[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Ma sem mulasztottam el semmit, úgy tünik.
De! Putykó bejelentette, hogy egész Ukrajna kell neki, de nem kell sietned, ha akarsz majd a ruszkiknak integetni a határon, mert itt a többieket hidegen hagyta, lesz hely az első sorban... De sztem a hadügyben már erősen morfondíroznak, hol lesz sürgős dolguk.

Állítólag megugrott az útlevélkérelmek száma. Véletlen lenne? Aligha! :)
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113
Sírok :D :D:D



Btw mai nap a ching-ching hírekből:

Kherson occupied, Kharkov still has sporadic fighting
Mariupol completely cut off, Azov batallion faces destruction
Putin claims 'special operation' to be going "according to plan"
64km convoy hasn't been moving for some time
2nd round of talks ends, agreement on establishing civilian corridors
Georgia submits bid to join EU
Saudi Arabia considers reducing investments in the US and increasing in China
Ruble falls to record low; an unprecedented 108 Rubles for 1 USD
16.000 volunteers arrive to Ukraine
Romania starts census for men aged 20-35, no draft yet
Estonian cargo ship sinks after blast in Black Sea
Russian cats banned

JkG2Y89.jpg


Akárhogy nézem, 1 hét alatt ország negyede elesett.
ez a térkép nem jő. régi/ nagyon nem ez már a valóság
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Szerintem meg ne innen mondjuk meg, hogy mit akarjanak az ukránok.
Tudják maguk is, hogy a nyugathoz akarnak-e közeledni.
Ott nem elcsalt választáson került elnöki székbe Z. Lehet persze röhögni, de attól még tény.

Nem kell betojni - az ukránokat eddig se kérdezte mit akarnak. Az elmúlt 8 évben semmilyen beleszólásuk nem volt a politika alakulásába ... A nyugatot meg most élvezik "premier-plán". Más nem kellett a nyugatnak belőlük ... Majd valóban eldöntik mennyire ízlik a mutatvány ...

Z valóban nem elcsalt választáson ült a székbe. Hanem egy ilyenen:

  • az ország egyik fele nem szavazhatott. A több millió kisemmizett külföldre menekült sem,
  • a maradék területeken orosz pártok és nyelv betiltva,
  • és ami ezek után maradt annak ígérte a kiegyezés a kisebbségekkel és béke oroszokkal. Mind a kettőt ordas módon megszegte ...
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 310
2 517
113
Vlagyimirovicsnak valószínűleg menőbb drogjai vannak
Parkinson miatt szteroid kezelést kap… látszik arcán/fején, a puffandás ahogy a sejt membránon kívüli viz felgyűlik mint mellékhatás.+egyéb
Mondjuk rá nem vadásznak mint az ukrán elnökre…
Hévízi oroszok össze-vissza dumaltak nekem, h Putyin bunkerben alszik stb…
Nem hiszem.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A történelem ismétli önmagát a harkovi harckocsi gyárban az elfogott, elhagyott orosz harcjárműveket, az ukránok megjavítják,helyreállítják....Ha körbenéznek a sarkokban szerintem még találnak pár T-34t is.....:)


Abban a harckocsigyárban amit 2. vagy 3. nap telibekúrtak rakétákkal, még videó is volt a találatról.
De ha igaz a hír, holnap reggelre a földbe ágyúzzák a helyet, úgyhogy gratula a propagandistáknak...
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Utólag mindig okos az ember, de nagyon sok mindent nem tudunk, mondok neked egy nagyon fontos dolgot, tudja-e bárki, hogy az orosz szárazföldi haderő logisztikai képességei,szervezetei szervezettsége, kapacitása kepes-e egy ekkora hadművelet(ne felejtsd el ezek az alakulatok harcolnak,nem hadgyakorlatról van szó)megfelelő támogatására úgy, hogy ellőtte egyszer sem volt letesztelve ekkora terhelésre....
Ahhoz a konklúzióhoz érkeztem meg lassan, hogy egyszerűen nincs elég embere az oroszoknak ukrajnában.
Valahol vicces a szovjet és a cári múlt után, ezért nem is gondol rá először az aki csak hobbiból követi az eseményeket.

Ha jól tudom, nagyjából, legfeljebb 250.000 lehet a megszállók száma. Az ukrán seregben van 250.000-300.000 ember, aki jól-rosszul, vagy éppen kiválóan ki van képezve. erre jön még a jó ég tudja mennyi népfelkelő, katonai tanácsadó és zsoldos.

Az orosz inváziós erőnek harckocsiból mennyiségi fölénye, tüzérségi fölénye, légi fölénye és stratégiai eszközei vannak, ezért tudtak bármit is elérni.
Az ukránoknak viszont láthatóan legalább olyan jó, vagy modernebb, integrált nyugati csúcstechnikával ellátott eszközei vannak, látványosan jobb állapotban, mint az oroszok. Szerintem, akár a török készletekből, az utolsó pillanatban megkapták mind a 48 Bayraktar TB-2-t amit rendeltek, és lesz még több is nekik.
Stb.

Az oroszok talán azzal számoltak, hogy egy hét alatt megroppantják az ukrán hadsereget, és mire beindul a felkelés ellenük, már tudnak arra koncentrálni, elég lesz belbiztonsági csapatokkal kiegészíteni a hivatásosokat.
Talán számoltak a Belorusz sorkatonaság bevetésével. Talán elfogadták, hogy mobilizálni kell a sorkatonaságot is, csak belpolitikai okokból nem kezdhettek ezzel, így most véreznek, szenvednek.

