Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Ez egy rideg, félridegen tartott állat! Legelő kell neki, meg télen egy beállás... Majd szerzek Sátoraljaújhelyről... :oops:Vagy Kárpátaljáról. :hadonaszos:
Igen a legelőre sem kényes de persze, pl ha drága rozs szilázszsal eteted akkor nem fogja visszautasítani.....:).
Javaslom inkább a magyarországi beszerzést, mert Kárpátaljáról behozni sok papírmunka és költség...Persze, ha faárunak álcazod akkor más a helyzet.....:):)

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 364
34 126
113
Rendben....:)Ezek szerint te is Kárpáti borzderest akarsz tartani mint ahogyan én is.....:)
Értem én, hogy micsoda prémium. Tartani sokan tartanának, még én is; csak elég sok korlátja van a dolognak. Hol lehet, hol nem; oké, hogy legelő, de ahol nincs? Vagy ha van, de nem a ház mellett, akkor hol meri manapság kint hagyni az ember nyugodt szívvel? Megfizetik e a termékét, illetve azt a pluszt, amitől plusz? Hol van piaca? És akkor még fel sem merült, hogy mennyibe kerül a föld, mikorra térül meg; mennyi a takarmány ára és lesz e olcsóbb? És persze a nem elhanyagolható rész, hogy mennyien akarnak 365 napból 365-öt otthon tartózkodni és megél e 1-2 állatból? -Mert ez a "háztájizás", nem a 20 tehén.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 996
37 382
113
Igen a legelőre sem kényes de persze, pl ha drága rozs szilázszsal eteted akkor nem fogja visszautasítani.....:).
Javaslom inkább a magyarországi beszerzést, mert Kárpátaljáról behozni sok papírmunka és költség...Persze, ha faárunak álcazod akkor más a helyzet.....:):)
Hmm van ennek katonai /politikai megoldása is. ;)

M

molnibalage

Guest
Elöljáróban annyit, hogy a mezőgazdasághoz laikus vagyok, csak annyira érdekel, mint egy átlag embert.
Az egyik ismerősömtől (aki azért sokkal jobban benne van) azt kérdeztem, hogy mi van a magyar szürke marhával. Azt mondta, hogy most már alig tartják, mert helyette van egy olyan kitenyésztett külföldi fajta, aminek a tej hozama minimum 2x, de a tejben van valami mérgező anyag, viszont ezzel nem foglalkoznak, elhallgatják, mert a mennyiség sokkal fontosabb, mint a "minőség". Nem tudom, hogy ebből mi az igaz, viszont azt látom, hogy sok mindenben tényleg a mennyiség fontos, akár az egészség rovására is.
Mérgezőőőőő?
Egészen biztosan vagyok, hogy ez hülyeség.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 996
37 382
113
Értem én, hogy micsoda prémium. Tartani sokan tartanának, még én is; csak elég sok korlátja van a dolognak. Hol lehet, hol nem; oké, hogy legelő, de ahol nincs? Vagy ha van, de nem a ház mellett, akkor hol meri manapság kint hagyni az ember nyugodt szívvel? Megfizetik e a termékét, illetve azt a pluszt, amitől plusz? Hol van piaca? És akkor még fel sem merült, hogy mennyibe kerül a föld, mikorra térül meg; mennyi a takarmány ára és lesz e olcsóbb? És persze a nem elhanyagolható rész, hogy mennyien akarnak 365 napból 365-öt otthon tartózkodni és megél e 1-2 állatból? -Mert ez a "háztájizás", nem a 20 tehén.
Javaslom a csordás alkalmazását, a falu közlegelőjén. :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: Pogány and gergo55

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
A túlzott hormon és antibiotikum bevitel okán nevezhetjük esetleg mérgezőnek. Erre tudok gondolni csak.
Nem erről van szó, hanem egyes tejfehérjék okozhatnak problémát:

agroinform.hu/allattenyesztes/tejipar-szupertej-emesztes-magyar-kutatok

"Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Állattenyésztési Tanszékén négy tejhasznosítású, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta tenyésztésének szervezését végzik, ezek a fajták ugyanis feltételezhetően A2-es tejet termelnek
...
Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához azonban nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Az A2-es tej nem tartalmazza ezt a fehérje típust, így nem okoz emésztési problémákat
."

