[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Egyszerre katonai és politikai öngyilkosság lenne harcba szállni a nyakig felfegyverzett civil lakossággal.
Ez érdekes hozzáállás, mert ugyan ezen fórum másik bűnbarlangjaiban meg mindig az a mantra, hogy -még tartalékos szinten se- szabad felfegyverezni a lakosságot, mert abba a képzetlen civil lakosság belepusztul. Akkor, hogy is van ez?
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Teljesen olyan benyomásom van, hogy bár érthető okokból finoman próbálják megoldani ezt az egész helyzetet, a lehető legkisebb járulékos civil/infrastrukturális veszteséget okozva, viszont ez így arcvesztés lesz nekik még akkor is ha valahogy kín keservesen elérik a céljaikat.
De amúgy mit vártatok? Az éjjel ha hihetünk a térképnek bezárult egy zsák a népköztársaságokban. Tudsz tömeges Ukrán visszavonulásról? Én nem, ez nagyjából azt jelenti, hogy a határra csoportosított ukrán erőkoncentráció egy jelentős része csapdában van. Kiev felé folytatódott az előretörés. Harkovot körbezárták. Mindezt kb 1 nap alatt.
A légi fölény egyértelműen NINCS meg nekik, Szu-25/Szu-24/Mig-29 videók vannak fent ahogy támadják az orosz csapatokat. Nyilván való a tegnap kora reggeli első hírek nem voltak valósak, hogy lefejezték a teljes ukrán légvédelmet, légierőt, s nem csak az orosz szárazföldi egységeket támadja az ukrán légierő, hanem orosz légi eszközök is kerültek veszteséglistára.
Még az AF végén is megvolt a szerbek képessége, hogy gépet emeljenek. Nem tették, de nem is ment be oda olyan célpont, ami ellen bármi értelme lett volna. Ettől függetlenül senki nem mondja, hogy ne lett volna meg a NATO légifölény. Nyilván, az, hogy teljesen kiiktatták a légvédelmet alapvetően költői túlzás volt. De az hogy nagyjából nyugodtan repkednek helikopterekkel azért jelzi, hogy nagyrészben biztos.
Nagyon úgy néz ki, nem így történt, s bár jól haladnak délen, keleten és Északon én ezt nagyon nyögve nyelősnek látom eddig, ebbe akár otthon is belebukhat Putyin, szerintem hosszú regnálása alatt most lépte el magát a legjobban!
Ott a kulcsszó, jól haladnak. Hahó, 1 nap telt el. Egy 8 éve ez ellen készülő ukrán hadsereggel szemben. Nem az arab kecskeszexualizálók ellen. És még Izraelnek is 6 napos volt a háborúja.
 
W

Wilson

Guest

A Kijev felé tartó orosz tankokat Ivankov közelében mállították. Felrobbantották a hidat​

2022. FEBRUÁR 25., PÉNTEK, 06:05

A tiltott zónából Kijev felé előrenyomuló orosz csapatokat Ivankov falu közelében állították meg, ahol a védők felrobbantották a hidat.

Forrás: UP források az ukrán fegyveres erők vezérkarában.

Részletek: Az orosz tankok Kijev felé haladnak, de Ivankov közelében harc kezdődött.

Az ukrán erők felrobbantották a hidat, hogy megállítsák az orosz konvojt.


Miért számít: Ivankov félúton van a határtól Kijevig. Ezt követően megnyílik a lehetőség Kijev megtámadására Vyshgorodon keresztül

 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz invázió kezdete óta megközelítőleg 800 embert ölt meg az ellenség.

Forrás: A Honvédelmi Minisztérium jelentése Anna Malyar védelmi miniszter-helyettesre hivatkozva

Szó szerint: "Az ellenség becsült veszteségei 03:00 2022.02.25.

Repülőgép 7 db


Helikopterek 6 db

Tartályok - több mint 30 egység.

BBM - 130 egység.


Az ellenséges személyzet vesztesége megközelítőleg (meghatározott) 800 fő.

A háború ködében a saját veszteségeivel valószínűleg úgy nagyjából azért mindenki tisztában van, az ellenség veszteségeit meg többnyire túlbecsüli. Szerintem most is ez van, a fenti számok legalább kettővel osztandók, ha nem hárommal.
 
W

Wilson

Guest

A Hostomeli repteret még mindig tartják az ukránok a tegnapi a repülőtér elfoglalására indított hadművelet sikertelensége egyértelműen kudarc az orosz hadvezetés számára...​

Az ellenség légicsapást intézett az ukrán fegyveres erők egységei ellen Kropivnickij térségében.​

2022. FEBRUÁR 25., PÉNTEK, 07:37

A Honvédelmi Minisztérium reggel 6 órakor számol be az orosz invázióval kapcsolatos helyzetről.

Forrás : a Honvédelmi Minisztérium operatív tájékoztatója

Szó szerint : "Éjszaka a védelmi erők továbbra is ellenálltak az orosz megszállók jelentős támadócsoportjainak."

Részletek : Az orosz megszállók légicsapást mértek a Kropivnickij körzetében lévő egységekre.


