Pár dolgot leírnék a saját gondolataimból így az első 24 óra után.
1, Nem igaz az állítás, hogy az ukránokat készületlenül érte. Én sokat olvasom a Defence UA-t. Az orosz rakétaerők stratégiai csapásmérő képességéről tettem is be cikket. Nem lephette meg őket, hogy a kritikus infrából azt bontanak le az oroszok, amit ők akarnak.
2,
Nem vagyok benne biztos, hogy Krímből kijött orosz egységek északon egyesülni akarnak a Kijevet ostromló belorusz iránnyal. Logikusnak tűnne, de elkövetnék a villámháború első számú hibáját. Lehetetlen hosszú ellátó útvonalak és képtelenség biztosítani ilyen hosszan a szárnyakat egy földsávban.
3, Nekem az a gyanúm, hogy első feladatuk Odessza lesz. (Kérdés, hogy át tudnak-e majd vágni Herszonon? De szerintem hamarosan elérik Ukrajna fő kikötőjét.) Ha visszagondol
@Wilson én pont azzal érveltem már jó ideje egyik vitánkban, hogy Oroszország számára stratégiai hiba megoldottnak tekinteni a befagyasztott konfliktusokat. (Ha nem ő vele beszélgettük, akkor elnézést kérek, de szinte biztos vagyok benne, mert vele volt a legtöbb konstruktív vitánk, ahol más logika alapján, de korrekt elméleteket mondtunk és ütköztettünk.) Na szóval! Az én érvelésem az volt, hogy a papíron rendkívül nagy orosz haderőt nagyon szétaprózta a jórészt USA által gerjesztett válságok sorozatos befagyasztása. Hiába van összesen szép katona mennyiség, erőket köt le Moldova, Szíria, az afgán határra küldött békefenntartók... Plusz ügye tükrözni kell a balti NATO erőket, stb.
Ezért nem zárom ki, sőt teljesen nyitott esélynek tartom, hogy Odesszát bekerítik és "kiszabadítják" Transznisztiából az erőiket. Egyfelől nem hiányzik nekik, hogy onnan oldalba kapják a Kijev felé nyomuló erőket, másfelől jelenleg továbbra sem biztosított 100%-ban azon erők védelme és utánpótlása. (Román légtéren át csak nem vihetnek nekik élelmet meg lőszert. De ukrán csapatoknak belépni Moldova hivatalosan elismert területére húzós lenne. Ne forogjak rajta ennyit! Meglesznek ők egy darabig, amíg oda ér az erősítés.)
A Krímből a másik stratégiai irány
kelet lesz, hogy támogassák a szakik előrenyomulását és kihasználják azt, hogy le vannak kötve arra felé nagy ukrán erők.
4, Szerintem az első 24 óra orosz egyenlege nem jó és nem rossz. A mi Honvédségünk fórumtagjai is sokszor figyelemztetnek minket, hogy 100 km/h-val nem száguldozik senki a csatatéren, nem kell azt várni, hogy ma estére a nyugati határnál állnak majd az orosz BTR-ek! Szerintem a jenkik maguk is azt javasolták az ukránoknak, hogy
tudatosan építsenek városvédő harcokra. Kijev helikopteres támadása és repülőtér elfoglalása tényleg tankönyvi anyag lesz. De nem vagyok benne biztos, hogy van elég emberük arra, hogy soványdisznóvágtában bevegyék. Nagyobb esélyt adnék annak, hogy hamarosan megkezdődik az
elhúzódó ostrom és Szarajevó mintájára próbálnak ott egy nagy áldozatokat kívánó erőd harcot folytatni a védők.
5, Szerintem nem is az volt az elsődleges cél, hogy 48 óra alatt a fővárost bevegyék. Az ukrik eddig bármit is mutattak fel védekezésben, még nem rendezték át a soraikat. Időbe fog telni, mire nagyobb csapatokat küldenek át nyugatra. És szerintem az orosz hadvezetés sem 2 nappal tervez. Megpróbálnak minél nagyobb területet elfoglalni, mielőtt felenged a talaj.
Ha az ukrán morál összeomlik, mire megjön a tavasz, akkor övék az ország és azt csinálnak, amit akarnak. Ha képesek valamilyen vonal mentén megfogni a szomszédaink, akkor a sár beköszöntével megállnak majd a vonalak. Határvidék akkor sem lesz kint a vízből, mert az oroszok titkos nagy előnye
hogy forgatni és így pihentetni tudják a csapataikat. És ezt szinte
végtelen lőszer tartalékkal. Az ukránoknál jó pár tonna hadianyagot most kilőttek a raktárakban. Lesznek gondjaik a katonák fáradásával is és ha elhúzódik fél évig, akkor skulóval is.
6, Nagy kérdés, hogy a törökök megindulnak-e Szíriában idén? (Lesz bőven mit írni a fórumra, ha igazam lesz, hogy Tajvannál is lesznek kielemezhető hírek.)
Én most egy gyors előre nyomulás után Kijev rommá lövését és véres város ostromokat várok, ha röviden kellene összegeznem, hogy az első 24 óra után mi a sejtésem. És a csapatok forgatását orosz részről, illetve az ukránoknál nagy méretű dezertálásokat, amivel még a szemben álló hadvezetések számára sem lesz tiszta egy jó ideig, hogy mennyi emberrel is rendelkezik az ukrán hadsereg. (Ha sikerül a folyóig előre nyomulni keleten, akkor az onnan származó még hivatásos katonák is le fognak lépni, ami egész egységek elpárolgását jelentené.)