Egy biztos, ha nem lesz több csizmájuk ukrán földön, akkor legfeljebb egy számukra megalázó békét tudnak kötni, mert a jelenlegi erőikkel egy hagyományos nagy intenzitású háborút és egy COIN műveletet fél ukrajnában nem fognak tudni megnyerni.
Egyre inkább úgy tűnik, külön külön is problémát okoz nekik a két feladat, nemhogy egyszerre.

Szóval, várhatjuk az orosz mozgósítást, és kiderül, mit bír el az orosz nép, marad-e Putyin rendszere.

A logisztika úgy gondolom önmagában bírná a terhelést, de lehet akármekkora, ha menet közben kilövik, felgyújtják a konvojaikat.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 431
10 309
113
Na ezeket a képeket nézve mondom, hogy nagyon úgy tűnik revideálnom kell az elképzeléseimet,az OF fegyveres erőinek kapacitását illetően.
Ilyen nincs, ez irracionális....
Az hogy ütegszinten van a "susnyásban" hagyva a nehéztech, ráadásul nem az olcsó fajta mindenesetre bizarr....
Azon gondolkodom ezzel hogy számol el az ütegpk? o_O
Nem tudom mi volt a parancs, de az hogy oszlopban vágtáznak be a deszantosok gépen ülve,egy ismeretlen ellenséges városba, számomra érthetetlen...persze SOF az bárhol odacsaphat de akkor is...50 méteres minimum távköz a gépek között? Pont az ilyen egykupacba döglés elekerülése végett....
Felderítés? Oszlop biztosítás?
Gyarapszik a megmagyarázhatatlan dolgok száma.
Akkor sem menthető hogy így otthagyjanak depózva ilyen kaliberű eszközöket....
Őrzés nélkül ráadásul.
Ahogy nem tudom milyen parancsnak kell elhangzani ahhoz hogy úgy menjek be egy városba, ahogy bementek VDV- sek akiket lemészároltak.
Ezek irracionális dolgok. Ez nem logisztika hiányát feltételezi, hanem dilettanizmust.
Ezeket mondjuk itt páran a művelet második napja óta, de el lettünk hordva mindennek, az egyértelmű orosz veszteségek meg ukránnak...
Tegnap még te is azt mondtad, hogy milyen jól haladnak az oroszok, nincs ezzel baj.
Valahogy nem fér a fejembe, hogy ha megsoroznak egy ukrán csapatot, abból csak 1-2 emberke búcsúzik el.
Azért nem ilyen hatékony a tüzérség. Ha beásod magad vagy jó fedezéket találsz, töredéke kárt fog okozni.
 
W

Wilson

Guest
Abban a harckocsigyárban amit 2. vagy 3. nap telibekúrtak rakétákkal, még videó is volt a találatról.
De ha igaz a hír, holnap reggelre a földbe ágyúzzák a helyet, úgyhogy gratula a propagandistáknak...
Nem láttam képeket arról a rakéta találattól, ez persze nem jelent semmit, de az is lehet, hogy nem volt akkora kár és működni tud a gyár, mondjuk itt nem gyártásáról, hanem javításról, helyreállításra van szó...
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Mert 56ban nálunk nem volt ilyen?Vagy bárhol másutt a világban ilyen helyzetben?
Komolyan,ez már idiotizmus,amit műveltek.Oo agressziót követett el, és nem is először.A Világot fenyegeti nukleáris háborúval, gazdasági válságot idez elő, és az agotprop trollbrigad még csak nyomja a baromságokat.
Ha orosz uralom alatt akartok élni,huzzatok oda,árva gyorsan kigyogyulnatok ott a hülyeségetekből
Nálunk népfelkelés volt, nem központilag szervezett kormányzat irányította az eseményeket. Nekünk nem volt 8 évünk felkészülni. Miért olyan nehéz látni a 2 közti különbséget?

Agressziót követett el hűha. A kormányok már csak ilyenek voltak a történelem folyamán, agressziót követtek el. Volt például egy, aki nem csak hogy atommal fenyegetett, hanem hamuvá égetett circa 200k civilt. Most mégis ők ájtatoskodnak.

Orosz uralom alatt éltünk sokáig. Te lehet, hogy nem. Neked lehet, hogy természetes, hogy faszos barbik járnak be óvodákba téríteni. Sok fiatalnak ez elfogadható. Ilyen tényleg nincs ott, szörnyű lehet ott az élet.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem látom Putyint patás ördögnek. Putyin nem akart meggyőzni engem arról, hogy legyen 60 IQ-s bantu néger szomszédom, aki vagy megerőszakolja a lányomat vagy nem. Putyin nem akart muszlim terroristákat hozni az országomba, akik ellen az őseim 300 éven át harcoltak. Putyin nem akarta, hogy a fővárosom főterét félpucéran vonagló férfiak foglalják el évente egyszer 1 hétig. Putyin nem készített kultúraromboló mozifilmeket, nem ő gyártotta le a sok nyálafolyatós konzumidiótát, aki megjelent ebben az országban az elmúlt 30 évben.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 464
46 522
113
Parkinson miatt szteroid kezelést kap… látszik arcán/fején, a puffandás ahogy a sejt membránon kívüli viz felgyűlik mint mellékhatás.+egyéb
Mondjuk rá nem vadásznak mint az ukrán elnökre…
Hévízi oroszok össze-vissza dumaltak nekem, h Putyin bunkerben alszik stb…
Nem hiszem.
Hogy nem vadásznak rá? Vérdíjat tűztek ki a fejére. A luxemburgi külügyminiszter szerint ki kell iktatni.