Felháborító videó, hét kilométeren át száguldott a forgalommal szemben egy kamionos az M0-son
A felvételek alapján világos, hogy nem hibázott, teljesen szándékosan csinálta.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A szürkemarhát nem a tejéért tartják. Inkább a húsáért. A magyar tarka a tejtehén. A kárpáti borzderes lenne még, családi tehénnek, ilyet én is szeretnék, de az lényegesen kisebb igénytelen fajta.Elöljáróban annyit, hogy a mezőgazdasághoz laikus vagyok, csak annyira érdekel, mint egy átlag embert.
Az egyik ismerősömtől (aki azért sokkal jobban benne van) azt kérdeztem, hogy mi van a magyar szürke marhával. Azt mondta, hogy most már alig tartják, mert helyette van egy olyan kitenyésztett külföldi fajta, aminek a tej hozama minimum 2x, de a tejben van valami mérgező anyag, viszont ezzel nem foglalkoznak, elhallgatják, mert a mennyiség sokkal fontosabb, mint a "minőség". Nem tudom, hogy ebből mi az igaz, viszont azt látom, hogy sok mindenben tényleg a mennyiség fontos, akár az egészség rovására is.
Ja, családi lenne, de hobby állattá vált; olyan drága. Jó pár éve követem a fajta útját, de sajnos még mindig nem látom be, hogy valójában a hobby állaton túl hol van az igazi helye a mezőgazdaságban, a falvakban.A szürkemarhát nem a tejéért tartják. Inkább a húsáért. A magyar tarka a tejtehén. A kárpáti borzderes lenne még, családi tehénnek, ilyet én is szeretnék, de az lényegesen kisebb igénytelen fajta.
Hobbiállat? Tehén? Amúgy elvileg van program, kapsz egy-két állatot, majd ellés után vissza kell adni bociként.Ja, családi lenne, de hobby állattá vált; olyan drága. Jó pár éve követem a fajta útját, de sajnos még mindig nem látom be, hogy valójában a hobby állaton túl hol van az igazi helye a mezőgazdaságban, a falvakban.
/Érdekes adalék, hogy két világháború közti mezőhegyesi fajtakísérletekben a szürkemarhák tejtermelését vizsgálva megállapították, hogy a szürkemarha -ebben sem- homogén és szelekció útján ki lehetett volna tenyészteni egy olyan változatot, ami a magyartarka tejhozamával felveszi a versenyt. /
Igen felkapták a fajtát (Kárpáti borzderes) és felment az ára, de szerintem ez a felkapottság le fog csengeni, a helye viszont szerintem már most is meglenne a magyar mezőgazdaságban mint kettős hasznosítású fajta,a falusi háztáji gazdaságokban, mivel nem kell neki nagy terület, igénytelen a takarmányozásra, és a betegségekkel szemben is ellenálló, nem igényli a fűtött istállót stb...Ja, családi lenne, de hobby állattá vált; olyan drága. Jó pár éve követem a fajta útját, de sajnos még mindig nem látom be, hogy valójában a hobby állaton túl hol van az igazi helye a mezőgazdaságban, a falvakban.
Tisztában vagyok vele.Hobbiállat? Tehén? Amúgy elvileg van program, kapsz egy-két állatot, majd ellés után vissza kell adni.
Gondolom az árára érti, igen van erre program de az amennyire tudom, nem úgy megy, hogy ha valakinek kell borzderes akkor kapja is az állatot(kat) hanem bizony várni kell rá, amúgy a tehenek ára szállt el,értelemszerűen a bikakból bikaborjaktol nagyobb a kínálat a piacon.Hobbiállat? Tehén? Amúgy elvileg van program, kapsz egy-két állatot, majd ellés után vissza kell adni bociként.
Végéről kezdve: mert, melyik igényel fűtött istállót?Igen felkapták a fajtát (Kárpáti borzderes) és felment az ára, de szerintem ez a felkapottság le fog csengeni, a helye viszont szerintem már most is meglenne a magyar mezőgazdaságban mint kettős hasznosítású fajta,a falusi háztáji gazdaságokban, mivel nem kell neki nagy terület, igénytelen a takarmányozásra, és a betegségekkel szemben is ellenálló, nem igényli a fűtött istállót stb...
5 hónapos bika borjú 200 ezer. Magyar tarka meg -most nagyon nem kerestem, ezt találtam, ilyen árakban vannak- 3 hónaposan 150 ezer. Namost, azért ugye az egyértelmű, hogy miből lesz több hús. Ha nem levágni akarja az ember -aminek ugye elvileg megvannak a törvényi korlátai, hogy mennyit- hanem mondjuk az eladás szóba kerül kereskedő fele, akkor vajon el tudja e adni és ha igen, mennyiért a kárpátit? És jó pofaság levágni, meg nyilván finom is. De munka mellett nemigen tudod csinálni a tehén tartást; ha meg ebből akar valaki megélni, akkor az kevés, hogy levágosgat évente 1-2-őt.Gondolom az árára érti, igen van erre program de az amennyire tudom, nem úgy megy, hogy ha valakinek kell borzderes akkor kapja is az állatot(kat) hanem bizony várni kell rá, amúgy a tehenek ára szállt el,értelemszerűen a bikakból bikaborjaktol nagyobb a kínálat a piacon.