Az ellenséges helikopterek jelentős tevékenységét a Vilkove és Tiraspol feletti területeken észlelték.

Az Ukrán Fegyveres Erők légirohamcsapatai Dymer és Ivankov települések térségében folytatnak harci műveleteket, ahol az orosz csapatok nagyszámú páncélozott járműve haladt előre és állította meg a felsőbbrendű ellenséges erőket a Teterev folyó kanyarulatánál. . A folyón átívelő híd megsemmisült .

A védelmi erők másik taktikai csoportja tartja a Gostomel repülőteret, ahová előző nap az orosz légideszant rohamcsapatok siettek.


Az ukrán fegyveres erők légiereje védi az eget Kijev felett. Tehát "04:00 után az ukrán légvédelmi rendszer nem engedte, hogy két halálos ajándék a "testvéreknek" jusson el a fővárosba

 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Csúszott fél napot a dolog. Már a környéken vannak az oroszok. "Russian column in Dymer, Kyiv"
35598987.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 533
113

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 030
93
Arra tudok csak gondolni, hogy az oroszok ezekkel a kisebb számú csapatokkal csak síkra csalták az ukránokat, aztán majd megindulnak a nagyobb orosz erők és egyszerűen körbezárják az ukrán csapatokat. Más magyarázatot legalábbis nem találok arra vonatkozóan, hogy a térségbe irányított orosz erők töredéke harcol csak. Márha lehet hinni az erre vonatkozó információknak...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 533
113

Az ukrán védelmi erők hidak felrobbantásával próbálják lassítani az orosz támadást Kijevnél
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 533
113
J
Arra tudok csak gondolni, hogy az oroszok ezekkel a kisebb számú csapatokkal csak síkra csalták az ukránokat, aztán majd megindulnak a nagyobb orosz erők és egyszerűen körbezárják az ukrán csapatokat. Más magyarázatot legalábbis nem találok arra vonatkozóan, hogy a térségbe irányított orosz erők töredéke harcol csak. Márha lehet hinni az erre vonatkozó információknak...
Elhúzódóbb háborúra készülnek, kell a tartalék.
 
  • Tetszik
Reactions: Raszputyin

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Az biztos hogy ez a cél, ez józan ésszel is kikövetkeztethető, meg el is lett mondva, nem is titok.

Hogy sikerülni fog-e, az meg majd kiderül. Minél tovább húzódik, minél durvábban kell bombázzanak, tüzérséggel lőjenek lakott településeket, annál nehezebb lesz elfogadtatni az új Moszkva barát bábot az ukrán néppel...

Én tényleg nem hittem hogy támadnak, pusztán azért mert a józan ész azt mondatta velem hogy hülyeség, rengeteg a buktató benne, és kontraproduktív, ezért nem éri meg az oroszoknak. Jellemzően onnan szoktam nézni egy egy folyamatot, hogy mi kinek és miért éri meg, ez általában bejön.

Most hogy elkezdték csinálni azt amit az oroszok tegnap hajnalban, nézem nézem, de még mindig azt látom teljes megrökönyödéssel, hogy ennek SEMMI értelme, és szerintem nem is fog bejönni nekik, a végére még ha nyernek is katonailag, ez egy combos bukó, hatalmas deficit lesz Oroszországnak, Putyin politikai karrierjének meg vége...

Lehet hogy jelenleg nem vagyok minden hír birtokában, de ezt én még mindig hatalmas ökörségnek látom, hogy elindította támadást, egyszerűen nem áll össze hogy miért volt arra szükség, hogy a szakadár területekre miután bement, átfogó támadást indítson, ráadásul ÍGY.
ha rákbeteg Puyesz, és mondjuk végső stádiumos, akkor:

1. már tökmindegy neki, mi a politika jutalma ezért
2. erre az utolsó nagy kalandra bizony azok vették rá, akik már a háttérben készülődnek a pótlására.

nem vagyok kremlinológus, de szerintem lesz itt még haddelhadd a távozása után Oroszországban is (lásd Kazahsztán)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 195
61 183
113
Ha az oroszok három nap alatt nem érik el a céljukat, akkor beleragadnak a pofáraesésbe.
Ha utána visszavonulnak, globálisan beégnek.
Ha nem és esztelen rombolásba mennek át, globálisan beégnek.
Sarokba szorultak, megtámadtak - retorikailag önvédelemből - egy náluknál kisebb országot, akivel nem tudtak elbánni. Így kiderül, hogy nem csak az elkényelmesedett Nyugat, de az izmait folyton mutogató Oroszország is csak papírkutya.
Az egész társadalomra ráépült szilovik kultusz csak egy Patyomkin mutatvány.

A vége az lesz, hogy a Putyin-éra egyetlen igazán nagy szabású erőkivetítése egyúttal a vége is lesz.

A végén még kiderül, hogy anno hagyni kellett volna, hogy a Majdan után a Nyugat bátran vigye egész Ukrajnát és várni, hogy az belebukjon annak korruptságába.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 688
113
Az ukrán Szu-27, amelynek pilótája Romániába dezertált.

