[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 453
113
Nagyjából látni az orosz szándékokat a térképek alapján. Talán a háború fordulópontja lehet, hogy be tudják-e keríteni a kelet ukrajnai ukrán erőket, vagy sem. Illetve, sikerül-e a déli szakaszon elfoglalni Odesszát és a teljes tengerparti részt. Kijev szerintem csak erőlekötés, nem hinném hogy nekimennek, belevágnak a házról, házra, történő harcba. Mindenesetre a végrehajtás orosz részről elég nagy szerencsétlenkedésnek tűnik. Modern, gépesített haderőt ennyit mellé nyúlni, egy hadászati támadás esetén, szerintem nem láthatott a világ, a világháború óta. Az a konvoj Kijevtől északra, az egyik legnagyobb fogolytábor. Ezt írta valami honlap, mert az oroszok onnan moccanni sem tudnak. Se előre, se hátra. Számunkra a legjobb az lett volna, ha gyorsan végeznek. Most azt mondom, az lenne a legjobb, ha gyorsan visszavonulnának és belátnák, hogy kudarcot vallottak. Na, ez nem lesz persze. A háború folytatódik.
Mindenki tudta előre a támadási irányokat, annyira kézenfekvőek. A gostomeli kudarc ami miatt elhúzódnak a harcok. A keleti ukrán csapatoknak végük. Az oroszok nem vallottak kudarcot, a kifutó felszereléseiket felhasználják még egyszer utoljára, a katonaságuk pedig harcedzett lesz. Kipróbálnak egy jó pár hadműveleti metódust, harceljárást élesben. A tanulságot levonják belőle. Nekünk is ezt kell tenni, ezért kell figyelni az eseményeket..."Az okos ember más hibájából tanul."
Én nem írtam semmilyen megfejtést én lényegében azt írtam, hogy szerintem nem rendelkeznek, jobb adatokkal a zsidók mint az ukránok...
A zsidók folyamatosan megkapják az USA adatait, az "orosz" és az "ukrán" szajjánok adatait. Jobban tudják, hogy mi folyik ott, mint bárki más.
DNR felderítők megállítottak egy ukrán konvojt, amely Mariopol irányába haladt. Megpróbáltak úgy bejutni, hogy Z betüt festettek a jármüvekre, de az ukrán hadseregben használt festés elárulta a jármüveket. :) 3 Uragan MLRS jármüvet zsákmányoltak.

Ia18ERUZYo4.jpg

UkR6vRiKY3g.jpg

kQpFvfcjQow.jpg

mJ1Rs912Rv4.jpg

YV1VbiMbPVg.jpg

Qk00vdU-7Fg.jpg
A korábbi képeken orosz technikai veszteségek is ezért kétségesek.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
684
2 705
93
igen és nem tudsz mást csak halogató harcot vívni ami területfeladással jár. vagy partizánharcot vívni ami meg az ország elvesztésével...
ha területet akar foglalni valaki vagy visszafoglalni bezony kell a hk... persze van a talibanmódszer 20 évig baszakodni és nyírni a saját civileket elfoglaltatni az országot meg robantgatni de ez szerintem számunkra nem opció.
Miért? Az afgánok is megduplázódtak a 20 év baszakodás alatt!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Reménykedjünk, hogy Irak megszán minket, és amit elküldtünk nekik, azt visszaküldik. Legalább a szaporulatot.
Számomra az mostani helyzet eléggé egyértelművé teszi, hogy egy maroknyi hadseregben nincs helye a T72 -nek! Csak a legmodernebb cuccokkal lehet ellensúlyozni a létszámfölényt. És most úgy TŰNIK meglepően hatásosan! Egy görög légierővel mit kezdenének az oroszok? Hm….?
 
W

Wilson

Guest
A zsidók folyamatosan megkapják az USA adatait, az "orosz" és az "ukrán" szajjánok adatait. Jobban tudják, hogy mi folyik ott, mint bárki más.
Ez lehet így van, de a realtime hadműveleti helyzetet nem a zsidók hanem az ukránok kapják meg az USA-tól és jelenleg ez a legfontosabb az Ukránoknak, amit persze az USA kiegészít az Ukránok számára klf hírszerzési adatokkal....
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Bár nem ide tartozik szorosan a téma, de megkérdem:
Vannak olyan méretű és mennyiségű városaink, ahol ezt "el lehet játszani"?
  • Van 1 darab millió feletti (1,7) lakossággal rendelkező városunk, egy 200 ezer feletti és ezen kívül kb. 7 db 100 ezer feletti.
  • Ukrajnában van egy 2,5 milliós, 4 db millió feletti (nagyrészt pont a hadműveleti térségekben), 6 db 500 ezer feletti, és marad még 22 db 100 ezer feletti.

