös együttműködésének további erősítésében a gázszektorban” – áll a Gazprom közleményében.

A cég vezetője, Alekszej Miller szerint a Kínával már másodikként kötött gázszerződés az országok közötti "legmagasabb szintű kölcsönös bizalomról és partnerségről" tanúskodik. „A CNPC kínai partnereinknek már sikerült megbizonyosodniuk arról, hogy a Gazprom megbízható gázszolgáltató” – hangsúlyozta Miller.

A két társaság közötti gázszállítási megállapodás aláírására Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi látogatásának hátterében került sor, amelynek során Oroszország és Kína közös nyilatkozatot fogadott el "az új korszakba lépő nemzetközi kapcsolatokról és a globális fenntartható fejlődésről". Az orosz vezető vendégként vesz részt a XXIV. Téli Olimpiai Játékok megnyitóján.

2017 decemberében a Gazprom és a CNPC megállapodást írt alá az orosz Távol-Keletről Kínába irányuló földgázszállítás fő feltételeiről.
A Gazprom legnagyobb mezője a Távol-Keleten a Juzsno-Kirinszkoje mező. A gáztermelést 2023-ban kell elkezdeni rajta.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Had offoljak már én is még egy kicsit... Időnként leírom, meg ennek-annak elmesélem néha, hogy a nagyapámat civilként azért vitték el 45-ben (a SZOVJETEK, nem az oroszok ! ) , mert sváb származású volt. A tartós betegsége miatt nem harcolt a vh-ban, mégis ukrán területen halt meg, egy donyeck környéki szénbányánál.
Apám nemzetőr volt 56-ban és bár a fegyverét se sütötte el , azért kapta az ívet még később is ("magyar" főnökeitől ) a "piszkos ellenforradalmár"...
Én aztán haragudhatnék rájuk, de miért is ? Hisz nagyapámért az elmebeteg és szovjet állampolgárok által is rettegett Sztálin tehető felelőssé, míg pl. az apám másodmagával csak azért úszta meg élve, mert a tízszeres túlerőben lévő szovjet katonák tíz perc idegtépő várakozás után továbbgurultak, egyszerűen életben hagyták őket...
Azt kell mondanom, hogy talán a számtalan egyébb tapasztalatom miatt is, de eszemben sincs belekeverni, összemosni a múltat Oroszország jelenlegi helyzetével és az igazságáért folytatott, türelmes küzdelmével.
Elnézést az offért.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 063
54 272
113
Igen UJ 22 írtam mert az első képek alapján annak tűnt, és az első orosz híradások is ezt a típust írták, de most a belorusz tv részletes felvételei alapján egy Spectatornak tűnik de ez nem egy sorozatgyártású Spectator.....Ez egy Spectatora hajazó másolat szerintem (is).

/Amúgy a Fehéroroszországban lezuhant drón tele van AliExpressről származó elektronikai alkatrészekkel semmilyen az Ukrán fegyveres erőkhöz tartozó azonosító sincs rajta még egy leltári szám sem, ami természetesen logikus mert mindenki akinek van egy csöppnyi esze így csinálta volna az Ukránok helyében/

Itt egy orosz elemzés róla....

Kezdjük azzal, hogy mi a közös a Spectatorban és az újdonsült Spectatorban. Ami közös bennük, az a felderítési feladataik általános jellege - nagy hatótávolságú repülések. Valójában mindkettő motoros vitorlázórepülőgép, nagy szárnyfesztávolsággal és nagyon fejlett szárnymechanizálással. A sorozatgyártású Spectator kétrészes szárnnyal rendelkezik, amely a törzshöz van rögzítve valamint levehető szárnyvégekkel, amelyek nem rendelkeznek mechanizálással. A kiállításon készült fotó, amelyet a történtek kapcsán gyakran látni az interneten, jól mutatja mindezt.

bplasztika-05


bplasztika-06

A Fehéroroszországban lezuhant drón szerkezetileg más - a szárnya különálló szárnycsúcsok nélküli, és háromrészes szárnyvéggel rendelkezik, két konzol a középső szárnyvéghez van rögzítve, amely viszont a törzshöz van rögzítve. De a mechanizációs készlet ugyanilyen teljes - a szárnyak és a fékszárnyak is.

Pontosan ez történik akkor, amikor a méretek másolására van szükség, mert a tartomány célkitűzése ezt kívánja, de nincs kéznél teljes gyártási létesítmény, és nem tud nagyméretű alkatrészeket gyártani. Ezért a szakaszok száma megnövekszik. A középső szárnynak a törzséhez való rögzítése minden képen jól látható. De vajon mindenki figyelt arra, hogy ezen a szereléken van-e egy extra Hadd emeljem ki.

bplasztika-07

Mi az a kiemelkedés a szárnyon, ahol a szárnyat rögzítik, mi a funkciója? Miért van itt? Ez az a csatlakozó, amely a szárny/lapátterelő szervókat és a MIC-et a törzsben lévő repülésvezérlőhöz csatlakoztatja. A Spectatornál persze nem ez a helyzet - nincs középsíkú rész, a kapcsolás a szárnyrészek végeiben lévő két csatlakozón keresztül megy át, amelyekkel a törzshez rögzítik őket. Tulajdonképpen ez a vetület hiányozhatna a talált példányon is. Elvileg ez a probléma sikeresen megoldható úgy, hogy az összes kábelt egyetlen csatlakozóval a középső szárnypanel közepére vezetjük, és ezt a csatlakozót összekötjük a repülésvezérlőből érkező ugyanilyen szabad kábel csatlakozójával, mielőtt a középső szárnypanelt a szárnypanel kivágásába illesztjük és csavarokkal rögzítjük. De... Csakhogy a repülőgép tervezője ezt a kis kétfedelű repülőgépeinél szokta meg, ahol a felső szárny, akárcsak az alsó szárny, leszálláskor leválhatott, hogy ne törjön el, és ott így kellett csinálni. Így volt ez ott is:

bplastory-08

A két rögzítőfül és a csatlakozó a törzs oldalán jól látható. És itt látható a szárnyoldali "rögzítő":

bplastory-09

A Fehéroroszországban bemutatott talált monoplánon erre a megoldásra nem volt szükség, de az "ősöktől" örökölték.

