Na de azok pont hogy
bekes menetelok, az ortodoxok meg az ellentete.
Nem keverem, hanem szerintem egykutya.
Sot, megkockaztatom, itt (NYS) a sima ortodoxok meg visszataszitobbak, mert azok joval aljasabbul operalnak: 10-15 ev alatt, szervezetten epulnek be a helyi politikai-jogi-gazdasagi vezetesbe es teljesen perverz modon elteritik es korrumpaljak az egeszet. Ez a varosban (NYC) gyakorlatilag a 40-50-es evekre le is zajlott, kiszoritottak az ireket meg olaszokat rengeteg beosztasbol. A 60-as evekre mar utaltak oket, akkor taktikusan kooptaltak a spanyolokat meg feketeket, pedig aztan semmi kozuk a civil jogi temahoz (a feketek a mai napig gyulolik az ortodoxokat.)
A Haredim osszes szektaja sem er fel az ortodoxokkal. Keress ra peldaul Helen Weinsteinra, egy igazi visszataszito vegleny mar kinezetre is (kb mint egy idosodo shemale), hat meg ha kiderul, hogy a sajat
apjatol vette at a szeket a NYS torvenyhozasban, majd resze volt a court system teljes atveteleben es korrumpalasaban, reformotletet meg vitara sem engedett 30 evig az illetekes bizottsag elen, mikozben szazmilliokat teritett el child-abusing, felhaborito mukodesu ortodox yeshivaknak - a mi adonkbol. Erre a vonatra a Satmar meg hasonlok max felulhetnek, de nem lehetnek masinisztak, mert ahhoz azok tul hulyek (no meg a legtobb putris szinten maradt a mai napig, ket ertelmes mondatot alig birnak kinyogni, ha nem mindennapos a tema.)
Amugy a legjobb fegyver ellenuk itt a nyilvanossag - nalatok az nem mukodik?
Itt sem ment konnyen, de ma mar nem akkora tabutema... vagy nalatok nem meri/nem tudja a sajto bevallalni, hogy megirja, mit muvelnek? (Tudom, hogy par kezben van ott is a sajto nagyja.)
Ott pedig konyebb lenne, mert ott meg antiszemitazni sem tudnanak.