Tehát abból kiindulni, amit most Ukrajnában látunk már csak a települések mérete, elhelyezkedése miatt sem lehet; hisz nem mindegy, hogy a városi harcot mekkora városokban szeretnéd megvívni és ezek a települések, hol helyezkednek el. Másrészt azért sem, mert a támadó fél részéről viszonylag kevés olyan szándék nyilvánul meg, ami a városok mindenáron és minél hamarabbi bevételét célozza. Például az, hogy Harkov szélén levő iparterületet és néhány meghatározott épületet érte célzott tüzérségi támadás, vagy volt egy nem túl erős betörési kísérlet (aminek talán a felderítési célon kívül túl sok szándéke nem is volt), az azért nem kemény ostromnak minősül.
És akkor a városi gerillaharcra épülő taktika és stratégia számos aspektusát még szóba se hoztuk.
Persze el lehet foglalni a sztyeppét is, csak nincs ott semmi. A gazdasági, ipari és élőerő potenciál és kapacitás egyre inkább a városokban koncentrálódik, ez a tendencia világszerte. Ha a városokat nem uralod akkor valójában nem uralsz semmit. Ukrajna is akkor lesz végleg legyőzve, ha vörös zászló leng az ukrán Reichstagon Kijev központjában.

A városi harc a védőknek kedvez, még jelentős túlerővel szemben is. Szerinted a 44 tankunkat mennyi idő alatt és mennyi orosz áldozattal darálná le egy orosz támadás az Alföldön? 1-2 nap és talán max. 1-2 tucat orosz halott. Na hát ennél már Debrecen vagy egy jóval kisebb város bevétele is jóval többe fájna nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Nem hallják, olyan hangosan tapsolnak az o1gnek es a náciknak.
Egyenlőre csak az orosz ideiglenes itt állomásozásáról van tapasztalatunk, és a tőlük való függésről. Nekem nem jött be. És ne mondja senki, hogy az a Szu volt, nem Oroszország, hiszen pont a volt szovjet érdekszférákhoz való visszatérés / a Szu felbomlása kori nyugati érdekszférákig való visszavonulást szeretnék az oroszok elérni és elfogadtatni, mint status quo-t. Csak felnőtt közben egy generáció, akinek nem hiányzik a rideg orosz valóság.
 
W

Wilson

Guest

Kijev külvárosának ágyúzása, Sztarokonstantinov támadási kísérlete: hogyan telt az éjszaka a régiókban...​

2022. MÁRCIUS 8., KEDD, 08:39

Éjszaka az orosz megszállók Irpinben harcoltak, a Kijev melletti Makarov és Gosztomel területét ágyúzták, az ukrán hadsereg visszaverte a Hmelnickij-vidéki Sztarokonsztantyinov elleni támadást.

Forrás : A regionális katonai közigazgatás (OVA) adatai március 8-án, kedden reggel 8 órakor

Részletek : Kijev régióban. Harc Irpinben. tüzérségi
támadás: Makarov, Gostomel környéke. Az ellenséges felszerelések mozgása a Brovarsky kerület északi részén. Légicsapások állandó riasztása Vaszilkovra, Belaja Cerkovra, Gostomelre, Uzinra.

"Készülünk a kiürítésre" - közölte a kijevi OVA.

Csernyihiv régió . Az éjszaka folyamán több légiriadó is volt. Védelmi csaták Csernyigov közelében, a régióban.

Khmelnitsky régió . Légi riasztás. Kísérletek, hogy bevegyék Starokonstantinovot. A támadást visszaverték.

Harkov éjszaka - viszonylag nyugodt, a csatákat Izyum és Dergachev irányban vívták.

Sumy régió . Légitámadás a város lakóterületein a magánszektorban. Több mint 20 halott és sebesült, köztük gyerekek. Sumy régió - légicsapások is falvakra, hétköznapi házakra. Az áldozatok számát pontosítják.

Akhtyrka - éjszakai légitámadás, bombázott lakónegyedek, magánszektor, élelmiszerboltok. Ismét eltalálták a már eltalált hőerőművet. Város fűtés nélkül van teljesen, 4 napja. Pontosítás alatt áll az áldozatok száma, az Állami Sürgősségi Szolgálat számolja fel a romokat.

