[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 420
4 487
113
Most megis mi a feszkes fenet csinalnak az oroszok? Elment a kedvuk a haboruzastol? Azt hittem 2 het alatt rend lesz. Itt is csak konteok vannak erdemi hirek helyett.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ez is milyen érdekes: a piaci szereplők tartanak az Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kimenetelétől? Miért tartanak tőle? Illetve a Gazprom továbbra is szallitja a gázt Ukrajna területén keresztül. Komoly! Ukrajna miért nem szabotalja ezt?
Mert a jelenlegi felállásban mindenki megkapja azt amire szüksége van, senki sem akarja érdemben borítani gázügyben a status quo-t. Persze az ár táncol fel-alá, de alapvetően mindenkinek jó ez így per pillanat, mindenki úgymond a pénzénél van. Ugyanez volt Szíriában az ISIS által elfoglalt olajmezőkkel is.

És egyelőre Ázsiában is megy az élet előre orosz gáz nélkül, pont úgy ahogy eddig. Lehet itt ajtóban toporgó ázsiai vevőkkel riogatni, akik elszívják Európa elől az orosz gázt, de először a valós kapacitásokat kellebe kiépíteni arrafelé. Az meg pénz, munka és idő. Kérdés, hogy meglesz-e hozzá mindhárom. Tudod te hány évig tartott az NS2 komplett megépítése?
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Hadijelentés a mínuszos hírek alapján.
(Avagy ahogy én látom az eseményeket, természetesen ez is csak egy vélemény)

Az orosz megszálló erők a hétvégén korlátozták műveleteiket, lényegében inkább az állásaikat tartották, erőszakos felderítéseket, tüntetéseket vezettek. Ezek egy része sikeres volt, így több ponton is áthatoltak az ukrán vonalakon, a támadási irányokból egyértelmű, hogy katlanba akarják zárni az ellenséget.
A főbb frontokon, és városostromoknál, az egyoldalú tűzszünetek miatt úgy tűnhet megakadt az offenzíva, azonban ahogy tegnap és ma reggel látható, a támadó műveletek újraindítása után több ponton is áttörték a frontot.
Feltehetően, a tűzszüneteknek, és megállásnak nem csak a civilek kímélése volt a célja, hanem egy rövid feltöltésnek, átcsoportosításnak is helyet hagyott.
Az amuri partizánként mindenhol megjelenő csecsen erők elképzelhető, hogy a már megszállt területek biztosítását, pacifizálását végzik, feltehetőleg kiegészítve a szintén mínuszos hírként emlegetett területvédelmi erőkkel.
Ennek sikerességét az bizonyítja, hogy az ukrán sikerjelentések a megsemmisített konvojokról elapadtak, a hátországból civil járművek érkeznek, amik valószínűleg az élet újraindításában vesznek részt.
Az ukrán jelentés, ami szerint az FSZB együttműködik a helyi lakossággal az ellenállási gócok, és az ellenállók felderítésében szintén arra utal, hogy az élet megindult, és a lakosság legalább egy része a megszállókat támogatja. Ennek arányát az eddigi hírek alapján nehéz megállapítani, ahogy a valós ukrán ellenállásét is.
(csendes megjegyzés, a Molotov koktél dobálásra való felszólítás valójában az oroszoknak kedvez. Szintén kis színes volt, amikor egy már megszállt városból jelentkezett be egy helyi gyévuska, és elmondta, hogy civilek próbálták megállítani a tankot Molotov koktélokkal, legalább 60-an meghaltak. Ha ez igaz, sajnos tökéletesen mutatja a valós értékét ennek, miközben a potenciális ellenállók halnak meg így)
A fő csatákat a hétvégén az LNR és DNR erők vívták, ők több ponton is közel zsákba zárták az ukrán erőket. Hogy sikerült-e visszavonulniuk, és ha igen milyen áron arról nincsenek információk, feltehetőleg ezt a közeljövő eseményei eldöntik.
A páncélvonat megjelenése mindenesetre arra utal, hogy a közvetlen logisztikai bázist az oroszok előrébb telepítik, így részben tehermentesítve a közúti gördülő állományt.
Az egymásnak ellentmondó videók, és az orosz hírzárlat miatt a veszteségek megállapítása lehetetlen, feltehetőleg vannak orosz repülő és technikai veszteségek is, és működő ukrán légvédelmi egységek is.

Amit itt leírtam a képzelet szüleménye, bármilyen hasonlóság a valóssággal csak a véletlen műve lehet.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Elvileg igen, gyakorlatilag a néhai szovjet elméleti szakemberek (azért elméleti, mert ilyen sosem volt kipróbálva) doktrinálisan úgy kezelték, hogy egy 10-20 taktikai atomfegyvert nyugodtan le lehet dobni, mert azok csak taktikai fegyverek, nem lesz ellencsapás, ha nem atomhatalom NATO országra dobják... szóval ha a szovjet szellem még átjárja Oroszországot, akkor én erre nem vennék mérget, mert pl még a hidegháborúban is volt társadalmi vita anno USAban, hogy az amerikaiak meg akarnak-e halni Hamburgért? - NEM, Chicagoért, na azért már IGEN, szval azzal kapcsolatban, hogy a NATO konkrét védelmi helyzetben mit lépne, tudjafene amíg ki nem próbáljuk, az a baj, hogy sokak szerint a racionális vezető túlélni próbál és nem visszavágni, hogy esetleg teljes pusztulást hozzanak az egész világra, ergo a MAD épelméjűek között nem működik, csak két idiótával a székben, kérdés mi van, ha egy idióta van egy székben... mondjuk régivágású szovjetes mentalitással ...
Én csak a nyugati világban látom, hogy pszichopata állatok ülnek a kormányrúdnál.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Mindig erős volt bennem a gyanú, hogy a nickneved mögött valójában Deutsch Tompika bújik meg.
Az "ennyike" után most már nem csak sejtjük, hanem tudjuk is! :)

Most olvasom, hogy ma az oroszok megállapodtak Pakisztánnal, megy oda a kaja, meg a gáz.
200 milliós piac.
Azok meg majd fizetnek az usától lehúzott pénzzel.
Fasza.
Te magyar vagy?
 