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
Mérgezőőőőő?
Egészen biztosan vagyok, hogy ez hülyeség.
Valószínűleg össze kombinált valamit az illető. Olyasmire gondolok, mint az intenzív tejelő állományok gyógyszeres/antibiotikumos kezeléséből eredő hatóanyag maradék a tejben.
Egyébként a tejelő állományok túlnyomórészt Holstein-fríz fajtát tartanak, ennek a legnagyobb a tejhozama. A régi magyar fajták - de nem csak a magyar - tejének zsírtartalma magasabb, kevesebb hozam mellett.
A különböző fajták húsminőség is eltérő, vannak kifejezetten húshasznú fajták is (Angus, Charolais stb).
A fajták között nagy a különbség a tartási körülmények tűrése között is.
A tejtermelés mértékét a fajta tulajdonoságán kívül a takarmányozás határozza meg: magas energia tartalmú takarmányozás nélkül nincs nagy hozam. Megél a tehén füvön is, de nagy tejhozama nem lesz.
Egyébként a takarmányozás ma már - igazából régóta - jól számszerűsített tudomány. Tudjuk, hogy mennyi energia kell a létfenntartáshoz, mennyi egy kiló tejzsír előállításához, mennyi rostra, és egyébekre van szüksége a marhának, és tudjuk, hogy milyen az egyes takarmányok beltartalma. Ezek alapján megy a matek. Mint a testépítők. Feherje, energia...
A legmodernebb rendszerek már egyedileg etetik a teheneket. Ott a nyakán a chip, minden adat rögzítve van. Annyi takarmányt kap, mennyit tejelt. Az automata fejőállásba - ember sehol - saját maguk állnak be az állatok naponta többször is, amikor úgy érzik hogy eljött az ideje. Tiszta sci-fi.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93

"Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Állattenyésztési Tanszékén négy tejhasznosítású, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta tenyésztésének szervezését végzik, ezek a fajták ugyanis feltételezhetően A2-es tejet termelnek
...
Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához azonban nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Az A2-es tejnem tartalmazza ezt a fehérje típust, így nem okoz emésztési problémákat
."
Ebben lehet igazság.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 996
37 382
113

...
Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához azonban nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Az A2-es tejnem tartalmazza ezt a fehérje típust, így nem okoz emésztési problémákat
."
És akkor körbeért a téma. Ezért kell hagyományos fajtákat tartani, a nagyüzemi tejet meg szálítsák külföldre.

W

Wilson

Guest
Jelenleg szerintem a piac nem fizet felárat azért mert borzderesből készült az adott áru ez különösen igaz a húsárura, a házi tejtermékeknek, sajtoknak meg van a piaca azokat nem probléma megfelelő áron eladni a saját tapasztalataim alapján legalábbis Debrecenben és Pesten valamint az Észak-Dunántúlon ez így van....

Ha valaki ebből akar megélni akkor szerintem a Kárpáti borzderes tartásához is kell legelő, hogy a működési költségeket a lehető legalacsonyabban tartsa, ez különösen igaz a mai takarmányárak mellett.

Ha viszont valaki a jószág szeretete miatt és önellátásra tartja és csak a felesleget akarja értékesíteni és van pl egy nagyobb kertje meg a haza közelében árokpartja akkor simán tud tartani borzderest, ismerek nem egy olyan embert aki nagy kert+árokpart kombóval tart egy-két, borzderest a felesleges tejet vagy eladja vagy sajtot csinálva adja el így gyakorlatilag nullszaldóra vagy minimális haszonra hozza ki a borzderes tartását, mert ugye még így is kell takarmány és van állatorvosi ktg stb.....

Természetesen csak az tartson otthon háztájiban tehenet,borzderest, aki ebben nem csak pénzkeresetet lát hanem szereti a jószágot, aki csak a pénzt látja benne az bele se fogjon...

Gyermekkoromban de egészen a 2000 évek elejéig még itt a "nagy" Dábràcánben a város nyugati szélén a kertes házas részekben sok helyen tartottak tehenet kivétel nélkül magyar tarkát reggel kinyitották a kapukat és a tehenek szépen elindultak jött a
tehén pásztor és a teheneket kihajtotta a közeli legelőre este pedig vissza, természetesen a 90-es években és a 2000-s évek elején már szinte kivétel nélkül csak az öreg nyugdíjas emberek tartottak tehenet,és amikor ők meghaltak el is tűntek a tehenek,de amiért ezt elmondom az az, hogy ezek az emberek kis túlzással úgy szerették az állataikat mint ha a családtagjaik lettek volna, nem érezték abszolút tehernek, hogy gondozni fejni kellett őket, szerintem csak így érdemes állatot tehenet tartani, háztájiban.....