Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
Nem
Foglalkozol állattartással is? :)
Nem. Szántóföldi növénytermesztés (kalászos, kukorica, szója), és zöldségek (karfiol, káposzta, dinnye), valamint az AKG program keretében lucerna és zöldugar.
Sejtem miért kérdezed, de sajnos az állattartás rég elvált a növénytermesztéstől. Az oka a specializáció, a méretökonómiai szempontok, a tőke igény, meg még biztos sok más dolog, így alakult. A legtöbb állattartó pl nem rendelkezik annyi területtel, amennyin meg tudná termelni a takarmány szükségletét. Kivétel ez alól természetesen a tömegtakarmányt -széna, szilázs- igénylő ágazatok, de ott meg az árunövény termelés kisebb arányú, vagy nincs is.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 829
11 870
113
Nem

Nem. Szántóföldi növénytermesztés (kalászos, kukorica, szója), és zöldségek (karfiol, káposzta, dinnye), valamint az AKG program keretében lucerna és zöldugar.
Sejtem miért kérdezed, de sajnos az állattartás rég elvált a növénytermesztéstől. Az oka a specializáció, a méretökonómiai szempontok, a tőke igény, meg még biztos sok más dolog, így alakult. A legtöbb állattartó pl nem rendelkezik annyi területtel, amennyin meg tudná termelni a takarmány szükségletét. Kivétel ez alól természetesen a tömegtakarmányt -széna, szilázs- igénylő ágazatok, de ott meg az árunövény termelés kisebb arányú, vagy nincs is.
Értem, köszönöm! :)

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Nem

szerintem a zőldítés terjedése nagy előrrelépés a talaj regenerációja terén. csak itt is nemesíteni kellene hogy ne ugyan azon fajták kerüljenek ki zőldítésre mint direkt termelésre. a sarjú hajtás más tészta ott ugye nem történik rávetés csak késöbb kezdődik a földmunka....

én méhészként a virágos zőldítéseknek egyébként nagyon örülök.
a kender zőldítés jellegű vetésének is örülnék egyébként.

én a konyhakertbe módjuk próbáltam a múcsolást (400 négyszögől) nem kis kert...
zőldítés erre is alkalmazható egyébként... csemege kukorica és patogatni való egyszerűen imádta

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 364
34 135
113
sajnos az állattartás rég elvált a növénytermesztéstől
Azért önmagában már ez is egy probléma -szerintem. Mert ahogy írod, persze, lehordásra kerül egy csomó dolog -de úgy meg vissza is kerül átalakult állapotban. Max a visszahordás és kijuttatás a részben plusz költség (csak kérdés, hogy mennyi műtrágyát spórol meg vele az ember; mert jelenleg eléggé elszabadultak az árak ezen a téren). Illetve valóbban drágább e mondjuk feletetni a kukoricaszárat, mint törés után műtrágyázni és utána még mindig ott van, hogy jó élettere mindenféle apró dögnek, legyen az betegség, rovar, vagy rágcsáló.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
szerintem a zőldítés terjedése nagy előrrelépés a talaj regenerációja terén. csak itt is nemesíteni kellene hogy ne ugyan azon fajták kerüljenek ki zőldítésre mint direkt termelésre. a sarjú hajtás más tészta ott ugye nem történik rávetés csak késöbb kezdődik a földmunka....

én méhészként a virágos zőldítéseknek egyébként nagyon örülök.
a kender zőldítés jellegű vetésének is örülnék egyébként.

én a konyhakertbe módjuk próbáltam a múcsolást (400 négyszögől) nem kis kert...
zőldítés erre is alkalmazható egyébként... csemege kukorica és patogatni való egyszerűen imádta
Én a dinnye művelőútjába tavaly facéliát vetettem, hogy a lehető legtöbb méhet bevonzzam a táblára a dinnyét beporozni. Fantasztikus élmény közöttük lenni, ahogy ezrével nyüzsögnek a virágokon.

A zöldítés akkor hatékony, ha nem csak azért kerül a területre, mert megköveteli a támogatási rendszer, hanem az okszerűen történik. Sajnos még nem ez a jellemző.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 000
37 413
113
Azért önmagában már ez is egy probléma -szerintem. Mert ahogy írod, persze, lehordásra kerül egy csomó dolog -de úgy meg vissza is kerül átalakult állapotban. Max a visszahordás és kijuttatás a részben plusz költség (csak kérdés, hogy mennyi műtrágyát spórol meg vele az ember; mert jelenleg eléggé elszabadultak az árak ezen a téren). Illetve valóbban drágább e mondjuk feletetni a kukoricaszárat, mint törés után műtrágyázni és utána még mindig ott van, hogy jó élettere mindenféle apró dögnek, legyen az betegség, rovar, vagy rágcsáló.
Ezért kellene váltogatni a területet. Legeltetni/trágya, művelni, pihentetni. Akkor nem kell behordani-kihordani, az állat kimegy sajátlábon. Ridegen kell tartani, hidegtűrő fajokat. Lehet, hogy a hozam kisebb, de a ráfordítás is. Ki lehetne ezt dolgozni... Pl. városi családnak, vidéki állattartó-növénytermesztő tükörcsalád. Költség kímélő mód (városi biohulladék) - biztos vásárló.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 364
34 135
113
Ezért kellene váltogatni a területet. Legeltetni/trágya, művelni, pihentetni. Akkor nem kell behordani-kihordani, az állat kimegy sajátlábon. Ridegen kell tartani, hidegtűrő fajokat. Lehet, hogy a hozam kisebb, de a ráfordítás is. Ki lehetne ezt dolgozni... Pl. városi családnak, vidéki állattartó-növénytermesztő tükörcsalád. Költség kímélő mód (városi biohulladék) - biztos vásárló.
Én tücsökcsaládot olvastam elsőre a tükör család helyett. Mert még logikus is lenne, hogy a vidékiek eszik, amit meg tudnak termelni, mondjuk egy marhapofát, vagy kolbászt, és a városiak is... tücsköt, bogarat.
Ezt a városi biohulladékot meg nem is akarom értelmezni, ez ilyen nagyon niedermülleres -fehérképződményes áthallású dolog.

