[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 132
113
Sziasztok!

Kárpátaljai magyarként írok, így van egy kis rálátásom az ottani társadalmi realitásokra.
Én még kaptam pofont az utcán mert magyarul beszéltem. De ezt felejtsük is el, nem akarom hogy a régi sérelmek beszéljenek belőlem.
Az elmúlt 8 évben a kisebbségeket ellehetetlenítették. Sok mindent elmond, hogy a "demokratikusa" megválasztott kormány első lépése a hírhedt nyelvtörvény volt. Nem a gazdasági bajokkal foglalkoztak, nem a romokban lévő egészségüggyel ( a kórházakban eddig sem volt sem vér, sem gyógyszer, sem tisztaság, sem semmi ), hanem egyből nekimentek a kisebbségnek. Ezen a szélsőséges erők felbátorodtak. Égtek emlékművek, fenyegették a magyarokat, rágyújtották Odesszában a közösségi házat az oroszokra, nők, gyermekek égtek el elevenen. Azóta a helyzet csak romlott.
Most megérkeztek a "menekültek", a nők és a gyerekek átjutottak a határon, a férfiak maradtak Kárpátalján, isznak, balhéznak, aki nem ukránul beszél abba belekötnek.
Sokat lehetne itt írni, de majd megtanulja mindenki később a saját bőrén is, milyen az ukrán sovinizmus.
Azt kell mondjam, hogy apaként a szívem szakad meg a gyerekekért, akik most a konfliktus zónában vannak. Sajnálom a becsületes ukrán embereket, de az ukrán államiságot és országot nem. Az orosz inváziót nem tartom törvényesnek, de kétség kívül jogos...
Bár az írásom elsőre OFF-nak tűnik, úgy gondolom, az ottani viszonyok ismerete elengedhetetlen a véleményformáláshoz, és az események megértéséhez.
Ennyi.

Vasszékelyek, Ladák, Ulippók ezt nem tudják felfogni (főleg a felpörgetett nyugati média okán) ...

Ami miatt még egy ruszki bevonulás is lehet jogos, ahogy egy szerbiai nato bombázás, egy első iraki háború is szintén bár nem volt törvényes, de jogos volt.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 690
113
Nyelvrokonok, mindenkinek értenie kell ahogy a szerb is megérti az oroszt...

A magyar és a finn a finnugor nyelvek elég távoli ágán vannak. Példának ott vannak az indoeurópai nyelvek. Egy indiai és izlandi se fog semmit se megérteni egymás nyelvéből, de ők is bizonyítottan nyelvrokonok. A szláv nyelvek szétválása nem olyan régen történt. Az indoeurópai nyelveken belül nagyon közeli rokon.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 591
16 202
113
A spiegel cikk:

There is, of course, no legally binding agreement between the two sides from the period following the fall of the Berlin Wall. The verdict as to whether the West has broken its word depends entirely on how binding one believes the assurances made by Major and the others actually were.

Én elhiszem hogy az oroszoknak fáj a nato keleti bővülése, de a SZU és annak érdekszférája egy erőszakkal egyben tartott birodalom volt, míg a nato-hoz önként csatlakoztak a tagállamok.
Nincs önkéntes szövetség, csak érdek alapú. Minden szövetség kényszer; az erős önmaga kímélése céljából, a gyenge félelemből köti.
 
W

Wilson

Guest

Érdekes hogy ezeket a harcedzett ukrán csapatokat az ukránok otthagyták.....

Az ukrán hadsereg megtámadta az oroszokat a 2014 óta megszállt Gorlovkában​

2022. MÁRCIUS 2., SZERDA, 11:49

Az ukrán erők megtámadták az orosz erőket a Donyeck megyei Gorlovka városában, amely 2014 óta a megszállók ellenőrzése alatt áll.

Forrás: Az UP beszélgetőpartnerei a fegyveres erőkben

Részletek: Március 1-jén a 95. különálló légi rohamdandár behatolt a városba és jelentős károkat okozott az ottani ellenségben.

Az ukrán katonaság pillanatnyilag nem tudta megvetni a lábát Gorlovkában, és kivonult a faluból. Az ukrán fegyveres erők szerint azonban ez átmeneti..

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 369
113
Szerintetek mennyi az esélye annak,hogy orosz oldalon azért ezek a fiatal katonák lettek bevetve,mert Putyinnak hirtelen kellett meglépnie ezt a lépést,és ők voltak a nevezett hadgyakorlatok miatt a legközelebb ?

