Értem én, hogy micsoda prémium. Tartani sokan tartanának, még én is; csak elég sok korlátja van a dolognak. Hol lehet, hol nem; oké, hogy legelő, de ahol nincs? Vagy ha van, de nem a ház mellett, akkor hol meri manapság kint hagyni az ember nyugodt szívvel? Megfizetik e a termékét, illetve azt a pluszt, amitől plusz? Hol van piaca? És akkor még fel sem merült, hogy mennyibe kerül a föld, mikorra térül meg; mennyi a takarmány ára és lesz e olcsóbb? És persze a nem elhanyagolható rész, hogy mennyien akarnak 365 napból 365-öt otthon tartózkodni és megél e 1-2 állatból? -Mert ez a "háztájizás", nem a 20 tehén.
Jelenleg szerintem a piac nem fizet felárat azért mert borzderesből készült az adott áru ez különösen igaz a húsárura, a házi tejtermékeknek, sajtoknak meg van a piaca azokat nem probléma megfelelő áron eladni a saját tapasztalataim alapján legalábbis Debrecenben és Pesten valamint az Észak-Dunántúlon ez így van....
Ha valaki ebből akar megélni akkor szerintem a Kárpáti borzderes tartásához is kell legelő, hogy a működési költségeket a lehető legalacsonyabban tartsa, ez különösen igaz a mai takarmányárak mellett.
Ha viszont valaki a jószág szeretete miatt és önellátásra tartja és csak a felesleget akarja értékesíteni és van pl egy nagyobb kertje meg a haza közelében árokpartja akkor simán tud tartani borzderest, ismerek nem egy olyan embert aki nagy kert+árokpart kombóval tart egy-két, borzderest a felesleges tejet vagy eladja vagy sajtot csinálva adja el így gyakorlatilag nullszaldóra vagy minimális haszonra hozza ki a borzderes tartását, mert ugye még így is kell takarmány és van állatorvosi ktg stb.....
Természetesen csak az tartson otthon háztájiban tehenet,borzderest, aki ebben nem csak pénzkeresetet lát hanem szereti a jószágot, aki csak a pénzt látja benne az bele se fogjon...
Gyermekkoromban de egészen a 2000 évek elejéig még itt a "nagy" Dábràcánben a város nyugati szélén a kertes házas részekben sok helyen tartottak tehenet kivétel nélkül magyar tarkát reggel kinyitották a kapukat és a tehenek szépen elindultak jött a
tehén pásztor és a teheneket kihajtotta a közeli legelőre este pedig vissza, természetesen a 90-es években és a 2000-s évek elején már szinte kivétel nélkül csak az öreg nyugdíjas emberek tartottak tehenet,és amikor ők meghaltak el is tűntek a tehenek,de amiért ezt elmondom az az, hogy ezek az emberek kis túlzással úgy szerették az állataikat mint ha a családtagjaik lettek volna, nem érezték abszolút tehernek, hogy gondozni fejni kellett őket, szerintem csak így érdemes állatot tehenet tartani, háztájiban.....