Poltava . Este - légitámadások Lubnyban és Poltavában. Az éjszaka nyugodt.

Zaporozhye régió . Az ellenség támadásra készül Zaporozsje felé, csapatok átcsoportosítását hajtja végre.

A megszállt Pologi, Vasziljeva, Tokmak, Melitopol, Berdyansk és Energodar településeken a közösségek vezetői irányítják a helyzetet.

Ugyanakkor az ellenség a civilekre irányuló leplezetlen terrorral próbál rendõrséget létrehozni .

Lugansk régió. Popasnaja, Rubezsnoje és Szevrodonyeck ágyúzása. Popasnában,találat egy pszicho-neurológiai rendelőben - 2 halott . Rubizsnében 3 civil megsebesült . Gáz nincs,és csak részben van villany és víz.

Donyeck régió . Mangush (az utolsó falu Mariupol előtt) - az orosz hadsereg irányítása alatt.

Mariupol rövid időre fel tudta venni a kapcsolatot: katasztrófa van a városban, humanitárius segítségre várnak az emberek.

" A Volnovakhát már a földdel egyenlővé tették. Az evakuálás onnan ma folytatódik" - közölte az OVA.

Ágyúzás Avdiivka közelében . Maryink környékén a csata reggel kezdődött

Herson . Hajnali 2 órakor erős robbanások hallatszottak, a következményeket vizsgálják

Nikolaev. március 7-én visszafoglalta az orosz hadsereget. Éjszaka robbanások voltak. A környék csendes volt éjszaka.

Csernyivci . Este Csernyivciben légiriadó volt. Az éjszaka csendesen telt

Odessza, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Lviv, Kárpátalja, Cserkaszi, Dnyipro - az éjszaka csendesen telt, Volyn és Rivne, Kirovograd és Zhytomyr régiók - ugyanaz.

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 425
113
Ukrajna közvetlen tárgyalásokat akar Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök között – jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

– mondta a külügyminiszter.
Az Unian ukrán hírügynökség szerint a külügyminiszter megerősítette: a tervek szerint március 10-én találkozik Szergej Lavrov orosz miniszterrel.
Nem Putyintól kell félnie, hanem a saját nackóitól meg az SBUtó, majd őt is "letartóztatás közben" fejbe lövik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Mert a jelenlegi felállásban mindenki megkapja azt amire szüksége van, senki sem akarja érdemben borítani gázügyben a status quo-t. Persze az ár táncol fel-alá, de alapvetően mindenkinek jó ez így per pillanat, mindenki úgymond a pénzénél van. Ugyanez volt Szíriában az ISIS által elfoglalt olajmezőkkel is.

És egyelőre Ázsiában is megy az élet előre orosz gáz nélkül, pont úgy ahogy eddig. Lehet itt ajtóban toporgó ázsiai vevőkkel riogatni, akik elszívják Európa elől az orosz gázt, de először a valós kapacitásokat kellebe kiépíteni arrafelé. Az meg pénz, munka és idő. Kérdés, hogy meglesz-e hozzá mindhárom. Tudod te hány évig tartott az NS2 komplett megépítése?
Ok, ok, de azt akadalyoztak ahol tudtak, erre te is emlekszel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
T

Ahol gondolom "intelligens" biofegyvereket kutattak, az oroszok kiírtására.
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Nézd, értem, hogy ezt a melót is el kell végezze valaki. Sír a gyerek. A lakást, autót is törleszteni kell.
De valahogy meg kéne szűrni az agitprop anyagot, amit szórni kell. Ez az orosz népnek kell, nem a kelet-európainak, mert ezek nagyjából viccként kezelik.
Milyen agitprop? Hol írtam ,hogy biológia fegyvereket fejlesztenek ezeken a helyeken? Ilyenkor látszik , hogy mennyire hiányzik az embereknek az orosz nyelvtudás, letudnák olvasni mi van odaírva!
Egyébként már leírtam mi van o jobb alsó sarokban (A,B)
Ezek létező biológiai laboratóriumok Ukrajna területén- tehát tények nem kitaláció!!!