7wkXQ1qwLy0.jpg
Nem arról volt szó, hogy a "hős ukránok" utolsó vérükig harcolnak a "gonosz oroszok" ellen? :D Amúgy meg a k. anyját a pilótának, ezzel a géppel hozzánk kellett volna jönnie. :D
Fegyvereket?? Faszért fegyverzik még őket?! :eek:
Félreérted: nem őket fegyverzik fel, hanem az oroszokat. :D Valójában. :D
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Ha az oroszok három nap alatt nem érik el a céljukat, akkor beleragadnak a pofáraesésbe.
Ha utána visszavonulnak, globálisan beégnek.
Ha nem és esztelen rombolásba mennek át, globálisan beégnek.
Sarokba szorultak, megtámadtak - retorikailag önvédelemből - egy náluknál kisebb országot, akivel nem tudtak elbánni. Így kiderül, hogy nem csak az elkényelmesedett Nyugat, de az izmait folyton mutogató Oroszország is csak papírkutya.
Az egész társadalomra ráépült szilovik kultusz csak egy Patyomkin mutatvány.

A vége az lesz, hogy a Putyin-éra egyetlen igazán nagy szabású erőkivetítése egyúttal a vége is lesz.

A végén még kiderül, hogy anno hagyni kellett volna, hogy a Majdan után a Nyugat bátran vigye egész Ukrajnát és várni, hogy az belebukjon annak korruptságába.
Tehát ha jól értem úgy gondolja mindenki, hogy amire a határozottan gyengébb iraki hadsereg ellen az USAnak 1 hónap kellett, azt az oroszoknak 3 nap alatt meg kell csinálnia. Miért?
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Ez érdekes hozzáállás, mert ugyan ezen fórum másik bűnbarlangjaiban meg mindig az a mantra, hogy -még tartalékos szinten se- szabad felfegyverezni a lakosságot, mert abba a képzetlen civil lakosság belepusztul. Akkor, hogy is van ez?
Én nem ítélkezem, csak nem látom az egész értelmét. Ha ugyanez Budapesten zajlana, akkor is lenne egy csomó civil (szerintem közülünk is), aki hajlandó lenne a kiosztott fegyverrel védeni a hazát -- vagy akár fegyver nélkül is szabotázsokkal, molotov-koktéllal, bugylibicskával, vagy amije van. És igen, sokan meghalnánk, mert képzetlenek, ügyetlenek, öregek stb. vagyunk. Persze pár év alatt biztos felmorzsolható az ellenállás, de annyi idejük és emberük nincs a ruszkiknak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 369
113

Terv Kijev esetleges elfoglalására​


Oroszország azt tervezi, hogy elfoglalja Kijev egyik repülőterét, és akár 10 000 katonát is bevet, hogy átvegye az ellenőrzést a főváros felett.
BnmbsaIHFakHdL8H3BTeMJxEQf5xkN9PTGDoIpJy-oaf1IZCzcik4YspVS8-NLc802uhD45R2m1W3PCZlMFn_LJs4DpZeroaiI9SpvgJdS0


Erről az Ukrajinszka Pravda számolt be az SBU kémelhárító szolgálat egyik forrására hivatkozva.

Teljesen logikus lépés,ha megvan a reptér megvan Kijev .. ha nincs meg a reptér akkor is meglesz Kijev csak sokkal később
Laikusként Kjev elfoglalása teljes agyrémnek tűnik. Egyszerre katonai és politikai öngyilkosság lenne harcba szállni a nyakig felfegyverzett civil lakossággal.

nem tudjuk mennyire hazafiak,és mennyire akarnak meghalni .. lehet egyáltalán nem.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 533
113

Éjfélre körbevették az oroszok Melitopolt, azt nem tudni még biztosan, hogy a város elesett-e. Egyes hírek arról szólnak, hogy igen, mások szerint az ostrom csak nap közben kezdődik. Melitopol elfoglalása fontos állomás a szakadár területekkel való összeköttetés kialakítása felé, a következő állomás Mariupol.

Tegnap arról voltak hírek, hogy Szumit elfoglalták az oroszok, de frissebb információk szerint még mindig dúlnak a harcok a térségben. Ez a város Harkov támadása miatt fontos.

Tegnap este heves tüzérségi tűz alá vették Harkovot, de az átfogó szárazföldi invázió még mindig nem indult meg.

Az oroszok állítólag nem nyomultak még előre Herszon felé sem.

Elfoglalták viszont a Fekete-tengeren található Kígyószigetet (Osztriv Zminyij), az ukrán védők állítólag az utolsó vérig harcoltak.

Összességében tehát úgy tűnik, az orosz támadás Kijevre koncentrálódik, a legnagyobb előrenyomulás az éjjel a Dnyeper nyugati partján történt, Kijev felé. A mai nap is heves harcok várhatók az ukrán főváros körül. Az eddig napvilágot látott információk alapján úgy tűnik, az ukránok a támadás sokkját kiheverve a vártnál hevesebb ellenállást tanúsítanak a megszállókkal szemben.