Nem voltál gondolom katona. Ott csapat van, ezzel együtt egy bizonyos szintű csapatszellem is.
Emocionálisan gondolkodsz.
Nem hullanak el, ha jól ki vannak képezve. Mint ahogy a világ egyik hadseregében sem, ezért halnak meg háborúban.
Évek mire valaki megüt egy jó szintet, és akkor még nem szakértő. Tizenéve vagyok benne a témában, és még a napokban is láttam olyan eszközt aminek simán a közelébe mentem volna mert nem láttam még ilyet, de élesben halálos lett volna, és ez csak az IED/akna vonal (minden tiszteletem a tűzszerészeké a lexikális tudásukért is). Rengeteg más veszély is leselkedik a modern hadszíntereken, folyamatosan figyelni kell a világban előforduló megoldásokat és adaptálódni hozzájuk. Ha valakit nem is érdekel a téma csak megkapta a behívót, milyen hatékonysággal fog tanulni szerinted?
Szándékosan, Izraelt hoznám példának, nem a környező országokat.
Óriási a technológiai szakadék köztük és az ellenség között, ahol valódi veszély van oda nem is a sorosokat küldik.
De bátran kérdezz meg olyan öregebbeket, akik Tatán, Szombathelyen, Tapolcán, Zalaegerszegen, stb., voltak egykoron katonák.
Van lehetőségem olyanokat kérdezni akik jártak harcban, több országban is, nem csak "voltak egykor katonák" valamikor ezer éve, gyakorlótereken.
Bármilyen veteránt megkérdezel, mindegyik az önkéntesekre szavaz ha választani kell. Aki nem akar harcolni az nem is fog érdemben, csak hátráltatja a többit.
Legkevésbé tud harcolni az a területvédelmi tartalékos, aki évente, pár napra ban behívva, egy látványpékség szerű kiképző foglalkozásra, napi néhány órában.
Esetleg mellette szabadidejében foglalkozik vele mert érdekli, talán airsoftozik (nem vagyok oda érte, de a semminél több, és itthon ezt még épp szabad), felismeri és következtetéseket tud levonni az ellenség összevásárolt felszereléséből mert ismeri az elérhető márkákat, funkcionális edzéssel tartja karban magát mert nem kényszerből csinálja, stbstb.
Amúgy az önkéntest nem az ÖTT szinonímájaként használom.
Mert a kiképzés után hamar felejt, készség szinten nem tud megoldani feladatokat.
Nyilván az önkéntes memóriazavarokkal küzd, egy retardált, és amúgy sem frissíti a tudását elvégre nem azért önkéntes mert motivált.
Másfél éves sorkatonai szolgálat, fél év alap és szak kiképzés, majd 1 év éles harcoló zászlóaljban. Na, az már érték a haderő számára. Nem néphadsereges módon ma már, persze. Heti 5 kik nap, hétvégén haza. Legalább minimálbér erősségű illetmény. Stb....
....és a f@sza tele van az egésszel mert nem ez volt a terve az életével, szívja a fogát, és amikor jön a baj azt nézi, hogy hol tud lelécelni mert utálja az országot, nem érdekli a hadviselés, főleg nem akar a harc közelében lenni. Esetleg ha eljut a harcig, megadja magát.
Nem nagy ötlet kényszerrel behívni embereket.