  • Vicces
Reactions: hete

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
az egyetlen sikerrel kecsegtető módszer az az, hogy a potenciális megszállókkal városi harcban és gerilla taktikával akkora árat fizettetünk
Bár nem ide tartozik szorosan a téma, de megkérdem:
Vannak olyan méretű és mennyiségű városaink, ahol ezt "el lehet játszani"?
  • Van 1 darab millió feletti (1,7) lakossággal rendelkező városunk, egy 200 ezer feletti és ezen kívül kb. 7 db 100 ezer feletti.
  • Ukrajnában van egy 2,5 milliós, 4 db millió feletti (nagyrészt pont a hadműveleti térségekben), 6 db 500 ezer feletti, és marad még 22 db 100 ezer feletti.

Tehát abból kiindulni, amit most Ukrajnában látunk már csak a települések mérete, elhelyezkedése miatt sem lehet; hisz nem mindegy, hogy a városi harcot mekkora városokban szeretnéd megvívni és ezek a települések, hol helyezkednek el. Másrészt azért sem, mert a támadó fél részéről viszonylag kevés olyan szándék nyilvánul meg, ami a városok mindenáron és minél hamarabbi bevételét célozza. Például az, hogy Harkov szélén levő iparterületet és néhány meghatározott épületet érte célzott tüzérségi támadás, vagy volt egy nem túl erős betörési kísérlet (aminek talán a felderítési célon kívül túl sok szándéke nem is volt), az azért nem kemény ostromnak minősül.
És akkor a városi gerillaharcra épülő taktika és stratégia számos aspektusát még szóba se hoztuk.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 548
6 701
113
Nem a Gazprom fölözi le az extraprofitot, hanem a közvetítőcégek.
4:23-tól beszél erről. ők kb 300 euroért szállítanak. Na Ki az aki a nagy lét lefölözi? Mint mindig, most is azok akiknek köze sincs hozzá, akik életükben nem láttak még gázültetvényt meg palántákat, nem kapáltak és nem permeteztek az ültetvényeken :D
300 Dollárért vehetjük a gázt, Putyin szerint.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Azert hogy jo penzert zavart keltsenek, tuszokat szedjenek, teruletet kifosszanak, megdontve ezzel a kormanyt az elegedetlenkedok miatt?
Hogy a betoreseik miatt a Natonak konyorogjunk idegen csapatok, fegyverek ide telepiteseert?
Ezaltal az aktualis magyar kormany alarendelt, fuggo helyzetbe keruljon? Tehat zsarolhato legyen?
Stb...
Kicsit off: Nem kell könyörögni, már jönnek is. Végül is két választása van az országnak: marad az oroszellenes tömbben (atlantisták), és kockáztat egy keleti háborút (megint). Vagy nyakaskodik, esetleg kiugrik, és akkor az általad vázolt események csak a bevezetők lesznek. Nincs mit tenni, valamelyik oldalra állni kell majd, mert "függetlenként, semlegeskémt" gyorsan Jugoszlávia, Görögország, Líbia(!) sorsára juthatunk (sokan most felhördülnek gondolom). Bocs ez egy kicsit off itt, de ahogy a Majdan utáni Ukrajnát idáig vezették, megtörténhet akár egy másik európai országgal is...ugye a Nato megvéd minket, de a többi Nato tagtól ki véd meg minket majd?
Ukrajna ékes példája annak, hogy a nemzetii kisebbségek védelme, területi integritás , emberi jogok tiszteletben tartása stb csak elvárások BIZONYOS országok felé...
 
  • Tetszik
Reactions: Ursula

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
685
1 905
93
8 lett leküldve de nem 8 att tudunk kiállítani.
nem vonult le komplet tata a határra. ezért ezt tudni kell. a kiképzések zajlanak ugyan úgy... nem ált meg az élet attól hogy van az ukán határon melo. és akik lentvnnak sem fognak örökké lentlenni őket is kell váltani nincs háború magyarországon hogy mindenki a fronton legyen...
Tehát abból fogjuk látni, hogy fokozódik a helyzet, ha az összes ott lesz. Reméljük ez elmarad.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Ez nagyjából mindenhol így van. De kelet felé exponenciálisan növekszik. Én a kezdetek óta olvasom a fórumot. Szóval tisztában vagyok vele, hogy 80 tankot nem tudnánk előrángatni sehonnan. De a 8 azért messze azért meglepett.
Reménykedjünk, hogy Irak megszán minket, és amit elküldtünk nekik, azt visszaküldik. Legalább a szaporulatot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 963
66 044
113
Most megis mi a feszkes fenet csinalnak az oroszok? Elment a kedvuk a haboruzastol? Azt hittem 2 het alatt rend lesz. Itt is csak konteok vannak erdemi hirek helyett.
Kb most dontik be az Eu-t gazdasagilag. Illetve az Eu sajat magat. Vagyis kozosen. Gratula. Jovo hetfon vajon mennyivel nyit a tozsde elelmiszer, femek, gaz, koolaj teren? Ha sokat tokolnek a 200 dollaros koolaj is elerheto lesz.