És az egyik szögből jól látható, hogyan is van elrendezve részletesen. A felső rovátkában nincs csatlakozó, és a csatlakozó alatta van felszerelve:

bplastory-razjem

A "Spectatoron" nincs hátsó ajtó . Hogy a hasznos teherhez való hozzáférést hogyan oldják meg ott, nem tudom, vagy alulról lehet mindent kinyitni/eltávolítani, vagy a farokrész a test egy részével együtt valahogy eltávolítható - erre a kérdésre nem néztem át a netet. A lényeg, hogy teljesen másképp van elrendezve, mint egy frissen talált példányon. De a két évvel ezelőtt az LNR-ben felvett kétfedelű gépen - pontosan így. Még egyszer.

Frissen talált, Fehéroroszország. Az orr-rész fedele az amely lezárja:

bplastory-11

Két évvel ezelőtti kétfedelű repülőgép, amelyet az LNR-ben találtak, a Szeverodonyeck és Zsitomir melletti tesztrepülések fotóival és naplóival.

bplastory-12

Frissen talált, Fehéroroszország. A hátsó rekeszfedél.

bplastory-14

Colonelcassad




Nem valami high tech cucc.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 501
113
Igen, de ő a kádári terror és leszámolás híve. Tapsol az 56os szovjet megszállásnak. Ettől viszont kifordul a belem.

Ha nem vagyunk naivak, akkor azt is tudjuk, hogy egy forradalom sem tiszta.
Tehát a Krausz Tamás.
Igazad van amit írsz róla.

Azt is kell tudni róla, hogy az egyetemi évei alatt Debrecenben amikor történelem szakra járt - eléggé kontrolált hatás alatt volt a történelem szakos képzés mint tudjuk a szocializmus alatt - az évfolyam társai csak úgy hívták a háta mögött, hogy Lenin-fiú. Azért mert a komcsi tanárainak besúgta az évfolyamtársait.

A baloldali lapokban volt egy-két érdekes cikke, szóhasználata. A kedvence beidegződésem tőle, hogy mindig fasiszta Németországról írt, még kb. 3 éve is egy történelmi cikk kapcsán. ÉS tudjuk, hogy a nemzetiszocialista Németország volt. Ez a tipikus összemosás, szóhasználat, jellemzés. Még mindig nem tudja a kettő közötti különbséget.

DE az igazat megvalva meglepett ez a riport, hogy így látja helyzetet...a riporter sem erre számított látszott a videó végén.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán mesterlövész azt mondta, kész embereket ölni Donbászban

Az ukrán mesterlövész azt mondta, kész embereket ölni Donbaszban......​

Olena Belozerskaya ukrán „önkéntes mesterlövész” azt mondta, kész embereket ölni Donbaszban. Ezt a The Sun című brit lapnak adott interjújában mondta.
Az interjún kívül az újság közzétett egy videót is, amelyen Belozerszkaja állítólag 2017-ben fegyveresekre lő Donbászban. A felvételen egy mesterlövész puska teleszkópos látószögéből nyílik a kilátás, majd többen megjelennek a látómezőben, amelynél a mesterlövész lő. Ahogy az újság megjegyzi, a videón Belozerszkaja látható, amint „orosz szakadárokra” és „orosz katonákra” lő. A videón ugyanakkor látható, hogy a nő oroszul beszél a mellette lévő férfival. Az anyag azt is megjegyzi, hogy a videó közzététele „nemzeti hőssé” tette a mesterlövészt.
Megjegyzendő, hogy a videó forgatása idején önkéntes volt, de most Belozerskaya csatlakozott az ukrán tengerészgyalogsághoz. A mesterlövész legalább 10 embert megölt.
Egy interjúban azt mondta, nem habozna, és „kész lenne újra gyilkolni”, ha az orosz csapatok „megszállják” Ukrajnát.
„Az emberölés miatti erkölcsi gyötrelmet olyan emberek találták ki, akik távol állnak a háborútól” – mondta Belozerskaya.
A nap elején Ivan Filiponenko, az önjelölt LNR Népi Milíciájának hivatalos képviselője megjegyezte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Donbas elleni offenzívájának előkészületei a végső fázisba érkeztek.
Február 3-án Eduard Basurin, az önjelölt DNR Népi Milíciájának helyettes vezetője azt mondta, hogy az ukrán hadsereg parancsnoksága súlyos veszteségekre számít katonái körében a tervezett donbászi agresszió során. Emellett elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők katonáinak száma a donbászi érintkezési vonalon elérheti a 150 ezret, ami a csapatok kétharmadát teszi ki.
Január 24-én a Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pushylin közölte, hogy Kijev offenzívára készül Donbászban, tüzérséget és tankokat hozva az érintkezési vonalba. Megjegyezte, hogy a „meglehetősen komoly rendszerek”, a „Smerch” és az „Uragan” szintén aggodalomra adnak okot. Emellett a DNR vezetője megemlítette az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából érkezett oktatókat, „akik már a pozíciók közelében vannak, gyakorlatilag nyíltan képeket készítenek és felteszik az internetre.