A fűtött istállót iróniânak szántam a hobby âllat megjegyzésedre......Végéről kezdve: mert, melyik igényel fűtött istállót?
Betegség... lehet, hogy ellenállóbb.
Takarmány. Az nagy különbség, hogy az életfeltételeihez elegendő az igénytelen takarmányozás (bár mit értünk rajta, és mennyibe is kerül; illetve mennyivel olcsóbb az igénytelen, mint az igényes takarmányozás), de minőségi és mennyiségi termeléshez igenis szükséges, illetve meghálálja. A juhra is azt mondják, hogy igénytelen állat, de ez sem igaz.
Helye meg lenne; de nem lesz. Nem arra megy a világ. A romantikus falusi élet megszűnt. A kertet nem akarják a legtöbben művelni, nem, hogy tehenet takarmányozzanak és fejjenek minden nap. Ez egy szubkultúra, sarkítva hippi mozgalom nagy részt. (És nem megszólni akarom, aki csinálja.)
Majd ha reális ára lesz, akkor reális esélye lesz terjedni. De még a fajtatartó fészbukcsoportban is megy az állandó adok-kapok, hogy irreálisan magas az ára és ott is rendszeres téma, hogy nem értik sokan, hogy miért ennyi.
Én drukkolok a fajtának. Ha nem tudnám, hogy milyen rabszolgamunka és mennyire nem lehet segítséget találni hozzá, akkor tartanék; szóval nem ellene vagyok.
Bika megy a levesbe...Gondolom az árára érti, igen van erre program de az amennyire tudom, nem úgy megy, hogy ha valakinek kell borzderes akkor kapja is az állatot(kat) hanem bizony várni kell rá, amúgy a tehenek ára szállt el,értelemszerűen a bikakból bikaborjaktol nagyobb a kínálat a piacon.
Ez egy rideg, félridegen tartott állat! Legelő kell neki, meg télen egy beállás... Majd szerzek Sátoraljaújhelyről...Végéről kezdve: mert, melyik igényel fűtött istállót?
Betegség... lehet, hogy ellenállóbb.
Takarmány. Az nagy különbség, hogy az életfeltételeihez elegendő az igénytelen takarmányozás (bár mit értünk rajta, és mennyibe is kerül; illetve mennyivel olcsóbb az igénytelen, mint az igényes takarmányozás), de minőségi és mennyiségi termeléshez igenis szükséges, illetve meghálálja. A juhra is azt mondják, hogy igénytelen állat, de ez sem igaz.
Helye meg lenne; de nem lesz. Nem arra megy a világ. A romantikus falusi élet megszűnt. A kertet nem akarják a legtöbben művelni, nem, hogy tehenet takarmányozzanak és fejjenek minden nap. Ez egy szubkultúra, sarkítva hippi mozgalom nagy részt. (És nem megszólni akarom, aki csinálja.)
Majd ha reális ára lesz, akkor reális esélye lesz terjedni. De még a fajtatartó fészbukcsoportban is megy az állandó adok-kapok, hogy irreálisan magas az ára és ott is rendszeres téma, hogy nem értik sokan, hogy miért ennyi.
Én drukkolok a fajtának. Ha nem tudnám, hogy milyen rabszolgamunka és mennyire nem lehet segítséget találni hozzá, akkor tartanék; szóval nem ellene vagyok.
Én akinél látom, hogy komolyabban gondolkodik a Kárpáti borzderesben az úgy csinálja, hogy kettős hasznosításának gondolkodik, tehát a tejet feldolgozza sajtnak illetve tejtermékeknek,azokat a bikaborjakat amelyeket pedig nem tud eladni azt pedig levágja.5 hónapos bika borjú 200 ezer. Magyar tarka meg -most nagyon nem kerestem, ezt találtam, ilyen árakban vannak- 3 hónaposan 150 ezer. Namost, azért ugye az egyértelmű, hogy miből lesz több hús. Ha nem levágni akarja az ember -aminek ugye elvileg megvannak a törvényi korlátai, hogy mennyit- hanem mondjuk az eladás szóba kerül kereskedő fele, akkor vajon el tudja e adni és ha igen, mennyiért a kárpátit? És jó pofaság levágni, meg nyilván finom is. De munka mellett nemigen tudod csinálni a tehén tartást; ha meg ebből akar valaki megélni, akkor az kevés, hogy levágosgat évente 1-2-őt.
De isteni sonkát és más husarut is lehet belőle készíteni....Bika megy a levesbe...![]()
Majd küldök fotót a füstöltsonkáról.De isteni sonkát és más husarut is lehet belőle készíteni....![]()
Rendben....Majd küldök fotót a füstöltsonkáról.![]()
Igen a legelőre sem kényes de persze, pl ha drága rozs szilázszsal eteted akkor nem fogja visszautasítani.....Ez egy rideg, félridegen tartott állat! Legelő kell neki, meg télen egy beállás... Majd szerzek Sátoraljaújhelyről...Vagy Kárpátaljáról.
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..