A. Tudományos kutatóintézetek
B. Egészségügyi és járvínyügyi laboratóriumok

Tudom, hogy te is az oroszgyülölő oldalhoz tartozol és szivesebben olvasod az ukrán propagandát, de azért próbálj meg objektív maradni...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez egy kicsit Chamberlain-i logika; adjuk meg a macinak, amit jogosnak gondol, és akkor majd leül a málnásban csendesen eszegetni. De nem, mert kell majd a következő málnás is. Csak akkor az már a mi málnásunk másik oldala lesz.
Én leginkább azt látom, hogy a medve annyit akar, hogy a saját befolyási övezetébe a nyugat ne pofátlankodjon be és azt hogy KKE ne a NATO fenyegetés frontvonala legyen... Szerintem még azt is pont leszarják, hogy NATO tagállamok lettünk amíg nem csinálunk Kunmadarasból és Taszárból Ramsteint meg Spangdahlemet...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 088
13 491
113
Milyen agitprop? Hol írtam ,hogy biológia fegyvereket fejlesztenek ezeken a helyeken? Ilyenkor látszik , hogy mennyire hiányzik az embereknek az orosz nyelvtudás, letudnák olvasni mi van odaírva!
Egyébként már leírtam mi van o jobb alsó sarokban (A,B)
Ezek létező biológiai laboratóriumok Ukrajna területén- tehát tények nem kitaláció!!!

A. Tudományos kutatóintézetek
B. Egészségügyi és járvínyügyi laboratóriumok

Tudom, hogy te is az oroszgyülölő oldalhoz tartozol és szivesebben olvasod az ukrán propagandát, de azért próbálj meg objektív maradni...
Ha nem agitprop, akkor topikrombolás, mivel semmi koze a konfliktushoz - válaszhats. :oops:
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 722
113
Milyen agitprop? Hol írtam ,hogy biológia fegyvereket fejlesztenek ezeken a helyeken? Ilyenkor látszik , hogy mennyire hiányzik az embereknek az orosz nyelvtudás, letudnák olvasni mi van odaírva!
Egyébként már leírtam mi van o jobb alsó sarokban (A,B)
Ezek létező biológiai laboratóriumok Ukrajna területén- tehát tények nem kitaláció!!!

A. Tudományos kutatóintézetek
B. Egészségügyi és járvínyügyi laboratóriumok

Tudom, hogy te is az oroszgyülölő oldalhoz tartozol és szivesebben olvasod az ukrán propagandát, de azért próbálj meg objektív maradni...
Boki, ez már vergődés
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Egyenlőre csak az orosz ideiglenes itt állomásozásáról van tapasztalatunk, és a tőlük való függésről. Nekem nem jött be. És ne mondja senki, hogy az a Szu volt, nem Oroszország, hiszen pont a volt szovjet érdekszférákhoz való visszatérés / a Szu felbomlása kori nyugati érdekszférákig való visszavonulást szeretnék az oroszok elérni és elfogadtatni, mint status quo-t. Csak felnőtt közben egy generáció, akinek nem hiányzik a rideg orosz valóság.
Nekem se, de amiről te beszélsz, az a szovjet. Ilyen alapon a náci megszállást is megtapasztaltuk, most meg kézzel-lábbal azért gyúrunk, hogy minél több német cég jöjjön ide ...

Nem azt mondom, hogy a Kelethez kell tartoznunk, sőt, de ha egyes háborúkat nézek, akkor nem a náci, arrogáns, képmutató Ukrajnát választanám itt, ahogy, Szíriában se a szívevő 1.0 vagy 2.0t, hanem az oroszokat.

Ami most van Líbiában, azt is cserélném egy Kadhafira. Ukrajnában pedig ugyan utáltam Janukovicsot, de inkább ezer Janukovics, mint ezek a náci férgek!

Sajnos, én még úgy nőttem fel, hogy úh, USA! De azok Szerbia és 911 után eljátszották nálam szinte minden bizalmukat, Obamakival pedig Clingonné külügyminiszterségével a maradékot is.

Mindezt úgy, hogy a nagyapám szül helye: USA ...

Utálom a puccsokat, jöjjön bármilyen irányból. Stabilitással bàrmi túlèlhető. Ukrajnában hergelésre mentek, naci szinten és oroszellenességben. Es amikor a kárpátaljai magyarok miatt mi nem csicskultunk, mindenki oroszbérencséggel vádol(t) minket, pedig semmi más nem volt, csak reálpolitika.

Egy dolgot felejtetek el! Egyszer írtàk itt a fórumon is: Ukrajnának remek nyugatbarát és remek oroszbarát vezetései voltak. Ami nem volt nekik soha, az az ukránbarát vezetés. Azért tartanak itt.