A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Egy elmélet: a paranoiás Putyin NATO beavatkozástól tart máshol (pl. Kalinyingrád, Balti térség) az ukránok tehermentestésére és arra tartogatja a top-cuccokat. Az már tényként elmondható, hogy alábecsülték az ukránokat.
Ez is egy lehetőség amit az oroszok nem zarhattak ki.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
Az már látszik, hogy a logisztikára (teherautó beszerzés?!) és az ATGM-ekre nagy hangsúlyt kell fektetni. Jó lenne az ABM és MANPAD képességet is megteremteni. Utóbbi annyira nem is drága dolog, ideiglenesen a lengyelek Piorunja is megteszi. Nyilván anyagi korlátaink is vannak - ahogy MG is mondta.
A Spike mellég jó lenne NLAW is - könnyebb egyszerűbb olcsóbb és legjobban védett harckocsik ellen is hatásos top-attack módban.
A Piorunt az USA is veszi, szerintem jó cucc lehet. Mi lenne az alternatíva?

Egy elmélet: a paranoiás Putyin NATO beavatkozástól tart máshol (pl. Kalinyingrád, Balti térség) az ukránok tehermentestésére és arra tartogatja a top-cuccokat, hogy ott védekezzen. Az orosz légierő is nagyon visszafogott: pusztán számok alapján légifölényük kellene legyen. Annyit tanulhattak volna az amcsiktól, hogy először a levegőt kell uralni és csak aztán a földet.
Az már tényként elmondható, hogy alábecsülték az ukránokat. Szerintem Putyin elhitte a saját propagandáját, hogy az ukránok megadják magukat, őket meg virágokkal várják kb. a "felszabadítóként", de ez még az oroszajkú keleti térségekre sem igaz.
Ezért egy másik topicban büntit kapnál...!

• Vicces
Reactions: Catles
Nekem van egy olyan érzésem, hogy MG visszavonul a választások után, bármi is lesz a választás eredménye. :(
Az upgradeknél amit mondtak kicsit megütötte a fülem, hogy az upgradeknek köszönhetően a gépjeink 5- 5.5 generációsakká válhatnak(14 ik perc). Hát, azt hiszem itt páran ezt megkérdőjeleznék...
Az szimpla nyelvbotlás. Olyan nincs, hogy 5,5-edik generáció. Az 4,5 akart lenni. Nem kell neki jelentőséget tulajdonítani.

Miközben korábban Mistralról beszéltél, miért hoztál fel most egy lengyel gyártmányú 3. osztályú szovjet replika manpad? Úgy gondolom, hogy az oroszországi gazdasági válság ezt a fórumot is elérte.

Miközben korábban Mistralról beszéltél, miért hoztál fel most egy lengyel gyártmányú 3. osztályú szovjet replika manpad? Úgy gondolom, hogy az oroszországi gazdasági válság ezt a fórumot is elérte.
A Mistral más kategória, nem MANPAD. Ha gyorsan kell valami akkor jó lengyel rakéta. Ha nem sürgős, akkor ki kell várni a Stinger váltótípusát. Szerintem...

• Tetszik
Reactions: vasszekely and Vlad
Jól használható legfeljebb 4 km hatótávolsággal rendelkezik.
Akkor már inkább a CG.
Amúgy a kummulatív-töltet hatásossága valamennyire összefügg az átmérővel: 57mm nagyon kevés ma már.
A CG 84mm-e is kb. elérte a fejleszthetősége határát 500mm-es átütő képességével - ennél sokkal többet nem nagyon lehet kihozni ebből a méretből.
Nem véletlen hogy az RGW-ből is már a 110-es fejlesztik, mert a 90mm-es már sok esetben kevés.

• Tetszik
Reactions: Catles and Vlad
Ami nekem érdekes volt.

900-1.000 repülőeszközt használt 90 előtt a Honvédség. Ehhez kepest ma....

Gripenek
Anno nem ezt akarták a szakik, de a várakozásokkal ellentétben beváltak.
Radarfelderitő és fegyverek tekintetében lesz előrelépés. 2036ig számolnak vele.

H145M
Felderítőképességben nagyon erős nem csapásmérésben.
Határvédelemben nagyon elégedettek vele a katonák.

90 műszaki 50 pilóta van kiképezve.

Maróth tényleg furcsán beszélt a végén, mintha átadná vkinek a stafétát. De lehet csak a választási bizonytalanság miatt mondta így.