Ez megmagyarázná azt is,hogy az elfogott katonák miért állítják azt,hogy hadgyakorlaton voltak és fogalmuk sem volt arról,hová lettek vezényelve,de választ adna a tapasztalatlanság/alacsony morál miatt ott hagyott járművekre is.

ha helyes az elméletem ezzel kapcsolatban szerintetek mikorra várható,hogy harcedzett egységekkel tömik be az így keletkezett lyukakat ?
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
tegnap egyik kutyás barátomnak ajánlottam ezt a fórumot,ő szintén egy kint élő kárpátaljai magyar barátjának küldte tovább a linket ,nem tudom te vagy-e az az ember,de üdv itt a fórumon,legalább hiteles kézből kapunk majd infót a kinti helyzetet illetően !
Nem én vagyok az. Én jelenleg Egerben élek, de nagyszülők, rokonok, szülők, sok barát, kint élnek még. Ha van valamilyen konkrét információm természetesen szívesen osztom majd meg.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Olvasd el már légy szíves mit írtam korábban az orosz ukrán konfliktusról ,azután azzal vádolt valaki, hogy én is bevettem az orosz propagandát , a kezdetektől fogva azért teszem be az ukrán közleményeket mert azokból ki lehet nehezen következtetni hol vannak éppen az összecsapások, mivel az orosz oldalról nincs semmi infó, az ukránok szerinti orosz veszteség adatokat szombat óta be sem teszem mivel azok a
sci-fi kategóriát súrolják nyugodtan visszanézheted. ezek a tények, tudod én úgy vagyok ukrán propagandista, hogy az orosz invázió előtt (egyesek szerint) orosz propagandista voltam, egyedül annak örülök, hogy nincs egy harmadik vagy negyedik hadviselő fél ebben a háborúban mert akkor biztos lenne valaki aki a harmadik vagy negyedik hadviselő fél propagandistájának bélyegezne....

És nem szokásom megsértődni, de a személyeskedést nem tűröm, mivel én is megadom mindenkinek a tiszteletet, és egy személyeskedő kocsmai stílusú vitára nincs sem időm sem energiám.....
Mondja ezt egy bangladesi bértolnok, aki napi egy tál rizsért tolja egész nap -mert tudjuk, ingyé' ugyan senki nem foglalkozik a témával ennyit. :D
 
W

Wilson

Guest
Úgy tűnik, hogy Odesszában és a cserkaszi régióban is átállnak az ukránok a katonai irányításra...

Vlagyimir Zelenszkij elnök leváltotta a cserkaszi és az odesszai területi államigazgatás vezetőit....

Forrás: Dom TV csatorna Telegram

Részletek: Maxim Marcsenko ezredes, a Téli Hadjárat Lovagjai Mechbrigád korábbi parancsnoka lett az odesszai polgári-katonai közigazgatás új vezetője Szerhij Hrinevszkij helyett.

Cserkaszi régió, élén Igor Taburets hírszerző áll..

 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and theo

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
Putyin nagy nehezen talált pár balekot. Mondjuk fura volt, hogy nem ezzel kezdtek az első napon.
ezzel kezdtek a minusz harmadik napon
ez volt az lnr/dnr elismerése
civilizált ukrajnából lesz egy ilyen - meglepő módon már a minszkben is megénekelt - decentralizált, a régiók kis kiskirályságainak szövetségére épülő orosz bábállam
a projekt lényege hogy gyorsan megszerezhető a helyi erős emberek támogatása hiszen azok hirtelen komoly pozíciót kapnak
és a vicc az, hogy ez tényleg egyfajta demokratikus berendezkedés, sokkalt a demokratikusabb mint az orosz vagy ukrán elnöki rendszer, bár kétségkívül sok szempontból kevésbé hatékony
kérdés hogy terveznek-e maradékukrajnát, ha igen, akkor azt simán rátolják az európai unióra, együk meg mi ha már kifőztük
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Szerintetek mennyi az esélye annak,hogy orosz oldalon azért ezek a fiatal katonák lettek bevetve,mert Putyinnak hirtelen kellett meglépnie ezt a lépést,és ők voltak a nevezett hadgyakorlatok miatt a legközelebb ?

Ez megmagyarázná azt is,hogy az elfogott katonák miért állítják azt,hogy hadgyakorlaton voltak és fogalmuk sem volt arról,hová lettek vezényelve,de választ adna a tapasztalatlanság/alacsony morál miatt ott hagyott járművekre is.

ha helyes az elméletem ezzel kapcsolatban szerintetek mikorra várható,hogy harcedzett egységekkel tömik be az így keletkezett lyukakat ?
Na jó, de akkor itt az a helyzet, hogy Putyin bal lábbal kelt fel és lerohanta Ukrajnát.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Szerintetek mennyi az esélye annak,hogy orosz oldalon azért ezek a fiatal katonák lettek bevetve,mert Putyinnak hirtelen kellett meglépnie ezt a lépést,és ők voltak a nevezett hadgyakorlatok miatt a legközelebb ?

Ez megmagyarázná azt is,hogy az elfogott katonák miért állítják azt,hogy hadgyakorlaton voltak és fogalmuk sem volt arról,hová lettek vezényelve,de választ adna a tapasztalatlanság/alacsony morál miatt ott hagyott járművekre is.

ha helyes az elméletem ezzel kapcsolatban szerintetek mikorra várható,hogy harcedzett egységekkel tömik be az így keletkezett lyukakat ?
Felmerült már többször is ez a teória, nem tűnik alaptalannak. Én úgy látom, tömködik már be a lyukakat. Nem tudnák ennyire nyomás alatt tartani az ukránokat a kevésbé tapasztalt katonáikkal.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 931
36 252
113
"
Az oroszok nem tudtak olyan gazdaságot, gazdagságot teremeteni ami miatt az őket válasszák. Oroszország egy saját polgárait is elnyomó politikai rendszert kínál modellként alacsony élet színvonallal és rossz kilátásokkal. Mindezt ráadásul fegyverrel akarja az ukránokra ráerőltetni. Ez váltja ki most a nagy ellenállást!

Tetszettek volna az oroszok egy prosperáló gazdaságot építeni mint pl. Kína!"

Ebből látszik, hogy te sem értesz a világ működéséből semmit.
Oroszország NEM TUDHATOTT építeni olyan gazdaságot, ami miatt őket válasszák. Most is mi van? Oroszo. adj gázt, adj olajat, adj fát, stb... de rugdostuk őket mint a rossz kutyát.
Majd most nem ad sem gázt, sem olajat, sem fát, sem atomreaktor fűtőelemet, aztán mutassa meg a kbaszott Nyugat, hogy milyen gazdaságot tud úgy teremteni!
Kínát hozod fel példának... gondolom nem hallottál még arról, hogy Kínát az oda pumpált nyugati tőke fejlesztette fel, mert kellett nekik az olcsó munkaerő és ott sokan élnek, tehát van munkaerő dögivel.
De most már Kína is hiába épített fel prosperáló gazdaságot, most már őket is le akarják zúzni, mert merészeltek túlnőni a Nyugaton.
Hiába magyarázom neked is, falnak beszélek.
Döntsön a HÁBORÚ!
Te nem értesz semmit!
A nyugat, illetve első sorban az USA létrehozott egy gazdasági világ rendszert (Bretonwoods), sikeresebbet mint a Szovjetunió. Ha tudsz ehhez csatlakozni akkor jól jársz, ha nem tudsz akkor nem jársz jól, ha szembe mész vele akkor nagyon nem jársz jól! Ennyi!
Oroszok nem tudtak becsatlakozni magasabb hozzáadott termékekkel, maradtak a nyersanyagoknál elsősorban. Az orosz politikai berendezkedés nem kedvez a tőkének és a szabad versenynek, kevesebb tőke áramlott oda. Kínában a diktatúra ellenére tudtak megfelelő feltételeket teremteni, így fejlődtek. Oroszoknak nincs annyi olcsó munka ereje de sokkal képzettebb az átlag orosz,mint az átlag kínai - legalábbis 90-es és 2000-es években ez így volt. Sok volt-KGST ország, aki betartotta, adoptálta a "nyugati világ szabályait" szépen fejlődött.
Ez a történelmi okokból nyugati országok által dominált kapitalista világ egy klub szabályokkal: aki betartja őket beveszik, aki nem az kidobják. Egyszerű oka van: nem tud múködni olyanokkal akik nem a szabályok szerint játszanak. Igazából a szankciók is arról szólnak, hogy "nem jöhetsz be klubunkba", "ignorálunk", mert nem tartod be a szabályait. Az oroszok problémája, hogy nem nagyon van másik ehhez fogható "klub" és ezért kényelmetlen lesz ezen kívül. Mondhatják az oroszok, hogy kívül szabadabbak vagyunk és néha "bedobhatják kővel a klubház ablakát", de attól még fázni és éhezni fognak azokhoz képest akik bent vannak. A klubon kívül is van élet: lásd Irán. El lehet vegetálni így is. Tök nem éri meg, de ha nekik ez tetszik hát legyen!
Nyugaton is lehet 1-2 nehezebb éve ha levállnak az oroszokról gazdaságilag, de annyira fenyegetve érzik magukat, hogy lényegében ezt is bevállalják. A nyugatnak bőven van annyi tartaléka, pénze és ereje, hogy kibekkelje ezt - az oroszokra ez kevésbé igaz. Nyilván van saját gázuk meg kajájuk, de kb. ennél sokkal többet nem is fognak tudni nyújtani idővel a lakosságnak. Néhány év alatt eljutnk oda, hogy kb. túlélő módban fognak létezni - mint Irán...vagy még úgy se.

A "háború döntse el" hozzáállás morálisan nem jó, bár ez nyilván neked mindegy. Mondok egy gyakorlatibb okot: nem fog sikerülni.
Lehet, hogy Ukrajna jelentős részeit meg tudják szállni, akár még a fővárost is, de évekig tartó partizán háború előbb utóbb felőrli őket. Szinte komplett orosz hadsereg kellene Ukrajna teljes megszállásához és megszállva tartásához...
Putyin oda rakhat egy báb elnököt, de az ukránok és nemzetközi környezet nem fogja elismerni, teljesen értelmetlen az egész.
Ez a háború pont az ellenkezőjét idézte elő annak, amit Putyin akart: ukránok még inkább a "nyugati klub" részei akarnak lenni és a nyugat még inkább hajlik rá hogy előbb-utóbb bevegyék őket.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113

Érdekes hogy ezeket a harcedzett ukrán csapatokat az ukránok otthagyták.....

Az ukrán hadsereg megtámadta az oroszokat a 2014 óta megszállt Gorlovkában​

2022. MÁRCIUS 2., SZERDA, 11:49

Az ukrán erők megtámadták az orosz erőket a Donyeck megyei Gorlovka városában, amely 2014 óta a megszállók ellenőrzése alatt áll.

Forrás: Az UP beszélgetőpartnerei a fegyveres erőkben

Részletek: Március 1-jén a 95. különálló légi rohamdandár behatolt a városba és jelentős károkat okozott az ottani ellenségben.

Az ukrán katonaság pillanatnyilag nem tudta megvetni a lábát Gorlovkában, és kivonult a faluból. Az ukrán fegyveres erők szerint azonban ez átmeneti..

Újabb kitörési kísérlet.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Szia,

Latom a grafikonon, hogy volt inflacio boven a Szovjetunio vegnapjaiban - de mast nem.

Abban igazad van, hogy 90-91 kozott a Szovjetunio igen sokat engedett (pl. nem oltek halomra a magyarokat, amiert kileptunk a VSZ-bol, ami egy igen fontos dolog!), de hat epp omlott ossze.

De ugyan mit engedtek az oroszok (nem a szovjetek, hanem annak letrejotte utan Orosorszag)? Azt, hogy Magyarorszag a nepszavazason resztvevok elsopro tobbsegenek megfeleloen belepett a Natoba? Azt nem csak az oroszok engedtek, hanem a Szvazifold lakoi is. Mert pont ugyanannyi koze van az oroszoknak meg a bantu negereknek ahhoz, hogy Magyarorszag mit tesz: semmi.

Ezzel szemben 2008-ban mar megtamadtak Gruziat, 2014-ben Ukrajnat, es otletem sincs, hogy 2023-ban mi fog jonni.
(Moldova? Azt talan mar 2022-ben megsemmisitik. Magyarorszag? Az elott varhatoan megsemmisitik a balti allamokat, az meg elhuzodhat sokaig, igy akar 2024-re is tolodhat.)

Most egybe esik az erkolcs es Magyarorszag erdeke: segiteni az Ukranokat, hogy olyan draga legyen az orosz megszallas, hogy a kovetkezo orszagok elleni tamadasra mar ne legyen erejuk. Aztan majd egyszer ugyanugy kimennek vert seregkent, mint Afganisztanbol (ertsd: katonailag erosek, de nem er annyit az orszag, amennyibe kerul a megszallas fenntartasa).

Erkölcsről beszélsz miközben ilyet írsz: "hogy olyan draga legyen az orosz megszallas" - felfogod, hogy ha "drága" az orosz megszállás, akkor több ember hal meg?
 
W

Wilson

Guest
Szerintetek mennyi az esélye annak,hogy orosz oldalon azért ezek a fiatal katonák lettek bevetve,mert Putyinnak hirtelen kellett meglépnie ezt a lépést,és ők voltak a nevezett hadgyakorlatok miatt a legközelebb ?

Ez megmagyarázná azt is,hogy az elfogott katonák miért állítják azt,hogy hadgyakorlaton voltak és fogalmuk sem volt arról,hová lettek vezényelve,de választ adna a tapasztalatlanság/alacsony morál miatt ott hagyott járművekre is.

ha helyes az elméletem ezzel kapcsolatban szerintetek mikorra várható,hogy harcedzett egységekkel tömik be az így keletkezett lyukakat ?
Már tegnap reggel teljesen más hareszközökkel felszerelt csapatokat küldtek be Khersonba az oroszok...:)