Viccet félretéve, nem lem lehet mindenhol extenzív legeltetéses gazdálkodást folytatni, habár még sok kihasználatlan legelő terület van/lenne az országban. (Miközben meg mindig előjön, hogy nem tudunk/nánk elég élelmiszert előállítani mantra). Sajnos, vagy sem -most ez nem annyira téma- az intenzív, vagy részben intenzív állattartásnak is helye kell, hogy legyen. Persze többek közt nem mindegy, hogy mennyit szállítjuk a takarmányt.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
Csak nem biztos, hogy abba a gazdaságba kerül vissza, ahonnan betakarították. Pl én szóját is termelek vetőmagnak, abból sehol nem lesz trágya. De ha takarmánynak adnám el, az sem kerülne vissza soha.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 000
37 413
113
Én tücsökcsaládot olvastam elsőre a tükör család helyett. Mert még logikus is lenne, hogy a vidékiek eszik, amit meg tudnak termelni, mondjuk egy marhapofát, vagy kolbászt, és a városiak is... tücsköt, bogarat.
Ezt a városi biohulladékot meg nem is akarom értelmezni, ez ilyen nagyon niedermülleres -fehérképződményes áthallású dolog.

Viccet félretéve, nem lem lehet mindenhol extenzív legeltetéses gazdálkodást folytatni, habár még sok kihasználatlan legelő terület van/lenne az országban. (Miközben meg mindig előjön, hogy nem tudunk/nánk elég élelmiszert előállítani mantra). Sajnos, vagy sem -most ez nem annyira téma- az intenzív, vagy részben intenzív állattartásnak is helye kell, hogy legyen. Persze többek közt nem mindegy, hogy mennyit szállítjuk a takarmányt.
Biohulladék:
szárazkenyér, hámozványok, emberi fogyasztásra már nem, de állatnak még megfelelő maradék. A pazarlás a legnagyobb bajság.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
Ez megfizethetetlen élelmiszer árakhoz vezetne, és mindenhez, ami azzal jár. És bármilyen furcsán is hangzik, de éppen ezért az élelmiszer termelés részben biztonságpolitikai tényező is. Jelen közgazdasági viszonyok között ez a módszer nem a helyes válasz.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
729
3 266
93
Biohulladék:
szárazkenyér, hámozványok, emberi fogyasztásra már nem, de állatnak még megfelelő maradék. A pazarlás a legnagyobb bajság.
Ez részben már működik, úgy hívják, hogy szelektív hulladékgyűjtés. A végtermék komposzt. Ősszel valószínűleg én is fogom alkalmazni a terület egy részén.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
bocs, de kicsit sem érdekel a zöldmarhulás.
Akkor mi pacomat rugóztatsz itt minket ha annyira se tisztelsz meg minket , hogy megismerd az érveinket , gondolkodásunkat ? Csuklóból elutasítani dolgokat szimpla fellengzős ostobaság ! De ha ezt így gondolod akkor pont annyit is érsz egy vitában legyen az bármilyen fórum !

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 364
34 135
113
Csak nem biztos, hogy abba a gazdaságba kerül vissza, ahonnan betakarították. Pl én szóját is termelek vetőmagnak, abból sehol nem lesz trágya. De ha takarmánynak adnám el, az sem kerülne vissza soha.
Nyilván nem is arra gondoltam, hogy 1:1-ben visszakerül; ez az álom kategória lenne. Csak nem mindegy, hogy mennyi műtrágyát kell venni, és mennyi trágya tudna jól feldolgozva visszakerülni. És ugye a szervestrágyának nem csak tápanyagvisszapótló hanem talajszerkezet és talajélet javító hatása is van. (Cserébe nagyobb a gazosító hatása.)
"Tücsök" van elég vidéken...
is. :p
Biohulladék:
Tudom mire gondoltál.
Anyósom szokta mondani, hogy milyen jó, hogy nálunk nem kell semmi élelmiszert kidobni.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 000
37 413
113
Közben leesett, hogy mire gondolsz. Ezt otthon bárki meg tudja valósítani - már ha kertesházban lakik. De ilyen takarmányt kereskedelmi forgalomba kerülő állattal nem hiszem hogy szabad lenne etetni. Lásd: a disznókkal sem etethető már régen konyhai moslék.
Megeszed. :hadonaszos: :D A szarát meg tárgyának használod. Uniós előírások.... huhhh....

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 364
34 135
113
Közben leesett, hogy mire gondolsz. Ezt otthon bárki meg tudja valósítani - már ha kertesházban lakik. De ilyen takarmányt kereskedelmi forgalomba kerülő állattal nem hiszem hogy szabad lenne etetni. Lásd: a disznókkal sem etethető már régen konyhai moslék.
Ez így van. Alapban ugye nem valósul meg az élelmiszerbiztonsági lánc, vagy minekhíják; meg a végigkövethetőség. Vagy legalábbis ez is benne lehet. Meg hát, ki a fene akar olyan élelmiszert adni a jószágnak, amit sokszor az emberek esznek. :oops: